Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 08 Iunie 2010 / 00:00 420 accesări

SPANIA

Cap al mafiei est-europene, arestat

Poliţia spaniolă a arestat, duminică, la Marbella, în sudul Spaniei, un cap al mafiei est-europene, Zahar Kalaşov, în baza unei cereri de extrădare din partea Georgiei. Kalaşov fusese eliberat cu cinci zile înainte, la ordinul unui tribunal spaniol. Georgianul este considerat de autorităţi unul dintre liderii mafiei est-europene. Un tribunal spaniol l-a găsit, săptămâna trecută, vinovat de spălare de bani dar a decis că poate fi eliberat condiţionat pentru că a stat suficient timp în arest înainte de proces. Nici poliţia, nici autorităţile judiciare nu au putut confirma arestarea.

MAREA BRITANIE

Accident feroviar în Scoţia

Un tren din Scoţia a deraiat duminică şi a luat foc, provocând rănirea a opt persoane, au anunţat autorităţile. 60 de pasageri şi angajaţi ai companiei feroviare se aflau la bordul trenului care circula pe ruta Glasgow - Oban, o staţiune turistică din nord-vestul Scoţiei. Cei opt pasageri răniţi au fost transportaţi la spital, dar nu sunt în stare gravă. Poliţia anchetează cauzele accidentului.

FRANŢA

Nou-născut în congelator

Corpul unui nou-născut învelit într-un sac de plastic a fost găsit în congelatorul unei familii din localitatea Metz, situată în nord-estul Franţei. Cea care a făcut macabra descoperire a fost o prietenă a proprietarilor, internată acum în spital, în stare de şoc. Identitatea proprietarilor casei nu a fost făcută publică, deocamdată, însă pe măsură ce ancheta va avansa, poliţia va comunica mai multe informaţii. Deocamdată, poliţiştii aşteaptă ca femeia internată în spital să iasă din starea de şoc şi să poată fi interogată.

OLANDA

Aterizare de urgenţă

Un avion al companiei Royal Air Maroc a fost nevoit să facă o aterizare de urgenţă pe aeroportul Schiphol din Amsterdam, la câteva minute după ce decolase, din cauza unui incendiu la motorul drept. Martori de la sol au declarat că motorul avionului ar fi fost lovit de o pasăre, dar reprezentanţii aeroportului şi companiei aviatice nu au confirmat că aceasta ar fi fost cauza incendiului. Niciunul dintre cei 162 de pasageri de la bord nu a fost rănit, dar un camion de pompieri care se grăbea la locul aterizării aparatului pentru a stinge focul s-a răsturnat.

POLONIA

Pagube de 1% din PIB

Costul recentelor inundaţii care au afectat Polonia ar putea atinge 1% din Produsul Intern Brut. Potrivit estimărilor preliminare ale Guvernului, primul val de inundaţii, din luna mai, a provocat pagube de 2,5 miliarde de euro. Dacă şi al doilea val face pagube similare, suma totală ar putea atinge 1% din PIB. În aceste condiţii, Ministerul de Finanţe va trebui să revizuiască bugetul pentru anul 2010. În 1997, ultima dată când Polonia s-a confruntat cu inundaţii majore, pagubele s-au ridicat la aproape 3,2 miliarde de euro. Polonia este afectată de al doilea val de inundaţii majore din ultimele trei săptămâni. Autorităţile au cerut evacuarea a mii de persoane din sudul ţării, dar oficialii locali afirmă că populaţia se opune şi nu ia pericolul în serios. Ploile abundente au dus la o nouă revărsare a râului Vistula, după ce inundaţiile de luna trecută s-au soldat cu 20 de morţi în ţară. Mai multe şosele naţionale din sudul ţării sunt impracticabile, din cauza lăsării solului.

INDONEZIA

Pod prăbuşit

12 copii indonezieni care participau la o ceremonie tradiţională pentru a risipi ghinionul au murit după ce un pod suspendat s-a prăbuşit, a anunţat, ieri, un oficial citat de presa locală. Accidentul s-a produs duminică, într-un sat izolat din provincia Aceh de pe insula Sumatra. Circa 37 de copii erau strânşi pe un pod suspendat, când acesta s-a prăbuşit, iar ei au căzut în râu, a declarat şeful poliţiei locale. 25 de copii au fost salvaţi şi au suferit numai răni minore, dar alţi 12, toţi mai mici de 12 ani, au fost luaţi de curentul puternic. Copiii priveau o ceremonie tradiţională pentru alungarea ghinionului, după o epidemie de pojar în zonă. Adulţii aruncau ofrande în râu, când s-a prăbuşit podul, a spus oficialul.

