Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Iulie 2010 / 00:00 373 accesări

SUA

Româncă la închisoare

O româncă, Luciana Harmath, fostă interpretă la o firmă de avocatură din Sacramento, a fost condamnată marţi, într-un tribunal federal, la patru luni de închisoare, într-un dosar de fraudă privind mai multe cereri de azil politic. Judecătorul Frank C. Damrell a condamnat-o, de asemenea, la plata unei amenzi de 4.000 de dolari şi la alte patru luni de arest la domiciliu, după eliberarea din închisoare. Magistratul i-a spus lui Harmath că pedeapsa nu este severă, având în vedere ce a făcut, dar a admis că este vorba despre o tânără mamă care va fi probabil expulzată. În urmă cu un an, Harmath, trei avocaţi şi un alt interpret român au fost găsiţi vinovaţi de conspiraţie în vederea acordării de azil politic în SUA pentru clienţii lor, prin folosirea unor documente conţinând declaraţii false, în cadrul audierilor înaintea ofiţerilor de la serviciile de imigraţie. Pedepsele celorlalţi patru acuzaţi urmează să fie pronunţate la 24 septembrie. Cotidianul ”Chattanooga Times Free Press” informa în noiembrie 2009 că aproximativ 700 de imigranţi, inclusiv români, riscau să fie expulzaţi din SUA, după ce firma americană de avocatură Sekhon & Sekhon i-a ajutat să obţină azil politic pe baza unor declaraţii false privind persecuţia în ţările de origine. În iunie, la încheierea unui proces de trei luni desfăşurat în Sacramento, au fost găsiţi vinovaţi de complicitate la fraudă trei avocaţi ai firmei şi doi interpreţi - românii Iosif Caza şi Luciana Harmath. Inculpaţii riscau fiecare o pedeapsă de până la zece ani de închisoare.

TRANSNISTRIA

Cetăţean român reţinut

Ieromonahul moldovean Savatie Baştovoi, care este şi scriitor, împreună cu un fotograf moldovean şi un cetăţean român au fost reţinuţi de forţele separatiste transnistrene, relatează “Jurnal de Chişinău”, în ediţia electronică de ieri. Părintele Baştovoi, un fotograf din R. Moldova şi un cetăţean român se deplasau cu maşina la mănăstirea Noul Neamţ, de la Chiţcani. Deocamdată nu se cunoaşte identitatea însoţitorilor lui Savatie Baştovoi. Potrivit publicaţiei citate, scriitorul a fost reţinut pentru diafilme şi un aparat de fotografiat care au fost depistate în maşină. La faţa locului s-au deplasat ofiţerii serviciului de securitate transnistrean (MGB).

BELGIA

Români evacuaţi

Poliţiştii belgieni au evacuat, marţi dimineaţă, câţiva ocupanţi ai unei clădiri publice, majoritatea români şi polonezi, printre care şi copii, clădirea fiind destinată unei asociaţii pentru persoanele cu handicap. Persoanele expulzate ocupă, de marţi, de la ora 9.00, parcul din faţa administraţiei comunale din Saint-Jose a Madou din nordul oraşului Bruxelles. Primarul din Saint-Josse-ten-Noode, Jean Demannez, a emis, în urmă cu o săptămână, o avertizare de insalubritate privind acea clădire. Pompierii au spus, cu privire la condiţiile de securitate, că acestea nu au fost îndeplinite pentru cele 80 de persoane care locuiau în această clădire publică de câteva luni.

CHINA

Copii prinşi de o alunecare de teren

Aproximativ 30 de copii figurează printre cele 99 de persoane în continuare date dispărute după o alunecare de teren, luni, în urma ploilor torenţiale din sud-vestul Chinei. Potrivit ziarului “Shenghuo”, care citează declaraţii ale unor săteni, este vorba despre copiii unor muncitori imigranţi, plecaţi la lucru în afara acestui sat din provincia Guizhou, într-o regiune muntoasă. Autorităţile locale au refuzat să confirme informaţia. Şansele de a găsi în viaţă cele 99 de persoane date dispărute sunt din ce în ce mai reduse, în pofida mobilizării mai multor echipe de intervenţie, totalizând peste o mie de membri. Potrivit autorităţilor locale, trei cadavre au fost descoperite până în prezent de serviciile de salvare. Peste 100.000 de metri cubi de pământ şi pietre - echivalentul suprafeţei a 40 de piscine olimpice - au acoperit satul Dazhai. De la mijlocul lunii iunie, sudul, estul şi centrul Chinei au fost afectate de intemperii, înregistrându-se ploi torenţiale, inundaţii şi alunecări de teren. Cel puţin 235 de persoane au murit şi peste 100 au fost date dispărute, fără a lua în calcul drama de la Dazhai, potrivit Ministerului Afacerilor Civile.

