RUSIA
Explozie în mină
Două violente explozii s-au produs, sâmbătă, într-o mină din vestul Siberiei, provocând moartea a 12 mineri, în timp ce 59 de persoane sunt internate, iar cel puţin 83 sunt date dispărute. În total, 64 de muncitori au fost prinşi în subteran în urma primei explozii. Patru ore mai târziu, a doua deflagraţie a blocat 20 de membri ai echipelor de salvare. Premierul rus, Vladimir Putin, a calificat incidentul drept o tragedie gravă şi le-a ordonat autorităţilor locale să depună toate eforturile pentru a salva supravieţuitorii. Ministrul pentru Situaţii de Urgenţă, Serghei Şoigu, s-a deplasat la locul incidentului, pentru a supraveghea personal operaţiunile de salvare. Prima explozie s-a produs la ora locală 20.55 (19.55 ora României), când în mină se aflau circa 370 de persoane. Aproximativ 280 dintre ei au fost salvaţi la scurt timp după accident. În total, 12 echipe de salvare sunt implicate în eforturile de căutare şi salvare. Cea de a doua deflagraţie a avut loc patru ore mai târziu. Un martor ocular a declarat că aceasta a spart geamurile mai multor clădiri şi a provocat prăbuşirea mai multor structuri. Cele mai grave daune au fost suferite de o clădire de patru etaje, în care se află intrarea principală în mină. Aceasta a fost dărâmată aproape complet. Un miner care a lucrat la exploatarea respectivă timp de 15 ani, a spus că a doua explozie a avut loc la circa o jumătate de oră după prima şi a fost atât de puternică încât a dărâmat oameni aflaţi la suprafaţă. Eforturile de salvare au fost suspendate după a doua explozie, a anunţat guvernatorul regiunii. Potrivit anchetatorilor, metanul a provocat cele două explozii. Familiile victimelor vor primi, probabil, câte un milion de ruble (aproape 33.000 de dolari), compensaţii de la compania care deţine mina. De asemenea, ar putea primi şi compensaţii de la stat şi de la autorităţile regionale.
SUA
Accident de feribot
Sâmbătă, cel puţin 60 de persoane au fost rănite după ce un feribot s-a lovit de un terminal din Staten Island, în New York. Echipele de intervenţie s-au deplasat imediat la locul incidentului. În 2003, 11 persoane şi-au pierdut viaţa când feribotul Andrew J Barberi s-a lovit de un doc, tot pe Staten Island. Cinci linii de feribot asigură legătura între Staten Island şi Manhattan, aproximativ 65.000 de persoane folosind acest mijloc de transport în fiecare zi. Barbara Miller, purtătoarea de cuvânt a Pazei de Coastă, a declarat pentru CNN că autorităţile au demarat o anchetă pentru stabilirea cauzelor accidentului. Primele informaţii arată că, cel mai probabil, căpitanul a pierdut controlul asupra feribotului.
TADJIKISTAN
Torente de noroi
Cel puţin 16 persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 40 sunt date dispărute, în urma unor torente de noroi produse în nordul şi sudul Tadjikistanului, a anunţat, sâmbătă, un purtător de cuvânt al Serviciului local pentru Situaţii de Urgenţă. ”Torente de noroi provocate de ploi torenţiale au distrus peste 1.500 de case, zeci de poduri, sute de kilometri de şosele şi au făcut 2.500 de hectare de terenuri agricole necultivabile”, a explicat purtătorul de cuvânt. Guvernul celei mai sărace ţări din CSI a evaluat la 100 de milioane de dolari prejudiciul provocat de dezastru. Preşedintele Emomali Rahmon a mers în regiunile afectate din sudul statului. Militarii ruşi desfăşuraţi în sudul republicii participă la eforturile de salvare.
BULGARIA
Atacaţi de albine
Şase persoane au fost internate la Varna, după ce au fost atacate de roiuri de albine, în mai multe sate din apropiere de localitatea de pe malul Mării Negre. Primul incident s-ar fi produs când un apicultor îşi îngrijea stupii. Albinele ar fi format un roi şi l-ar fi atacat pe bărbat, provocându-i leziuni grave. Apoi ar fi ucis un câine şi un cal, înainte de a o ataca pe sora apicultorului şi pe doi vecini care au încercat să o ajute. Într-un alt incident, un agricultor din satul Dolen Ciflik a fost atacat de albine, la fel ca şi un bărbat din Varna, înţepat în locuinţa sa. Acesta din urmă este alergic la albine şi a fost transportat de urgenţă la spital. Experţii din zonă au spus că acest comportament al insectelor este ciudat şi au îndemnat oamenii înţepaţi să se prezinte imediat la spital.
