FRANŢA
Poliţist împuşcat la Paris
Un schimb de focuri la periferia Parisului, ieri dimineaţă, a provocat moartea unui poliţist şi rănirea altor trei persoane. Incidentul s-a produs când un grup de răufăcători urmărit de poliţişti a deschis focul asupra acestora. Urmărirea a continuat până în comuna Villiers-sur-Marne. ”Autorii asasinatului nu vor rămâne nepedepsiţi”, a promis ministrul francez de Interne, Brice Hortefeux, care a dat asigurări că respectivii vor fi arestaţi.
TURCIA
Tragedie în mină
Echipele de salvare din Turcia au recuperat 28 de cadavre, după explozia produsă luni, în urma căreia 32 de persoane au fost prinse în subteran, relatează Sky News. Ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, a declarat că echipele de salvare încearcă să ajungă la doi mineri blocaţi încă. Explozia produsă luni după-amiază la mina Karadon, din apropiere de portul la Marea Neagră Zonguldak, a blocat minerii în subteran şi a întrerupt contactul cu ei. Cauzele incidentului nu se cunosc încă. Această deflagraţie este al treilea accident minier produs în Turcia, în ultimele şase luni. În februarie, 13 mineri şi-au pierdut viaţa, când gazul metan acumulat într-o galerie a explodat şi a provocat prăbuşirea unei mine de cărbune din nord-vestul ţării. Un accident similar s-a soldat cu 19 morţi în provincia Bursa, în luna decembrie.
BULGARIA
Donaţii din bunuri confiscate de la mafioţi
Bulgaria ar putea avea, în curând, un nou comitet pentru gestionarea bunurilor confiscate de la mafioţi, care ar putea fi donate unor acţiuni caritabile, a propus şeful Comisiei Kuşlev, Stoian Kuşlev. Comisia se ocupă de confiscarea în favoarea statului a bunurilor obţinute ilegal. Kuşlev a spus că este necesar un fond naţional pentru depunerea bunurilor confiscate, care să fie ulterior date unor organizaţii caritabile, forţelor de ordine, centrelor de îngrijire şi victimelor infracţiunilor. El a spus că se simte ruşinat când este întrebat de instituţiile UE ce face Bulgaria pentru a despăgubi victimele infracţiunilor, pentru că ţara nu face absolut nimic. Şeful comisiei a mai propus vânzarea clădirilor confiscate şi deschiderea cu aceşti bani a unor centre de îngrijire şi grădiniţe. Un proiect de lege privitor la bunurile confiscate va fi transmis consiliului de miniştri până la sfârşitul lunii iulie şi Parlamentului până în toamnă.
POLONIA
Fără stare de urgenţă
Premierul polonez, Donald Tusk, a declarat că nu va decreta stare de urgenţă din cauza inundaţiilor care au afectat unele părţi din sudul Poloniei, provocând moartea a cel puţin şase persoane. După o reuniune a celulei de criză a Guvernului, ce a avut loc miercuri noapte, Tusk a declarat că decretarea stării de urgenţă nu va ajuta eforturile din regiune. Decretarea stării de urgenţă ar fi dus la o amânare a alegerilor prezidenţiale, ce ar urma să aibă loc în 20 iunie. Starea de urgenţă le-ar permite autorităţilor locale să forţeze populaţia să părăsească zonele cu risc crescut de inundaţii, după ce mulţi polonezi au preferat să rămână în casele inundate. Tusk a apreciat că o colaborare cu oamenii este mai bună decât forţarea. Schimbarea statutului legal al operaţiunii nu i-ar îmbunătăţi eficienţa, a adăugat el. Inundaţiile, cele mai grave din Polonia după 1997, s-au soldat până în prezent cu şase morţi. Premierul a estimat pagubele la două miliarde de euro şi a anunţat asistenţă financiară pentru victime.