MAREA BRITANIE

Incendiu în centrul Londrei

Peste 75 de pompieri au fost chemaţi ieri să stingă un incendiu declanşat într-un bloc de locuinţe din centrul Londrei. Trei persoane au fost salvate şi aproximativ alte 300 au fost evacuate din zonă, unde au intervenit cel puţin 15 autospeciale. Un purtător de cuvânt al consiliului municipal a declarat că persoanele afectate au fost mutate într-un hotel din apropiere. Incendiul s-a declanşat într-un apartament de la etajul patru al clădirii. Doi pompieri au fost răniţi şi trataţi de serviciul de ambulanţă din Londra. Străzile din zonă au fost închise.

RUSIA

Incendiu la o uzină militară

Un incendiu s-a declanşat, ieri, într-o uzină militară din nordul Moscovei, care produce rachete, inclusiv pentru sistemul S-300, a anunţat organizaţia din capitala rusă a Ministerului pentru Situaţii de Urgenţă. Incendiul a distrus acoperişul clădirii de şase etaje care aparţine uzinei Almaz, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului local al ministerului, Evgheni Bobilev. Incendiul s-a propagat pe o suprafaţă de 800 de metri pătraţi, potrivit oficialului, care nu a putut preciza originea acestuia. Coloane de fum se ridicau deasupra acoperişului clădirii, situate într-un cartier populat din nordul Moscovei. Compania Almaz-Antei regrupează întreprinderi militare care produc armament, în special rachete sofisticate integrate în sistemul S-300 pe care Moscova voia să îl livreze Teheranului, intenţie la care a renunţat la 11 iunie, în cadrul sancţiunilor ONU împotriva Iranului.

BULGARIA

Alarmă falsă la Kozlodui

Activitatea unui reactor al centralei nucleare de la Kozlodui a fost redusă după o alertă falsă, anunţă conducerea centralei, precizând că, ulterior, funcţionarea reactorului a revenit la normal. Reactorul de 1.000 de megawaţi a redus, marţi, activitatea cu 40% după închiderea automată a unei pompe de recirculare. Ieri, conducerea centralei de la Kozlodui a anunţat că activitatea reactorului 5 a revenit la normal, urmând să funcţioneze la capacitate maximă începând de mâine. Celălalt reactor operaţional de la Kozlodui funcţionează normal.

MEXIC

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea de 6,5 a afectat, ieri, coasta mexicană a Pacificului, a anunţat Institutul Seismologic Mexican (SSN) şi Institutul American de Geofizică USGS. Din fericire, seismul nu a provocat victime sau pagube materiale, potrivit autorităţilor locale. Epicentrul cutremurului, înregistrat la ora locală 02.22 (10.22 ora României), potrivit SSN şi USGS, a fost localizat în interiorul regiunii Oaxaca, în sudul Mexicului. Seismul s-a produs la o adâncime de zece kilometri. La jumătate de oră după cutremur nu fuseseră semnalate pagube materiale, potrivit Protecţiei Civile.

POLONIA

Pagube de 120 de milioane de euro

Valoarea pagubelor provocate de recentele inundaţii din zona Varşovia şi din regiunea Mazovia depăşeşte 120 de milioane de euro, informează site-ul postului Radio Polonia. “Încă evaluăm pierderile. Doar daunele la infrastructură se ridică la 300 de milioane de zloţi (72 de milioane de euro)”, afirmă Jacek Kozlowski, guvernatorul provinciei Mazovia. “Încă nu cunoaştem amploarea daunelor în sectorul energetic, al comunicaţiilor şi agriculturii”, adaugă Kozlowski. Valoarea totală a daunelor se ridică la 500 de milioane de zloţi (120 de milioane de euro). Digurile au cedat în mai multe locuri de pe fluviul Vistula, inundând în special împrejurimile oraşului Sandomierz, cu o populaţie de 25.000 de locuitori, în contextul în care aceste zone fuseseră deja inundate şi în mai. Peste 42.000 de persoane au fost afectate, la începutul lunii iunie, de inundaţiile produse în regiunea poloneză Podkarpacie, conform unor estimări preliminare, iar în Carpaţi au fost inundate 15.000 de gospodării şi 73.000 de hectare de teren. De asemenea, revărsarea râului Vistula a provocat daune semnificative şi la Varşovia.

