MAREA BRITANIE
Jaf la cel mai mare centru comercial urban din Europa
Un grup de zece persoane a spart, în noaptea de marţi spre miercuri, geamurile unui centru comercial din vestul Londrei, Westfield, de unde a furat bijuterii în valoare de zeci de mii de euro, declanşând alarma, dar reuşind să fugă cu mai multe maşini. Este pentru prima dată când acest complex, care este cel mai mare centru comercial urban din Europa, a fost jefuit în acest fel. Acest atac, îndreptat împotriva unor magazine ca De Beers şi Tiffany & Co, pare să fie ultimul dintr-o serie de spargeri urmate de furturi în magazinele de bijuterii şi obiecte de lux din Londra. Bunuri în valoare totală de peste 4,6 milioane de euro au fost furate din asemenea magazine de lux, între care Dolce&Gabbana, Cartier şi Watches of Switzerland. De asemenea, anul trecut, în august, de la magazinul Mozafarian din Knightsbridge au fost furate pietre preţioase în valoare de peste 1,1 milioane de euro.
GEORGIA
Ciocniri între poliţie şi opoziţie
Cel puţin două persoane au fost rănite în Georgia, în ciocniri dintre poliţie şi opoziţie survenite în apropiere de sediul Ministerului de Interne, a anunţat, joi, liderul unei organizaţii neguvernamentale. Membri ai partidelor de opoziţie au protestat la Tbilisi faţă de decretarea Zilei Poliţiei în aceeaşi zi cu sărbătoarea ortodoxă Sfântul Gheorghe. Un grup de manifestanţi s-a deplasat spre Ministerul de Interne, unde poliţia participa la o paradă, însă a fost nevoit să ocolească, pentru că principala stradă era blocată de forţele de ordine. Ciocnirile au avut loc când poliţişti şi scutieri au blocat şi ruta ocolitoare. ”Nu am încălcat ordinea constituţională”, a declarat liderul unui ONG, Eka Beseliva. ”Aveam dreptul să fim unde eram, dar poliţia a blocat drumul, chiar şi unde nu avea loc parada. Nu am încercat să îi provocăm; nu voiam violenţe”, a adăugat ea, precizând că membrii opoziţiei au recurs la violenţă numai pentru a se apăra. ”Provocarea a fost lansată de oameni ai forţelor speciale, îmbrăcaţi în civil, care au început să arunce cu pietre”, a spus Beseliva. Până în prezent, Ministerul georgian de Interne nu a făcut comentarii.
BULGARIA
Grecii cumpără benzină mai ieftină
Grecii au luat cu asalt benzinăriile din Bulgaria, în ultimele zile, deoarece creşterile de taxe implementate recent de Guvernul elen au dus la scumpirea combustibililor. Preţul benzinei a ajuns la aproximativ 1,75 de euro pe litru în Grecia, comparativ cu 1,1 - 1,2 euro pe litru în Bulgaria. O majorare de preţuri în Ungaria a dus la o situaţie similară, în care mulţi cetăţeni unguri conduceau până în România pentru a cumpăra benzină la un preţ cu 15% mai mic. Autorităţile de la Atena, confruntate cu o criză a datoriilor, au adoptat şi s-au angajat să implementeze în continuare mai multe măsuri de austeritate pentru a revigora finanţele publice, în schimbul primirii unui ajutor financiar de 110 miliarde de euro stabilit de statele din zona euro şi Fondul Monetar Internaţional.
SOMALIA
Piraţi capturaţi de ruşi
Piraţii somalezi care au capturat miercuri un petrolier rus, eliberat joi, de o navă rusească de război, vor fi transferaţi la Moscova, pentru a fi inculpaţi, a anunţat comisia de anchetă a Parchetului rus. Petrolierul rus MV Moskovski Universitet, capturat miercuri de piraţii somalezi în Golful Aden, a fost eliberat în urma unei operaţiuni militare lansate joi, de o navă de război rusă. Zece piraţi au fost arestaţi şi sunt răniţi printre ei. Un pirat a fost ucis, precizează comisia de anchetă.
SUA
Un lider Ku Klux Klan a recunoscut o crimă
Un lider al Ku Klux Klan-ului a recunoscut că a ucis o femeie după ce aceasta a încercat să se retragă dintr-un ritual de iniţiere. Raymond Chuck Foster, de 45 de ani, a ucis-o pe Cynthia Lynch după ce aceasta a refuzat un ritual de iniţiere ce urma să se desfăşoare într-o tabără a organizaţiei, în 2008. Un fost membru KKK a depus mărturie, spunând că fostul lider a împuşcat-o pe Lynch, pe care chiar el o recrutase, după ce aceasta i-a spus că vrea să se retragă. Foster i-a cerut iertare mamei victimei, în timpul procesului din Convington. Foster, al cărui proces a început marţi, a pledat vinovat şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.
