Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 01 Iunie 2010 / 00:00 342 accesări

R. MOLDOVA

Mig-uri de vânzare

Ministerul Apărării de la Chişinău intenţionează să vândă cele şase avioane de tip MIG-29 pe care le mai are în dotare, pentru a procura, în schimb, elicoptere militare. Ministrul Apărării, Vitalie Marinuţă, a declarat că avioanele sunt uzate şi şi-au epuizat resursele, iar reutilarea unui singur avion ar costa cam cinci milioane de dolari. În cazul în care nu vor reuşi să le vândă, autorităţile de la Chişinău ar putea să le transmită la uzina metalurgică de la Râbniţa, a mai spus Marinuţă. El a adăugat că din banii obţinuţi prin vinderea avioanelor, Ministerul Apărării ar putea să achiziţioneze elicoptere de luptă, care pot fi folosite şi în misiuni civile, iar întreţinerea lor este mai puţin costisitoare. Primul avion MIG 29 vândut de R. Moldova, a fost livrat în 1992 României, în contul unor datorii. Doi ani mai târziu, patru avioane de vânătoare au ajuns la rebelii din sudul Yemenului. Acum 13 ani, SUA au cumpărat 19 avioane de vânătoare, contra sumei de 40 de milioane de dolari. De asemenea, în ultimii nouă ani, R. Moldova a vândut 41 avioane militare de transport.

MEXIC

Descoperire macabră

Între 20 şi 25 de cadavre au fost descoperite într-o mină de argint abandonată din sudul Mexicului, victime probabile ale violenţelor legate de traficul de droguri, a anunţat şeful poliţiei federale mexicane, Facundo Rosas. Cadavrele au fost extrase sâmbătă seara şi în cursul zilei de duminică dintr-o mină situată în apropiere de Taxco, oraş colonial situat la circa 160 km sud-vest de capitala Mexico. Potrivit poliţiei, cadavrele par să se fi acumulat în timp, după ce erau aruncate în mină de pe buza unei prăpastii cu adâncimea de 100 m. Peste 23.000 de persoane au fost ucise în cursul violenţelor provocate de traficul de droguri în Mexic, de când preşedintele Felipe Calderon a înăsprit politica de combatere a narcotraficanţilor, spre sfârşitul anului 2006.

TURCIA

Tabără militară atacată

Şase militari turci au murit şi alţi nouă au fost răniţi într-un atac cu rachetă lansat asupra bazei militare din oraşul-port Iskenderun. Un grup de terorişti a lansat o rachetă de pe autostrada situată în vecinătatea Comandamentului Marinei Militare din localitatea amintită. Deocamdată, atacul nu a fost revendicat, însă autorităţile bănuiesc că este o nouă acţiune violentă a rebelilor din Partidul Muncitoresc din Kurdistan. Trei dintre răniţi sunt în stare deosebit de gravă. Acesta este cel mai grav atac contra forţelor armate turce după cel din 7 decembrie 2009, când au fost ucişi opt militari.

PAKISTAN

Bază rebelă bombardată

Cel puţin 30 de talibani sau susţinători ai acestora au fost ucişi în zona tribală Orakzai din nord-vestul Pakistanului, de forţele armate guvernamentale. În respectiva regiune se desfăşoară, de câteva luni, o amplă ofensivă împotriva rebelilor talibani. Armata pakistaneză a bombardat, ieri, mai multe poziţii ocupate de rebeli în districtul Ismailzai.

IRAN

Submarine în Golf

Trei submarine israeliene echipate cu rachete nucleare de croazieră vor fi desfăşurate în Golful Persic, lângă zona de coastă iraniană, relatează ”The Times”. Primul a fost trimis în replică la temerile israeliene că rachetele balistice dezvoltate de Iran, Siria şi Hezbollah ar putea lovi instalaţii din Israel, inclusiv baze aeriene şi lansatoare de rachete. Submarinele Dolphin, Tekuma şi Leviathan au mai fost în Golf, în trecut, dar s-a decis acum să se asigure o prezenţă permanentă a cel puţin unul dintre submarine. Fiecare dintre submarine are un echipaj cuprins între 35 şi 50 de oameni, comandaţi de un colonel capabil să lanseze o rachetă nucleară de croazieră. Submarinele pot rămâne în larg circa 50 de zile, iar unele dintre ele sunt echipate cu cele mai avansate focoase nucleare din arsenalul israelian. Desfăşurarea este menită a fi mai degrabă un act de intimidare, de strângere de informaţii şi potenţial de desfăşurare de agenţi Mossad. Submarinele ar putea fi folosite dacă Iranul îşi continuă planurile de fabricare a bombei nucleare.

INDIA

Sute de victime ale căldurii

Sute de persoane au murit din cauza valului de căldură care afectează nordul Indiei, în ceea ce pare a fi cea mai călduroasă vară din ultimii peste 100 de ani, relatează cotidianul ”The Guardian”. Autorităţile se aşteaptă ca numărul morţilor să crească în următoarele săptămâni, în condiţiile în care sunt prognozate temperaturi apropiate de 50 de grade Celsius. Peste 100 de persoane au murit în statul Gujarat, unde mercurul termometrelor a ajuns la 48,5 grade Celsius. Alte cel puţin 90 de persoane au murit în Maharashtra, 35 în Rajasthan şi 34 în Bihar. Spitalele din statul Gujarat au primit aproximativ 300 de persoane în fiecare zi, majoritatea suferind de căldură sau de toxiinfecţii alimentare. De asemenea, multe păsări, în special ciori şi păuni, au murit într-o rezervaţie naturală din Uttar Pradesh. Din cauza căldurii, lacurile şi bălţile au secat, astfel că păsările suferă de deshidratare, anunţă un oficial al rezervaţiei naturale.

