CHINA
Tragedie în mină
Cel puţin 46 de persoane au murit în urma unei explozii într-o mină din provincia chineză Henan. Potrivit Xinhua, explozia s-a produs la o mină din oraşul Pingdingshan. În momentul deflagraţiei, în subteran se aflau 72 de mineri. Unii dintre ei au fost scoşi teferi la suprafaţă. 46 au murit şi 12 sunt daţi dispăruţi. Industria minieră a Chinei este marcată de accidente, din cauza regulilor insuficient de aspre, a corupţiei şi ineficienţei. Cu toate că în ultimii ani au fost impuse condiţii mai bune de siguranţa muncii, industria minieră a Chinei rămâne cea mai periculoasă din lume. Anul trecut, mai mult de 2.600 de mineri au murit în accidente.
BRAZILIA
Inundaţii mortale
Cel puţin 20 de persoane şi-au pierdut viaţa în inundaţiile din nord-estul Braziliei, unde în unele zone s-au înregistrat 36 de litri de precipitaţii pe metru pătrat, în trei zile de ploi. Potrivit autorităţilor, zece persoane şi-au pierdut viaţa în statul Alagoas, iar alte zece în Pernambuco. 50.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, iar unele localităţi au fost declarate zone calamitate. Oficiali din Protecţia Civilă au declarat că inundaţiile din unele zone au fost atât de grave încât populaţia nu se poate deplasa decât cu barca. Serviciile de intervenţie în situaţii de urgenţă evacuează cu elicoptere persoanele din zonele grav afectate. În Pernambuco, cinci membri ai aceleiaşi familii s-au înecat, după ce nivelul apei a crescut foarte repede. Oraşele Quebrangulo şi Alagoas s-ar afla sub apă în proporţie de 80%, ceea ce a dus la evacuarea a mii de persoane. În 2009, inundaţiile din aceeaşi regiune s-au soldat cu moartea a 44 de persoane, iar sute de mii oameni au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele.
SUA
Incendiu de vegetaţie din Arizona
Sute de persoane au fost evacuate în urma unui incendiu de vegetaţie care a izbucnit duminică dimineaţă în Arizona şi care s-a întins deja pe o suprafaţă de peste 11 kilometri pătraţi, ameninţând case, relatează CNN. Cinci elicoptere şi opt avioane împrăştiau, ieri, substanţe pentru a stinge flăcările, iar 300 de pompieri depuneau eforturi pentru a ţine sub control incendiul izbucnit în apropiere de Flagstaff, în comitatul Coconino. O echipă federală urma să preia ieri conducerea eforturilor, ceea ce extinde accesul la resurse guvernamentale. Nu există informaţii privind răniri grave sau pagube la clădiri, însă vântul puternic alimentează flăcările. 748 de proprietăţi din zonă au fost evacuate, printre care un adăpost pentru animale, însă nu toţi locuitorii s-au conformat, unii preferând să privească din casele lor flăcările.
IRAK
Atentat sinucigaş
Un kamikaze a ucis opt persoane, între care şase poliţişti şi a rănit zece, duminică seară, într-o piaţă aglomerată din Shirqat, un oraş din nordul Irakului. Atacatorul a acţionat centura cu explozibil pe care o avea asupra sa, în momentul examinării locului unde cu câteva minute înainte explodase o bombă terestră, fără să provoace victime. Situat la 300 de kilometri nord de Bagdad, Shirqat face parte din provincia Salaheddin, un fost bastion al rezistenţei sunite. Această acţiune teroristă a survenit la puţin timp după un dublu atentat comis în apropierea Băncii Comerciale, situată în centrul Bagdadului, provocând moartea a 26 de persoane. În pofida diminuării semnificative a violenţelor interconfesionale opunând comunitatea sunnită, minoritară, majorităţii şiite, care atinseseră un punct maxim în 2006 şi 2007, combatanţi sunniţi continuă să atace ţinte ale poliţiei, oficialităţi guvernamentale sau foşti insurgenţi sunniţi care au întors armele. Recentele atentate din Irak alimentează temerile că insurgenţii încearcă să speculeze vidul politic instaurat după alegerile legislative din martie, care nu s-au soldat cu victoria clară a vreunei formaţiuni politice, capabilă să formeze viitorul guvern.
