Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Iulie 2010 / 00:00 356 accesări

AUSTRIA

Grup de crimă organizată

Poliţia austriacă investighează activitatea unui grup de criminalitate organizată cu operaţiuni în mai multe ţări europene şi posibilitatea ca acesta să fi finanţat proteste organizate în Georgia împotriva preşedintelui Mihail Saakaşvili. Potrivit raportului elaborat de poliţia din Viena la începutul anului 2010, presupusa grupare de crimă organizată are sediul în Georgia şi se finanţează prin furturi, şantaj şi operaţiuni de spălare de bani, infracţiuni comise în primul rând în Europa Occidentală. Fondurile utilizate pentru finanţarea protestelor au fost obţinute de un om de afaceri georgian care locuieşte în Austria.

În aprilie 2009, zeci de mii de persoane au participat, timp de mai multe zile, la proteste ale opoziţiei desfăşurate la Tbilisi, însă raportul austriac nu precizează dacă aceste manifestaţii sunt cele planificate de grupul georgian. Demonstraţiile din aprilie 2009 s-au încheiat paşnic, iar preşedintele Saakaşvili a apreciat că dreptul de a protesta este un apanaj al democraţiei. Potrivit raportului, printre susţinătorii grupului se numără şi fostul ministru georgian pentru Securitate Igor Giorgadze, care a părăsit ţara şi s-a stabilit la Moscova în 1995, după o tentativă de asasinare a fostului preşdinte Eduard Şevardnadze.

GERMANIA

Cadavru în portbagaj

Poliţia germană, care investiga o coliziune frontală între două maşini soldată cu doi morţi, a anunţat descoperirea în portbagajul unuia dintre autovehicule a cadavrului unei femei care ar fi murit înainte de accident. Accidentul s-a produs ieri dimineaţă, când două maşini care rulau cu viteză s-au ciocnit frontal. Una din maşini a luat foc imediat, provocând moartea şoferiţei de 27 de ani, în timp ce şoferul de 59 de ani al celuilalt autovehicul a fost rănit mortal, potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din Magdebourg. Efectuând cercetări suplimentare, poliţia a descoperit un cadavru în portbagajul autovehiculului condus de bărbat. Coliziunea s-a produs pe un drum de ţară, între Luderitz şi Dolle, la aproximativ 200 de kilometri la vest de Berlin. Cauzele accidentului rămân necunoscute, având în vedere că drumul era drept pe acea porţiune de drum.

NIGERIA

Ostatici eliberaţi

Un grup de muncitori străini, care fuseseră luaţi ostatici în urmă cu două zile după ce navele cargo pe care se aflau au fost atacate în Delta Nigerului, a fost eliberat duminică de atacatori nigerieni înarmaţi, potrivit unor oficiali de securitate. Şapte ruşi, doi ucraineni, doi germani şi un lituanian au fost luaţi ostatici vineri în apropiere de oraşul Bonny din statul Rivers din sudul Nigeriei. Un muncitor leton a fost rănit în cadrul atacului, dar a reuşit să scape de persoanele înarmate. Sute de persoane, în majoritate angajaţi în sectorul petrolier, au fost răpite în ultimii ani în Delta Nigerului, unde acţionează numeroase grupuri armate, unele prezentându-se drept membre ale rebeliunii locale, care solicită o mai bună repartizare a veniturilor din extracţia de petrol. Mulţi dintre ostatici au fost eliberaţi după câteva săptămâni, adesea după plata unei răscumpărări.

IRAK

Femeie kamikaze

O femeie kamikaze a provocat moartea a patru persoane şi rănirea altor 23 într-un atac care a vizat o clădire guvernamentală aflată în provincia vestică al-Anbar. Femeia a detonat explozibilii ataşaţi de corpul ei în sala de primire a sediului autorităţilor din Ramadi, oraş aflat la 115 kilometri la vest de Bagdad. Poliţia a precizat că în momentul când a explodat bomba mai mulţi oameni aşteptau să-l întâlnească pe guvernator, care era plecat din sediu. Atacul s-a produs în timp ce vicepreşedintele Joe Biden se afla în vizită la Bagdad, unde urma să sărbătorească, alături de trupele americane dislocate în Irak, Ziua Independenţei SUA.

TURCIA

Explozie la oleoduct

O conductă care transportă petrol din Irak către portul turcesc Ceyhan a fost avariată în urma unei explozii, iar autorităţile turce bănuiesc că aceasta a fost sabotată de rebelii kurzi. Explozia a avut loc sâmbătă, pe un tronson din apropiere de oraşul Midyat, aflat în provincia Mardin, au declarat surse din serviciile de securitate locale, adăugând că incendiul a fost stins duminică dimineaţă. Forţele turce au declanşat operaţiuni de căutare în zonă. Conducta a mai fost ţinta unor atacuri ale insurgenţilor kurzi care activează în regiune. Oleoductul, cu o lungime de 970 de kilometri, asigură legătura între Kirkuk, aflat în zona petrolieră din nordul Irakului, şi portul Ceyhan, aflat pe litoralul mediteranean al Turciei, de unde ţiţeiul este încărcat la bordul petrolierelor. Inaugurat în 1976, oleoductul a asigurat anul trecut transportul a 167,6 milioane de barili de ţiţei.

