FRANŢA
Românce la închisoare
Două românce au fost condamnate la o lună de închisoare, primind şi interdicţia de a sta în Aube, timp de cinci ani, pentru furt în grup, în oraşul Troyes. Vineri, Diamanta, de 26 de ani şi Geneva, de 20 de ani, împreună cu o minoră, au ajuns de la Paris la Troyes, fiind prinse că au mers cu trenul fără bilet. Acestea au venit la Troyes pentru a cerşi în oraşul administrat de ministrul Bugetului, Francois Baroin. Înainte de a întinde mâna, româncele, care nu vorbesc franceza, s-au dus la cumpărături în două magazine din oraş. Acestea au ieşit fără să cumpere nimic, dar au fost prinse că furaseră produse cosmetice şi haine de copii. Femeile au fost arestate preventiv, dar au părăsit comisariatul a doua zi, după ce şi-au recunoscut faptele pentru care erau acuzate. Întoarse pe stradă, româncele au încercat să intre în vorbă cu doi bătrâni din Ţara Galilor, care se aflau la terasa unui restaurant, însă nu s-au putut înţelege, astfel că româncele au plecat şi au luat cu ele şi servieta bărbatului, care conţinea acte, chei şi bani. Când a văzut că i-a dispărut servieta, bătrânul a depus plângere la comisariat, dând poliţiştilor detalii privind caracteristicile româncelor eliberate cu două ore înainte. La tribunalul unde s-a judecat acest caz, Diamanta a cerut, prin intermediul unei interprete, ca femeile să fie trimise înapoi în România sau să li se dea o amendă, rugând autorităţile să nu le condamne la închisoare.
TURCIA
Explozie la oleoduct
Două persoane au murit şi una a fost rănită după ce oleoductul Kirkuk -Ceyhan, care transportă petrol din Irak, a explodat marţi, în sud-estul Turciei, în ceea ce pare a fi un atac terorist. Explozia a avut loc în provincia Sirnak, care se învecinează cu nordul kurd al Irakului. Forţele de securitate turceşti cred că în spatele atacului se află militanţii kurzi, care au vrut să comită un act de sabotaj. Deocamdată, nimeni nu a revendicat atacul. Partidul Muncitorilor din Kurdistan, PKK, partid scos în afara legii, pentru că vrea să întemeieze un stat kurd în interiorul graniţelor Turciei, a anunţat recent că va ataca interesele economice ale Ankarei. PKK duce, de mai bine de un sfert de secol, o campanie de violenţe împotriva autorităţilor turce, soldată cu peste 40.000 de morţi. Conducta Kirkuk -Ceyhan transportă circa 500.000 de barili de petrol pe zi, cam un sfert din exporturile irakiene de petrol. Alimentarea conductei a fost întreruptă. Este a doua explozie care se petrece la conducta Kirkuk - Ceyhan în decurs de o lună. Precedenta explozie, din iulie, a determinat închiderea oleoductului timp de câteva zile.
PORTUGALIA
Victimele caniculei
O femeie pompier a fost murit, iar un coleg de-al acesteia a suferit arsuri grave, marţi după-amiază, în timpul unei intervenţii la un incendiu, în nordul Portugaliei. Potrivit serviciilor de urgenţă, mai mulţi pompieri s-au văzut încercuiţi de flăcări, în timp ce luptau împotriva unui incendiu de pădure, în regiunea Gondomar. Victima era membră a unei asociaţii de pompieri voluntari. De la sfârşitul lui iulie, Portugulia se confruntă cu un val de incendii favorizat de caniculă. De la începutul lui august au ars circa 18.000 de hectare de teren acoperit cu păduri şi vegetaţie, majoritatea în nordul şi centrul ţării. Luni, un alt pompier a murit într-un accident rutier, vehiculul acestuia răsturnându-se în timp ce lupta împotriva unui incendiu, în regiunea Viseu (centru). Ministrul Afacerilor Interne, Rui Pereira, le-a cerut, marţi, portughezilor, din nou, să dea dovadă de vigilenţă, subliniind că peste 90% dintre incendiile de pădure sunt produse de către om. Serviciile Protecţiei Civile continuau să lupte, ieri, împotriva unui număr de 12 incendii, considerate semnificative, dintre care trei în Parcul Naţional Peneda-Geres (nord-est), unde au fost trimise, în ajutor, avioane spaniole de tip Canadair.
PERU
Tragedie rutieră
Cel puţin 22 de persoane au murit şi alte 27 au fost rănite, marţi dimineaţă, după ce un autocar a căzut într-o prăpastie, în provincia La Libertad din nordul Peru. Autocarul, care se deplasa pe o rută interprovincială, s-a răsturnat şi a căzut într-o prăpastie de aproximativ 200 de metri, în regiunea Sayapullo, la 500 de kilometri de Lima. Răniţii, printre care figurează şi cinci copii, au fost transferaţi la spitale din Sayapullo şi Gran Chimu. Accidente mortale de autocar de acest tip sunt frecvente pe străzile montane înguste ale ţărilor din Anzi, cum ar fi Peru sau Bolivia. Acestea sunt provocate adeseori de starea precară a vehiculelor, de supraîncărcare sau viteza excesivă. Peru este una dintre ţările latino-americane cu cea mai mare mortalitate pe străzi, cu aproximativ 3.500 de victime în zece ani, potrivit unui raport al centrului de cercetare în domeniul transportului terestru, realizat în 2009.
