MAREA BRITANIE
A încercat să vândă un hotel şi a ajuns după gratii
Anthony Lee, unul din cei trei britanici care au încercat să scoată la vânzare, fără drept, Hotelul Ritz din Londra, pentru suma de 250 de milioane de lire sterline, a fost condamnat, ieri, la cinci ani de închisoare. Anthony Lee, de 49 de ani, a fost găsit vinovat de înşelăciune, în 2 iulie, după ce juriul a deliberat timp de 14 ore, la sfârşitul unui proces de o lună. El a fost achitat de acuzaţia de conspiraţie. Judecătorul l-a condamnat pe Anthony Lee la cinci ani de închisoare, din pedeapsă fiind scăzute cele 25 de zile petrecute deja în arest de la pronunţarea vinovăţiei. Partenerii săi, Partick Dolan, de 68 de ani şi Conn Farrell, de 57 de ani, au fost achitaţi de acuzaţia de conspiraţie. Cei trei britanici au încercat să scoată la vânzare, fără drept, Hotelul Ritz din Londra, pentru suma de 250 de milioane de lire sterline, susţinând că sunt asociaţi ai fraţilor Barclay, proprietarii clădirii. Trioul a organizat înşelăciunea cu dexteritate, găsind victime care erau interesate să cumpere proprietăţi faimoase, pe care le-au convins să depună un avans de un milion de lire sterline. Anthony Lee, un şofer de camion şomer, a pus la cale escrocheria convingându-i pe potenţialii cumpărători că este un prieten apropiat şi asociat al fraţilor Barclay, deţinătorii hotelului din zona Piccadilly, Londra. Lee şi Partick Dolan, un manager de construcţii ieşit la pensie, au pretins că pot aranja vânzarea, în timp ce Conn Farrell, care s-a dat drept potenţial cumpărător, a adăugat... legitimitate înşelăciunii. Principalii vătămaţi au fost Terence Collins şi firma sa, London Allied, prin Karen Maguire, director al property-sorurce.com. Cei trei bărbaţi au negat acuzaţiile de conspiraţie pentru fraudă, privind faptele comise între 1 ianuarie 2006 şi 30 martie 2007. Partick Dolan a spus că a primit aproape 650.000 de euro (valorând, la acea vreme, aproximativ 435.000 de lire sterline), de la păgubiţi, din care a cheltuit 40.000 de euro într-o singură zi, pe pariuri la curse de cai. El şi-a mai cumpărat un autoturism Mercedes, şi-a plătit ipoteca de 46.000 de euro, iar restul de bani i-a cheltuit în interes personal.
AFGANISTAN
Militar american găsit mort
Cadavrul unuia dintre cei doi militari americani daţi dispăruţi de vineri a fost găsit în estul Afganistanului, anunţă comandamentul ISAF, recunoscând că al doilea militar este în mâinile răpitorilor. ”După căutări intense, forţele coaliţiei şi trupele afgane au descoperit cadavrul unui militar NATO dispărut în estul Afganistanului. Continuăm eforturile până la descoperirea celui de-al doilea militar”, adaugă ISAF, precizând că ”răpitorii sunt responsabili de securitatea şi de modul în care este tratat militarul”. Cei doi militari plecaseră vineri după-amiază, la bordul unui vehicul, din baza în care erau staţionaţi, situată în Kabul. Vehiculul a fost găsit în provincia Logar, la sud de Kabul.
JAPONIA
Caniculă ucigătoare
Aproximativ 15.000 de persoane au avut nevoie de spitalizare, iar cel puţin 66 au murit din cauza temperaturilor foarte ridicate care se înregistrează în continuare, de câteva săptămâni, în majoritatea regiunilor Japoniei, au anunţat, ieri, autorităţile. Doar săptămâna trecută au fost spitalizate 9.436 de persoane, dintre care 57 nu au reuşit să supravieţuiască valului de căldură. Numărul deceselor înregistrate în acest an este anormal de mare, în comparaţie cu cei 47 de morţi înregistraţi în iulie şi august 2008 şi cei 16 morţi înregistraţi vara trecută. Japonia traversează o perioadă de caniculă, de la sfârşitul anotimpului ploios, la începutul lui iulie, cu temperaturi de peste 35 de grade, valori înregistrate duminică în majoritatea regiunilor arhipelagului.