CANADA
Atac revendicat de anarhişti
O grupare anarhistă a revendicat, miercuri, un incendiu la o filială a Royal Bank (RBC) din Ottawa şi a ameninţat că va fi acolo când Canada va găzdui summit-urile G8 şi G20, luna viitoare. Identificându-se numai drept FFFC-Ottawa, gruparea a publicat pe internet un comunicat în care a afirmat că a vizat banca pentru că a sponsorizat Jocurile Olimpice de Iarnă, din 2010, de la Vancouver, ”organizate pe pământ furat de la localnici”. ”Jocurile Olimpice de la Vancouver s-au încheiat, dar flacăra încă arde”, scrie în mesajul publicat pe un site independent. ”O filială RBC poate fi găsită la fiecare colţ de stratdă din Canada. Le transmitem flacăra tuturor celor care vor să se opună încălcării drepturilor localnicilor, drepturilor tuturor şi distrugerii continue a planetei noastre. Spunem: Focul de această dată”, se arată în text. Un videoclip de două minute a fost ataşat mesajului şi arată persoane care pleacă din banca din Ottawa, în timp ce flăcări portocalii cuprind interiorul clădirii. Incidentul s-a produs în cursul nopţii de marţi spre miercuri. Nu s-au înregistrat victime, iar estimările iniţiale ale pagubelor sunt de 300.000 de dolari. Gruparea subliniază că va fi acolo ”când liderii mondiali se strând pentru a lua decizii care vor extinde politicile de exploatare a oamenilor şi a mediului”, la summit-ul G8 ce va avea loc în iunie, la Huntsville (Ontario) şi la cel G20 de la Toronto. Sediul RBC este în centrul districtului financiar al Toronto, în perimetrul de securitate stabilit pentru summit. Poliţia din Toronto se pregăteşte pentru numeroase proteste în timpul summit-ului G20 şi vor pune în aplicare măsuri stricte de securitate. Camere de luat vederi cu circuit închis sunt montate deja în oraş.
FRANŢA
Liderul militar al ETA arestat
Presupusul lider militar al mişcării separatiste basce ETA, Mikel Karrera Sarobe, a fost arestat joi dimineaţă, în sud-vestul Franţei, la Bayonne, a anunţat poliţia franceză. Încă patru persoane au fost arestate împreună cu Sarobe, printre care una suspectată că ar fi numărul doi din aparatul militar al ETA. Trei dintre ele ar fi fost reţinute la Bayonne, iar una într-un sat din apropiere. Cinci lideri ETA au fost arestaţi în Franţa, în ultimii doi ani. În 16 martie, poliţia spaniolă şi-a extins lista cu membrii căutaţi ai ETA, ajungând la 34 de nume, printre care şi al lui Sarobe, supranumit ”Ata” (Gâscanul, în limba bască). ETA, considerată organizaţie teroristă, nu a mai comis niciun atentat în Spania din august 2009, dar a ucis un poliţist .francez, în 16 martie, într-un incident armat.
THAILANDA
Bilanţ tragic
Nouă persoane au fost ucise miercuri, în timpul unor confruntări într-un templu situat în tabăra fortificată a manifestanţilor antiguvernamentali din Bangkok, după atacul lansat de armată, a anunţat, joi, poliţia. Numeroşi militanţi ai Cămăşilor Roşii, printre care femei şi copii, îşi găsiseră refugiu în templul situat în centrul cartierului ocupat de manifestanţi până la atacul lansat miercuri dimineaţă de armată. El fusese declarat anterior ”zonă protejată”. Confruntările de miercuri s-au soldat şi cu şapte morţi, inclusiv un jurnalist italian, potrivit ultimului bilanţ oficial, fără a lua în calcul cele nouă decese constatate în templu. Restricţia de circulaţie a fost ridicată joi, la ora locală 06.00 (02.00, ora României), dar străzile din centrul oraşului rămâneau în mare parte pustii, o oră mai târziu. Guvernul a decis să acorde zile libere pentru tot restul săptămânii în capitală. Paisprezece persoane au fost ucise miercuri şi 91 au fost rănite, în urma intervenţiei forţelor de ordine asupra zonei unde s-au adunat Cămăşile Roşii şi în cursul confruntărilor care au urmat la Bangkok, au anunţat, joi, serviciile de intervenţie. Criza, care a început prin manifestaţii paşnice, la jumătatea lunii martie, a provocat în total moartea a 82 de persoane şi rănirea altor 1.800, mai multe decât în timpul ciocnirilor din 1992, soldate cu circa 50 de morţi.