Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 13 Mai 2010 / 00:00 430 accesări

LIBIA

Accident aviatic

105 persoane, 94 de pasageri şi 11 membri ai echipajului, au murit miercuri după ce un avion al unei companii libiene care venea din Africa de Sud s-a prăbuşit pe aeroportul din Tripoli. Un băieţel olandez de opt ani este singurul supravieţuitor al tragediei. Avionul plecase în seara zilei de marţi de la Johannesburg şi avea drept destinaţie aeroportul Heathrow din Londra, după o escală în Tripoli. Pasagerii erau de diverse naţionalităţi, inclusiv britanici şi sud-africani. Toţi cei 11 membri ai echipajului erau libieni. Avionul a explodat la aterizare şi s-a dezintegrat complet fiind suspectată o greşeală umană.

SOMALIA

Piraţii îşi fac de cap

Un tanc chimic cu 15 marinari la bord, toţi de naţionalitate bulgară, a fost capturat marţi în Golful Aden de către piraţi, a anunţat forţa navală a UE, Atalanta. Nava MV Panega, sub pavilion bulgar, a fost deturnat de piraţi în timp ce se afla în Golful Aden, la circa 100 de mile marine la est de Aden, în Yemen. Nava, care venea din Marea Roşie, se îndrepta spre India în momentul în care a fost deturnată de piraţi. Operaţiunea Atalanta are misiunea principală de a escorta navele comerciale care transportă ajutorul umanitar al Programului Alimentar Mondial, şi cea de a proteja navele împotriva acţiunilor piratereşti în golful Aden şi în Oceanul Indian.

CHINA

Atac la grădiniţă

Un bărbat de 48 de ani a ucis şapte copii şi o educatoare, miercuri, la o grădiniţă din provincia Shaanxi, în nord-vestul Chinei, după care s-a sinucis. Tragedia s-a produs la o grădiniţă particulară din localitatea Linchang, unde Wu Huanmin i-a atacat pe copii folosind un cuţit de bucătărie. Cinci băieţi, două fete, o educatoare şi un localnic au fost ucişi, încă 20 de persoane, în principal copii, sunt rănite, iar starea a doi dintre copiii răniţi este gravă. Motivul atacului nu se cunoaşte, iar din informaţiile locale Wu Huanmin, care după ce a comis crimele s-a întors acasă şi s-a sinucis, îl cunoştea pe administratorul grădiniţei. Este cel de-al cincilea caz similar în mai puţin de două luni, în China, unde au fost luate măsuri de securitate sporite la diferite instituţii de învăţământ.

FYROM

Incidente la graniţă

Patru persoane şi-au pierdut viaţa şi alte trei au fost rănite, miercuri dimineaţă, în urma unui schimb de focuri între o patrulă a poliţiei macedonene şi o bandă de etnici albanezi care acţiona în zonă. Ministrul macedonean de Interne, Gordana Jankulovska, a declarat că o operaţiune de control este în curs de desfăşurare. Incidentul a avut loc în apropierea satului Radusa, de la frontiera dintre Fosta Iugsolavă a Macedoniei şi Kosovo, considerată drept o poartă de intrare pentru traficanţii din regiune. Una dintre cele patru victime este un kosovar, alte două au cetăţenie macedoneană, iar cea de-a patra persoană nu a putut fi identificată.

HAITI

Orfani adoptaţi

SUA au acordat unui număr de 1.089 orfani haitieni dreptul de a intra pe teritoriul american şi au acceptat 43.600 cereri de azil temporar de la seismul care a devastat ţara din Caraibe pe 12 ianuarie, au informat marţi serviciile de imigrare americane. Alte 350 de cazuri sunt în derulare. Pe 18 ianuarie s-a luat decizia de accelerare a procedurilor, datorită împrejurărilor excepţionale determinate de violentul seism care a distrus parţial capitala haitiană, Port-au-Prince, şi care s-a soldat cu circa 250.000 de morţi şi circa 1,3 milioane de persoane rămase fără adăpost. SUA au admis anul trecut 75 000 refugiaţi, un record pentru ultimii zece ani.

