CEHIA
Român cu 35 de capsule de heroină în stomac
Vameşii de la aeroportul Ruzyne din Praga au reţinut, duminică, un român care avea 35 de capsule de heroină în stomac, a declarat, marţi, purtătoarea de cuvânt a Direcţiei Generale a Vămilor, Zuzana Hruba. ”Un cetăţean român, în vârstă de 24 de ani, care venea de la Istanbul, avea un comportament suspect, motiv pentru care a fost verificat”, a declarat ea. Primul control a fost pozitiv, iar medicii i-au găsit ulterior, în urma radiografiilor, 35 de capsule de heroină în stomac. ”Prima capsulă a fost eliminată la o toaletă specială, marţi dimineaţă, restul ar trebui eliminate până la sfârşitul zilei”, a declarat ea. Fiecare capsulă are patru centimetri lungime şi conţine aproximativ zece grame de heroină. Preţul drogurilor este de aproximativ 600.000 de coroane (24.000 de euro), potrivit poliţiei. Ascunderea drogurilor în stomac este foarte riscantă, deoarece organismul poate fi expus unei cantităţi mari de droguri în cazul spargerii unei capsule.
Curtea de Apel din Praga a confirmat, ieri, sentinţele împotriva a şapte români care făceau parte dintr-o reţea de hoţi de buzunare condamnaţi în martie. Emil B., Claudiu George G., Ionuţ Dănuţ G., Sorinel N., Marius Viorel S., Pascale S. şi Robert Gabriel T. erau acuzaţi de furt şi de falsificare de carduri bancare. Potrivit procurorilor, hoţii acţionau în principal împotriva turiştilor asiatici, în sistemul public de transport din Praga. Trei membri ai bandei au fost condamnaţi la trei ani şi jumătate de detenţie şi nu vor avea voie să intre în Cehia timp de şapte ani, iar un alt român va sta patru ani la închisoare. Alţi doi suspecţi au fost condamnaţi la doi ani, respectiv trei ani şi trei luni de închisoare. Ultimul suspect, Pascale S., acuzat şi de tâlhărie, va rămâne şase ani după gratii şi nu va mai avea voie să intre niciodată în Cehia.
SUA
Accident aerian
Patru persoane au murit iar o a cincea a fost rănită, în urma accidentului unui avion bimotor de mici dimensiuni în oraşul Saint Ignace din Michigan, investigat, în prezent, de autorităţile federale. Avionul a întâmpinat unele dificultăţi după decolare. A traversat autostrada I-75 şi s-a lovit de bariera mediană, a anunţat biroul şerifului din Mackinac. Singurul supravieţuitor al accidentului este un băiat în vârstă de 13 ani, care a fost catapultat din avionul bimotor, model Beachcraft 58. Adolescentul a fost transportat cu elicopterul la un spital. Toate persoanele de la bordul avionului erau înrudite, a precizat biroul şerifului.
JAPONIA
Şi-a închis fiica într-o maşină de spălat în funcţiune
O japoneză a fost arestată pentru că şi-ar fi strangulat fiica de 5 ani, ea având obiceiul să o pedepsească închizând-o în maşina de spălat aflată în funcţiune, cu mâinile şi picioarele legate, au declarat, ieri, reprezentanţi ai poliţiei. Junko Egashira, de 34 de ani, a fost arestată luna trecută, pentru moartea fiicei sale Mone, a declarat purtătorul de cuvânt de la poliţia din Fukuoka. Ea a recunoscut că şi-a pus copilul în mod repetat într-o maşină de spălat, după ce i-a lipit bandă adezivă peste gură, i-a legat mâinile şi picioarele, pornind tamburul rotativ. Mama şi-a abuzat copilul şi în alte feluri, legând-o ore întregi de nişte rafturi, cu găleţi de apă suspendate în jurul gâtului. Junko Egashira a divorţat în 2008 de soţul său şi a început să-şi maltrateze fiica din luna mai, când s-au mutat într-un apartament nou.
GRECIA
Trafic aerian paralizat astăzi
Traficul aerian va fi paralizat timp de patru ore, astăzi, în Grecia, în plin sezon turistic, din cauza încetării activităţii controlorilor, în cadrul unei acţiuni împotriva reformei pensiilor, a anunţat, ieri, o sursă aeroportuară. ”Nimic nu va zbura în spaţiul aerian grecesc, între orele 11.00 şi 15.00”, a precizat această sursă. Compania elenă Olympic Airways a anunţat anularea a 14 legături, dintre care 11 către insule şi va reprograma alte 27. Uniunea controlorilor aerieni a anunţat această acţiune într-un comunicat, raliindu-se grevei iniţiate de Adedy, sindicatul funcţionarilor publici. Sindicatul şi-a încetat activitatea la 8 iulie, odată cu ultima grevă generală împotriva reformei pensiilor. Anterior, acesta a refuzat să se alăture protestelor faţă de măsurile de austeritate, afirmând că vrea să protejeze turismul. Sindicatele din transporturile urbane şi feroviare nu au precizat încă dacă vor răspunde apelului lansat de Adedy. Greva generală din 8 iulie este cea de-a doua în ultimele zece zile şi cea de-a şasea de la începutul lui februarie, împotriva măsurilor de austeritate.
