Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Iunie 2010 / 00:00 458 accesări

SPANIA

Reţea de falsificatori de carduri

Poliţia spaniolă a anunţat, marţi, anhilarea unei vaste reţele internaţionale de falsificare de carduri de credit, o operaţiune în cadrul căreia au fost efectuate 178 de arestări în 12 ţări, între care şi România, unde au fost arestate 16 persoane. Membrii acestei reţele realizau copii după carduri bancare de credit, cu numere obţinute anterior, iar ulterior retrăgeau bani de la ghişee automate şi efectuau cumpărături, a anunţat poliţia spaniolă într-un comunicat. Potrivit poliţiei, această reţea nu se ocupa doar cu copierea unor cărţi de credit. Membrii acesteia sunt, de asemenea, acuzaţi de furturi, escrocherii, exploatare sexuală şi spălare de bani. În total, aceste activităţi le-ar fi permis să obţină profituri de peste 20 de milioane de euro.

În Spania, au fost arestate 76 de persoane, 30 de persoane au fost arestate în Franţa, 16 în România, 16 în Germania, 12 în Irlanda, opt în Statele Unite, şapte în Italia, patru în Ungaria, trei în Finlanda, câte două în Australia, Suedia şi Grecia. Naţionalităţile acestor persoane nu au fost precizate.

DANEMARCA

Un român protestează

Marian Clită, acuzat de uciderea unei însoţitoare de bord norvegiene într-un hotel din Copenhaga, a ameninţat că va intra în greva foamei, dacă nu i se va permite să discute cu presa. Vera Wild Ant a fost bătută şi înjunghiată în camera ei de la etajul 20 al hotelului Radisson.Camerele de supraveghere ale hotelului l-au surprins pe Marian Clită, care se dusese la cazinoul hotelului după comiterea crimei. Bărbatul a fost arestat la Malmo, în Suedia şi apoi a fost extrădat. Marian Clită, de 58 de ani, care a recunoscut că a ucis-o pe norvegiana de 42 de ani, a ameninţat că va intra în greva foamei. Oficialii de la închisoarea respectivă au refuzat ca un jurnalist norvegian să discute cu Marian Clită, pentru că poliţia din Copenhaga nu a fost de acord cu acest lucru, considerând că dezvăluirile ar putea aduce prejudicii familiei victimei. Marian Clită, cel care l-a omorât în bătaie, în 1985, pe disidentul Gheorghe Ursu, a fost eliberat condiţionat la 19 mai 2008, pentru bună purtare, după ce fusese arestat în 2000 pentru mai multe furturi comise în perioada 1992 - 1996.

AUSTRALIA

Accident aviatic

Cel puţin două persoane au fost ucise în accidentul unui avion de turism de mici dimensiuni, care s-a prăbuşit şi apoi a explodat, marţi, pe o stradă din Sydney, în apropierea unei şcoli.Cinci persoane, între care şi şcolari, aflate în stare de şoc după ce au asistat la accident, au primit îngrijiri. Avionul s-a prăbuşit pe o stradă pietonală din Sydney şi a lovit un stâlp de electricitate, apoi a explodat şi a fost cuprins de flăcări. Şoferul unei maşini care ducea copii la şcoală a reuşit să efectueze manevre pentru a evita un accident şi, aflat în stare de şoc, a primit îngrijiri. Accidentul s-a produs chiar înainte de începerea cursurilor la şcoală. Totodată, accidentul a provocat o pană de electricitate, ce a afectat mii de case. Conform poliţiei, avionul de mici dimensiuni decolase cu circa 20 de minute înainte de producerea accidentului.

GERMANIA

Ostatici eliberaţi

Un bărbat înarmat a luat ostatice mai multe persoane într-un magazin din Leipzig. Ulterior, criza a fost dezamorsată, iar ostaticii au fost eliberaţi. Un bărbat în vârstă de 41 de ani este în custodia poliţiei şi autorităţile cred că acesta suferă de probleme mintale. Potrivit poliţiei, bărbatul a intrat în magazin înarmat. Nu este clar ce armă a avut bărbatul. Nici motivele acţiunii bărbatului nu sunt cunoscute deocamdată.

