GERMANIA
Concert fatal
O busculadă produsă la parada tehno din Duisburg, s-a soldat cu moartea a 19 persoane. Nu se ştie exact ce a provocat busculada, pentru că locul nu era supraaglomerat, aşa cum au afirmat mulţi martori oculari, au anunţat duminică autorităţile locale. Printre victime se numără şi patru cetăţeni străini. Totodată, 340 de persoane au fost rănite în urma busculadei. Informaţiile iniţiale indică declanşarea unei mişcări de panică la intrarea în tunel. Corespondenţii de presă aflaţi la faţa locului au relatat că persoanele prinse în tunel au fost complet zdrobite, neputându-se mişca în nicio direcţie. Fosta gară de mărfuri din Duisburg poate găzdui până la 300.000 de persoane, dar nu toate locurile fuseseră ocupate, a declarat Wolfgang Rabe, şeful celulei de criză înfiinţate de autorităţile locale după producerea tragediei. Organizatorii au afirmat că la Love Parade de sâmbătă au participat circa 1,4 milioane de persoane. Comandantul adjunct al poliţiei din Duisburg, Detlef von Schmeling, a afirmat că singura cifră certă este cea a persoanelor care au ajuns cu trenul la Duisburg între orele 9.00 şi 14.00, respectiv 105.000 de pasageri. Reprezentanţii autorităţilor au refuzat însă să ofere precizări în legătură cu posibilele cauze ale incidentului, invocând ancheta aflată în curs de desfăşurare. Organizatorul ultimelor ediţii ale festivalului, fondatorul lanţului de săli de sport low cost McFit, Rainer Schaller, a anunţat că evenimentul nu va mai avea loc în anii următori.
JAPONIA
Accident aviatic
Un elicopter de salvare la bordul căruia se aflau şapte persoane s-a prăbuşit, duminică, în Japonia. Poliţia afirmă că există un supravieţuitor al accidentului, în timp ce pompierii susţin că ar fi doi supravieţuitori. Elicopterul de prevenire a dezastrelor efectua o operaţiune de salvare a unuia din cei nouă membri ai unei echipe de alpinişti, când a survenit accidentul. La bord se aflau pilotul, co-pilotul, trei ofiţeri de securitate aviatică şi doi salvatori de la pompieri, potrivit autorităţilor locale. Elicopterul s-a prăbuşit la 3-4 kilometri la sud-vest de tunelul Karisaka de pe şoseaua 140.
IRAN
Explozie la o fabrică petrochimică
O explozie la o fabrică petrochimică din Iran a provocat moartea a patru persoane. Explozia s-a produs sâmbătă seara, la complexul petrochimic de pe insula Khark, din provincia Bushehr, din cauza presiunii mari din boilerul central, care a dus la izbucnirea incendiului. Cadavrele a trei dintre victime au fost scoase până în prezent, iar incendiul era sub control. Alimentarea cu electricitate a fost sistată temporar în provincie. Pe insula Khark se află cel mai mare terminal petrolier din Iran, iar la complexul petrochimic lucrează peste 400 de persoane.
ISRAEL
Foc la Ierusalim
Un incendiu de proporţii s-a declanşat în apropiere de Ierusalimul de Vest, unde autorităţile au evacuat două sate, în timp ce pompierii încearcă să controleze flăcările. Zeci de vehicule ale pompierilor, două avioane şi un elicopter încearcă să stingă un incendiu important, care a izbucnit în vecinătatea spitalului Hadassah Ein Kerem. Nu au fost înregistraţi răniţi, însă mai multe maşini au luat foc lângă spital şi întreaga populaţie din două sate vecine, Ora şi Aminadav, fiecare cu câte circa 1.500 de locuitori, au fost evacuate, ca măsură preventivă. Accesul în zona afectată de incendiu a fost restricţionat, iar la faţa locului se află importante efective de poliţie. Motivele declanşării incendiului nu sunt cunoscute încă.
FRANŢA
Incendiu de vegetaţie
Un incendiu de pădure a distrus sâmbătă seară sute de hectare de vegetaţie în sud-estul Franţei, în apropiere de Marsilia, avariind şi acoperişurile unor case izolate şi determinând evacuarea unui camping. Conform estimărilor pompierilor, cel puţin 650 de hectare de vegetaţie au fost complet distruse, iar flăcările sunt vizibile din oraşul Marsilia. Incendiul a fost controlat în jurul orei locale 1.00. Focul a izbucnit în jurul orei 21.00, într-un moment în care vântul bătea cu viteze de până la 90 de kilometri pe oră, ameninţând o suprafaţă împădurită de 800 - 1.000 de hectare nelocuită, care se întindea însă până aproape de staţiunile Carry-le-Rouet şi Sausset-les-Pins de pe litoralul Mediteranei. Peste 600 de pompieri şi 75 de autospeciale au participat la operaţiunile de controlare a incendiului, alături de elicoptere şi un avion de tip Dash 8 al Apărării Civile.
