IRLANDA
Român, acuzat
Un cetăţean român, Costel Asimioanei, a fost acuzat de furtul sumei de 4.250 de euro din conturile lui Martin McAleese, soţul preşedintei Irlandei, în opt acţiuni comise în locuri diferite, la Dublin şi Kildare, prin clonarea unui card bancar. Martin McAleese, care o însoţeşte pe preşedintă într-o vizită în China, este doar una dintre victimele unei presupuse operaţiuni de falsificare de carduri bancare. Costel Asimioanei, în vârstă de 27 de ani, a utilizat cardul falsificat al acestuia de opt ori, în staţii de alimentare cu benzină, magazine şi un hotel. Presupusele infracţiuni de care acesta este acuzat par să se fi petrecut în perioada 12-20 decembrie anul trecut. Costel, Asimioanei a fost acuzat şi de posesia unor echipamente de falsificare a cardurilor bancare şi furt din contul unei a doua victime. Bărbatul a fost adus în faţa Curţii Districtuale din Dublin, în a cărei custodie a rămas, după ce i-a fost respinsă eliberarea pe cauţiune, la obiecţia poliţiei. Costel Asimioanei prezintă riscul de a părăsi ţara pentru a se sustrage justiţiei, pentru că nu are un loc de muncă şi nici mijloace de a-şi asigura existenţa în Irlanda. Bărbatul pare că locuia cu prietena sa şi mama acesteia, la momentul arestării. Judecătorul a hotărât menţinerea acuzatului Asimioanei în arest.
CEHIA
Coliziune aviatică
Două avioane de pasageri s-au ciocnit, ieri, pe o pistă a aeroportului internaţional Ruzyne din Praga, în timp ce se pregăteau de decolare. Nicio persoană nu a fost rănită, însă ambele avioane au suferit avarii minore şi vor necesita reparaţii. Cele două avioane implicate în coliziune sunt un Airbus A 321 al companiei germane Lufthansa, cu destinaţia Frankfurt, şi un Boeing 737-800 închiriat de companie turcă Sun Express. Cauzele incidentului nu sunt cunoscute deocamdată. Autorităţile aviaţiei civile cehe au deschis o anchetă.
AFGANISTAN
Soldaţi NATO, ucişi
Doi soldaţi americani ai Forţei internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF) au fost ucişi vineri într-un atac lansat de insurgenţi în sudul ţării. Aceste decese ridică la 271 numărul soldaţilor străini ucişi din ianuarie 2010, în Afganistan. ISAF, ale cărei efective urmează să sporească până în august de la 142.000 la 150.000, a anunţat că militarii şi-au pierdut viaţa într-un atac al insurgenţilor, în contextul ofensivei lansate de forţe internaţionale şi afgane asupra fieff-urilor Taliban din sudul Afganistanului.
IRAK
Atentat
Cel puţin cinci persoane şi-au pierdut viaţa şi 47 au fost rănite într-un atentat cu un autovehicul capcană comis ieri în nordul Irakului. Atentatul a vizat locuinţa lui Niazar Nomaroglu, un consilier provincial turcoman şiit din Tuz Mohammed, aflat la 210 kilometri la nord de Bagdad, în provincia Salaheddin, cu populaţie sunită majoritară. Consiliul provinciei Salaheddin îşi are sediul în Tikrit, oraşul natal al fostului dictator irakian Saddam Hussein.
FINLANDA
Demisia premierului
Premierul finlandez, Matti Vanhanen, şi-a prezentat vineri demisia preşedintelui ţării, Tarja Halonen, după şapte ani în fruntea Guvernului. Demisia sa ar urma să-i permită lui Mari Kiviniemi, de 41 de ani, să devină cea de-a doua femeie-premier în Finlanda. Mari Kiviniemi a fost aleasă, sâmbăta trecută, la conducerea Partidului de Centru, principala formaţiune a coaliţiei guvernamentale. Matti Vanhanen, care a fost premier din 2003, a anunţat în luna decembrie 2009 că va demisiona din motive de sănătate, evocând o operaţie la un picior ce necesită o perioadă lungă de convalescenţă.
UNGARIA
Pagube de milioane de euro
Inundaţiile are au afectat în special nord-estul Ungariei au provocat pagube în valoare de 100 de miliarde de forinţi, circa 356 de milioane de euro, a anunţat ministrul maghiar de Interne, Sandor Pinter. 3.000 de case au fost avariate, în timp ce agricultura a înregistrat pierderi de 27 de miliarde de forinţi, circa 96 de milioane de euro, iar costul reparaţiilor drumurilor distruse se ridică la zece miliarde de forinţi (35,6 milioane de euro). Guvernul maghiar intenţionează să solicite ajutor din partea UE. Patru mii de persoane sunt în continuare mobilizate pentru a consolida digurile în 100 de localităţi, iar peste 500 de locuitori nu au reuşit încă să se întoarcă în locuinţele lor.