AFGANISTAN
Noi victime NATO în Afganistan
Ieri, patru militari NATO, dintre care trei australieni, au murit într-un accident de elicopter în sudul Afganistanului, relatează BBC News online. Deocamdată nu există niciun indiciu că elicopterul s-ar fi prăbuşit în urma unui atac. Comandantul armatei australiene, Angus Houston, a spus că trei militari din unităţile speciale australiene au murit şi alţi şapte militari au fost răniţi. 300 de militari britanici au murit în Afganistan de la declanşarea ostilităţilor, în 2001, relatează Sky News. Al 300-lea militar britanic a murit duminică, într-un spital din Birmingham. ”Este o veste îngrozitoare, încă o familie trece prin durerea pierderii”, a spus premierul David Cameron. ”Plătim un preţ atât de mare pentru a ne ţine ţara în siguranţă, pentru a face lumea mai sigură şi ar trebui să ne întrebăm de ce suntem acolo şi cât trebuie să mai stăm. Adevărul este că ne aflăm acolo pentru că afganii încă nu sunt pregătiţi să-şi asigure securitatea şi să elimine teroriştii din ţara lor. De aceea suntem acolo, dar, imediat ce vor fi pregătiţi să-şi asume misiunea securităţii, atunci vom putea pleca”, a declarat Cameron.
BULGARIA
Ori pensie, ori ajutor de handicap
Guvernul bulgar intenţionează să nu mai acorde ajutoare, începând din 2011, persoanelor cu handicap pensionaten dacă acestea primesc deja un alt tip de pensie, pentru a reduce cheltuielile bugetare, a anunţat directorul Institutului pentru Securitate Socială (NOI). Hristina Mitreva a declarat, ieri, pentru postul bulgar de radio BNR că măsura este justă şi corectă deoarece aceste persoane nu contribuie cu adevărat la sistemul de asistenţă socială. Directorul NOI a promis de asemenea că toate schimbările efectuate în sistemul bulgar de pensii vor fi făcute publice până în luna septembrie, reiterând că sporirea numărului anilor de muncă este o modalitate de a-i convinge pe cetăţeni să nu mai alimenteze ”economia gri” şi să nu-şi mai ia slujbe fără a benefia de un contract de muncă.
EGIPT
Poluare la Marea Roşie
Petrolul deversat de la o platformă petrolieră situată pe coasta egipteană a Mării Roşii periclitează viaţa submarină din apropierea staţiunilor turiste, a anunţat o organizaţie neguvernamentală egipteană pentru protecţia mediului. Deversările au apărut la nordul staţiunii Hurghada şi în regiunea din apropierea sa, care atrage anual milioane de turişti, datorită bogăţiei mediului submarin, a declarat directorul organizaţiei Hurghada Environmental Protection and Conservation Agency (HEPCA), Amr Ali. ”Acest lucru a început în urmă cu cinci zile şi companiile responsabile nu au informat pe nimeni. Este o catastrofă”, a precizat Ali, adăugând că petele de petrol au început să polueze zonele protejate şi să afecteze plajele turistice. ”Întreprindem toate acţiunile legale pentru a nu se răspândi mai mult”, a menţionat Ali, dar a refuzat să dezvăluie numele companiilor în cauză, invocând motive juridice. Ministerele Mediului şi Turismului au dat asigurări, la rândul lor, că deversările de petrol sunt ţinute sub control şi că sunt luate măsuri pentru a combate poluarea. Ministrul Mediului, Maged George şi cel al Petrolului, Sameh Fahmy, au vizitat, sâmbătă, zona afectată. Potrivit directorului HEPCA, această mobilizare nu este suficientă.
