Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Iulie 2010 / 00:00 390 accesări

ITALIA

Român reţinut pe plajă

Autorităţile italiene au reţinut un român în vârstă de 52 de ani care, fiind dotat cu un pat mobil, le făcea masaje şi le lua tensiunea, în mod neautorizat, turiştilor de pe plajele din Rimini, pe litoralul Mării Adriatice. Românul era dotat cu pat medical profesional, diverse creme pentru masaj, unele preparate cu alge provenind de la Marea Moartă şi un aparat pentru măsurarea tensiunii. Bărbatul a fost surprins de poliţie pe plaja Rivabella, la Marea Adriatică, în timp ce le oferea turiştilor servicii de masaj şi măsurarea tensiunii arteriale. Preţul perceput de român era de zece euro pentru masaj, iar doar în cursul zilei de miercuri, românul avusese deja 20 de clienţi. Poliţia l-a surprins în flagrant în timp ce îi făcea masaj unei turiste în vârstă de 17 ani. Românul a încercat să fugă, dar, dat fiind că avea şi echipamentele asupra sa, până la urmă a fost prins de agenţii de poliţie. ”Mă trataţi ca pe un infractor, ca pe un traficant. Nu am făcut nimic rău”, le-a spus românul poliţiştilor italieni. A fost reţinut pentru practicarea neautorizată a unei profesii şi pentru ocuparea abuzivă a plajei, iar tânăra clientă a fost luată la secţia de poliţie pentru audiere.

SUA

Primăriţă criminală

Poliţia dintr-o suburbie a oraşului Dallas a anunţat că primăriţa unui oraş din zonă şi-a ucis fiica, apoi s-a sinucis. Primăriţa din Coppell, Jayne Peters, în vârstă de 55 de ani şi fiica ei, Mary Corinne, de 19 ani, au fost găsite moarte, ieri, de către poliţie. Ofiţerii s-au dus la casa respectivă la cererea primăriei, după ce Peters nu s-a prezentat la o reuniune a consiliului. Poliţiştii au găsit în faţa locuinţei un bilet şi o cheie a casei, iar în interior au găsit alte trei bilete. Biletul din exterior avertiza poliţiştii cu privire la ce urmau să găsească în casă. Biletele nu oferă indicii legate de motivele acţiunii, dar oferă instrucţiuni legate de cum trebuie să se aibă grijă de animalele de companie ale familiei. În locuinţă au fost găsiţi doi câini.

FILIPINE

Taifun ucigaş

Douăzeci de persoane au murit, iar alte 60 au fost date dispărute, în urma taifunului Conson, care s-a abătut, marţi seara, asupra Insulei Luzon, cea mai importantă din arhipelagul filipinez, au anunţat, ieri, autorităţile. Cel puţin 12 persoane au murit zdrobite sub copaci sau ziduri căzute, iar majoritatea celorlalte victime s-au înecat. Decesele au fost înregistrate în şase provincii de pe insula principală, Luzon şi la periferia capitalei Manila. Centrul Naţional pentru Catastrofe a anunţat, miercuri, opt decese confirmate, admiţând că bilanţul final va fi mai mare. Potrivit Centrului, au fost daţi dispăruţi 57 de pescari, dintre care şase în Golful Manila, ale căror ambarcaţiuni s-au scufundat. Armata a anunţat că trei persoane au fost date dispărute în sudul oraşului Manila, după ce inundaţiile le-au distrus locuinţele. Taifunul Conson, care prezintă rafale de vânt cu intensitatea de 120 de kilometri pe oră, s-a abătut, marţi seara, asupra principalei insule a arhipelagului, Luzon, înainte de a ajunge în capitala filipineză şi regiunea acesteia.

GRECIA

Incendiu de vegetaţie

Un incendiu de vegetaţie a izbucnit pe insula Zakynthos, situată în sud-vestul Greciei. Se pare focul a afectat câteva proprietăţi şi se apropie de un sat. Deocamdată nu există informaţii despre eventuale victime. În Grecia se înregistrează numeroase incendii de vegetaţie în cursul verii, provocate de temperaturile ridicate sau chiar de persoane care au interese imobiliare. Zakynthos, o cunoscută destinaţie turistică estivală, este a treia insulă ca mărime din Marea Ionică, având o suprafaţă de 410 kilometri pătraţi.

