CANADA
Studentă româncă înjunghiată, apoi arsă într-un incendiu
O studentă româncă de la Universitatea Ryerson din Canada a murit după ce a fost înjunghiată şi, apoi, cuprinsă de flăcări într-un incendiu la căminul unde era cazată, prietenul acesteia fiind considerat principalul suspect. Carina Petrache, de 23 de ani, era studentă în psihologie şi criminologie şi locuia în căminul St. Huron, în care erau cazaţi mai mulţi studenţi şi nefamilişti. Ea a fost scoasă decedată dintr-un incendiu izbucnit vineri, la cămin, alături de prietenul ei, în vârstă de 27 de ani, care este internat în spital în stare gravă, cu arsuri de gradul I. Medicii sunt rezervaţi privind şansele de supravieţuire a lui Fashar Badakhshad. Românca şi prietenul ei locuiau amândoi în căminul studenţesc, în apartamente separate. Anchetatorii încearcă, în prezent, să ia legătura cu familia lui Badakhshad, din British Columbia. Poliţiştii nu ştiu dacă bărbatul muncea sau studia. În ceea ce-o priveşte pe Carina Petrache, aceasta era considerată o tânără strălucită, sociabilă, care studia şi muncea, în acelaşi timp, la o firmă de contabilitate, spun detectivii.
FRANŢA
Tir românesc în flăcări pe autostradă
Traficul pe autostrada Paris - Lyon a fost blocat, marţi, timp de peste patru ore, din cauza unui tir românesc care a luat foc în dreptul localităţii Vire, relatează ”Le Journal de Saone-et-Loire”, în ediţia online de ieri. Incendiul a izbucnit marţi dimineaţă, în jurul orei locale 10.30 şi, deşi şoferul a folosit imediat toate cele trei extinctoare, nu a reuşit să stingă flăcările. Conform primelor constatări ale anchetatorilor, incendiul a izbucnit la motorul tirului, însă cauzele incidentului nu au fost încă stabilite. Pompierii chemaţi la faţa locului au detaşat remorca, reuşind să salveze încărcătura de vată minerală, însă cabina a fost distrusă complet. Poliţia a decis să întrerupă traficul pe un sens al autostrăzii, din cauza amplorii incendiului şi a fumului degajat de acesta, ceea ce a dus la formarea unui blocaj de proporţii. După stingerea incendiului, pompierii au descărcat din remorcă vata minerală, pe care au stropit-o pentru a preveni aprinderea acesteia.
IRAK
Atentat sinucigaş
Un atentator sinucigaş a detonat încărcătura explozivă avută asupra sa, ieri, într-un cartier sunnit din capitala Bagdad. Atentatul i-a vizat pe pelerinii şiiţi veniţi să se reculeagă la o moschee din zonă şi a provocat moartea a 28 de persoane.
ITALIA
Proteste la Roma
Mii de locuitori din oraşul italian Aquila, lovit în 2009 de un cutremur devastator, au invadat, ieri, Piazza Venezia din centrul Romei, pentru a denunţa situaţia lor precară şi pentru a cere sprijin economic. Doi manifestanţi au fost uşor răniţi în scurte confruntări cu forţele de poliţie în cursul a ceea ce organizatorii au numit ”marşul către Roma”. Seismul din 6 aprilie 2009, din Aquila, a provocat moartea a 308 persoane şi a distrus centrul istoric al oraşului, bisericile sale medievale, precum şi mai multe localităţi din împrejurimi. De atunci, circa 30.000 de persoane n-au putut să revină la casele lor. Ele sunt cazate încă în apartamente denumite ”case Berlusconi”, după numele şefului Guvernului, aflate departe, la periferia oraşului, în cazărmi sau la hotel.
GRECIA
Încă o grevă
Puternice perturbări în transporturi şi în serviciile publice sunt aşteptate, astăzi, în Grecia, unde o nouă grevă generală este organizată de către sindicate, împotriva reformei pensiilor şi a măsurilor de austeritate decise de Guvern pentru redresarea finanţelor ţării. Această a şasea grevă generală din februarie încoace urmează să perturbe traficul aerian, feroviar şi maritim, împiedicându-i mai ales pe turişti să se deplaseze pe insulele greceşti, toate navele trebuind să rămână la doc. Principalele companii aeriene greceşti, Olympic Air şi Aegean, prefigurează anularea a 34 de zboruri şi întârzieri la alte 45, din care unele vor fi curse internaţionale. O încetare de patru ore a lucrului de către controlorii aerieni începând de la ora 10.00 va afecta şi toate celelalte companii aeriene ce operează în Grecia. În capitala greacă transportul public urban va fi complet paralizat. Greva va mai afecta administraţia, spitalele şi companiile de stat. Ţara va fi privată, în plus, de orice fel de ştiri interne sau externe, timp de 24 de ore, sindicatul jurnaliştilor greci raliindu-se protestului general. Legea reformei pensiilor impune 40 de ani de vechime în muncă, faţă de 37 de ani până în prezent, pentru a putea ieşi din viaţa activă, prevede tăieri medii de 7% din pensii şi generalizarea vârstei legale de pensionare la 65 de ani. Guvernul socialist s-a angajat să ia aceste măsuri după ce Zona Euro şi FMI i-au acordat, în schimb, pentru salvarea bugetului naţional, împrumuturi de 110 miliarde de euro, pe trei ani.
