Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Mai 2010 / 00:00 357 accesări

RUSIA

Moarte suspectă în arest

Un responsabil al departamentului de investigaţii din regiunea Moscovei a fost demis în urma morţii unei suspecte în arest, a anunţat, marţi, comitetul de investigaţii. Investigatorii îl acuză pe Aleksandr Filipov că nu a menţinut controlul asupra protejării drepturilor deţinuţilor. Un alt anchetator, Serghei Pisin, este vizat de acuzaţii privitoare la neglijenţă criminală în legătură cu acest incident. Vera Trifonova, de 53 de ani, a murit în urma unor probleme cardiace, vineri, în aripa medicală a centrului de predetenţie Matrosskaia Tişina. Oficialii de la închisoarea respectivă au spus că le-au cerut de două ori procurorilor să revizuiască termenii detenţiei femeii, care era grav bolnavă. Procurorii moscoviţi au demarat o anchetă privitoare la moartea femeii de afaceri. Şi preşedintele Dmitri Medvedev a cerut o anchetă. Femeia, care conducea societatea de imobiliare KitElitNedvijimost, ar fi încercat să-i vândă un loc din Duma de Stat lui Pavel Razumov, şef al consiliului de administraţie al băncii MFT, pentru suma de 1,5 milioane de dolari. Acest caz aminteşte de cel al avocatului Hermitage Central, Serghei Magniţki, de 37 de ani, care a murit într-un centru de predetenţie din Moscova, în noiembrie 2009, după ce a aşteptat închis timp de 358 de zile să fie judecat pentru evaziune fiscală. El a murit în urma unor probleme cardiace. Serviciul penitenciare a recunoscut că este parţial vinovat pentru moartea avocatului.

IRLANDA

Zboruri anulate de norul de cenuşă

Zborurile dinspre şi spre Irlanda au fost anulate marţi, între orele 06.00-12.00 GMT (09.00-15.00, ora României), din cauza sosirii unui nor deosebit de dens de cenuşă vulcanică provenind din Islanda. Oficialii aviaţiei britanice au decis de asemenea, luni, închiderea unei părţi din spaţiul aerian scoţian, măsură care a fost extinsă marţi şi în Irlanda de Nord. Aceste măsuri nu au afectat aeronavele care survolează Irlanda provenind din Marea Britanie şi restul Europei. Protecţia civilă islandeză de la Reykjavik a declarat că nu a observat nicio schimbare în activitatea vulcanului Eyjafjoll, care erupe în continuare. El nu eliberează decât cenuşă în cantităţi mici. Blocarea traficului aerian în Europa, în urma erupţiei acestui vulcan, care a durat aproape o săptămână, în luna aprilie, a provocat pierderi de 1,26 miliarde de euro pentru companiile aeriene, potrivit Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian (IATA), şi a provocat un haos al transporturilor pe continentul european. Peste 100.000 de zboruri au fost atunci anulate şi peste opt milioane de pasageri au fost blocaţi.

GRECIA

Continuă protestele

Mii de angajaţi din sectorul public al Greciei au început, marţi, o grevă de 48 de ore, faţă de reducerile din cheltuielile bugetare. 2.000 de protestatari reprezentând profesori au mărşăluit spre Ministerul de Finanţe şi Parlament. În centrul Atenei, protestatarii au aruncat cu sticle de plastic în scutieri. De asemenea, într-o altă demonstraţie, membrii Partidului Comunist al Greciei au agăţat bannere lângă Parthenon, pe care se putea citi ”Oameni ai Europei, ridicaţi-vă!”. Funcţionarii protestează faţă de măsurile de austeritate care trebuie implementate la cererera UE şi FMI în schimbul ajutorului de 146 miliarde de dolari. Protestele au intervenit înainte de greva naţională de astăzi, la care vor participa angajaţii din sectorul public şi privat.

