ITALIA
Copil român înecat
Un copil român în vârstă de 10 ani a murit la o piscină, în nordul Italiei, după ce un alt copil care a sărit în apă l-a lovit la cap. Incidentul a avut loc într-un centru şcolar estival din localitatea Arezzo, regiunea Toscana. Un copil care a sărit în piscină l-a lovit involuntar la cap pe Ştefan T. Copilul român a fost scos din apă în stare de inconştienţă, i s-a acordat primul-ajutor, dar a decedat în scurt timp.
Pe de altă parte, se relatează că românul împuşcat în cap, luni dimineaţă, în sudul Italiei, a decedat la spital, din cauza rănilor suferite. Daniel I., în vârstă de 26 de ani, a murit miercuri seara, la spitalul din Potenza (regiunea Basilicata), unde fusese adus în stare gravă. Atât românul, cât şi italianul Francesco C., de 27 de ani, au fost împuşcaţi în cap, în cursul nopţii de duminică spre luni, într-un incident armat produs în orăşelul Matera din sudul Italiei. Italianul rănit în incident a decedat la spital, luni seara. Potrivit carabinierilor, autorul atacului armat este un marocan care a tras trei focuri cu o armă de calibrul 7,65, pe fondul unei dispute legate de traficul de droguri. Suspectul în vârstă de 31 de ani a fost reţinut.
GERMANIA
Camion românesc implicat într-un accident
Coliziunea între un autocar şi un camion românesc pe o autostradă din Germania a provocat rănirea a 24 de persoane în Bavaria, au anunţat, ieri, autorităţile din acest land sudic. Şoferul autocarului polonez a lovit camionul românesc în apropiere de Feuchtwangen, în jurul orei locale 02.00 (03.00 ora României), pe autostrada 6. Motivele accidentului nu sunt cunoscute încă. Şoferul în vârstă de 55 de ani al autocarului a fost grav rănit, în timp ce 23 dintre cei 46 de pasageri de la bordul vehiculului pe care îl conducea au suferit răni uşoare. Şoferul în vârstă de 48 de ani al camionului românesc nu a fost rănit, a precizat poliţia. Echipele de salvare au transportat persoanele rănite în clinicile din apropiere şi au fost nevoite să închidă autostrada pe sensul către Nuremberg, timp de câteva ore.
AFRICA DE SUD
Turist american împuşcat la Johannesburg
Un turist american a fost rănit miercuri, prin împuşcare, la sosirea în Johannesburg, în cadrul unui atac armat, dar viaţa sa nu este pusă în pericol, a anunţat, ieri, poliţia sud-africană. Victima, care tocmai debarcase pe aeroportul din Johannesburg, nu venise în Africa de Sud la Cupa Mondială de Fotbal, a precizat purtătoarea de cuvânt a poliţiei, Sally de Beer. Acesta este primul străin rănit într-un astfel de caz, de la începutul competiţiei, la 11 iunie. Atacul s-a produs în jurul orei 21.00, în cartierul de afaceri Sandton, în timp ce americanul căuta un hotel. Patru persoane s-au apropiat de el, la bordul unui vehicul. Acestea i-au furat lucrurile personale. El a fost rănit chiar sub braţul drept. Africa de Sud are una dintre cele mai ridicate rate de criminalitate din lume, cu o medie de 50 de crime pe zi. Pentru a proteja cei 300.000 de vizitatori străini aşteptaţi la Cupa Mondială, autorităţile sud-africane au investit aproximativ 130 de milioane de euro pentru recrutarea, formarea şi echiparea a 44.000 de agenţi de poliţie suplimentari.
MAREA BRITANIE
Paramedic acuzat de omor
Un paramedic britanic a pledat nevinovat în faţa instanţei, după ce a fost acuzat că şi-a ucis fiul, care a suferit leziuni cerebrale fatale şi că şi-a agresat fiica, sora geamănă a băiatului. Gavin Gibbs, de 41 de ani, din Erith, Kent, neagă acuzaţiile de ucidere a fiului său de trei luni, Charlie, în octombrie 2008. Procurorii au arătat instanţei că bărbatul a şoptit vorbe de vinovăţie când medicii l-au deconectat de la aparate pe Charlie, însă Gibbs susţine că îi cerea fiului său să-l ierte, pentru că nu a putut să-l salveze. Acuzatul le-a spus magistraţilor că fiul său a căzut în casa familiei şi că el a încercat să-l resusciteze. Copilul a murit două zile mai târziu, la spital. Gibbs a spus că bebeluşul era foarte agitat, ducând la căderea lui din pat, dar a negat că l-ar fi agresat pe el sau pe sora lui geamănă. Procesul continuă astăzi.