VANUATU
Seism puternic
Un seism de 6 grade pe Scara Richter a zguduit, ieri, Vanuatu (Pacificul de Sud), a anunţat Institutul American de Geofizică (USGS). Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime în mare de 20 de km şi la o distanţă de 84 de km nord-vest de capitala ţării, Port Vila. Marţi, aceeaşi zonă a fost zguduită de un seism de 7,3 grade pe Scara Richter, provocând un tsunami de mici dimensiuni de-a lungul coastelor ţării, fără să se înregistreze pagube majore.
SUA
Val de căldură persistent
Peste 15 state americane fac obiectul unor avertizări de caniculă, din cauza unui val de căldură care a atins vârful în luna iulie dar continuă şi în august, în special în estul SUA, au anunţat serviciile meteorologice. Marţi, din cauza efectelor conjugate ale temperaturilor şi ale umidităţii, indicele de căldură a urcat la 40,5 grade Celsius în numeroase state, potrivit Agenţiei Oceanice şi Atmosferice Americane (NOAA). Din Texas şi până la New York, 16 state au primit avertismente de căldură puternică sau de căldură excesivă, ceea ce înseamnă temperaturi periculoase, timp de o perioadă prelungită, care pot provoca afecţiuni. Media temperaturilor din întreaga ţară, în luna iulie, de 75,5 grade Farenheit (24,1 grade Celsius), a fost superioară cu 1,3 grade Fahrenheit mediei pe termen lung calculate între 1901 şi 2000. În mai multe oraşe de Coasta de Est, căldura a atins niveluri-record, cu o temperatură medie, în iulie, de 28,4 grade Celsius, ceea ce egalează recordul istoric din iulie 1993, a indicat NOAA. Iulie a fost luna cea mai caldă din întreaga lor istorie pentru statele atlantice Rhode Island şi Delaware. Serviciile meteorologice americane ţin evidenţa temeperaturilor din 1895. Peste zece persoane au murit în SUA, în accidente provocate de caniculă sau din cauza unor probleme de sănătate legate de aceasta, a precizat NOAA.
RUSIA
Rachete de apărare antiaeriană în Abhazia
Rusia a amplasat, în Abhazia, rachete de apărare antiaeriană S-300, care vor doborî orice aparat ce intră în spaţiul aerian al acestei regiuni separatiste proruse din Georgia, a anunţat, ieri, comandantul Forţelor Aeriene ruse, Aleksandr Zelin. Alte mijloace de apărare antiaeriană au fost amplasate în Osetia de Sud, un alt teritoriu separatist georgian, aflat în vecinătatea teritoriului rus. ”Obiectivul acestor mijloace de apărare antiaeriană este nu numai să protejeze teritoriile Abhaziei şi Osetiei de Sud, ci şi să distrugă orice aparat care încalcă spaţiul aerian, oricare ar fi misiunea sa”, a declarat generalul Zelin.
DANEMARCA
17 est-europeni arestaţi
Poliţia din Copenhaga a efectuat o serie de razii în spaţii ocupate abuziv de imigranţi, arestând 17 est-europeni, posibil români sau bulgari, precum şi un american. Potrivit poliţiei, cei 17 est-europeni sunt români sau bulgari, majoritatea ocupând abuziv clădiri abandonate din Copenhaga. Şapte dintre persoanele arestate au fost descoperite în fostul sediu al unui oficiu poştal unde în iulie fuseseră descoperiţi numeroşi români, ulterior deportaţi. Deportările din iulie au declanşat dezbateri în Danemarca referitoare la cazurile în care pot fi deportaţi cetăţenii europeni. Centrul pentru Drepturile Romilor Europeni (ERRC), cu sediul în Budapesta, a anunţat că va da în judecată Danemarca, în urma expulzării a 23 de romi, în luna iulie. Deocamdată, nu se cunoaşte motivul pentru care a fost arestat cetăţeanul american.
PAKISTAN
Ajutor american
SUA au anunţat, marţi, alocarea a 20 de milioane de dolari suplimentare, sub formă de ajutor umanitar pentru Pakistan, afectat de inundaţii extrem de grave, ridicând suma totală a ajutorului american de urgenţă la 55 de milioane de dolari. Ajutorul ar putea fi suplimentat încă o dată, când condiţiile meteorologice vor permite o evaluare mai exactă a pagubelor. Ajutorul suplimentar este destinat noilor regiuni afectate de inundaţii, care în ultima perioadă au afectat sudul ţării. Oficialul susţine că ajutorul american va fi distribuit de organizaţii internaţionale, precum şi de ONG-uri pakistaneze în privinţa cărora s-a stabilit că nu au legături cu grupuri islamiste extremiste.
UCRAINA
Risc de incendii
Centrul de meteorologie din Ucraina a avertizat, ieri, că riscul ridicat de declanşare a unor incendii pe teritoriul ţării se menţine până la sfârşitul săptămânii. În perioada 11-15 august, temperaturile la Kiev vor fi de 35-39 de grade Celsius. Regiunea Kiev şi alte zone, în afara celor din vestul ţării, rămân sub avertizare privind riscul declanşării unor incendii. Temperaturi extreme sunt aşteptate, astăzi, în regiunile Jitomir şi Vinniţia, unde mercurul termometrelor va urca până la 35-39 de grade, precum şi în zonele estice şi sudice, Dnipropetrovsk şi Kirovohrad, unde sunt aşteptate 40-42 de grade Celsius.