PAKISTAN
Atac american sângeros
Cel puţin zece civili au fost ucişi duminică, de două rachete lansate de o dronă americană în Pakistan. Zona lovită se află în nord-vestul ţării, unde rebelii sunt majoritari. Sâmbătă, un comunicat al armatei a informat că Pakistanul a testat două rachete balistice capabile să transporte ogive nucleare. Cele două rachete - Shaheen-1, cu o rază de acţiune de 650 de kilometri şi Ghazvani, cu o rază de 290 de kilometri - au fost testate cu succes. Premierul Yousaf Raza Gilani, care a asistat la eveniment alături de mai mulţi înalţi oficiali militari, a declarat că Islamabadul a dezvoltat o forţă de disuasiune nucleară puternică. El a dat asigurări că forţele armate pakistaneze sunt capabile pe deplin să apere securitatea Pakistanului în faţa a numeroase agresiuni. Gilani a amintit de summit-ul pentru securitate nucleară găzduit de preşedintele american, Barack Obama, ce a avut ca scop sporirea securităţii internaţionale pentru a împiedica terorismul nuclear. Cea mai mare parte a summit-ului a fost consacrată programului nuclear iranian, criticat de Occident. Dar comunitatea internaţională este îngrijorată şi în legătură cu stabilitatea Guvernului pakistanez şi securităţii arsenalului său nuclear şi se teme că acesta ar putea ajunge în mâinile talibanilor. Sâmbătă, Gilani a apreciat că ”lumea poate depăşi grijile privind siguranţa şi securitatea. Acestea au fost discutate la summit-ul pentru securitate nucleară, unde Pakistanul a avut o poziţie puternică în acest dosar iar lumea şi-a exprimat satisfacţia faţă de aranjamentele prvind securitatea nucleară ale acestei ţări”. Potrivit estimărilor, Islamabadul dispune de 60 până la 100 de arme nucleare.
IRAN
Spânzuraţi pentru terorism
Cinci persoane acuzate că ar fi comis atentate şi alte acte de terorism au fost spânzurate duminică, în închisoarea Evine din Teheran. Informaţia a fost dată publicităţii de către agenţia iraniană de presă Irna, potrivit căreia cei cinci au fost acuzaţi de legături cu grupări contrarevoluţionare. Agenţia nu a precizat la care grupări face referire şi nici identitatea sau locul de origine al celor cinci executaţi.
CHINA
Explozie la o rafinărie
O puternică explozie, urmată de un incendiu violent, s-a produs într-un depozit al rafinăriei Gaoqiao din cartierul industrial Pudong din Shanghai. Informaţia a fost anunţată duminică, de responsabili ai Sinopec, cea mai mare companie de rafinării din China, proprietara firmei din Shanghai. Comunicatul nu a făcut precizări cu privire la eventuale victime şi pagube materiale ale exploziei, limitându-se doar la a da asigurări că deflagraţia nu a afectat procesul de producţie al rafinăriei.
THAILANDA
Propunere de reconciliere
Premierul thailandez, Abhisit Vejjajiva, a cerut Cămăşilor Roşii, protestatarii care doresc revenirea la putere a premierului anterior şi care ocupă centrul Bangkok-ului de mai multe zile, să dea un răspuns clar la propunerea sa de reconciliere naţională, care să pună capăt actualei crize. Cămăşile Roşii încearcă să câştige timp în a da un răspuns clar premierului, necomunicând nici data la care vor înceta protestele şi se vor retrage din centrul capitalei.
