Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 07 Iunie 2010 / 00:00 349 accesări

BULGARIA

Împachetau amfetamine pentru România

Doi cetăţeni români sunt acuzaţi că împachetau amfetamine într-un apartament închiriat în oraşul bulgar Ruse. Drogurile erau destinate pieţei din România şi au fost trimise în Bucureşti prin aeroportul din Sofia. Vameşilor de pe aeroportul din capitala bulgară li s-a părut însă ciudat că cineva din Ruse foloseşte această cale de transport până în Bucureşti, în loc să îşi transporte marfa pe podul Giurgiu-Ruse şi au verificat pachetele al căror conţinut oficial declarat era sare de baie, descoperind că de fapt este vorba de amfetamine. Cu toate că oamenii legii bulgari au păstrat captura la secret, sperând să ajungă la traficanţi, românii au aflat că pachetele lor nu au ajuns la destinatar şi au plecat repede din Ruse. Poliţiştii au găsit locuinţa în care era laboratorul de droguri după ce au fost alarmaţi de proprietarul ei, care a sunat la poliţie pentru că cei doi chiriaşi români au plecat fără să îşi plătească chiria. Autorităţile bulgare au comunicat poliţiei române numele celor doi.

Traficanţii cunoşteau foarte bine legislaţia bulgară şi au ales intenţionat această ţară deoarece amfetaminele pe care le produceau erau unele foarte uşoare, acţiunea lor comparându-se cu cea a medicamentului codeină. Spre deosebire de cea din România, legea din Bulgaria nu prevede nicio pedeapsă pentru nişte droguri atât de uşoare. Ministerul bulgar de Interne a refuzat orice informaţie oficială despre acest caz, cel mai probabil pentru că suspecţii nu au fost încă reţinuţi.

POLONIA

Alertă de inundaţii

O nouă alertă de inundaţii a fost declarată, duminică, la Varşovia, începând cu ora 11.00 GMT, din cauza unei a doua viituri pe Vistula, după cea record înregistrată în urmă cu 15 zile. Municipalitatea i-a avertizat pe locuitorii din cartierele de lângă fluviu să fie pregătiţi de evacuare, în timp ce zeci de mii de persoane au fost evacuate duminică în sudul şi sud-estul ţării, ca urmare a ploilor torenţiale din ultimele zile. Un număr de 17.000 de pompieri şi 3.000 de soldaţi au fost mobilizaţi, duminică, în regiunile sinistrate, mai ales în oraşul Sandomierz din sud-estul ţării, grav afectat de viitura de acum două săptămâni. Un dig a cedat din nou, sâmbătă seară, în acest oraş locuit de 25.000 de locuitori. Mai multe drumuri naţionale din sudul ţării erau impracticabile duminică din cauza alunecărilor de teren. Bilanţul inundaţiilor care s-au abătut asupra Poloniei de la începutul lunii mai este de 22 de morţi. Primul val de inundaţii a provocat pagube în valoare de 10 miliarde de zloţi, circa 2,4 miliarde de euro, potrivit premierului Donald Tusk. UE a declanşat pe 19 mai mecanismul de protecţie civilă pentru a ajuta Polonia să facă faţă inundaţiilor.

MAREA BRITANIE

Menţinerea restricţiilor

Marea Britanie trebuie să menţină pentru mai mult timp restricţiile pe piaţa muncii pentru România şi Bulgaria, consideră Ed Balls, ministrul din umbră pentru Educaţie şi candidat la conducerea Partidului Laburist, într-un editorial publicat în ediţia electronică a săptămânalului „The Observer”. „Au existat câştiguri economice reale după sosirea unor imigranţi tineri şi sârguincioşi din Europa de Est în ultimii şase ani. Dar aceasta a avut şi un impact direct asupra salariilor, asupra termenilor şi condiţiei prea multor persoane, în comunităţile slab pregătite să se confrunte cu realitatea globalizării, rezultatul fiind un sentiment anti-european crescut şi partide care cred că pot sigila graniţele ţării”, scrie Ed Balls. Precizând că nu are nicio îndoială că imigraţia a fost un catalizator al creşterii economice şi al diversităţii culturale a ţării, acesta a salutat activitatea miniştrilor Imigraţiei Liam Byrne şi Phil Woolas, care au înfiinţat un sistem pe bază de puncte pentru controlarea imigraţiei muncitorilor necalificaţi şi au modificat cerinţele privind obţinerea cetăţeniei, apreciind că a fost o greşeală deschiderea pieţei muncii în 2004, pentru noile ţări membre UE.