FRANŢA
Noi măsuri de austeritate
După Germania şi celelalte ţări din Zona Euro, Franţa se pregăteşte să anunţe, la toamnă, noi măsuri de austeritate, după cum afirmă consilierul prezidenţial Claude Guéant. Statul francez trebuie să economisească 100 de miliarde de euro până în 2013, ca să îşi reducă deficitul public la 3% şi să răspundă criteriilor europene, declară consilierul preşedintelui Nicolas Sarkozy. Pe moment, Guvernul se bazează pe previziunile de creştere pentru a obţine jumătate din sumă, dar estimările Franţei sunt considerate optimiste. Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional au criticat acest optimism al Guvernului. Ministrul Economiei, Christine Lagarde, a recunoscut şi ea că previziunea unei creşteri de 2,5% anul viitor este ”îndrăzneaţă”. Restul de 50 de miliarde de euro vor veni din scăderea cheltuielilor publice şi creşterea impozitelor. Potrivit ziarului ”Les Echos”, Guvernul se pregăteşte să confirme suprimarea a 100.000 de posturi de funcţionari în perioada 2011 - 2013, după ce alte 100.000 de posturi au fost deja suprimate în ultimii ani. De asemenea, Guvernul prevede îngheţarea cheltuielilor în aceeaşi perioadă, menţinerea transferurilor către colectivităţile locale şi creşterea uşoară a cheltuielilor din domeniul sănătăţii. Se va aplica şi o taxă celor cu cele mai mari venituri. ”Financial Times” afirmă că toate aceste măsuri nu vor fi suficiente pentru a atinge suma propusă de 100 de miliarde de euro cât reprezintă economiile care ar trebui realizate până în 2013. Economiştii estimează că statul francez ar putea aplica şi îngheţarea salariilor funcţionarilor, remuneraţiile lor reprezentând aproape o treime din cheltuielile publice.
KÎRGÎZSTAN
Bază rusească pentru lupta contra drogurilor
Şeful Serviciului rus pentru Controlul Stupefiantelor, Viktor Ivanov, a propus, ieri, înfiinţarea în Kîrgîzstan a unei baze militare ruse, pentru combaterea traficului de droguri. Kîrgîzstanul este una dintre căile prin care drogurile afgane ajung în străinătate, cantitatea ce tranzitează anual fiind de circa cinci tone. Forţele de ordine kîrgîze confiscă peste 23 de tone de stupefiante pe an. Rusia, principala ţintă a drogurilor afgane, se teme că, din cauza recentelor violenţe din sudul Kîrgîzstanului, situaţia în materie de trafic de stupefiante se va agrava. Între timp, bilanţul oficial al violenţelor din Kîrgîzstan a ajuns la 208 morţi. În plus, 2.101 persoane au fost rănite. Săptămâna trecută, liderul kîrgîz interimar a declarat că bilanţul real ar putea fi de 2.000 de morţi.
IRAN
Acces interzis pentru experţi AIEA
Iranul a interzis accesul a doi experţi ai Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, a declarat şeful Organizaţiei iraniene pemtru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi. Potrivit ascestuia, ”experţii AIEA, care urmau să efectueze inspecţii la instalaţiile nucleare iraniene, nu au voie să intre în Iran, pentru că au propagat informaţii false despre programul nuclear iranian”. Decizia vine în urma adoptării la începutul lunii iulie a unor noi sancţiuni împotriva Iranului de către Consiliul de Securitate al ONU. Presiunea internaţională asupra Iranului s-a intensificat în februarie, când Teheranul a anunţat că a început îmbogăţirea uraniului la 20%.
CHINA
Bilanţ tragic
Bilanţul inundaţiilor din sudul Chinei a crescut la 175 de morţi şi 107 persoane dispărute, în timp ce mai mult de un milion de oameni au fost nevoiţi să îşi abandoneze casele, a anunţat, ieri, Guvernul. Ploile torenţiale care au început în 13 iunie au provocat inundaţii şi alunecări de teren care au afectat peste 25 de milioane de persoane din nouă regiuni din sudul ţării. Circa 1,7 milioane de persoane au fost nevoite duminică să îşi părăsească locuinţele, în timp ce inundaţiile au distrus circa 178.000 de case şi au provocat pagube în valoare de circa 4,37 miliarde de dolari, porivit autorităţilor locale. Inundaţiile au afectat transportul rutier şi feroviar şi au distrus 1,36 milioane de hectare de culturi. Printre măsurile luate de autorităţi se numără intensificarea controalelor poliţiei rutiere, pentru a ţine populaţia departe de zonele unde ar putea avea loc alunecări de teren. Inundaţiile au dus la prăbuşirea unor rezervoare cu apă, la alunecări de teren, pene de curent electric şi au avariat şoselele. Nouă oficiali locali din regiunea autonomă Guangxi Zhuang au fost pedepsiţi pentru neglijenţă în serviciu, în timpul inundaţiilor, potrivit cotidianului ”China Daily”. Printre aceştia se numără un responsabil însărcinat cu monitorizarea unui rezervor, care a fost prins jucând poker în timpul serviciului.