SUA
Temperatură record la New York
Un puternic val de căldură s-a abătut, marţi, asupra nord-estului SUA şi în special asupra New York-ului, unde mercurul din termometre a urcat la aproape 40 de grade Celsius, depăşind un record vechi de 11 ani şi determinând autorităţile să pună în gardă populaţia. În Central Park, ”plămânul verde” din Manhattan, temperatura a urcat până la 39,45 de grade, depăşind recordul de 38,3 grade stabilit la 6 iulie 1999. Căldura copleşitoare a fost însă resimţită şi la Washington, Philadelphia sau Baltimore. La Philadelphia, o femeie de 92 de ani a fost găsită moartă în locuinţa sa, din cauza căldurii. Numeroase pene de curent s-au înregistrat în zonele afectate de valul de caniculă, din cauza suprasolicitării reţelelor cu aparatele de aer condiţionat. Temperaturile vor rămâne foarte ridicate întreaga săptămână şi primăriile au instituit centre de răcorire, unde pot veni persoanele care nu dispun de aer condiţionat la domiciliu. În Canada, o masă de aer cald şi foarte umed afectează sudul provinciei Quebec şi regiunea Montreal, creând o situaţie copleşitoare pentru zilele următoare, conform serviciilor meteorologice, care au lansat un avertisment de smog, amestec de umiditate şi de poluare.
CHINA
Val de căldură
Centrul şi nordul Chinei sunt afectate de un val de căldură cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, care a determinat autorităţile să avertizeze populaţia în legătură cu căldura sufocantă şi cantităţile foarte reduse de precipitaţii. Centrul naţional de meteorologie a emis o alertă de gradul doi (pe o scară cu patru gradaţii), avertizând că mai multe zone din centrul şi nordul ţării vor înregistra temperaturi caniculare. Valul de căldură, resimţit în China de la sfârşitul săptămânii trecute, a dus la creşterea numărului de persoane care au solicitat asistenţă medicală. Temperaturile au atins, luni, 40,6 grade la Beijing, unde mai multe vehicule au luat foc din cauza caniculei. În oraşul Canton, municipalitatea a deschis 500 de adăposturi echipate cu sisteme de climatizare şi a pus apă la dispoziţia locuitorilor. Agenţia China Nouă a relatat că îngrijitorii de la grădinile zoologice folosesc blocuri de gheaţă pentru a ajuta animalele să facă faţă temperaturilor ridicate. Valul de căldură afectează China la numai o lună după ce sudul ţării a înregistrat ploi torenţiale urmate de alunecări de teren, soldate cu cel puţin 266 de victime.
R. MOLDOVA
Evacuări de urgenţă
Peste 1.500 de locuitori din satul Cotul Morii au fost evacuaţi de urgenţă, ieri, după ce Prutul a ieşit din matcă pe sectorul din R. Moldova şi a inundat mai multe case din localitate. Reprezentanţii primăriei din Cotul Morii au afirmat că bătrânii au fost evacuaţi încă de marţi seara, fiind transportaţi la centrul medical al unui sat din apropiere. Premierul Vlad Filat a decis să amâne şedinţa de Guvern de miercuri şi să convoace o reuniune a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, după ce digurile de protecţie ridicate în mai multe zone din lunca Prutului au cedat. Un contingent de militari a fost detaşat, ieri dimineaţă, pentru evacuarea locuitorilor din Cotul Morii şi Nemţeni, unde operaţiunile au început ieri dimineaţă. La Nemţeni, armata evacuează populaţia după ce Prutul a inundat cel puţin 150 de locuinţe, în timp ce un alt contingent acţionează în satul Măcăreşti, unde apele ameninţă circa 100 de locuinţe.