IRLANDA DE NORD

Noi confruntări violente

Militanţi naţionalişti din Irlanda de Nord au aruncat, miercuri, cocteiluri Molotov împotriva poliţiei, care a replicat cu tiruri cu gloanţe de cauciuc, în cea de-a patra noapte de violenţe, vizând festivităţile legate de tradiţionalele Parade Portocalii (protestante). Tulburările au izbucnit noaptea târziu, în nordul Belfastului. În confruntările care au avut loc în cele trei nopţi precedente, au fost răniţi 82 de poliţişti. Incendierea unei maşini a determinat poliţia să tragă cu gloanţe de cauciuc împotriva manifestanţilor şi să mobilizeze tunuri cu apă. Însă, numărul militanţilor a fost mai mic decât în nopţile precedente. Protestanţii din cadrul Ordinelor Portocalii defilează în Irlanda de Nord în fiecare an, în cadrul marşurilor care marchează bătălia de la Boyne, din 1660, în timpul căreia protestantul William of Orange l-a învins pe catolicul James II. Aceste parade oferă frecvent ocazia unor tensiuni între comunităţile protestante şi catolice, iar uneori degenerează în violenţe.

CHINA

Alertă cu bombă

Un avion care avea la bord peste 100 de persoane şi care asigura o legătură între Urumqi, capitala provinciei Xinjiang (nord-vestul Chinei) şi Canton (sud), a aterizat de urgenţă, după o falsă alertă cu bombă, a anunţat, ieri, agenţia oficială China Nouă. Acest zbor, asigurat de compania China Southern Airlines, a aterizat fără probleme, miercuri seara, în oraşul Lanzhou, capitala provinciei Gansu (nord-vest). Compania a fost avertizată că la bordul avionului ar putea fi plasată o bombă. Cei 93 de pasageri şi 18 membri ai echipajului au fost evacuaţi imediat după aterizare, dar nu a fost găsită nicio bombă. Un reprezentant al autorităţilor aeriene chineze a confirmat că a fost vorba despre o falsă alertă cu bombă, în urma căreia a fost declanşată o anchetă. La 5 iulie 2009, în Urumqi, capitala provinciei Xinjiang, au izbucnit violenţe între uiguri, o etnie turcofonă, majoritară în Xinjiang şi etnia han, majoritară în China, în care au fost ucise 200 de persoane, iar alte 1.700 au fost rănite. Autorităţile chineze au insistat asupra faptului că aceste violenţe au fost provocate de către terorişti, susţinători ai independenţei şi extremişti religioşi.

SPANIA

Răniţi la Pamplona

Cele opt curse cu tauri (encierros) eliberaţi pe străzi la ediţia din 2010 a Festivalului San Fermin de la Pamplona s-au soldat cu 37 de răniţi, a anunţat Guvernul regional din Navara (nordul Spaniei). Aproximativ zece persoane au fost rănite în aceste curse de tauri care se desfăşoară pe străzile pavate din centrul vechi al Pamplonei, în timpul cărora mulţimea de oameni îmbrăcaţi în alb şi roşu, adesea compactă, aleargă în faţa animalelor. Printre răniţi se află şi 11 străini, între care patru britanici, doi irlandezi şi un american, un canadian, un australian, un neo-zeelandez şi un israelian. În timpul ultimei curse, miercuri, au fost rănite 11 persoane, patru suferind lovituri de corn, iar două dintre acestea se aflau în stare gravă. Între acestea se află un britanic în vârstă de 24 de ani, care se află în stare gravă, în urma unei lovituri cu cornul în regiunea inghinală şi un neo-zeelandez de 26 de ani, care a suferit o rană uşoară la încheietura mâinii. Celelalte nouă persoane rănite miercuri sunt spanioli. Unul dintre ei, în vârstă de 23 de ani, a suferit două lovituri puternice de corn, una la nivelul toracelui, iar cealaltă la nivelul coapsei, starea acestuia fiind considerată gravă. Alţi doi spanioli au fost loviţi cu cornul, dar mai uşor, unul la braţ, iar celălalt la nivelul axilei. Acest ultim encierro a fost prezentat de specialişti ca periculos şi relativ lung. Doi dintre cei şase tauri s-au arătat deosebit de activi şi periculoşi pentru mulţimea alergătorilor. În timpul celor opt encierros din acest an, cea mai severă rană a fost suferită de un australian în vârstă de 18 ani. El a fost rănit în prima zi a curselor, la 7 iulie, prezentând o triplă fractură la nivelul vertebrelor lombare. Un encierro începe dimineaţa, la ora locală 08.00, participanţii alergând pe o distanţă marcată, de 846 de metri, pe străzile din centrul istoric al capitalei Navarei. Alergătorii încearcă să rămână cât mai aproape de animale, riscând să cadă sau să fie luaţi în coane. La ediţia din 1911 au fost ucise 15 persoane. Anul trecut, sărbătoarea a fost îndoliată de decesul unui tânăr spaniol, în vârstă de 27 de ani, care a primit o lovitură de corn la nivelul gâtului. Festivalul de la Pamplona atrage anual mii de turişti străini, în special anglo-saxoni, unii venind să îşi testeze curajul, pe urmele scriitorului american Ernest Hemingway.