BULGARIA
Alertă de ploaie
O alertă de gradul trei referitoare la înregistrarea de ploi torenţiale însoţite de descărcări electrice a fost emisă pentru 17 din cele 28 de judeţe din Bulgaria. Institutul de Meteorologie şi Hidrologie al Academiei bulgare de Ştiinţe estimează că, în unele zone ale ţării, precipitaţiile din următoarele 24 de ore vor depăşi 50 de litri pe metrul pătrat. O alertă de gradul trei se referă la fenomene meteo ce pot produce daune în agricultură şi unor obiective industriale, dar, în acelaşi timp, pot pune în pericol vieţi omeneşti. Pe lista regiunilor vizate de avertizare se numără atât capitala Sofia, cât şi zone din vecinătatea României.
MEXIC
Gropi comune
Cel puţin 51 de cadavre au fost descoperite în nouă gropi comune ilegale în apropiere de oraşul industrial Monterrey, aflat în nordul Mexicului. Două dintre cadavre aparţin unor femei. Majoritatea cadavrelor au fost probabil îngropate cu circa 15 zile în urmă şi pot fi identificate. Autorităţile au declanşat o anchetă pentru a afla din ce grupare făceau parte victimele, majoritatea fiind tatuate şi prezentând urme de tortură. Regiunea Monterrey, unde îşi au sediul marile companii industriale mexicane, este, de mai multe luni, teatrul unor confruntări violente între cartelul Golfului şi banda Zeta, fostă aliată din care fac parte foşti militari care s-au alăturat grupărilor crimei organizate. Violenţele legate de războiul cartelurilor s-au soldat cu 7.000 de victime de la începutul anului, conform Ministerului mexican de Interne, care afirmă că anul trecut confruntările dintre bande şi forţele de ordine s-au soldat cu 9.000 de morţi.
SUA
Inundaţii
Un baraj din statul american Iowa a cedat, sâmbătă, inundând mai multe localităţi şi determinând evacuarea a sute de locuitori din zonă. Barajul de pe lacul Delhi, situat la circa 60 de kilometri de Cedar Rapids, în estul statului Iowa, a cedat din cauza ploilor torenţiale, neobişnuite pentru această perioadă a anului. Imaginile transmise de televiziuni arată cantităţi mari de apă ce se deversează din lacul de acumulare în râul Maquoketa şi care au inundat clădirile aflate în apropiere. Sâmbătă seara nivelul apei părea să înregistreze o scădere şi a afirmat că inundaţiile au afectat în principal terenuri agricole şi mai puţin cartierele cu populaţie densă, fiind astfel evitată o potenţială catastrofă. În momentul ruperii digului, locuitorii din Hopkinton, un oraş cu circa 700 de locuitori, au avut la dispoziţie numai câteva minute pentru a-şi părăsi locuinţele. Guvernatorul statului Iowa a activat Garda Naţională din zonă, pentru a participa la eforturile de eliminare a urmărilor inundaţiilor, şi a proclamat starea de dezastru natural în două comitate.
SPANIA
Perioadă de schimbări
Organizaţia armată ETA a anunţat, sâmbătă, în Franţa, că Ţara Bascilor va trece printr-o perioadă de schimbări, potrivit ediţiei de duminică a cotidianului basc „Gara”. Un mesaj în acest sens a fost citit de trei persoane purtând cagule, care au afirmat că reprezintă ETA la ceremonialul de omagiere pentru fostul militant ETA Jon Anza, organizat la Ciboure, în sud-estul Franţei, unde accesul presei nu a fost permis, a precizat ziarul, apropiat de mediile care militează pentru obţinerea independenţei. Din august 2009, ETA, pe care UE o consideră organizaţie teroristă, nu a mai comis niciun atentat în Spania. Organizaţia este considerată responsabilă pentru moartea a 829 de persoane în mai mult de 40 de ani de campanie violentă pentru independenţa Ţării Bascilor. Mesajul a fost dat publicităţii într-un moment în care în Spania circulă intens zvonuri referitoare la posibilitatea ca ETA să decreteze un nou armistiţiu unilateral, similar celui anunţat în 2006.