FRANŢA
Ploi torenţiale
Un număr de 15 persoane au murit şi opt erau date dispărute, ieri, în departamentul Var din sud-estul Franţei, ca urmare a ploilor torenţiale neobişnuite în această perioadă, care au produs inundaţii în mai multe comune, printre care şi Draguignan, acoperită de torente de mâl. În aşteptarea echipelor de intervenţie, oamenii s-au refugiat pe acoperişurile caselor, magazinelor sau al şcolilor. În comunele din zona Draguignan se poate interveni doar cu bărcile şi elicopterele. De la începutul intemperiilor, în noaptea de luni spre marţi, precipitaţiile s-au înregistrat în medie 80 l/m2, şi chiar 264 l/m2 în comuna Lorgues. Peste o mie de persoane din serviciile de intervenţii au fost mobilizate pentru a degaja drumurile blocate. Potrivit prefecturii, circa 100.000 de case erau lipsite de electricitate. Meteorologii au anunţat că se aşteaptă în continuare precipitaţii puternice.
CHINA
Inundaţii
Cel puţin 35 de persoane au murit şi 49 sunt date dispărute, din cauza inundaţiilor provocate de ploile abundente în sudul Chinei. Provinciile Fujian şi Sichuan, precum şi regiunea Guangxi au fost cele mai afectate de aceste ploi, care ar urma să continue în sudul ţării cel puţin până joi, conform serviciilor de meteorologie. Peste 100.000 de persoane au fost evacuate, iar 7.000 de locuinţe au fost avariate de inundaţiile care au provocat pagube de aproximativ 100 de milioane de euro. Prăbuşirea parţială a unui munte s-a soldat marţi cu 23 de morţi în comitatul Kangding, din provincia Sichuan. Nu este clar însă dacă aceste victime sunt incluse în bilanţul furnizat miercuri. Alunecările de teren sunt frecvente în China, în special în perioadele ploioase din timpul primăverii şi verii.
INDONEZIA
Seism puternic
Un seism cu magnitudinea de 7,1 a fost înregistrat, ieri, în provincia indoneziană Papua din estul Indoneziei, declanşând din precauţie şi o alertă de tsunami, a anunţat agenţia de geofizică de la Jakarta. Seismul a creat panică printre locuitori, însă nu există încă informaţii despre eventuale pagube. Seismul a fost localizat la o adâncime de zece kilometri, la 123 de kilometri sud-est de insula Biak, în largul Papuasiei occidentale. Această insulă şi cele care o înconjoară sunt izolate, slab populate şi greu accesibile. Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, unde activitatea vulcanică şi seismică sunt foarte puternică.
TURCIA
Raid împotriva PKK
Armata turcă a efectuat, ieri, o operaţiune terestră şi aeriană în nordul Irakului împotriva separatiştilor din PKK, a anunţat Statul Major turc. După ce au intrat doi-trei kilometri în teritoriul irakian, trupele turce, susţinute de elicoptere de asalt, au lovit bazele separatiştilor. Cel puţin patru militanţi PKK au fost ucişi. În paralel, aviaţia turcă a bombardat timp de 45 de minute poziţiile separatiştilor kurzi. PKK luptă de 25 de ani pentru autonomia kurzilor dintr-o parte a teritoriului turc, iar conflictul s-a soldat deja cu 40.000 de morţi.
IRAN
Disponibilitate la compromis
Iranul este dispus să reia negocierile cu marile puteri privitoare la programul său nuclear, dar cu anumite condiţii, a declarat ieri liderul iranian Mahmud Ahmadinejad. Situaţia s-a degradat din 11 februarie, după ce regimul de la Teheran a anunţat că a produs primul lot de uraniu îmbogăţit la 20%. Pe 17 mai, Iranul a semnat cu Turcia şi Brazilia un acord pentru un schimb pe teritoriul turc a 1.200 kilograme de uraniu iranian slab îmbogăţit, contra 120 kilograme combustibil îmbogăţit la 20% furnizat de marile puteri pentru reactorul de la Teheran. În pofida acestui lucru, Consiliul de Securitate al ONU a decis impunerea unor noi sancţiuni împotriva Iranului.