R.MOLDOVA

Presupus asasin, arestat

Gregoris Xenophontos, presupusul asasin al mogului cipriot din media Andy Hadjicostis, a fost arestat în R.Moldova. Acesta urmează a fi extrădat în zilele următoare. Gregoris Xenophontos a fost reţinut în baza ordinului internaţional de urmărire. Bărbatul se ascundea în casa soţiei sale, cetăţean moldovean. Gregoris Xenophontos este principalul suspect în moartea directorului companiei media. Andy Hadjicostis a fost ucis la 11 ianuarie 2010 în casa sa. Ulterior, au fost reţinute trei persoane implicate în moartea sa, printre care prezentatoarea de televiziune Elena Scordelli şi fratele ei, Tassos Krasopoulis. Aceştia au fost acuzaţi de comandarea asasinării omului de afaceri. Presupusul ucigaş, Gregoris Xenophontos, a fost dat în căutare internaţională în februarie 2010. Se presupunea că acesta ar fi plecat în R.Moldova împreună cu soţia şi copilul. Dacă cei patru vor fi declaraţi vinovaţi, riscă închisoarea pe viaţă.

FRANŢA

Protest

Peste 20.000 de persoane au ieşit în stradă, marţi, la Paris, pentru a protesta faţă de eventuala creştere a vârstei de pensionare. Astăzi, ministrul Muncii, Eric Woerth, va anunţa marile linii ale reformei pensiilor, ce prevede creşterea vârstei de pensionare la peste 60 de ani. Mii de francezi au ieşit în stradă în întreaga ţară, iar la Paris s-au strâns 20.000 de oameni. Unul dintre cele mai mari sindicate franceze a chemat la o zi de grevă, pentru a se protesta faţă de aceste măsuri. Francezii nu ştiu încă exact care va fi vârsta de pensionare, dar participanţii la manifestaţii sunt împotriva oricărei schimbări.

IRLANDA

Expulzare

Irlanda va expulza un diplomat israelian, ca răspuns la utilizarea unor paşapoarte irlandeze de către membrii comandoului bănuit pentru asasinarea, în luna ianuarie, a unui lider Hamas la Dubai. Ancheta autorităţilor irlandeze indică în mod clar în direcţia implicării unei agenţii de informaţii străine şi există motive convingătoare pentru a crede că Israelul este responsabil, se arată într-un comunicat al ministrului irlandez al Afacerilor Externe, Michael Martin. Guvernul irlandez a decis ca, în semn de protest faţă de această acţiune inacceptabilă, Israelul să retragă un membru al personalului ambasadei sale la Dublin.

Mahmoud Al-Mabhouh, unul dintre fondatorii aripii armate a mişcării islamiste palestiniene Hamas, a fost ucis la Dubai, trupul său fiind găsit într-o cameră de hotel în data de 20 ianuarie. Suspecţii au intrat pe teritoriul emiratului cu paşapoarte britanice, australiene, irlandeze, franceze şi germane. Marea Britanie a expulzat, în luna martie, un diplomat israelian, afirmând că are indicii privind responsabilitatea Israelului în acest caz.

COREEA DE NORD

Ameninţare

Coreea de Nord va răspunde militar oricărei condamnări a regimului de la Phenian de către Consiliul de Securitate al ONU pe tema scufundării navei sud-coreene. “Sunt diplomat şi nu am arme. Dacă membrii Consiliului de Securitate vor adopta un document îndreptat împotriva noastră, care să ne condamne, eu nu voi face nimic. Însă forţele noastre militare vor lua măsurile ce se impun. Dacă acest Consiliu va trece la acţiune, îmi voi pierde slujba. Dar atunci, forţele noastre militare vor avea slujba lor ce trebuie făcută”, a declarat Sin Son Ho, reprezentantul nord-coreean la ONU. Nava sud-coreeană s-a scufundat la 26 martie, 46 de marinari pierzându-şi viaţa. Ancheta internaţională a arătat că nord-coreenii au lansat o torpilă spre navă de pe un submarin. Regimul de la Phenian neagă orice implicare