R. MOLDOVA

Scade Nistrul

Nivelul râului Nistru este în scădere, anunţă Serviciul pentru Situaţii Excepţionale din R. Moldova. Nivelul râului a scăzut cu zece centimetri, iar tendinţa de scădere pare să se menţină. Accesul populaţiei pe plaja de la Vadul lui Vodă este în continuare interzis. În acelaşi timp, o parte a digului de protecţie din satul Obileni (Hânceşti) a cedat în cursul nopţii de miercuri spre joi, iar în barajul de la Sărăţeni au apărut fisuri, declară purtătorul de cuvânt al Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Liliana Puşcaşu. În satul Sărăţeni au fost inundate mai multe gospodării. De patru zile, aproximativ 300 de membri ai echipelor de intervenţie depun eforturi pentru consolidarea digului din apropiere. După apariţia unor fisuri, mii de saci cu nisip au fost amplasaţi pe o lungime de cinci kilometri. Acţiuni de consolidare a digurilor au avut loc şi în localităţile Măcăreşti, Chetrosu, Goteşti, Ţiganca, Văleni, Vadul lui Isac şi Slobozia Mare.

FRANŢA

Arestări în cazul Bettencourt

Patru persoane apropiate moştenitoarei L\'Oreal, Liliane Bettencourt, aflată în centrul unui scandal politico-financiar - între care fotograful François-Marie Banier şi administratorul averii acesteia, Patrice de Maistre, - au fost reţinute ieri. Banier, de Maistre, precum şi fostul avocat al lui Liliane Bettencourt, Fabrice Goguel şi administratorul insulei Arros (Seychelles) Carlos Vejarano au fost reţinuţi ieri dimineaţă. Afacerea Bettencourt, cu multiple ramificaţii, a început în urmă cu mai multe luni, cu o plângere a fiicei lui Liliane Bettencourt, Françoise Meyers, care îl acuză pe François-Marie Banier că a abuzat de presupusa slăbiciune a mamei sale, pentru a obţine donaţii estimate la un miliard de euro. Înregistrări-pirat, presupuneri de evaziune fiscală, acuzaţii de finanţare politică ilegală, toate acestea l-au pus în dificultate pe ministrul Muncii, Eric Woerth şi au destabilizat întregul Guvern francez.

MAREA BRITANIE

Fost spion, vinovat pentru divulgare de informaţii secrete

Un fost agent al MI6, serviciul de informaţii externe britanic, a pledat vinovat, miercuri, în faţa unui tribunal londonez, pentru divulgarea unor informaţii despre tehnica spionajului. Daniel Houghton, în vârstă de 25 de ani, a pledat vinovat pentru divulgare ilegală de documente referitoare la securitate sau spionaj şi a două liste de personal. În schimb, el a pledat nevinovat pentru furtul acestor documente. Tânărul, care a lucrat pentru MI6 din septembrie 2007 până în mai 2009, a fost arestat în martie, într-un hotel din Londra şi plasat în detenţie provizorie. Potrivit BBC, acuzatul, care ar avea cetăţenie dublă, britanică şi olandeză, ar fi propus aceste documente agenţilor olandezi, pentru două milioane de lire sterline (2,4 milioane de euro). Dar autorităţile olandeze l-au denunţat imediat contraspionajului britanic. Verdictul va fi pronunţat la 3 septembrie.

AFGANISTAN

Forţe de securitate locale

Guvernul afgan a aprobat un proiect care prevede crearea unor structuri de apărare locale pentru a ajuta la combaterea atacurilor insurgenţilor talibani. SUA pledaseră pentru aprobarea acestui proiect în scopul contracarării violenţelor care s-au intensificat în Afganistan, mai ales în contextul în care pregătirea serviciilor de securitate afgane stagnează. Generalul David Petraeus, noul comandant al forţelor internaţionale din Afganistan, a reuşit să îl convingă pe preşedintele Hamid Karzai să aprobe acest proiect, în condiţiile în care Guvernul de la Kabul se temea că noua forţă s-ar putea transforma în miliţii care ar putea scăpa de sub control. Într-un final, cele două părţi au stabilit că noile unităţi locale se vor afla sub comanda Ministerului afgan de Interne. Noul proiect se inspiră din modelul unităţilor pe care generalul Petraeus le-a înfiinţat în Irak, deşi cele două programe nu vor fi identice. Spre deosebire de unităţile irakiene, noile forţe afgane nu vor include foşti insurgenţi care au renunţat la atacuri.