CEHIA

Guvern de coaliţie de centru-dreapta

Premierul-desemnat al Cehiei, Petr Necas, membru al Partidului Democrat Civic (ODS), a anunţat, ieri, alcătuirea unui guvern de coaliţie de centru-dreapta. În cadrul noului guvern, Necas va acorda unele portofolii unor foşti membri ai Cabinetului liberal condus de Mirek Topolanek. Ministerul de Externe va fi condus de Karel Schwarzenberg (formaţiunea TOP 09), iar cel al Finanţelor de Miroslav Kalousek (TOP 09). Alexandr Vondra (ODS), fost ministru al Afacerilor Europene în Guvernul Topolanek, va deveni ministru al Apărării. ODS va avea şase portofolii în noul Cabinet, TOP 09 va avea cinci, iar formaţiunea Afaceri Publice (VV), patru. Radek John va ocupa funcţia de ministru de Interne. Petr Necas va coordona reformele bugetare, sănătatea publică şi pensiile, precum şi deciziile privind marile companii de stat, inclusiv firma energetică CEZ şi Czech Airlines. ODS dispune, împreună cu TOP 09 şi formaţiunea Afaceri Publice (VV), de o majoritate de 118 din cele 200 de locuri din Camera Deputaţilor. Noua echipă guvernamentală va trebui să obţină votul de încredere al Parlamentului în maxim 30 de zile. Premierul în exerciţiu, Jan Fischer, a prezentat, vinerea trecută, demisia Cabinetului său interimar.

BULGARIA

Închisoare pentru delapidarea a 7,5 mil.euro din fondurile SAPARD

Şase bulgari au fost condamnaţi, ieri, la închisoare, pentru delapidarea a 7,5 milioane de euro din fondurile SAPARD, într-un proces care a reprezentat un test al capacităţii autorităţilor din Bulgaria de a combate corupţia. Lipsa unor rezultate concrete în acest domeniu până în luna iulie, când autorităţile de la Bruxelles vor evalua progresele realizate de Sofia, ar fi putut duce la blocarea accesului Bulgariei la fonduri de 11 miliarde de euro, până în 2013. Un tribunal din Sofia i-a condamnat pe Mario Nikolov şi soţia sa, Mariana Nikolova, la 12, respectiv 5 ani de închisoare. Alte patru persoane au primit pedepse de 10 ani de închisoare. Cei şase au fost condamnaţi pentru furt, după ce au constituit un grup infracţional care a falsificat documente pentru sustragerea a milioane de euro din fondurile SAPARD. În martie, Nikolov şi soţia sa au fost condamnaţi la 10, respectiv opt ani de închisoare, într-un alt proces pentru spălarea de bani, tot prin programul SAPARD. Ambele cazuri au fost considerate o măsură a capacităţii autorităţilor de la Sofia de a combate corupţia. În 2008, Comisia Europeană a blocat accesul Bulgariei la fonduri UE pentru agricultură şi infrastructură, din cauza lipsei de fermitate în combaterea fraudelor a fostului guvern socialist. Reţeaua celor şase condamnaţi a fost expusă de poliţia bulgară, în colaborare cu cea din Germania şi Elveţia. Alte trei persoane au fost puse sub acuzare, între care una a primit pedeapsă cu suspendare şi două au fost achitate.

MAREA BRITANIE

Decizie anulată

Curtea Supremă de Justiţie din Marea Britanie a anulat o decizie care stabilea că militarii erau protejaţi în toate circumstanţele de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, chiar şi pe câmpul de luptă. Decizia a fost luată după acţiuni judiciare iniţiate de mama militarului britanic Jason Smith, mort în Irak din cauza unei crize cardiace pe fondul temperaturilor ridicate. Mama militarului susţine că armata a dat dovadă de neglijenţă faţă de fiul ei şi nu i-a respectat drepturile. Curtea Supremă trebuia să se pronunţe dacă un militar britanic este protejat în toate circumstanţele de Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Şase dintre cei nouă judecători ai Curţii Supreme s-au pronunţat împotriva deciziilor luate anterior de instanţe inferioare, care stabiliseară că Ministerul Apărării trebuie să respecte drepturile militarilor în toate circumstanţele. În mai, justiţia stabilise că militarii britanici care servesc în străinătate sunt protejaţi de legislaţia naţională privind drepturile omului. Decizia din mai avea implicaţii legale pentru Guvernul britanic, care ar fi putut fi constrâns să garanteze că militarii care iau parte la lupte în străinătate vor fi dotaţi, indiferent de circumstanţe, cu cel mai bun echipament posibil, pentru a nu se încălca Human Rights Act (legea britanică privind drepturile omului). Ministrul Apărării, Liam Fox, a salutat decizia de ieri.



12