MAREA BRITANIE

Gemene atacate de vulpe

La est de Londra, două gemene de nouă luni au fost internate în stare gravă în spital, după ce au fost muşcate de o vulpe, chiar în casa lor! Micuţele erau în dormitorul lor de la etajul casei, iar părinţii, Nick şi Pauline Koupparis, urmăreau un program la televizor, la parterul casei, cu uşa de la intrare deschisă, din cauza căldurii prea mari din locuinţă. Vulpea a intrat fără probleme în casă, a urcat direct la etaj şi le-a muşcat pe fetiţe de braţe şi de faţă. Micuţele Lola şi Isabella au ajuns la spital în stare gravă.

PAKISTAN

Ciclon ucigaş

Vânturi şi ploi puternice dar şi valuri uriaşe s-au abătut, duminică, asupra Pakistanului, din cauza trecerii prin zonă a ciclonului Phet, provocând moartea a 14 persoane. Cele mai afectate zone sunt provinciileSindh şi Baluchistan. Autorităţile pakistaneze au anunţat că aproximativ 15 pescari sunt daţi dispăruţi, după ce au fost surprinşi de intemperii în larg. Valuri de patru metri înălţime şi inundaţii devastatoare au afectat şi satele din districtele Thatta şi Badin, unde a fost nevoie de intervenţia armatei pentru salvarea populaţiei sinistrate. Ieri, ciclonul Phet (diamant, în limba thailandeză) lovise deja coastele Omanului.

INDIA

Condamnaţi pentru accidentul de la Bhopal

Cele opt persoane găsite vinovate, ieri, pentru scurgerea de gaz toxic de la o uzină din India, în urmă cu aproape 26 de ani, care s-a soldat cu moartea a mii de persoane, au fost condamnţi la doi ani de închisoare. Aceste condamnări sunt primele după dezastrul de la uzina Union Carbide. Cei opt sunt foşti angajaţi ai uzinei şi au fost condamnaţi pentru omor prin neglijenţă. Unul dintre ei a murit deja, iar ceilalţi ar urma să depună apel. Activiştii pentru apărarea victimelor consideră că verdictul instanţei este “prea puţin, prea târziu”. Scurgerea de gaz toxic de la uzina Union Carbide, din 3 decembrie 1984, a fost cel mai grav dezastru industrial din istorie. 40 de tone de metilizocianat s-au împrăştiat în aer. Potrivit unor activişti pentru apărarea victimelor, cel puţin 15.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în decurs de câteva zile, iar efectele groaznice ale contaminării se simt şi în prezent. Bilanţul oficial este de peste 3.000 de morţi în primele trei zile după accident. Experţii subliniază că în Bhopal s-au înregistrat neobişnuit de mulţi copii născuţi cu malformaţii sau care au deficienţe de dezvoltare, precum şi diferite forme de cancer, diabet şi alte boli cronice. Aceste boli nu apar numai în rândul supravieţuitorilor accidentului, dar şi în rândul unor persoane născute cu mulţi ani mai târziu. Locul fostei fabrici de pesticide a fost abandonat şi preluat, în 1998, de guvernul din Madhya Pradesh, dar ecologiştii avertizează că zona este contaminată în continuare.

RUSIA

Reguli pentru parlamentari

Camera Inferioară a Parlamentului rus va introduce reguli, în septembrie, ce îi vor obliga pe deputaţi să asiste la şedinţele plenare. Deputaţii din Duma de Stat au fost surprinşi de camerele video, la sfârşitul lunii mai, alergând prin sală şi apăsând butoanele de vot ale colegilor care lipseau. Deputaţii au circa 20 de secunde pentru a vota, deci au timp să apese butoanele colegilor absenţi. De exemplu, o lege privitoare la şofatul în stare de ebrietate a fost aprobată cu 449 de voturi, deşi erau prezenţi doar 88 de deputaţi. Partidul pro-Kremlin Rusia Unită a fost indignat de imaginile video surprinse de camere, iar deputatul Serghei Neverov a spus că ar trebui introduse măsuri severe împotriva celor care lipsesc de la sesiunile parlamentare.



12