Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 02 August 2010 / 00:00 352 accesări

BULGARIA

Români reţinuţi pentru violenţe

Ionuţ Pânzaru şi Sorin-Octavian Nichita, directorul filierei bulgare a companiei Rompetrol, au fost reţinuţi în seara de vineri, în satul Arbanasi din apropierea oraşului bulgar Veliko Târnovo, sub acuzaţia că au atacat gărzile preşedintei Parlamentului bulgar, Ţeţka Ţaceva şi pe reprezentanţii poliţiei locale. Potrivit unui comunicat al companiei Rompetrol, respectivii au încercat să intre în localul Vinpalace cu cele mai bune intenţii, însă angajaţii Serviciului Naţional de Protecţie şi ai poliţiei bulgare nu le-au permis accesul, într-un mod destul de violent. Din cauza barierei lingvistice, însă, românii nu au înţeles ce încearcă să le explice poliţiştii bulgari. Nedumenirea turiştilor români a provocat o reacţie violentă din partea poliţiştilor bulgari. Românii s-au aflat în complex în calitate de turişti şi prezenţa lor în niciun caz nu este legată de cea a preşedintelui Parlamentului bulgar, afirmă Ivan Neagolov, avocatul lui Sorin Nichita. Potrivit lui Neagolov, Nichita şi prietenii lui au încercat să afle numele poliţiştilor, oamenii legii însă au reacţionat destul de violent şi au reţinut pe doi dintre români. Cetăţenii români nu au întreprins nicio acţiune violentă împotrivă reprezentanţilor statului bulgar, mai afirmă avocatul. Comisarul Jivko Gheorghiev, directorul Inspectoratului de Poliţie din Veliko Târnovo, a declarat sâmbătă că cei doi români reţinuţi au fost în stare de ebrietate. Ei au încercat să intre în complexul Vinpalace, sâmbătă, în jurul orei 1.30 şi au fost opriţi de un reprezentant al Serviciului Naţional de Protecţie, care le-a explicat în limba engleză că nu pot intra în local. Aceştia însă au reacţionat violent, unul dintre ei încercând să rupă uniforma unuia dintre poliţişti, în timp ce celălalt a lovit un alt poliţist în zona capului. Poliţiştii au chemat în ajutor o altă echipă din Veliko Târnovo care i-a reţinut pe români. Aceştia au continuat să se comporte violent, scuipând poliţiştii, a mai spus Gheorgiev. Procurorul oraşului Veliko Târnovo a spus că inculpaţilor Ionuţ Pânzaru (32 de ani) şi Sorin-Octavian Nichita (31 de ani) le-au fost aduse acuzaţii de atac împotriva unei persoane oficiale şi de comportament violent în public. Prima se pedepseşte cu până la cinci ani de închisoare, iar cea de-a două cu până la şase. Procurorul a spus însă că până acum, nimeni nu a fost pedepsit aşa de sever pentru o asemenea faptă şi că cei doi ar putea fi pedepsiţi cu muncă în folosul societăţii. Procurorul nu a precizat pentru ce pedeapsă va insista în instanţă, a spus doar că speră că procesul se va încheia repede. Avocatul celor doi români a spus însă că este exclus ca procesul să se termine în câteva zile, deoarece clienţii lui nu recunosc nicio vină. În opinia sa, astăzi se va decide doar dacă cei doi vor rămâne în arest.

FRANŢA

Muncitor român rănit de braconieri

Un muncitor agricol român, de circa 50 de ani, din regiunea franceză Aghione a primit îngrijiri medicale, după ce a fost împuşcat în genunchi de braconieri, care l-au confundat cu un mistreţ, relatează ”Corse-Matin”. Bărbatul s-a prezentat singur la o unitate de pompieri din Ghisonaccia, pentru a cere ajutor, deoarece pierdea sânge. El fusese rănit la genunchiul drept, de o alică. După ce a primit primele îngrijiri, bărbatul a fost transportat de urgenţă la centrul medical din Bastia, unde medicul de gardă a decis să îl supună imediat unei intervenţii chirurgicale.