SUA

Leşin în Senat

Generalul David Petraeus, comandantul forţelor americane din Irak şi Afganistan, a leşinat în timpul unei audieri, marţi, în comisia pentru forţele militare din Senatul american. Acesta şi-a revenit rapid şi a fost însoţit afară. Şeful Comandamentului central discuta cu senatorul John McCain când a leşinat. Mai mulţi oficiali au venit imediat lângă el. Generalul Petraeus şi-a revenit şi a putut părăsi camera. Comisia şi-a întrerupt audierile pentru câteva minute. Preşedintele comisiei a spus că generalul Petraeus era deshidratat, dar şi-a revenit rapid.

ISLANDA

Acord de asociere

Miniştrii Afacerilor Externe ai UE au ajuns, ieri, la un acord de principiu pentru deschiderea de negocieri în vederea intrării Islandei în UE. Decizia urmează încă a fi formalizată joi de liderii europeni la Bruxelles, dar există un acord de principiu pentru deschiderea de negocieri de aderare cu Islanda. Acordarea statutului de candidat Islandei a fost deja recomandată la sfârşitul lunii februarie de Comisia Europeană şi aştepta de atunci o aprobare de la statele europene. Oficialii de la Bruxelles au estimat atunci că Islanda este într-un stadiu suficient de avansat de pregătire în domeniile politic, economic şi legislativ pentru a justifica să se meargă înainte. Autorităţile de la Reykjavik au declarat în trecut că speră să intre în UE în jurul anului 2012. Islanda, membru al spaţiului fără frontiere Schengen şi al Spaţiului Economic European, aplică deja aproape trei sferturi din legile europene necesare aderării, ceea ce va accelera procesul comparativ cu alte ţări candidate.

GRECIA

Nemulţumire

Ministerul grec al Finanţelor consideră fără fundament degradarea de către agenţia de notaţie Moody\'s a notei Greciei de la A3 la Ba1, care o plasează în categoria speculativă pentru un risc de nerambursare a datoriei sale publice. Oficialul elen citează în sprijinul său declaraţia de reducere de 38,8% a deficitului bugetar pentru primele cinci luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2009, o ameliorare importantă recunoscută de Comisie, Banca Centrală Europeană şi FMI. Totodată, recesiunea din primul trimestru este inferioară celei prevăzute pentru cursul anului\' de până la 4% prin planul elaborat cu UE şi FMI. Potrivit Moody\'s, nota Ba1 reflectă riscurile legate de planul de salvare instituit de ţările zonei euro şi FMI. Agenţia a avertizat deja la 10 mai că ar putea degrada nota Greciei în categoria speculativă în funcţie de dezvoltarea economiei greceşti odată cu ridicarea ceţii născute din panica financiară, măsuri de susţinere şi mişcări de protest.

POLONIA

Apel la justiţie

Echipa de campanie a lui Bronislav Komorowski a apelat la justiţie, după ce Jaroslaw Kaczynski a spus că acesta vrea să privatizeze sistemul medical din Polonia. Malgorzata Kidawa-Blonska, purtătoarea de cuvânt a lui Bronislav Komorowski, a declarat că un tribunal din Varşovia va analiza cererera marţi după-amiază. Parlametara Joanna Mucha din Platforma Civică a anunţat că acţiunea a fost depusă în instanţă luni. Mişcarea vine după un miting electoral al lui Jaroslaw, care a spus că rivalul său din alegerile prezidenţiale vrea să privatizeze sistemul de sănătate. Echipa lui Bronislav Komorowski cere scuze publice de la Jaroslaw Kaczynski la toate televiziunile principale.



12