CHINA
Tornadă ucigaşă
Cel puţin 23 de persoane au murit şi peste 160 au fost rănite într-o tornadă care a afectat, joi dimineaţă, metropola Chongqing din sud-vestul Chinei. Tornada, însoţită de averse de grindină, a distrus case şi culturi agricole în două districte rurale din această imensă municipalitate care numără 31 de milioane de locuitori, în jurul orei locale 2.00. Bilanţul s-ar putea agrava. ”Nu am mai văzut tornade aici, aceasta este prima dată”, a declarat Liu Fang, un oficial din districtul Liangping, unul dintre locurile cele mai afectate. Electricitatea a fost întreruptă şi numeroase case au fost avariate din cauza rafalelor violente de vânt. Locuitorii afectaţi au fost mutaţi în corturi. Condiţiile meteorologice în zonă erau încă dificile din cauza ploilor neîncetate. Conform site-ului ziarului ”People\'s Daily”, o mie de clădiri din şase municipalităţi s-au prăbuşit parţial. Costul pagubelor ar putea depăşi două milioane de euro.
INDIA
Condamnat la moarte
Singurul autor al atacurilor din 2008, de la Bombay, capturat în viaţă, a fost condamnat, joi, la moarte. Pakistanezul Mohammed Ajmal Kasab a fost găsit vinovat pentru crimă, conspiraţie şi război împotriva Indiei. Peste 160 de persoane şi-au pierdut viaţa la Bombay, în timpul atacul din noiembrie 2008, care a durat trei zile. Zece persoane înarmate au atacat hotelurile Taj Mahal Palace şi Oberoi-Trident, staţia feroviară istorică Victoria Terminus şi centrul cultural evreiesc Chabad. Kasab a fost fotografiat cu o armă de asalt în timpul atacurilor. Doi cetăţeni indieni acuzaţi de conspiraţie în acest dosar au fost achitaţi, dar procurorul a anunţat că va depune apel. India a acuzat gruparea teroristă pakistaneză Lashkar-e-Tayyiba, aliată cu al-Qaida, pentru atentatele din 2008. Potrivit autorităţilor, Kasab a fost antrenat de această organizaţie, interzisă în Pakistan din 2002, în urma unui atac vizând Parlamentul indian. Organizaţia a respins, însă, responsabilitatea. Forţele indiene au ucis nouă suspecţi în atac. Cadavrele lor au fost îmbălsămate şi ţinute mult timp în morga unui spital, pentru că grupuri locale de musulmani au refuzat să permită îngroparea lor în cimitire. Potrivit unui oficial local, o înmormântare secretă ar fi avut totuşi loc în ianuarie, dar nu a spus unde. Doi cetăţeni indieni acuzaţi de conspiraţie în acest dosar au fost achitaţi, dar procurorul a anunţat că va depune apel.
COREEA DE SUD
Urme de explozibil
Fragmente de aluminiu şi urme de explozibili de la o torpilă au fost descoperite pe epava navei sud-coreene scufundate la sfârşitul lunii martie, în apropiere de graniţa cu Coreea de Nord. ”S-a confirmat că explozibilul a provenit de la o torpilă. Acest tip de aluminiu nu este folosit în această ţară. Atât timp cât torpila nu este a noastră, există o singură ţară care ar putea ataca vasul sud-coreean”, a comentat un oficial de la Seul, sub protecţia anonimatului. Pe de altă parte, Ministerul sud-coreean al Apărării a negat informaţiile. Ancheta privind scufundarea navei Cheonan, ce avea 46 de marinari la bord, ar urma să se încheie în următoarele două săptămâni. Potrivit unei echipe de anchetatori civili şi militari sud-coreeni, scufundarea navei sud-coreene a fost provocată de o explozie externă produsă în apropiere, nu de o lovitură directă. Nava sud-coreeană Cheonan s-a scufundat în 26 martie, în Marea Galbenă, în apropierea frontierei nord-coreene. Zona Mării Galbene dintre cele două state coreene este în mod frecvent teatrul unor incidente navale. Această demarcaţie maritimă dintre cele două ţări - care teoretic sunt încă în război, pentru că nu au semnat un tratat de pace după conflictul din 1950-1953 - nu a fost niciodată recunoscută de Nord. Începând din 1999, incidentele din această zonă s-au soldat cu câteva zeci de morţi. Şase marinari sud-coreeni au fost ucişi în iunie 2002. Cel mai recent incident naval din zonă datează din noiembrie anul trecut. În ianuarie, Coreea de Nord a procedat timp de trei zile la tiruri de artilerie în sectorul respectiv. Phenianul s-a retras de la negocierile multipartite pe tema programului său nuclear în aprilie anul trecut, după un tir controversat cu rachetă sancţionat de Consiliul de Securitate al ONU, imediat după aceea procedând la un al doilea test nuclear după cel din 2006.