NORVEGIA
Bande de cerşetori români îşi dispută supremaţia
Poliţia din oraşul norvegian Trondheim a informat că două bande de cerşetori români se luptă între ele pentru a ocupa cele mai bune locuri din centrul oraşului. O româncă susţine că a fost atacată de o bandă de alţi români cerşetori în timp ce cânta la acordeon în faţa unui centru comercial. Însă, un alt cerşetor neagă, spunând că, de fapt, femeia respectivă şi familia ei vor să-i alunge de acolo pe ceilalţi cerşetori. Şeful poliţiei a declarat că aceste conflicte sunt absolut inacceptabile şi a precizat că poliţia analizează ce are de făcut dacă situaţia nu se ameliorează.
CHINA
Elevi atacaţi cu cuţite
13 elevi de la o şcoală profesională din sudul Chinei au fost răniţi, miercuri, de mai mulţi tineri care i-au atacat cu cuţite. Două persoane au fost rănite grav şi au fost duse la spital, dar vieţile nu le sunt puse în pericol. Marţi noapte, patru elevi de la şcoala profesională Hainan au fost atacaţi în afara instituţiei, de tineri din satele din apropiere, după o dispută. Poliţia a ajuns la faţa locul la circa 10 minute după ce a fost alertată, a interogat elevii, după care a plecat. Două ore mai târziu, mai mulţi tineri din sate, înarmaţi cu cuţite, au intrat cu forţa în două cămine ale şcolii şi au mai rănit nouă elevi. Martori au spus că unii dintre elevii şcolii au mai avut altercaţii cu tinerii din satele din apropiere. China se confruntă, în ultimele două luni, cu un val de atacuri în şcoli. Săptămâna trecută, un bărbat a fost condamnat la moarte după ce a atacat 29 copii şi trei profesori de la o grădiniţă, la 29 aprilie. De asemenea, săptămâna trecută, un bărbat înarmat cu un cuţit a ucis şapte copii şi o educatoare, într-o şcoală. Luni, un bărbat înarmat cu un satâr a atacat şase fete într-o piaţă din China, înainte de a se sinucide aruncându-se de pe o clădire.
SPANIA
Ucişi de mama lor
Mama celor doi copii găsiţi morţi într-o cameră de hotel din Spania a mărturisit că i-a sufocat, fiindcă se temea că îi vor fi luaţi, iar surse au declarat pentru Sky News că tatăl celor doi copii este unul dintre cei mai căutaţi infractori britanici, arestat săptămâna trecută. Copiii - Rebecca Smith, de 5 ani şi Daniel Smith, de 11 luni - au fost găsiţi morţi într-o cameră a hotelului Miramar din Costa Brava. Mama, Lianne, a mărturist că i-a sufocat cu o pungă de plastic pentru că se temea că îi vor fi luaţi. Tatăl copiilor, Martin, de 45 de ani, a fost arestat în Barcelona, vineri, la mai mult de doi ani după ce reuşise să fugă din Marea Britanie. El a fost extrădat marţi şi este vizat de 13 capete de acuzare privitoare la delicte de natură sexuală, printre care viol şi abuzuri sexuale asupra unor copii. Probabil extrădarea lui Martin Smith a dus la evenimentele ulterioare. Mama copiilor este supusă unei evaluări psihiatrice.
RUSIA
Violenţe rasiste
Confruntări violente s-au înregistrat, marţi seară, la Nijni-Novgorod, unde circa 50 de studenţi ruşi au atacat cu bâte de baseball şi sticle goale un grup de aproximativ 50 de africani. Violenţele au izbucnit într-o cafenea, între câţiva membri ai celor două grupuri, care şi-au chemat rapid întăriri. O persoană a fost transportată la spital, în stare gravă, cu răni la cap. În Rusia, non-slavii, fie că este vorba despre africani, central-asiatici sau caucazieni, devin deseori victime ale atacurilor rasiste.
POLONIA
Bilanţ tragic
Bilanţul inundaţiilor din Polonia a ajuns la şase morţi, iar mii de persoane sunt în curs de evacuare în urma inundaţiilor care afectează în continuare sudul ţării. La Cracovia, Sandomierz şi Tarnobrzeg, mii de locuitori au fost nevoiţi să îşi părăsească locuinţele, după ce mai multe diguri improvizate nu au reuşit să oprească apa care s-a revărsat din râul Vistula. Mare parte a oraşului Bierun (Silezia) este în prezent sub ape, după ce patru afluenţi ai Vistulei au ieşit din matcă. 7.000 de persoane din localitate urmează să fie evacuate. Un oficial local a decretat stare de urgenţă, după ce toate drumurile spre şi dinspre oraş au fost închise. În localitatea Oswiecim, râul Sola s-a revărsat în apropiere de fostul lagăr nazist Auschwitz, care a fost închis. Exponatele au fost mutate în zone mai înalte. La Cracovia, miercuri, la ora locală 8.30, Vistula avea cu patru metri peste cota de alertă. Marţi, râul Debnicki a fost închis circulaţiei. Inundaţiile au început în weekend, iar ploile torenţiale din sudul Poloniei au durat peste trei zile. Alerte de inundaţii au fost decretate în regiune, duminică seară, iar meteorologii au anunţat că precipitaţiile se vor prelungi până vineri.