FILIPINE
Alegeri însângerate
Cinci persoane au fost ucise duminică, în două episoade separate de violenţă, în contextul desfăşurării alegerilor generale şi locale în Filipine, în cursul zilei de astăzi. În insula Panay au fost asasinaţi trei bărbaţi care aparent făceau parte din escorta unui candidat la alegeri, iar în insula meridională Mindanao au fost ucise două gărzi de corp ale unui alt candidat. Astăzi, aproximativ 50 de milioane de cetăţeni filipinezi cu drept de vot sunt chemaţi la urne pentru a alege preşedintele, dar şi 250 de deputaţi,12 din cei 24 de senatori şi circa 17.000 de reprezentanţi locali.
INDONEZIA
Seism puternic
Un seism puternic, cu magnitudinea de 7,4 grade pe Scara Richter, s-a produs duminică, în zona indoneziană Aceh, iar autorităţile au lansat imediat o alertă de tsunami. Potrivit experţilor, posibilitatea ca un val seismic de dimensiuni periculoase să atingă ţărmul era redusă, întrucât seismul s-a produs la o adâncime mare, de circa 65 de kilometri. Zona afectată de cutremur este regiunea indoneziană care se întinde de-a lungul aşa-numitei Centuri de Foc, foarte afectată de seisme. În 2004, în aceeaşi zonă, un val seismic uriaş a provocat moartea a circa 230.000 de persoane. Deocamdată nu au fost semnalate victime sau pagube materiale importante, iar autorităţile au anunţat deja ridicarea alertei de tsunami.
RUSIA
Atac sinucigaş
Un atac sinucigaş cu maşină-capcană s-a produs duminică, la o bază militară rusească din regiunea autonomă Daghestan. O persoană şi-a pierdut viaţa, probabil atacatorul. Victima nu fusese identificată de autorităţile ruse. Potrivit poliţiei ruse, tot ieri, un alt atentat dar mult mai grav a fost evitat în ultimul moment, datorită măsurilor de securitate fără precedent adoptate cu ocazia sărbătoririi Zilei Victoriei la Moscova.
GERMANIA
Alegeri regionale
Duminică, coaliţia cancelarului german, Angela Merkel, a pierdut alegerile din cel mai populat land german, Rhenania de Nord-Westphalia şi majoritatea în Camera Superioadă a Parlamentului federal, Bundesrat, arată sondajele de la ieşirea de la urne, citate de ”Der Spiegel”. CDU a obţinut 34% din voturi, iar partidul aliat, FDP, 6,5%. SPD a obţinut 35% din voturi, Verzii 12,5%, iar extrema-stângă Die Linke 5,5%. Exit poll-ul realizat de televiziunea ARD creditează CDU cu 34,5% din voturi, la egalitate cu SPD, iar FDP cu 6,5%. Potrivit acestui sondaj, Verzii ar fi obţinut 12,5% din sufragii, iar Die Linke 6%. Rata de participare la alegeri a fost mai mică decât în 2005, în pofida cursei strânse. Cu două ore înainte de închiderea urnelor, rata de participare în principalele oraşe din acest land industrial era în medie de 50%. Circa 13,3 milioane de persoane erau aşteptate la urne. Campania electorală a fost umbrită de decizia Guvernului de a contribui la un pachet important de salvare pentru Grecia, în timp ce multe oraşe din land sunt în pragul falimentului. În condiţiile în care criza economică a dominat campania, Merkel a încercat să amâne decizia privind planul de salvare a Greciei până după scrutin, dar nu a reuşit. Între timp consiliile locale au datorii din ce în ce mai mari, taxele pentru grădiniţe au crescut, biblioteci şi piscine se închid, iar în Wuppertal, chiar şi teatrul este în pericol. Şi o serie de scandaluri privind finanţarea partidelor ar fi determinat alegătorii să pedepsească centru-dreapta şi să se orienteze spre social-democraţi, Verzi şi partidul de extremă-stângă Die Linke. Angela Merkel nu a candidat la acest scrutin, dar a făcut campanie până în ultimul moment. Acesta este primul test politic pentru coaliţia sa de centru-dreapta, de când a preluat puterea, în urmă cu şase luni. 18 milioane de persoane locuiesc în Rhenania de Nord-Westphalia, centrul industrial al ţării şi indicator pentru politica naţională. În cazul în care coaliţia lui Merkel pierde majoritatea în Camera Superioară a Parlamentului federal, cea mai mare economie europeană ar putea intra într-o fază de incertitudine politică, pe care nu şi-o poate permite.