ITALIA

Fetiţă româncă născută în elicopter

O familie de români din Italia depune eforturi pentru depăşirea obstacolelor birocratice în scopul obţinerii unui certificat de naştere pentru o fetiţă adusă pe lume la bordul unui elicopter-ambulanţă, în urmă cu zece zile. Micuţa Alexandra s-a născut pe 21 iulie, în timp ce mama era transportată cu un elicopter-ambulanţă, deasupra localităţii italiene Alessandria din regiunea Piemonte. Deşi au trecut zece zile de la naştere, familia nu a putut înregistra evenimentul, care, oficial, nu a avut loc. Se pare că fetiţa nu poate primi certificat de naştere, din cauza vidului legislativ din Italia. Legislaţia italiană prevede soluţii pentru naşterile care au loc la bordul avioanelor sau elicopterelor comerciale. În aceste cazuri, la aterizarea pe aeroporturile civile, pilotul prezintă jurnalul de bord, iar autorităţile aeroportuare se ocupă de înregistrarea unei naşteri şi de eliberarea actelor necesare. Însă, elicopterele-ambulanţă nu aterizează pe aeroporturi civile, astfel că nimeni nu se poate ocupa de înregistrarea naşterii. Naşterea micuţei Alexandra a fost semnalată Primăriei din Alessandria, însă nu există toate datele necesare eliberării certificatului. Cazul a fost preluat de serviciul de ambulanţă, care speră să găsească o soluţie.

TURCIA

Civili ucişi

Patru civili au fost ucişi sâmbătă seara, de explozia unei mine plasate în sud-estul Turciei, de rebeli kurzi, membri ai Partidului Muncitoresc din Kurdistan, PKK. Incidentul a survenit după ce un grup de rebeli pătrunsese într-o exploatare petrolieră de lângă oraşul Nasankeyf, unde provocaseră un incendiu. Mina a explodat în timp ce locuitori ai satului vecin săriseră să stingă incendiul şi să dea o mână de ajutor gardienilor minei, pe care rebelii îi neutralizaseră în prealabil. Numărul de atacuri PKK a crescut considerabil după ce liderul formaţiunii, plasat în detenţie pe viaţă, Abdullah Öcalan, anunţase, în mai, abandonarea oricărui dialog cu Guvernul turc. PKK, considerată organizaţie teroristă de Turcia şi numeroase alte ţări, luptă pentru autonomie în sud-estul Turciei, regiune majoritar kurdă. Conflictul, care durează din 1984, a făcut cel puţin 45.000 de morţi.

RUSIA

Protestatari arestaţi

Autorităţile ruse au arestat cel puţin 135 de protestatari, printre care doi lideri ai opoziţiei, la mai multe manifestaţii în favoarea libertăţii de reuniune. Majoritatea arestărilor de sâmbătă au avut loc la Moscova şi Sankt Petersburg, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne. Circa 200 de protestatari au participat la mitingul de la Moscova, scandând ”Ruşine”, în timp ce autorităţile au încercat să asigure ordinea. Printre persoanele arestate se numără liderul opoziţiei, Boris Nemţov, fost premier şi liderul grupării de opoziţiei Frontul de Stânga, Serghei Udalţov. Nemţov a declarat pentru presa de stat că este reţinut la o secţie de poliţie din Moscova. El a precizat că este acuzat de obstrucţionarea poliţiei. Protestele au avut loc în cel puţin zece localităţi din Rusia. ”Nu au existat disturbări grave ale ordinii publice”, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Interne.

MAREA BRITANIE

Pachete-capcană

Doi bărbaţi au fost interogaţi ieri dimineaţă, după descoperirea în sediul londonez al MI6, agenţia britanică de informaţii externe, a unui pachet-capcană şi după interceptarea altuia. Cei doi suspecţi, în vârstă de 52 şi 21 de ani, au fost arestaţi vineri, pentru infracţiuni legate de explozibili, la două adrese separate din oraşul Caernarfon, în nord-vestul Ţării Galilor, pe care poliţia urmează să le percheziţioneze. Poliţia a fost anunţată miercuri, după descoperirea unui pachet suspect în sediul Secret Intelligence Service, numele actual al serviciilor de informaţii externe, în cartierul Vauxhall din sudul Londrei.