PERU
Seism puternic
Un cutremur cu magnitudinea de moment 6 s-a produs miercuri dimineaţă, în nordul Peru, a anunţat Institutul american de Geofizică, USGS. Seismul s-a produs la ora locală 11.15, la 775 de kilometri nord de capitala ţării şi la 545 de kilometri sud de Quito, Ecuador. Epicentrul a fost localizat la o adâncime de 125,6 kilometri. Potrivit autorităţilor, nu s-au înregistrat pagube sau victime. Peru, ţară situată la nord de Chile, pe coasta Pacificului, este situată la intersecţia mai multor plăci tectonice, într-una dintre cele mai active zone din lume din punct de vedere seismic. Cutremurele cu magnitudini 4, 5 şi 6 sunt frecvente în regiune. Ultimul seism important produs în această ţară, ce a avut magnitudinea 7,9 şi s-a produs în august 2007, s-a soldat cu peste 500 de morţi şi 200.000 de sinistraţi.
AFGANISTAN
Atac asupra bazei americane Bagram
Insurgenţii afgani au lansat, miercuri dimineaţă, un atac asupra bazei americane Bagram, a doua zi după ce un atentat sinucigaş a vizat un convoi american la Kabul, provocând moartea a 18 persoane, dintre care cinci soldaţi americani şi unul canadian. Potrivit unui comunicat al armatei americane, şapte insurgenţi au fost ucişi, deocamdată, în atacul în desfăşurare asupra Bagram, în cursul căruia au fost lansate rachete, arme mici şi grenade. Cinci militari au fost răniţi, adaugă documentul, fără a preciza dacă sunt americani. Talibanii şi-au asumat responsabilitatea pentru atacul asupra Bagram, situat la nord de Kabul.
SPANIA
Tren deraiat
Deraierea unui tren a provocat rănirea a 30 de persoane, dintre care două au fost transportate în stare gravă la spital, miercuri, în apropiere de Palma de Mallorca. Accidentul a fost provocat de prăbuşirea pe calea ferată a unei bucăţi de ciment din parapetul ce protejează traseul feroviar, care a antrenat deraierea ultimului vagon al garniturii. Prăbuşirea bucăţii de ciment pare să fi fost cauzată de cantităţile mari de precipitaţii căzute în ultima perioadă.
BULGARIA
O bancă administrează 50% din depozitele companiilor de stat
Ambasadorul SUA în Bulgaria şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu datele oficiale date publicităţii recent, potrivit cărora o bancă privată, mică, administrează aproape jumătate dintre depozitele companiilor de stat. “Este surprinzător şi alarmant că o bancă atât de mică controlează banii statului”, a declarat ambasadorul James Warlick. El a subliniat că lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte proprietarii băncii respective reprezintă o sursă de îngrijorare, cu atât mai mult cu cât aceasta este comparată cu jucătorii mari de pe piaţă. Însă ambasadorul Warlick şi-a exprimat speranţa că Guvernul se va ocupa de acest dosar. Această declaraţie intervine la câteva zile după ce au fost publicate datele oficiale care arată că aproape 65% din banii principalelor 18 companii de stat din ţară sunt administraţi de trei bănci, ale căror cotă de piaţă nu depăşeşte 9% - Corporate Commercial Bank, EIBank, la care prietena premierului, Ţvetelina Borislavova, deţinte 18% din acţiuni şi Central Cooperative Bank. Printre cele 18 companii vizate se numără societatea de gaz Bulgargas, societatea care se ocupă cu transportul gazului Bulgartransgas, centrala nucleară de la Kozlodui, termocentrala Mariţa Est II, compania de tutun Bulgartabac, Poşta, Aeroportul Sofia şi compania de căi ferate. Corporate Commercial Bank (Corpbank) se ocupă de 48% din banii din depozite ai acestor companii. Banca ar fi finanţată de mogului media Irena Krasteva, ceea ce ridică întrebări în legătură cu relaţiile periculoase dintre putere, instituţia financiară şi presă. Premierul Boiko Borisov şi-a luat angajamentul ca Ministerul de Finanţe şi cel al Economiei să ancheteze cele trei bănci.
UCRAINA
Un singur parlamentar susţine interzicerea alcoolului în avioane
Doar unul dintre cei 422 de membri ai Parlamentului ucrainean a susţinut, miercuri, interzicerea consumului de alcool la bordul avioanelor, relatează Kyiv Post. Propunerea prevedea că pasagerii nu se pot afla în stare de ebrietate şi nu pot consuma băuturi alcoolice la bordul avionului. De asemenea, nu ar fi avut voie să fie sub influenţa vreunei alte substanţe ce ar putea pune în pericol ceilalţi pasageri.
KÎRGÎZSTAN
Premierul interimar s-a numit preşedinte interimar
Rosa Otunbaieva, premierul kîrgîz interimar, a fost învestită, miercuri, cu prerogativele prezidenţiale, printr-un decret guvernamental. Mandatul preşedintelui pe perioada de tranziţie este fixat până la 31 decembrie 2011. Şefa guvernului interimar, Rosa Otunbaieva, a primit prerogativele prezidenţiale pentru perioada de tranziţie. În urma revoltelor din 6 aprilie din Kîrgîzstan, opoziţia a preluat puterea. Preşedintele Kurmanbek Bekiv s-a refugiat în Belarus, iar opozanţii au format un guvern interimar care a prezentat un proiect de nouă constituţie. Propunerea vizează ca ţara să devină republică parlamentară.