GEORGIA

Accident cu bucluc

Agenţia de informaţii externe germană (BND) a fost nevoită să recheme în ţară un agent din Georgia, după ce acesta a provocat moartea unei femei într-un accident rutier produs la Tbilisi. Potrivit unui articol din revista „Der Spiegel”, BND l-a rechemat din Georgia pe Andreas D., un agent de informaţii german, după ce acesta a accidentat mortal o femeie care lucra pentru serviciile de salubrizare, după o petrecere, ce a avut loc la Tbilisi în noiembrie 2009. Publicaţia susţine că agentul operativ, care se afla sub influenţa alcoolului, a fugit de la locul accidentului, fără a aştepta sosirea poliţiei locale, însă a fost identificat ulterior, în imaginile surprinse de camerele de supraveghere. După negocieri diplomatice intense, BND a fost obligată să îşi retragă agentul, iar autorităţile georgiene au acceptat să nu iniţieze proceduri în justiţie. Andreas D. urmează să fie pus sub acuzare în Germania şi riscă măsuri disciplinare din partea BND.

UNGARIA

Candidatură

Preşedintele Grupului Civic al Romilor din Ungaria, Istvan Makai, a declarat sâmbătă că va candida pentru funcţia de primar al capitalei Budapesta, la alegerile locale din toamna acestui an. Adresându-se unui grup de aproximativ 300 de persoane, Istvan Makai a declarat că organizaţia sa va desemna candidaţi în toate districtele din Budapesta şi va lansa o campanie pentru reprezentarea „unui viitor comun pentru rromi şi non-rromi”. Istvan Makai, care este şi preşedintele Autoguvernării Rromilor de la Budapesta, a declarat că este hotărât să elimine tensiunile şi ura care au apărut recent în societatea ungară. Acesta a apreciat că singura modalitate de a promova integrarea rromilor este încurajarea dezvoltării unei clasei mijlocii, prin stimularea pieţei locurilor de muncă, un sistem de educaţie de calitate şi mai multe oportunităţi pentru rromi şi nu acordarea de beneficii sociale.

AFGANISTAN

Achitare

Un fost militar britanic acuzat de corupţie în Afganistan a fost achitat, duminică, de Curtea de Apel din Kabul. Instanţa a anulat condamnarea anterioară la doi ani de închisoare, invocând lipsa de probe. William Shaw, devenit angajat al unei companii de securitate care lucrează pentru ambasadele occidentale de la Kabul, fusese condamnat în aprilie la doi ani de închisoare, după ce a fost judecat pentru mituirea unui oficial afgan. Bărbatul a recunoscut că a plătit 25.000 de dolari pentru a recupera două maşini blindate confiscate de poliţia afgană, dar a afirmat că a considerat suma drept plată pentru reglementarea legală a recuperării vehiculelor. Judecătorii Curţii de Apel au decis însă să-l condamne la opt luni de închisoare pe afganul Maywand Limar, care a primit banii, şi au cerut şi arestarea altor doi afgani, pentru implicare în acelaşi caz. Achitarea lui William Shaw trebuie confirmată şi de Curtea Supremă, însă fostul militar britanic poate fi pus în libertate pe cauţiune în aşteptarea deciziei, a declarat un purtător de cuvânt al ambasadei britanice la Kabul.

JAPONIA

Comemorare

Membrii comunităţii uigure au demonstrat duminică la Tokio, cu ocazia împlinirii unui an de la revoltele care au însângerat regiunea Xinjiang din nord-vestul Chinei. „Eliberaţi-i pe uiguri! Vrem o libertate adevărată”, scandau câteva zeci de manifestanţi adunaţi într-un parc din capitala japoneză la un an de la declanşarea violenţelor, soldate cu 200 de morţi şi peste 1.700 de răniţi potrivit autorităţilor chineze şi cu mult mai mult conform disidenţei uigure în exil. Demonstranţii purtau uriaşe drapele în culorile Turkestanului oriental, numele pe care uigurii îl utilizează pentru a desemna Xinjiang, regiune integrată în China în 1949. Un val de violenţe s-a declanşat la 5 iulie 2009 la Urumqi, capitala Xinjiang, între minoritatea uigură, musulmană şi turcofonă, şi etnia Han, majoritară în China.

LIBIA

Speranţe de viaţă

Libianul Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi, condamnat în 2001 la închisoare pe viaţă pentru atentatul de la Lockerbie şi eliberat în 2009 din motive medicale, ar mai putea trăi încă zece ani, a apreciat oncologul care afirmase anul trecut că acesta suferă de cancer în fază terminală. Profesorul Karol Sikora, care a evaluat starea de sănătate a lui al-Megrahi la solicitarea autorităţilor libiene, a apreciat drept „stânjenitoare” situaţia, cu atât mai mult cu cât diagnosticul său iniţial a determinat autorităţile scoţiene să-l elibereze pe libian. Abdelbaset Ali Mohamed al-Megrahi este singurul condamnat pentru atentatul cu bombă comis în 1988 asupra unui avion Pan Am, care s-a prăbuşit în oraşul scoţian Lockerbie, provocând moartea a 270 de persoane. Karol Sikora, decan al Facultăţii de Medicină de la Univeristatea Buckingham, a fost singurul expert care a apreciat speranţa de viaţă a lui al-Megrahi la trei luni. Avizul altor doi experţi, care considerau că bărbatul ar mai putea trăi 19 luni, a fost eliminat. După eliberare, al-Megrahi s-a bucurat de o primire triumfală la Tripoli, în timp ce ministrul scoţian al Justiţiei, Kenny MacAskill, a fost nevoit să îşi susţină în Parlament decizia de eliberare a libianului, afirmând că hotărârea a fost luată în afara oricăror consideraţii politice, diplomatice sau economice.



12