GUATEMALA

Furtună tropicală mortală

Furtuna tropicală Agatha, prima din sezonul uraganelor din Pacific, se îndreaptă spre Marea Caraibelor, după ce a lăsat în urmă 90 de morţi în Guatemala, El Salvador şi Honduras. Majoritatea victimelor s-au înregistrat în Guatemala, unde ploile abundente au provocat alunecări de teren, ce au dus la prăbuşirea unor case şi la evacuarea forţată a mii de persoane. Potrivit unui bilanţ preliminar dat publicităţii duminică, 73 de persoane şi-au pierdut viaţa în această ţară, dintre care 49 în provincia Chimaltenango. Bilanţul va creşte. Furtuna a distrus peste 3.500 de locuinţe şi a dus la evacuarea a peste 61.000 de persoane. Patru copii au fost îngropaţi de o alunecare de teren în apropiere de Guatemala City. Alte patru persoane şi-au pierdut viaţa în capitală. Doi copii şi doi adulţi au murit după ce o bucată de stâncă, dislocată de ploile abundente, a căzut peste o casă în departamentul Quetzaltenango, la 200 de kilometri vest de Guatemala City. Guatemala se afla deja în stare de dezastru, după erupţia de joi a vulcanului Pacaya, soldată cu moartea a trei persoane. Cel puţin 1.800 de oameni au fost evacuaţi deja către adăposturi, iar aeroportul internaţional din capitală a fost închis. Cenuşa vulcanică ce a acoperit străzile din oraş şi alte zone, amestecată cu apa de ploaie, a dus la înfundarea a numeroase sisteme de canalizare. Preşedintele Alvaro Colom a declarat că pagubele provocate de Agatha sunt, probabil, mai grave decât cele cauzate de uraganele Mitch (1998) şi Stan (2005). Colom a cerut ajutor comunităţii internaţionale. Şi El Salvador a anunţat nouă decese provocate de furtună. Guvernul a emis o alertă cod roşu, închizând şcolile şi înfiinţând adăposturi pentru familiile din zonele afectate. La rândul lor, autorităţile din Honduras au afirmat că opt persoane şi-au pierdut viaţa, iar mii au rămas fără adăpost. Iar în Mexic, serviciul meteorologic naţional a avertizat că se vor înregistra ploi torenţiale în statele Chiapas, Tabasco şi Quintana Roo. Râurile umflate şi alunecările de teren sunt o sursă de îngrijorare. Agatha, formată în estul Pacificului, a ajuns pe uscat sâmbătă şi a scăzut în intensitate de la depresiune tropicală la furtună.

GEORGIA

Progrese şi probleme

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare din Europa (OSCE) a apreciat luni că ”alegerile locale din Georgia au fost marcate de progrese evidente, dar rămân probleme semnificative”. Observatorii internaţionali au constatat că, deşi administraţia electorală a organizat scrutinul într-un mod transparent şi profesional, nereguli sistemice s-au înregistrat în unele regiuni, precum încălcarea procedurii şi fraudarea urnelor. Candidatul partidului de la guvernare din Georgia, Gigi Ugulava, a fost reales primar al Tbilisi, cu peste 60% din voturi. Scrutinul a fost primul test electoral pentru şeful statului după conflictul armat cu Rusia, din 2008. Principalul contracandidat al lui Ugulava, Irakli Alasania, a refuzat să accepte înfrângerea, afirmând că alegerile au fost marcate de probleme cu listele de alegători şi pentru campanie ilegală. De altfel, rezultatele alegerilor vor determina agenda politică pentru scrutinul parlamentar din 2012 şi cel prezidenţial din 2013, precum şi viitoarea dezvoltare a ţării. Alegerile locale ar fi trebuit să se desfăşoare în toamnă, dar au fost devansate de preşedinte din cauza protestelor în masă ce îi cereau demisia şi alegeri prezidenţiale anticipate.

CANADA

Pasager debarcat dintr-un avion

Un zbor pe ruta Franţa-Mexic a fost redirecţionat către aeroportul Montreal, după ce SUA nu i-au dat permisiune de tranzit al spaţiul aerian, pentru că ”o persoană de interes” se afla la bord, a anunţat administraţia americană pentru securitatea transportului, precizând că pasagerul a fost debarcat. Forţele de ordine l-au arestat pe pasagerul respectiv, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, după ce a avionul a aterizat la Montreal. Toţi ceilalţi 149 de pasageri au fost scanaţi din nou înainte ca aparatul, care provenea de la Paris, să decoleze către Ciudad de Mexico. Potrivit unor informaţii citate de cotidianul canadian ”Globe and Mail”, pasagerul se afla pe o listă neagră a SUA. ”Dreptul Statelor Unite de a refuza intrarea pe teritoriul său a oricărui zbor despre care cred că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale este recunoscut de multe ţări şi respectă acordurile internaţionale”, a explicat administraţia americană pentru securitatea transportului.

UCRAINA

Preşedinte cu competenţe mai puţine

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, acceptă să renunţe la unele dintre competenţele sale, pentru a se facilita progrese în reforma judiciară din ţară. ”Am decis să consolidăm independenţa judecătorilor şi să diminuăm semnificativ influenţa administraţiilor asupra puterii judiciare”, a spus el. Pentru operarea unei reforme judiciare, Parlamentul trebuie să promulge o lege privitoare la funcţionarea jurisdicţiilor şi statutul magistraţilor. De asemenea, este vorba despre restrângerea influenţei preşedintelui asupra instituţiilor judiciare.



12