AUSTRIA
Demisie la AIEA
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunţat ieri că inspectorul său şef, Olli Heinonen, care conduce misiunile de inspectare în dosarele nucleare iranian şi sirian, a demisionat din motive personale. În ceea ce-l priveşte pe succesorul lui Heinonen, nimic nu a fost decis încă. Însă acest post ar urma să fie acoperit fără întârziere şi conform procedurilor. Olli Heinonen, un radiochimist finlandez în vârstă de 63 de ani, s-a alăturat AIEA în 1983 şi conducea, începând din iulie 2005, departamentul însărcinat cu verificarea caracterului paşnic sau nu al activităţilor nucleare ale unei ţări.
COREEA DE SUD
Ofiţeri nord-coreeni condamnaţi
Doi ofiţeri nord-coreeni au fost condamnaţi la zece ani de închisoare în Coreea de Sud, pentru un complot în scopul uciderii unui dezertor nord-coreean. Kim Myong Ho şi Dong Myong Kwan, amândoi de 36 de ani, au fost arestaţi la Seul, în aprilie, pentru că încercau să îl omoare pe Hwang Jang-yop, un fost membru de rang înalt al Partidului Muncitoresc din Coreea de Nord, fugit în Coreea de Sud în 1997. Coreea de Nord neagă implicarea în tentativa de asasinat, acuzând Coreea de Sud că a organizat-o pentru a intensifica sentimentele împotriva Phenianului.
ISRAEL
Protest inedit
Ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov, a fost lăsat fără transport, miercuri, în Israel, când mergea la Muzeul Holocaustului, din cauza protestului inedit al anagajaţilor Ministerului israelian de Externe. Mladenov a devenit victima unei greve neobişnuite a angajaţilor Ministerului israelian de Externe, care cer mărirea salariilor. Aceştia protestează de mai multe zile, venind la serviciu în blugi şi sandale, în timp ce şoferii instituţiei refuză să îi transporte pe oaspeţii străini. Mladenov a fost lăsat fără transport în timp ce mergea la Muzeul Holocaustului din Ierusalim. Acelaşi lucru i s-a întâmplat şi preşedintelui eston, în urmă cu două zile. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, ar fi avut şi mai mult de suferit, el nebeneficiind de covorul roşu obişnuit la primirea pe aeroport.
IRAN
Condamnaţi la moarte
Două persoane judecate pentru presupusa lor implicare în decesul a cel puţin trei manifestanţi deţinuţi, vara trecută, la închisoarea din Kahrizak, au fost condamnate la moarte, de o curte militară iraniană. Este vorba despre primele două pedepse cu moartea în legătură cu reprimarea mişcării izbucnite ca urmare a realegerii contestate a preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, la 12 iunie 2009. Pe de altă parte, zece manifestanţi ai opoziţiei au fost deja condamnaţi la moarte. Procesul celor 12 persoane, dintre care 11 poliţişti, pentru presupusa lor implicare în moartea a cel puţin trei manifestanţi ai opoziţiei, a fost deschis în martie, la un tribunal militar din Teheran. Documentul precizează că verdictele pronunţate pot fi atacate în apel. Potrivit legislaţiei iraniene, condamnaţii dispun de 20 de zile pentru a acţiona în acest sens. Dar nu menţionează calitatea persoanelor condamnate şi nu precizează dacă decizia a fost luată ieri. Comunicatul adaugă în schimb că alte 33 de persoane sunt urmărite pentru comiterea de atacuri în timpul nopţii, mai mulţi studenţi fiind agresaţi în locuinţele acestora. Potrivit documentului, cele două pedepse capitale au fost pronunţate pentru violenţă voluntară care a cauzat moartea lui Mohammad Kamrani, Amir Javadi-far şi a lui Mohsen Ruholamini. Potrivit unui raport de anchetă, cele trei persoane au murit în detenţie la Kahrizak, după ce au participat la manifestaţiile postelectorale. Un al patrulea manifestant ar fi murit în circumstanţe asemănătoare, dar decesul său nu a fost confirmat oficial. Mohsen Ruholamini, în vârstă de 25 de ani, era fiul unui cunoscut politician conservator. Reprimarea protestelor postelectorale de către autorităţile iraniene a provocat moartea a zeci de persoane şi mii de arestări. Opoziţia afirmă că realegerea lui Mahmoud Ahmadinejad a fost obţinută fraudulos. Divulgarea abuzurilor comise în închisoarea Kahrizak l-a determinat pe ghidul suprem Ali Khamenei să ordone închiderea acestui centru penitenciar în iulie 2009. Acuzat de o comisie parlamentară de încarcerarea a zeci de manifestanţi la Kahrizak, procurorul Teheranului, Said Mortazavi, a fost destituit la sfârşitul lunii august şi numit procuror general adjunct.