FRANŢA
Morţi şi pagube considerabile
Mii de case continuau să fie izolate joi, fără electricitate sau apă potabilă, la două zile după inundaţiile istorice soldate cu 25 de morţi în sud-estul Franţei. 13 persoane continuau să fie date dispărute, potrivit unei surse apropiate investigaţiilor. Operaţiunile de salvare au luat sfârşit, dar autorităţile nu exclud că vor mai găsi victime după retragerea apelor, mai ales în câmpia râului Argens, a cărui viitură a produs pagube mari în departamentul Var, din sud-estul Franţei. Premierul François Fillon a prezidat, vineri, la Paris o reuniune consacrată consecinţelor acestor inundaţii catastrofale.
BELARUS
Disputa se adânceşte
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko a declarat vineri că ţara sa nu datorează bani companiei Gazprom. “Purtăm discuţii. Dacă priveşti din punctul de vedere al Rusiei, există o datorie pentru gaz, dacă priveşti din punctul meu de vedere, nu există nicio datorie. Cred că vom ajunge la o înţelegere”, afirmă preşedintele Lukaşenko. Gazprom a spus că va reduce livrările de gaz către Belarus începând din 21 iunie, dacă oficialii de la Minsk nu plătesc datoria de 200 de milioane de dolari. Belarusul refuză să plătească preţul cerut de ruşi, de 169 de dolari pe mia de metri cubi în prima parte a anului şi 185 de dolari în partea a doua. În loc, a plătit 150 de dolari începând de la 1 ianuarie.
RUSIA
Seism
Un cutremur de magnitudine 6,3 s-a produs, ieri, în Oceanul Pacific, în largul insulelor Kurile ocupate de Rusia şi situate în nordul Japoniei, dar nicio alertă la tsunami nu a fost declanşată. Epicentrul seismului a fost localtzat la 58 de kilometri adâncime. Patru dintre insulele Kurile, denumite Teritoriile de Nord de către japonezi, sunt ocupate de Rusia de la capitularea Japoniei în 1945. aponia, la confluenţa a patru plăci tectonice, a pus la punct unul dintre sistemele de alertă la tsunami cele mai performante din lume.
UE
Întreprindere comună
Comisia Europeană (CE) a aprobat, vineri, în anumite condiţii, proiectul de creare a companiei comune Nouvel Eurostar de către operatorul feroviar francez SNCF şi cel britanic London Continental Railways (LCR). La finalul tranzacţiei, Nouvel Eurostar va deveni o întreprindere comună autonomă şi independentă, controlată de SNCF şi LCR, care va opera serviciul Eurostar în Franţa, Marea Britanie şi Belgia. Eurostar este la ora actuală singurul furnizor de servicii de transport feroviar de pasageri între Londra şi Paris şi între Londra şi Bruxelles, fiind un consorţiu între SNCF, EUKL (filială LCR) şi operatorul belgian de căi ferate SNCB. Fiecare companie feroviară deţine propria sa participaţie şi este responsabilă cu gestiunea serviciilor de pe respectivul său teritoriu naţional. Părţile s-au angajat să cedeze anumite intervale orare în avantajul noilor trenuri, dacă acestea nu le pot obţine în condiţii normale de la autorităţile care gestionează infrastructurile. CE a estimat că, datorită acestor măsuri, noua companie nu va împiedica, într-o manieră semnificativă, concurenţa în Europa.
MAREA BRITANIE
Emigranţi bătuţi
Solicitanţi de azil irakieni care fuseseră respinşi de Londra susţin că au fost bătuţi de grănicerii britanici. Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi a spus că va investiga aceste acuzaţii. Avocaţii din Bagdad au discutat cu unii dintre cei 42 de bărbaţi obligaţi să plece din Marea Britanie, joi. Oficialii Înaltului Comisariat s-au întâlnit cu şase dintre irakieni, care prezentau vânătăi ce indică posibilitatea unor rele tratamente. Alţi 36 de solicitanţi de azil irakieni sunt încă în custodia autorităţilor, pe aeroportul din Bagdad. Agenţia ONU a informat toate guvernele că irakienii nu trebuie trimişi în cinci provincii din centru, printre care Bagdad, pentru că zonele nu sunt sigure.