BELARUS
Ultimatum
Preşedintele rus Dmitri Medvedev a dat marţi Belarusului un termen de cinci zile pentru a-şi plăti datoria la gazele ruseşti, ameninţând că, în caz contrar, vor fi luate măsuri severe faţă de fosta republică sovietică, până nu de mult favorizată de autorităţile de la Moscova. Preşedinrele Gazprom Aleksei Miller a indicat că grupul său are toate motivele de reducere a livrărilor de gaz către Belarus, proporţional cu suma datoriei. Potrivit Gazprom, oficialii de la Minsk trebuie să achite 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la începutul anului. Gigantul rus se confruntă adesea cu problema întârzierilor la plata gazelor din partea Belarusului, ţară pe care a ameninţat-o de mai multe ori în ultimii ani cu reducerea livrărilor sale în caz de neplată. Relaţiile în domeniul energetic dintre Moscova şi Minsk, dar şi dintre Moscova şi Kiev, sunt urmărite cu atenţie de clienţii europeni ai Gazprom, care se tem de întreruperi ale livrărilor, în condiţiile în care 20% din importurile de gaz rusesc ale UE tranzitează Belarus, restul trecând prin Ucraina
TURCIA
O nouă Flotilă a Libertăţii
Grupul turc pro-palestinian IHH a anunţat că cel puţin şase nave vor încerca să ajungă în Fâşia Gaza la sfârşitul lunii iulie. Un convoi al acestui grup a fost atacat de comandouri israeliene în mai, în timp ce se îndreapta cu ajutoare spre Fâşia Gaza. Fundaţia pentru drepturile omului, libertăţi şi ajutor umanitar (IHH), a spus că a strâns şase nave pentru următoarea flotilă şi le cere şi altora să se alăture. Flotila va pleca la sfârşitul lunii iulie. Grupul a invitat presa internaţională să inspecteze bunurile de la bord înainte de plecarea convoiului. Israelul spune că IHH are legături cu militanţii musulmani, ceea ce grupul neagă. Richard Howitt, membru britanic al PE, a spus că UE are obligaţia de a asigura respectarea legilor din domeniul umanitar. Israelul a anunţat că analizează reducerea blocadei, în urma incidentelor din 31 mai, iar UE speră că acţiunea va fi întreprinsă în următoarele zile.
LETONIA
Corupţi, arestaţi
Agenţii Biroului leton anticorupţie au arestat şapte persoane, printre care directori şi înalţi responsabili ai companiei naţionale de energie Latvenergo, suspectate de corupţie. Cei şapte au fost arestaţi în urma unei anchete pentru abuz de putere, corupţie şi spălare de bani în cadrul Latvenergo începând din 2006. Printre cei arestaţi se află directorul Latvenergo, Karlis Mikelsons, unul dintre cei mai importanţi oameni de afaceri din Letonia, unul dintre adjuncţii săi, precum şi şeful filialei care se ocupă cu tranzacţiile. Biroul anticorupţie îi suspectează pe cei şapte că sunt implicaţi în înfiinţarea de companii intermediare care ar fi sustras fonduri dintr-un proiect de modernizare a unei centrale electrice din Riga, lansat în 2005. Scandalurile de corupţie sunt frecvente în Letonia, ţară grav afectată de criza economică.
POLONIA
Linie de credit
Polonia a cerut să beneficieze, din nou, de linia de credit de tip preventiv în valoare de 20 de miliarde de dolari care i se acordase deja de Fondul Monetar Internaţional (FMI). “Salut interesul autorităţilor poloneze pentru un nou dispozitiv preventiv de un an în cadrul liniei de credit flexibile cu FMI”, a precizat într-un comunicat directorul general adjunct al Fondului, John Lipsky. Această solicitare pune capăt incertitudinilor în ceea ce priveşte reînnoirea acestui credit care a expirat în luna mai. Linia de credit urmează să fie aprobată de consiliul de administraţie al FMI la începutul lunii iulie.
SUA
Prelungirea sancţiunilor
Preşedintele Obama a prelungit cu un an sancţiunile vizând Coreea de Nord. Documentul, semnat în urmă cu doi ani de fostul preşedinte George W. Bush, prevede că activele care aparţin Coreei de Nord sau cetăţenilor acestei ţări dar se află sub jurisdicţia SUA şi au fost îngheţate, în conformitate cu deciziile Guvernului american, înainte de 16 iunie 2000, rămân blocate şi nu pot fi transferate, plătite, exportate sau supuse altor acţiuni. Decizia intervine în condiţiile în care oficialii de la Seul acuză regimul de la Phenian că a scufundat pe 26 martie o navă sud-coreeană militară, incident în urma căruia 46 de militari şi-au pierdut viaţa. O anchetă a arătat că nord-coreenii au lansat o torpilă spre navă de pe un submarin. Regimul de la Phenian neagă, însă, orice implicare.