PORTUGALIA
Cel puţin 15 incendii active
Aproximativ 900 de pompieri încercau să stingă, ieri, 15 incendii de pădure şi vegetaţie izbucnite în nordul şi centrul Portugaliei. La ora 07.30 GMT, Autoritatea Naţională pentru Protecţie Civilă (ANPC) înregistrase 15 incendii importante, active încă de luni, în districtele Porto, Viana do Castelo, Braga (nord), Guarda şi Aveiro. ANPC a anunţat că a luptat împotriva a 416 focare, cu peste 7.700 de specialişti, luni, aceasta fiind ziua cea mai dificilă de la începutul lui iulie. Ieri dimineaţă, un incendiu de vegetaţie izbucnit la Sabugal, în districtul Guarda, mobiliza cea mai mare parte a efectivelor, respectiv 160 de specialişti susţinuţi de 45 de autospeciale. Autoritatea naţională a făcut apel la cea mai mare vigilenţă din partea populaţiei, căreia i-a cerut să nu aprindă niciun fel de foc. Portugalia este traversată, de sâmbătă, de un val de temperaturi ridicate care au atins, ieri, 40 de grade Celsius şi rămâne în stare de alertă în privinţa incendiilor.
BULGARIA
Numeroase localităţi afectate de inundaţii
Mai multe localităţi din Bulgaria încă sunt afectate de inundaţiile provocate de ploile din ultimele 48 de ore, în timp ce meteorologii avertizează că sunt aşteptate noi precipitaţii. Ploile torenţiale au provocat inundarea orăşelului Saedinenie, situat în apropiere de Plovdiv, autorităţile decretând starea de urgenţă, după ce peste 500 de clădiri au fost afectate. Inundaţii s-au produs şi în oraşul Pazarjhik, iar precipitaţii abundente au fost înregistrate şi la Plovdiv, Stara Zagora şi Kazanlâk. Potrivit serviciului protecţiei civile, situaţia este sub control în majoritatea zonelor afectate, înregistrându-se în continuare probleme la Saedinenie, unde autorităţile continuau pomparea apei. Condiţii meteo nefavorabile se înregistrează şi în Varna şi Dobrici, unde zeci de copaci au fost doborâţi de vânt. În acelaşi timp, meteorologii au anunţat că ploile au continuat şi ieri, deşi cantităţile de apă nu au fost la fel de mari ca zilele trecute.
ARABIA SAUDITĂ
Accident al unui avion de mărfuri
Un avion pentru transportul mărfurilor al companiei aeriene germane Lufthansa s-a prăbuşit ieri, pe aeroportul Roi Khaled din Riyad, a anunţat televiziunea publică saudită, Al-Ekhbariya. Această sursă nu a oferit detalii despre circumstanţele catastrofei şi a precizat doar că pilotul şi copilotul aeronavei au fost răniţi uşor. Accidentul s-a produs la aterizarea avionului care, în contact cu solul, s-a rupt în două, a anunţat Al-Arabiya, un post de televiziune prin satelit cu capital saudit şi cu sediul la Dubai. Înainte de aterizare, din avion ieşea fum, a adăugat Al-Arabiya, afirmând că echipe militare încercau să stingă incendiul declanşat la locul accidentului.
CANADA
Paşaport anulat
Canada a anulat paşaportul unui presupus spion rus care a fugit după ce fusese eliberat pe cauţiune în Cipru, informează ziarul ”Toronto Star”. Christopher Metsos fusese arestat pe 29 iunie, la două zile după arestarea în SUA a zece presupuşi spioni ruşi. Metsos, considerat al 11 membru al grupului de spioni, a fost eliberat pe cauţiune şi a dispărut din Cipru. La începutul lunii iulie, autorităţile cipriote au confirmat că Metsos şi-a asumat identitatea unui copil canadian decedat, pentru a obţine paşaportul. Presa a relatat că Metsos obţinuse paşaportul prin intermediul ambasadei canadiene din Africa de Sud. SUA şi Rusia au încheiat scandalul de spionaj printr-un schimb de agenţi care a avut loc la începutul lunii iulie.