UNGARIA
Cod roşu de caniculă
Autorităţile ungare au instituit, ieri, nivelul maxim de alertă, şi anume cod roşu, din cauza caniculei, în aproape toate regiunile ţării, a declarat un oficial din cadrul Serviciului naţional de Meteorologie. Alerta a fost instituită pentru ziua de miercuri în aproape toate regiunile, cu excepţia vestului, a precizat Tamas Csonka. Instituirea acestui nivel de alertă s-a impus având în vedere că temperaturile medii diurne vor depăşi 27 de grade Celsius zilnic, până sâmbătă, a precizat Csonka. Serviciul a anunţat că duminică se va instala un front de aer rece, dar pentru o perioadă scurtă de timp, în care se vor înregistra furtuni, iar valoarea temperaturilor va scădea cu câteva grade. Însă, căldura va reveni săptămâna viitoare, când temperaturile medii vor urca în jurul valorii de 30 de grade Celsius.
HAITI
Furtună devastatoare
Şase persoane au fost rănite în Haiti şi peste 300 de corturi au fost distruse, luni, într-o tabără de sinistraţi instalată după cutremur, la nord de Port-au-Prince, în urma inundaţiilor provocate de furtuni, a anunţat Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM). Corturile au fost smulse de o furtună care a generat panică în rândul celor 1.300 de familii din tabăra Corail, situată la aproximativ 20 de kilometri de Port-au-Prince. Aproximativ 2.000 de persoane au fost evacuate pentru a-şi găsi refugiu în alte corturi furnizate de Médecins sans frontières (MSF) din Olanda şi de OIM. Adăposturi temporare din lemn sunt în construcţie în această tabără, care vor înlocui corturile. Luni, Guvernul a marcat împlinirea a şase luni de la seismul care a afectat Haiti, la 12 ianuarie, provocând 250.000 de morţi şi 1,5 milioane de sinistraţi, printr-o ceremonie organizată la palatul prezidenţial şi în cadrul căreia a fost lansată oficial faza de reconstrucţie. Organizaţiile internaţionale care activează în Haiti se tem de o agravare a situaţiei în timpul sezonului ciclonic, care durează din iunie până în noiembrie.
CHILE
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs, ieri, la aproximativ 555 de kilometri sud/sud-vest de capitala chiliană Santiago, a anunţat institutul american de geofizică USGS, citat de CNN. Hipocentrul cutremurului produs la ora locală 04.32, a fost localizat la 27 de kilometri adâncime. Pentru moment nu au fost anunţate victime sau pagube materiale. În februarie, Chile a fost afectat de un seism cu magnitudinea de 8,8, soldat cu sute de morţi.
IRAN
Axele colaborării energetice
Ministrul iranian al Petrolului, Massoud Mirkazemi şi ministrul rus al Energiei, Serghei Şmatko, au semnat o declaraţie comună ce prevede cooperarea bilaterală în domeniul petrolului, gazului şi petrochimiei. Declaraţia validează Foaia de Parcurs a proiectelor din sectorul petrochimic, elaborată de grupul de lucru ruso-iranian. Părţile au convenit să examineze posibilitatea înfiinţării unei bănci comune de finanţare a proiectelor în domeniul petrolului, gazului şi petrochimiei. Documentul mai prevede punerea la punct a unei Foi de Parcurs pentru coordonarea activităţii în domeniul energiei electrice şi nucleare. Declaraţia precizează că viitoarea reuniune a grupului ruso-iranian va avea loc la Teheran, în al patrulea trimestru al anului.
R. MOLDOVA
Negocieri întrerupte
Negocierile la nivel de experţi în privinţa livrărilor de vinuri moldoveneşti în Rusia sunt amânate din cauza declaraţiilor ministrului moldovean al Agriculturii, a declarat şeful serviciului sanitar rus Rospotrebnadzor, Ghenadie Onişcenko. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Valeriu Cosarciuc, a declarat că vinurile moldoveneşti nu conţin substanţe toxice şi că Rusia, fără să anunţe, a introdus un nou standard de calitate. Potrivit lui Cosarciuc, în prezent, deja zece camioane blocate până acum în terminalul Solnţevo, de lângă Moscova, au fost certificate, iar 30 de camioane, încărcate cu produse vinicole, rămân încă stopate. Valeriu Cosarciuc a spus că instituţia pe care o conduce nu a fost informată în mod oficial cu privire la întreruperea consultărilor. Anterior, oficialii din cadrul Ministerului Agriculturii de la Chişinău au declarat că pretenţiile ruşilor sunt exagerate. În plus, specialiştii au apreciat că substanţa despre care sanitarul-şef al Rusiei susţine că s-ar afla în vinurile din R. Moldova poate fi fatală pentru un om doar în cazul unui consum de peste 200 de tone pe zi. La începutul lunii iulie, medicul sanitar şef rus a declarat că vinurile moldoveneşti reţinute în vama din Solnţevo sunt bune doar pentru vopsit gardurile.