PAKISTAN
Atacuri sângeroase la Lahore
Cel puţin 56 de persoane au murit în atacurile ce au vizat două sinagogi din Lahore, ieri. Bărbaţi înarmaţi cu grenade au atacat două moschei din Lahore şi au luat ostatice sute de persoane. Persoanele înarmate au deschis focul după rugăciunea de vineri, în două moschei din Lahore şi au aruncat grenade. Potrivit televiziunii pakistaneze, într-una dintre moschei se aflau 1.500-2.000 de oameni, care au fost luaţi ostatici. ”Atacurile par a fi coordonate, au pornit cam în acelaşi moment. Vinerea este zi de rugăciune pentru musulmani şi majoritatea moscheilor din Pakistan sunt pline. Se aud continuu focuri de armă şi explozii”, a spus corespondentul Sky News. Potrivit Geo TV, atacurile ar fi fost comise de Tehreik e Taliban, aripa pakistaneză a mişcării talibanilor. După două ore de lupte, poliţia a anunţat că a preluat controlul asupra uneia dintre moschei şi a capturat cel puţin doi agresori din trei. Al treilea a detonat bomba pe care o avea asupra sa.
INDIA
Tragedie feroviară
Cel puţin 65 de persoane au murit, ieri, în India, în urma deraierii unui tren expres cu 13 vagoane, care făcea legătura între Calcutta şi Bombay, un accident la originea căruia este suspectat un act de sabotaj al maoiştilor. Cinci vagoane ale trenului care a deraiat au căzut peste o altă linie, lovind un tren rapid de mărfuri. 65 de cadavre au fost extrase de la locul accidentului, a declarat ministrul de Interne, care a avertizat că bilanţul ar putea creşte. Peste 200 de pasageri au fost răniţi. Informaţiile preliminare ale anchetei arată că o bucată din şina de cale ferată fusese smulsă, un act de sabotaj pentru care sunt suspectaţi rebelii maioişti.
BULGARIA
Premier pus sub acuzare
Fostul premier bulgar Serghei Stanişev, lider al Partidului Socialist, va fi pus oficial sub acuzare, săptămâna aceasta. Presa citează anchetatori din Biroul procurorului care spun că inevstigaţia împotriva lui Stanişev, care a început în toamna lui 2009, a ajuns într-un punct ce permite formularea de acuzaţii. La începutul lunii, procurorul Nikolai Kokinov a spus că finalizarea anchetei este iminentă. În octombrie 2009, premierul Boiko Borisov, liderul GERB, a spus că Stanişev a preluat ilegal un raport clasificat al Agenţiei pentru Securitatea Naţională, care dădea numele unor persoane cu o influenţă distructivă asupra funcţionării ministerelor şi instituţiilor statului. Stanişev ar fi preluat raportul pentru a-i acoperi pe respectivii indivizi. Stanişev este anchetat şi pentru că a acoperit grupuri infracţionale, pentru spălare de bani, abuz în fondurile publice şi neglijenţe în activitatea Agenţiei pentru Securitate Naţională.
GUATEMALA
Catastrofă naturală
Starea de catastrofă naturală a fost instituită în două departamente din Guatemala, de către preşedintele Alvaro Colom, din cauza activităţii care creşte în intensitate a vulcanului Pacaya, un nor de cenuşă vulcanică atingând oraşul Guatemala, capitala ţării. Un jurnalist şi-a pierdut viaţa şi alte trei persoane au fost date dispărute după erupţia care a determinat închiderea aeroportului din capitală. Preşedintele Colom a anunţat într-o conferinţă de presă că un jurnalist de la postul de televiziune Canal 7, Anibal Archila, care transmitea despre erupţia vulcanului, a fost dat dispărut, precum şi trei copii cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Cadavrul jurnalistului a fost ulterior localizat la 50 de kilometri de capitală. Aproximativ 20 de persoane au fost, de asemenea, rănite. Directorul agenţiei pentru coordonarea reducerii dezastrelor, (Conred), Alejandro Maldonado, a declarat, la rândul său, că 1.600 de persoane au fost evacuate. Autoritatea aeronautică civilă a anunţat, joi seară, suspendarea zborurilor pe aeroportul din capitală, acoperit de cenuşă vulcanică. Erupţia vulcanului Pacaya, cu înălţimea de 2.552 metri, a început să se intensifice de miercuri. Guatamela numără aproximativ 288 vulcani, dintre care opt sunt activi.