RUSIA
Incendii
Incendiile de pădure şi vegetaţie din Rusia afectează peste 52.000 de hectare, anunţă Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă de la Moscova. ”În ultimele 24 de ore, 374 de noi focare de incendii au fost semnalate în regiuni din Rusia, iar 294 au fost stinse”, comunică Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit sursei citate, 58 de incendii de vegetaţie au izbucnit în ultimele 24 de ore la Moscova, creând nori uriaşi de fum, care acoperă cerul capitalei ruse. Incendii de vegetaţie se înregistrează şi în zonele Şatura, Iegorievsk, Noginsk şi Pavlovski Posad. Numeroase avioane speciale participă la operaţiunile de stingere a incendiilor. Un expert de la Centrul de Monitorizare Ecologică, Aleksei Popikov, afirmă că poluarea aerului în zona Moscovei a atins un nivel maxim în ultimele săptămâni.
SUDAN
Elicopter rusesc capturat în Darfur
Militanţi din regiunea sudaneză Darfur au capturat, luni, un elicopter rusesc cu patru membri ai echipajului ruşi şi cinci pasageri sudanezi la bord, a anunţat Ministerul rus de Externe. ”Conform informaţiilor pe care le avem, nu există victime”, a precizat ministerul într-un comunicat, adăugând că elicopterul nu a fost avariat. Ministerul depune toate eforturile pentru a obţine eliberarea cetăţenilor ruşi şi pentru a clarifica situaţia.
MAREA BRITANIE
Extrădare respinsă
Justiţia britanică a respins, ieri, cererea de extrădare către Serbia a fostului preşedinte al Bosniei, Ejup Ganici, arestat la Londra, în martie, în baza unui mandat de arestare pentru crime de război în timpul conflictului din Bosnia, din perioada 1992-1995. Ejup Ganici, în vârstă de 64 de ani, fost membru musulman al preşedinţiei bosniace în timpul războiului şi fost preşedinte al federaţiei Bosnia-Herţegovina, a fost arestat la 1 martie, pe aeroportul londonez Heathrow, în baza unui mandat de arestare emis de Serbia, pentru crime de război. La jumătatea lui martie, el a fost eliberat sub control judiciar. Serbia îl acuză pe Ejup Ganici că a participat, în 1992, la plănuirea unor atacuri asupra unei popote a ofiţerilor armatei iugoslave, apoi asupra ambulanţelor trimise la faţa locului, precum şi asupra unui convoi militar la Sarajevo, soldat cu 18 morţi. Ganici neagă orice implicare.
SUA
Pentagonul nu poate justifica miliarde de dolari
Departamentul american al Apărării nu poate justifica în mod corespunzător cheltuirea a 8,7 miliarde de dolari din fondurile de 9,1 miliarde obţinute din comerţul cu petrol irakian, în perioada 2004 - 2007, arată un raport de audit. Din această sumă, Pentagonul nu are niciun fel de documente justificative privind cheltuirea a 2,6 miliarde de dolari care ar fi trebuit folosiţi la reconstrucţia Irakului. Restul banilor nu au fost depuşi corespunzător în conturi, aşa cum solicită reglementările Departamentului Trezoreriei. Deşi nu există dovezi clare de fraudă, informaţia se adaugă acuzaţiilor de gestionare necorespunzătoare şi chiar corupţie, care au vizat activităţile din Irak începând din 2004. ”Lipsa controalelor a condus la vulnerabilităţi în cheltuirea fodurilor şi la pierderi”, se arată în raportul de audit. Inspectorul de audit Stuart Bowen afirmă că ”lipsa supravegherii are legătură directă cu cazuri de furturi sau abuzuri”.