PAKISTAN

Cazuri de holeră

Cazuri de holeră au fost înregistrate în Pakistan, scena unor indundaţii fără precedent în istoria ţării. Majoritatea cazurilor de holeră sunt semnalate în regiunea Swat. Numărul deceselor provocate de inundaţii a depăşit, în Pakistan, o mie de persoane, conform unui ultim bilanţ. Alte 15 persoane au fost date dispărute. În prezent sunt căutaţi circa 1.500 de turişti blocaţi în Swat. Potrivit ONU, în urma inundaţiilor din această ţară au avut de suferit peste un milion de persoane. La ora actuală, nivelul apei din unele regiuni a început să scadă, însă rămâne oricum extrem de ridicat, în condiţiile în care meteorologii au precizat că în ultimele 36 de ore s-a înregistrat un nivel de precipitaţii record de 312 mm. Activitatea echipelor de salvare este îngreunată de faptul că multe dintre reţelele de comunicaţii au fost distruse de apă şi de alunecările de pământ. În Afganistanul vecin, în urma inundaţiilor au murit cel puţin 65 de oameni. Comisia Europeană a alocat regiunilor afectate un ajutor în valoare de 30 de milioane de euro. Proviciile Kapisa, Nangarhar, Laghman, Kunar, Logar şi Ghazni au fost cele mai afectate. Forţele internaţionale anunţaseră vineri că au evacuat peste 2.000 de locuinţe din provinciile Nangarhar şi Kunar.

AFGANISTAN

Olanda îşi retrage trupele

Forţele militare olandeze au început să se retragă, ieri, din sudul Afganistanului, predând controlul asupra provinciei Uruzgan trupelor internaţionale, după patru ani de misiune în această ţară, a anunţat comandamentul NATO la Kabul. După retragerea contingentului olandez, NATO îşi va menţine capacităţile actuale, în special în ceea ce priveşte unităţile de luptă, formarea şi reconstrucţia. Începând de la 1 august 2006, Olanda desfăşurase în Afganistan, în cadrul forţelor NATO, 1.950 de soldaţi, în special în provincia Uruzgan, unde talibanii continuă să fie extrem de prezenţi. După ce NATO solicitase prelungirea pentru încă un an, până în august 2011, a misiunii forţelor olandeze, divergenţele pe marginea acestei probleme au provocat, la 20 februarie, căderea Guvernului şi suspendarea misiunii militare olandeze în Afganistan.

GERMANIA

Comemorare

Cancelarul german, Angela Merkel, şi-a întrerupt vacanţa, pentru a participa la ceremonia religioasă care a avut loc, sâmbătă, în memoria celor 21 de persoane care şi-au pierdut viaţa cu o săptămână în urmă, într-o busculadă produsă în timpul festivalului de muzică tehno Love Parade de la Duisburg. Ceremonia ecumenică de la Biserica Salvator din Duisburg, care a avut loc în prezenţa a numeroase personalităţi, printre care şi preşedintele Christian Wulff, a fost transmisă la televizor, precum şi pe câteva ecrane uriaşe instalate în alte biserici din oraş şi pe stadionul municipal, unde sunt aşteptate mii de persoane. Drapelele au fost coborâte în bernă, în timp ce o mare de lumânări, înconjurată de flori, putea fi văzută în apropiere de ieşirea tunelului unde s-a produs tragedia şi care este singura cale de acces spre terenul unei foste gări care găzduia Love Parade. Afluxul de mii de persoane care încercau să ajungă la locul festivalului de muzică tehno s-a soldat cu 21 de morţi şi peste 500 de răniţi. La sfârşitul ceremoniei religioase, mii de persoane au participat la un marş spre fosta gară unde a avut loc tragedia. Primăria şi organizatorii festivalului sunt acuzaţi că au neglijat măsurile de securitate, în contextul în care la Love Parade erau aşteptate peste un milion de persoane. Într-un raport preliminar făcut public marţi, autorităţile regionale din landul Renania de Nord-Westfalia îi acuză pe organizatori că dispozitivul de securitate s-a bazat pe calcule greşite în ceea ce priveşte repartiţia mulţimii şi posibilitatea de mişcare a acesteia. Primarul din Duisburg, Adolf Sauerland, care, conform presei, a fost pus sub protecţia poliţiei, şi-a reafirmat dorinţa de a rămâne în funcţie cel puţin până se va face lumină în acest caz. Însă, din motive de securitate, el nu a participat la ceremonia de comemorare.