RUSIA

Bilanţ în creştere

Un număr de 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma exploziilor produse, sâmbătă, la o mină de cărbuni din Rusia, în timp ce soarta altor 30 de mineri, rămaşi în subteran, este necunoscută. Echipa de salvare a scos încă opt trupuri neînsufleţite din mină. În urma exploziilor, circa 200 de mineri au reuşită să iasă la suprafaţă, mulţi dintre ei fiind răniţi. Accidentele mortale în minele din Rusia sunt destul de frecvente, ca urmare a infrastructurilor în avansată stare de deteriorare şi a încălcării regulilor de securitate.

RUSIA

Interogatoriu

Judecătorul spaniol Fernando Andreu îl va chestiona la Moscova pe oligarhul Oleg Deripaska, în legătură cu o schemă internaţională de spălare de bani. Purtătorul de cuvânt al lui Oleg Deripaska a spus că acesta va coopera cu instanţa spaniolă pentru a ajuta în ancheta ce implică mai mulţi cetăţeni ruşi şi spanioli, precum şi companii. Interogatoriul va avea loc la biroul procurorului general din Moscova. Oleg Deripaska este martor în cazul cetăţeanului israelian Mihail Ciorni, care ar fi legalizat banii obţinuţi de o grupare infracţională prin compania Vera Metallurgica înregistrată în Spania. Vera Metallurgica ar avea legături cu compania minieră şi metalurgică deţinută de Oleg Deripaska, Ciorni şi Isdkander Mahmudov. Oligarhul afirmă că acuzaţiile vin după mărturiile date de rivalul său, fostul director general al unei uzine miniere, Jalol Haidarov, în alte procese.

SUA

Pe urmele unui bunic celebru

Cel mai vârstnic nepot al fostului preşedinte Jimmy Carter a câştigat lejer un fotoliu în Senatul statului Georgia, ceea ce îl face să devină primul reprezentant al familiei Carter ales în sistemul politic al Georgiei din anii 1970. Pentru locul rămas liber în Senat, Jason Carter a participat la alegerile speciale organizate marţi în calitate de membru al Partidului Democrat, acelaşi partid din care a făcut parte şi bunicul său. Rezultatele neoficiale îl arată pe Jimmy Carter învingător în faţa democratului Tom Stubbs, cu 65 de procente faţă de numai 23, cât a obţinut cel din urmă. Jason Carter, în vârstă de 34 de ani, de profesie avocat, şi-a sărbătorit victoria la un restaurant din zona Atlantei împreună cu bunica sa, fosta Primă Doamnă Rosalynn Carter, dar şi cu alte rude. Jimmy şi Rosalynn Carter l-au însoţit pe nepotul lor, sâmbătă, pentru a îndemna alegătorii să meargă la vot.

KÂRGHIZSTAN

Suspiciune de mită

Membri de rang înalt ai Guvernului kirghiz interimar sunt acuzaţi că au acceptă mită pentru a-l ajuta pe Kurmanbek Bakiev să plece din ţară. Agenţia 24 kg. a spus că a primit copii după documente bancare, printre care detalii ale transferurilor de la o bancă estonă către conturi din Emirate ce ar aparţine premierului interimar Roza Otumbaieva şi vicepremierului Almazbek Atambaiev. Potrivit documentelor, Roza Otunbaieva a primit 200.000 de dolari, iar Almazbek Atambaiev a primit 150.000 de dolari. Sursele, care au preferat să rămână secrete, din motive de securitate, spun că au obţinut documentele accidental şi le pot dovedi autenticitatea, dacă va fi necesar. Roza Otunbaieva a negat vehement, spunând că este vorba despre “o provocare ieftină”. Guvernul interimar a preluat puterea în aprilie, după revoltele din Bişkek. Kurmanbek Bakiev a fugit din ţară la 15 aprilie.

Taguri articol


12