SUA

Imigranţi ilegali denunţaţi

Un grup anonim din Utah a difuzat o listă cu numele, adresele, telefoanele şi numărul de copii a 1.300 de imigranţi, pe care îi denunţă că nu au acte de şedere legală pe teritoriul SUA, iar agenţiile de stat verifică dacă scurgerile de informaţii ar putea proveni de la vreunul dintre angajaţi. Statul Utah se învecinează cu Arizona, unde a fost adoptată o controversată lege a imigraţiei, care permite poliţiştilor să interpeleze orice străin, pentru a-i verifica statutul, chiar dacă nu a comis nicio infracţiune. Grupul anonim a trimis, săptămâna aceasta, un mail conţinând lista de imigranţi ilegali către câteva instituţii media, precum şi către unele autorităţi, un gest care a înspăimântat comunitatea hispanică, pentru că majoritatea numelor de pe listă par să fie de origine hispanică. O scrisoare care însoţeşte lista cere care aceste persoane să fie deportate imediat. ”Grupul nostru observă aceşti indivizi în cartierele noastre, şofând pe străzile noastre, lucrând în magazinele noastre, mergând la şcolile noastre”, afirmă expeditorii în preambulul scrisorii. Grupul promite forţelor de ordine să le furnizeze şi alte liste, în regim permanent, dar cere ca aceşti indivizi să fie expulzaţi. Lista conţine informaţii detaliate cu caracter personal, cum ar fi numărul de securitate socială, data naşterii, locul de muncă, adresa şi numărul de telefon, numărul copiilor, dacă este cazul sau data când ar trebui să nască femeile însărcinate de pe listă.

MAREA BRITANIE

Închisoare pentru minciună

O tânără ”iresponsabilă şi rea” a fost condamnată, ieri, la trei ani de detenţie, după ce a reclamat că a fost victima unei agresiuni sexuale, care a declanşat o amplă anchetă a poliţiei ce a condus la arestarea a patru oameni nevinovaţi. Judecătorul a spus că Leyla Ibrahim (22 de ani) a fost necinstită de la primul până la ultimul moment. Susţinerile ei erau că a fost atacată în timp ce mergea pe jos, noaptea, către casă. Ea, care lucrează la o staţie de benzinărie din Carlisle, a vrut să le dea o lecţie prietenilor săi care, în ianuarie anul trecut, au refuzat să o conducă acasă. Femeia a declarat detectivilor că a fost doborâtă la pământ pe o cărare şi agresată sexual de doi tineri, iar anchetatorii, pentru a-i prinde pe atacatori, au utilizat echipamente care costă foarte mult, 150.000 de lire. Astfel, au fost arestaţi patru suspecţi, dar apoi a apărut îndoieli, mai ales când în contul Leylei Ibrahim apărea achiziţionată o foarfecă identică cu cea găsită în zona aşa-zisei agresiuni şi pe care au fost găsite fibre de îmbrăcăminte ale pretinsei victime. După două luni de la momentul raportării agresiunii, tânăra a fost arestată pentru suspiciunea de pervertire a înfăptuirii justiţiei şi ulterior acuzată de infracţiune. Leyla Ibrahim, care este însărcinată în şapte luni, a fost condamnată de un juriu, în urma unui proces care a durat zece zile. La şedinţa în care a fost condamnată ieri, judecătorul a afirmat că ce a făcut tânăra este o infracţiune gravă, fiind în dauna administrării justiţiei, într-o zonă extrem de sensibilă. ”Fiecare afirmaţie falsă de viol sau de asalt sexual grav creşte calvarul acelor femei care au fost victimele unei astfel de crime îngrozitoare şi face mai greu de dovedit o infracţiune care într-adevăr a avut loc. Mai mult, judecătorul a subliniat că din cauza reclamaţiei femeii, patru oameni nevinovaţi au fost arestaţi, ei suferind traume, după ce li s-au pus etichete în comunitate de violatori.



12