ISRAEL

400 de copii expulzaţi

Guvernul israelian s-a pronunţat, ieri, în favoarea expulzării a 400 de copii ai unor imigranţi aflaţi în ilegalitate, permiţându-le altor 800 să rămână în ţară. Majoritatea miniştrilor au susţinut recomandările comisiei interministeriale create de premierul Benjamin Netanyahu pentru a decide soarta celor 1.200 de copii ai familiilor de imigranţi. Potrivit deciziei guvernamentale, copiii care au trăit cinci ani în Israel şi vorbesc ebraică vor avea dreptul să rămână în această ţară. Ceilalţi vor fi expulzaţi împreună cu famiiile, în următoarele săptămâni. Soarta acestor copii a stârnit polemici ample în Israel. Ei vorbesc ebraică, sunt în şcoli israeliene şi consideră că Israelul este patria lor. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 220.000 de muncitori străini s-au instalat în Israel şi 100.000 lucrează ilegal.

UCRAINA

Gaze mai scumpe cu 50%

Guvernul ucrainean a crescut preţul gazelor livrate către popualţie cu 50% de la 1 august, în cadrul pachetului de echilibrare a bugetului, pentru a obţine creditul de la FMI. Creşterea treptată a preţului gazelor naturale pentru populaţia ucraineană până la ceea ce Guvernul apreciază că este un nivel justificat din punct de vedere economic este o condiţie majoră pentru cooperarea Ucrainei cu FMI, care şi-a luat angajamentul să aloce un credit de 15,15 miliarde de dolari fostei republici sovietice. Opoziţia, condusă de fostul premier Iulia Timoşenko, ce a pierdut alegerile prezidenţiale de la începutul acestui an, în faţa lui Viktor Ianukovici, a sesizat justiţia în legătură cu decizia Guvernului. Timoşenko a avertizat şi că un credit atât de mare ar fi o povară inadmisibilă în acest moment pentru economie, iar Ucraina are nevoie de maxim cinci miliarde. În noiembrie 2008, FMI şi Ucraina au ajuns la un acord pentru un împrumut stand-by în valoare de 16,4 miliarde de dolari, dintre care peste 11 miliarde au fost cheltuiţi. Ucraina urma să primească restul de 3.8 miliarde în noiembrie 2009, dar fondurile au fost îngheţate din cauza instabilităţii politice din ţară.

ITALIA

Clădire prăbuşită

Trei persoane şi-au pierdut viaţa în sudul Italiei, unde s-a prăbuşit o clădire. Printre victimele accidentului produs la Afragola, în apropiere de Napoli, se numără un tânăr cuplu căsătorit, găsiţi îmbrăţişaţi sub dărâmături. Echipele de salvare au descoperit cadavrele unui bărbat în vârstă de 33 de ani şi soţiei sale, în vârstă de 29 de ani, îmbrăţişate. De asemenea, au descoperit trupul neînsufleţit al unei femei în vârstă de 75 de ani. O fetiţă de 10 ani, nepoata femeii în vârstă care a murit, a supravieţuit accidentului. Regiunea în care s-a produs accidentul este afectată de ploi abundente, dar vremea nu ar fi fost singura responsabilă pentru prăbuşire.

IRAN

Americani anchetaţi

Cei trei americani deţinuţi în Iran de un an, după ”intrarea ilegală” în ţară, fac obiectul unei anchete pentru eventuale acţiuni împotriva securităţii naţionale, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, afirmând că ”Iranul nu va fi influenţat de presiunile politice”. Mehmanparast a făcut această declaraţie la două zile după apelul preşedintelui Barack Obama de a-i elibera imediat pe cei trei americani. Obama a precizat că cei trei cetăţeni nu au lucrat niciodată pentru administraţia americană şi nu au comis nicio infracţiune. Shane Bauer, Sarah Shourd şi Josh Fattal, având vârste de aproximativ 30 de ani, au fost arestaţi la 31 iulie 2009, în Iran, în apropierea frontierei cu Irakul. Toţi trei dau asigurări că au trecut frontiera din greşeală, după ce s-au rătăcit în timpul unei drumeţii prin Kurdistanul irakian. Ei au fost acuzaţi de spionaj şi de intrare ilegală pe teritoriul iranian. Teheranul nu a dat niciun indiciu până în prezent că i-ar putea elibera. Mehmanparast a adăugat că nu există nicio legătură între iranienii deţinuţi în SUA şi americanii deţinuţi în Iran.



12