SUA
Alertă de tsunami
SUA au anulat, joi, o alertă de tsunami emisă anterior pentru regiunea Pacificului de Sud, care cuprinde insulele Solomon, Vanuatu şi arhipelagul francez Noua Caledonie, după un cutremur cu magnitudinea de 7,2 grade, în apropiere de Vanuatu. Cutremurul s-a produs la ora 17.14 GMT (20.14, ora României) şi epicentrul său s-a situat la 215 kilometri nord-vest de insula Espiritu Santo, în arhipelagul Vanuatu şi la 2.070 de kilometri de Brisbane (Australia), a precizat institutul american de geofizică (USGS). Zece minute mai târziu, o undă de şoc cu o magnitudine de 5,7 grade, la 35 de kilometri adâncime, a fost înregistrată la 190 de kilometri nord-vest de Luganville, al doilea oraş ca mărime din Vanuatu. ”Înregistrările de la nivelul mării nu dau niciun semnal de tsunami”, a precizat USGS, care a anulat alerta.
ISRAEL
Şosea deschisă pentru palestinieni
Şoseaua naţională 443, care face legătura între zona centrală a Israelului şi Ierusalim, a fost redeschisă traficului automobilistic palestinian. Măsura a fost impusă din ordinul Curţii Supreme israeliene. Cu aproape zece ani în urmă, la începutul Intifadei, responsabilii militari israelieni deciseseră să blocheze accesul vehiculelor palestiniene din Cisiordania, din cauza atentatelor repetate organizate de aceştia la punctele de control israeliene de pe şoseaua 443. Mai multe organizaţii internaţionale umanitare au făcut recurs la această decizie, iar Curtea Supremă a decis redeschiderea şoselei, abia acum.
AFGANISTAN
Militar ucis
Un soldat din cadrul Forţei Internaţionale pentru Asistenţă şi Securitate din Afganistan şi-a pierdut viaţa, vineri. Anunţul a fost făcut de către comandamentul militar al ISAF, care nu a precizat naţionalitatea militarului ucis, ci doar că acesta a murit din cauza exploziei unei bombe artizanale. De la începutul acestui an, 221 militari străini au murit în Afganistan.
YEMEN
Al-Qaida şi-a desemnat liderul
Othman Ahmed Al Ghamdi, un saudit deţinut timp de patru ani la Guantanamo, a fost ales ca nou lider al reţelei al-Qaida din Yemen. Informaţia a fost făcută publică prin intermediul unei înregistrări video, transmisă de canalul de televiziune prin satelit al-Arabiya, prin care al-Qaida a confirmat şi uciderea a trei dintre liderii săi în Yemen, în urma unor atacuri aeriene americane, în decembrie 2009 şi ianuarie anul acesta. Printre liderii ucişi se numără şi Anwar al-Awlaki, imamul ale cărui precepte religioase erau urmate şi de Nidal Hasan, maiorul american autor al masacrului de la Fort Hood din Texas.
VATICAN
Cerere de abolire a celibatului la preoţii catolici
40 de femei, amantele secrete ale preoţilor, i-au trimis Papei o scrisoare în care îi cer anularea legii celibatului, pentru că şi preoţii au nevoie să trăiască şi să simtă dragostea şi să iubească la rândul lor, scrie ”The Guardian”. Lui Benedict al XVI-lea i se mai cere să empatizeze cu ”cei care fură câteva clipe de bucurie pe zi şi trăiesc cu îndoieli şi teamă”. Problema a fost abordată şi în luna martie, când unul dintre consilierii Papei, arhiepiscopul de Viena, Cristoph Schonbron, a spus că abolirea celibatului ar putea diminua numărul abuzurilor sexuale ale preoţilor. Autoarele scrisorii au explicat că au decis să iasă la lumină după ce Papa a afirmat că ”celibatul este sfinţirea a ceva ce nu este sfânt, ci o regulă făcută de om”. Sunt anumiţi preoţi catolici care se pot căsători, cum ar fi cei din Europa de Est sau cei cei trec la romano-catolicism de la anglicanism. Doar trei dintre cele 40 de semnatare ale scrisorii şi-au făcut publice numele. Scrisoarea a fost postată pe internet pe 28 martie, dar a fost făcută publică abia joi. Stefania Salomone, amantă de preot şi care are 42 de ani, a explicat că femeile care sunt părăsite de iubiţii lor îşi pierd uneori încrederea în bărbaţi pentru toată viaţa. Ea a mărturisit că a avut o relaţie platonică de cinci ani cu un preot. O altă semnatară, Antonella Carisio, a recunoscut că a avut o legătură cu un preot brazilian, care dormea adesea la ea acasă. După ce legătura lor a fost descoperită, preotul a fost trimis la Roma, dar la plecare i-a dat iubitei lui un inel de logodnă. Preotul a negat relaţia, spunând că femeia era doar confidenta lui.