SUA
Mandat ONU prelungit
Consiliul de Securitate al ONU a prelungit cu şase luni, miercuri, mandatul forţei ONU care, de 36 de ani, este însărcinată cu supravegherea respectării armistiţiului pe înălţimile regiunii Golan, între Siria şi Israel. Consiliul a luat această decizie într-o rezoluţie adoptată în unanimitate de cei 15 membri ai săi. Mandatul expira miercuri seară. El a fost reînnoit până la 31 decembrie. Textul solicită din nou părţilor să aplice imediat rezoluţia 338 a Consiliului, datând din anul 1973. Aceasta cere retragerea forţelor israeliene din teritoriile ocupate. Golan, platoul strategic al Siriei, a fost cucerit de Israel în 1967 şi anexat în 1981, fapt pe care comunitatea internaţională nu l-a recunoscut niciodată. Damascul vrea să recupereze în totalitate platoul, care domină nordul Israelului şi unde sunt instalaţi aproape 20.000 de colonişti evrei. FNUOD a fost creată în mai 1974, pentru a supraveghea armistiţiul ordonat de Consiliul de Securitate după războiul israeliano-arab din 1973, precum şi acordul de la 31 mai 1974 privind întreruperea războiului între forţele siriene şi israeliene. Forţa numără în prezent 1.046 de militari.
BULGARIA
Defecţiune în sistemul de vot al Parlamentului
Formaţiunea bulgară Ordine, Lege şi Justiţie (TSZ) a anunţat că a descoperit o defecţiune în sistemul de vot al Parlamentului. ”Un deputat din cadrul partidului de guvernământ GERB, al cărui nume nu-l dezvălui, ne-a informat că se poate vota cu cartela de vot a altei persoane”, anunţă Emil Vasilev, membru al RZS. Sistemul de vot ar trebui să funcţioneze după identificarea titularului conform amprentelor digitale. Cu toate acestea, potrivit lui Vasilev, dacă degetul este ţinut mai mult timp pe ecranul de identificare, chiar dacă ai cardul altcuiva, votul este validat. Vasilev a testat sistemul împreună cu liderul formaţiunii RZS, Iane Ianev, pentru a afla dacă informaţia primită este corectă. Rezultatul a fost că Vasilev a putut vota de patru ori, în cursul zilei de ieri, folosind cardul lui Ianev. Potrivit RZS, defecţiunea constituie o problemă majoră, multe din legile adoptate în Parlament fiind practic afectate de sistemul de vot.
GERMANIA
Crocodil scăpat de la circ
Poliţiştii din localitatea germană Gross-Rohrheim, din centrul ţării, au prins un crocodil scăpat de la circ, care se plimba liniştit prin centrul oraşului. Ofiţerii au fost sesizaţi în noaptea de miercuri spre joi că un crocodil se plimbă pe stradă în oraşul Gross-Rohrheim din regiunea Hesse. Oamenii legii s-au deplasat pe strada respectivă, unde au capturat animalul. Câteva ore mai târziu, acesta a fost returnat proprietarilor săi, respectiv angajaţii unei mici companii de circ ce organizau spectacole în oraş.