BULGARIA

Contrabandă de ţigări

Vameşii bulgari au confiscat, duminică, la Varna, 35 de milioane de ţigări de contrabandă, care urmau să fie distribuite în UE. Operaţiunea a fost desfăşurată cu ajutorul Agenţiei europene antifraudă OLAF. Ţigările contrafăcute proveneau din China şi se aflau în 3.500 de cartuşe, la bordul unui vas controlat în portul Varna. Vaporul, care naviga în apropiere de litoral şi avea echipamente care îi permiteau împărţirea încărcăturii pe ambarcaţiuni mai mici, se afla sub supraveghere de trei săptămâni. Din 2008, există o tendinţă internaţională de creştere a contrabandei cu ţigări.

SUA

Furtună catastrofală

Cel puţin patru persoane şi-au pierdut viaţa, 50 de case au fost distruse, iar mai multe au fost avariate în urma tornadelor şi furtunilor care au afectat statele Illinois, Ohio şi Michigan. Un număr nespecificat de persoane au necesitat internare. Furtuna afectat grav această regiune unde predomină agricultura şi industria uşoară. O sală de sport şi o cantină a unui liceu din zonă au fost distruse, iar câteva autocare aflate în parcarea unei şcoli au fost răsturnate.

AFGANISTAN

Explozie

Preşedintele Karzai a acceptat, duminică, demisia ministrului de Interne Hanif Atmar şi a şefului serviciului afgan de informaţii Amrullah Saleh după un atac al miliţiilor Taliban survenit miercuri la Kabul în timpul unei reuniuni dedicate păcii. Atacul s-a soldat cu doi răniţi, iar doi dintre atacatori şi-au pierdut viaţa în confruntarea cu forţele afgane. Pe dem altă parte, o bombă a explodat, sâmbătă, în faţa biroului guvernatorului din Kandahar, în sudul Afganistanului, omorând o poliţistă şi rănind cel puţin 14 civili. Explozibilul a fost ataşat de o bicicletă lăsată pe strada din afara complexului unde guvernatorul lucrează şi locuieşte. Guvernatorul nu se afla la birou în momentul exploziei. Cinci dintre răniţi sunt copii, iar patru persoane se află în stare critică. Atacul survine în timp ce forţele NATO pregătesc o operaţiune majoră împotriva insurgenţilor la Kandahar şi la doar o zi după ce o conferinţă naţională de pace la Kabul i-a cerut preşedintelui Karzai să negocieze cu miliţiile Taliban pentru a se pune capăt războiului civil de nouă ani. Liderul de la Kabul a cerut să fie reexaminate cazurile combatanţilor Taliban suspecţi aflat în închisorile din ţară, afirmând că, dacă dovezile ridică semne de întrebare, aceştia trebuie eliberaţi.

UCRAINA

Protest împotriva cenzurei

Circa 100 de jurnalişti au protestat, duminică, la Kiev faţă de cenzura la care este supusă presa. Jurnaliştii care participă la protest sunt membri ai mişcării civile Stop Cenzurii din Ucraina, iar marşul lor a avut loc la cu ocazia Zilei Jurnaliştilor. Manifestanţii au semnat un apel către autorităţi pentru a cere contracararea cenzurii în presă. De asemenea, s-au distribuit exemplare ale unui ziar publicat special pentru această acţiune.

GRECIA

Manifestaţii

Câteva mii de manifestanţi s-au reunit, sâmbătă, în marile oraşe din Grecia pentru a protesta împotriva reformei sistemului de pensii, care va prelungi perioada de muncă şi va reduce pensiile. Sub lozinca “Jos labele de pe asigurările sociale”, manifestaţiile sunt organizate de cele două mari centrale sindicate din ţară, GSEE, care are un milion de membri din sectorul privat, şi Adedy, cu 375.000 de membri, angajaţi publici. Manifestaţiile au fost descrise ca o repetiţie generală înaintea grevei aşteptate cu ocazia depunerii în Parlament a proiectului de reformă ce generalizează la 65 de ani vârsta legală de pensionare. Prevăzută iniţial pentru luna mai, supunerea textului la vot a fost amânată pe fondul negocierilor cu organismele internaţionale privind amploarea reducerilor bugetare. Aflată în pragul falimentului, Grecia s-a lansat într-o terapie de şoc, de care este condiţionată primirea creditelor bilaterale de 110 miliarde de euro aprobate de UE şi FMI.

SUA

Numire

Preşedintele Obama l-a numit pe fostul general James Clapper director al Comunităţii americane de informaţii (DNI), după demisia lui Dennis Blair la 20 mai. Numit de George W. Bush şi confirmat de un Senat democrat, generalul Clapper este, în acest post, principalul consilier pentru serviciile de informaţii al secretarului Apărării, Robert Gates, el însuşi un fost membru al administraţiei Bush. James Clapper este supranumit de presa americană “părintele serviciului de informaţii uman”. Acest tip de strategie privilegiază informaţiile bazate pe o paletă de mijloace mergând de la diplomaţie la spionaj prin satelit sau prin interceptarea comunicaţiilor.



12