PERU
Stare de urgenţă
Autorităţile peruane au decretat stare de urgenţă pentru 90 zile, într-o zonă din sud-estul ţării, unde fluviul Opamayo a fost poluat în urma deversării de ape contaminate provenite de la o exploatare minieră. Aproximativ 21.000 de metri cubi de apă şi noroi conţinând reziduuri metalice şi produse chimice utilizate în procesul de extracţie a metalelor s-au deversat, la 26 iunie, în râul Escalera, de unde au ajuns în fluviul Opamayo, la o distanţă de circa 500 de kilometri de Lima. Deversarea a avut loc după ce peretele unui bazin de retenţie al minei - care exploatează cupru, plumb şi zinc - a cedat, contaminând apele fluviului pe un segment de peste 70 de kilometri. Peste 700 de angjaţi ai complexului minier au fost mobilizaţi, reuşind să elimine urmările poluării pe aproximativ 30% din zona afectată.
BULGARIA
Stanişev ar putea fi pus sub acuzare
Fostul premier bulgar, Serghei Stanişev, ar putea fi pus sub acuzare, peste câteva zile, în cazul scurgerilor de informaţii clasificate, dezvăluie cotidianul ”Dnevnik”. Imediat după începerea mandatului, premierul Boiko Borisov a descoperit că aproximativ zece documente ale agenţiei DANS au dispărut. Potrivit procurorilor, şase-şapte documente conţineau informaţii secrete. Legislaţia prevede o amendă penală de 5.000 de leva (2.550 de euro) pentru astfel de cazuri.
UNGARIA
Protestul sinistraţilor
Aproximativ 150 de locuitori ai oraşului ungar Felsozsolca - persoane care au avut de suferit din cauza inundaţiilor - au organizat un protest în faţa Primăriei, cerând ajutoare din partea autorităţilor. Protestatarii au cerut asistenţă pentru a primi cazare, somând autorităţile locale să distribuie ajutoarele primite de la oamenii şi organizaţiile din întreaga Ungarie. Demonstraţia a devenit violentă, iar mulţi dintre protestatari au forţat intrarea în Primărie când s-a aflat că primarul nu se afla acolo şi nu aveau cu cine să vorbească. În iunie, inundaţiile produse în Felsozsolca au avariat 1.800 dintre cele 2.200 de case din oraş, distrugând 180.
AUSTRALIA
Demisia ministrului Apărării
Ministrul australian al Apărării, John Faulkner, a demisionat ieri din Guvernul noului premier Julia Gillard, decizia sa fiind interpretată drept o lovitură puternică dată partidului de guvernământ, înaintea alegerilor generale. Faulkner, în vârstă de 56 de ani, îl înlocuise în funcţie, în iunie 2009, pe Joel Fitzgibbon, obligat să demisioneze după o serie de scandaluri. Australia a ales, la 24 iunie, pentru prima dată, o femeie în fruntea Guvernului, după ce premierul Kevin Rudd a fost nevoit să se retragă din funcţie, în urma unei revolte în interiorul partidului.
GERMANIA
Doi deţinuţi de la Guantanamo
Germania va primi doi deţinuţi de la Guantanamo, au anunţat, ieri, surse guvernamentale şi din cadrul coaliţiei cancelarului Angela Merkel. Unul dintre deţinuţi va fi găzduit în Rhenania-Palatinat (vest), iar celălalt la Hamburg (nord). Potrivit presei germane, SUA au propus Germaniei să găzduiască cel puţin un deţinut din trei - un sirian, un palestinian şi un iordanian. În iunie 2009, Berlinul a refuzat să primească doi foşti deţinuţi, apreciind că informaţiile furnizate nu erau suficiente pentru a stabili dacă aceştia prezintă sau nu un pericol în cazul în care vor fi primiţi în Germania. Anterior, Guvernul german a respins deja o altă cerere privind primirea unor foşti deţinuţi chinezi din minoritatea musulmană uigură. Conform promisiunilor preşedintelui american, Barack Obama, SUA se străduiesc să golească treptat închisoarea de la Guantanamo, deschisă în 2002. La începutul lui mai, aceasta număra 181 de deţinuţi, faţă de 240 la momentul preluării funcţiei de preşedinte de către Obama, la începutul lui 2009.
SUEDIA
Ministrul Muncii a demisionat
Ministrul suedez al Muncii, Sven Otto Littorin, şi-a prezentat, ieri, demisia, pentru a-şi feri copiii de mediatizarea disputei legale pe care o are cu fosta soţie pentru a le obţine custodia. Littorin, care deţinea portofoliul Muncii în Cabinetul condus de Fredrik Reinfeldt, a divorţat în 2007, iar procedurile de separare sunt foarte mediatizate, în special în privinţa pensiei alimentare şi custodiei celor trei copii. Premierul Fredrik Reinfeldt a declarat că va accepta demisia lui Littorin, care intervine cu mai puţin de două luni înaintea alegerilor legislative din 19 septembrie.