SUA

Furtuni ucigaşe

Cel puţin 27 de persoane, dintre care 18 în statul Tennessee, au murit din cauza furtunilor care s-au abătut, la sfârşitul săptămânii trecute, asupra regiunii de sud-est a SUA. Zece persoane au murit în comitatul Davidson, inclusiv în Nashville. Locuitorii oraşului Nashville au afirmat că, în pofida prognozelor ce anunţau precipitaţii, nu au avut suficient timp pentru a preîntâmpina inundaţiile care le-au afectat locuinţele, drumurile şi care au provocat evacuarea a mii de persoane. Guvernatorul statului, Phil Bredesen, care a vizitat luni regiunile afectate, cu elicopterul, împreună cu primarul oraşului Nashville, Karl Dean, a declarat că ”este vorba despre un eveniment de mare amploare”. La aeroportul din Nashville, nivelul apelor a ajuns la circa 30 de centimetri. Circa 22.000 de locuinţe erau private, luni, de electricitate în regiunea centrală a statului Tennessee, în vreme ce locuitorii din comitatele Davidson şi Williamson sunt sfătuiţi să diminueze la jumătate consumul de apă. Şase persoane au fost ucise la nord de Mississippi, unde din cauza furtunilor au fost inundate mai multe drumuri, au fost distruse locuinţe şi linii de electricitate. De asemenea, trei persoane au murit din cauza furtunilor în sudul statului Kentucky.

MEXIC

Arme împodobite cu diamante

31 de arme placate cu aur, argint sau încrustate cu diamante au fost confiscate dintr-o ascunzătoare aparţinând presupusului lider al unui cartel de droguri, a anunţat, luni, Parchetul General din Mexico City. Unele arme, printre care şi pistoale-mitraliere şi puşti de asalt, aveau gravate numele presupusului lor proprietar, Lobo Valencia, aşa cum este cunoscut Oscar Orlando Nava Valencia, liderul unui mic cartel de droguri cu acelaşi nume. Ascunzătoarea, aflată într-un imobil din Zapopan, în statul Jalisco, conţinea şi 700 de cartuşe, precum şi bijuterii şi documente pe numele lui Valencia. Valencia nu se află pe lista principalilor lideri mexicani ai traficului de droguri, pentru care Guvernul oferă peste două milioane de dolari recompensă. El este însă considerat un adjunct al celebrului Joaquin Chapo (Piticul) Guzman, liderul cartelului Sinaloa, urmărit de poliţie şi care figurează şi pe lista miliardarilor în dolari a revistei americane ”Forbes”. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, evaluase, anul trecut, la 25 de miliarde de dolari câştigurile anuale ale cartelurilor mexicane. Dar potrivit unor experţi, aceasta ar fi o subevaluare. Această piaţă prezintă costuri foarte mari şi din punct de vedere al vieţilor omeneşti. Aproape 23.000 de persoane au murit în Mexic în războiul dintre carteluri pentru controlul traficului şi în confruntările lor împotriva armatei şi poliţiei începând din decembrie 2006, odată cu sosirea la putere a preşedintelui Felipe Calderon, care a transformat lupta împotriva traficanţilor într-o prioritate naţională.

IRAK

Lider terorist arestat

Presupusul lider al unei grupări responsabile cu recrutarea globală a participanţilor la jihad a fost arestat în Bagdad, luni, a anunţat armata americană. Forţele irakiene l-au areastat pe Abu Abdullah Al Shafi\'l, emirul grupării Ansar Al Islam, precum şi şapte asociaţi ai acestuia, în cursul a mai multe raiduri. Ansar Al Islam este responsabilă pentru finanţare şi pentru operaţiuni teroriste în Europa şi Marea Britanie, precum şi pentru distribuirea de propagandă extremistă. Al Shafi\'l făcea parte din grupare de la interceptarea ei şi s-a aflat în spatele unor atacuri împotriva civililor irakieni, poliţiei kurde şi forţelor coaliţiei. De asemenea, ar fi avut contacte cu Osama ben Laden. Armata crede că această arestare va fi o lovitură dură pentru reţeaua din Irak a Ansar Al Islam. Auorităţile irakiene au început să construiască un zid de securitate în jurul Bagdadului. Zidul va fi gata până în 2011 şi accesul în Bagdad nu va fi posibil decât pe la opt puncte de control. Zidul, echipat cu sisteme de supraveghere sofisticate, va împiedica teroriştii să intre în oraş, susţin autorităţile. Comandamentul din Bagdad a instalat în cartiere bariere de beton şi mai multe punct de control, pentru a împiedica ciocnirile interreligioase, dar aceste măsuri nu au protejat oraşul de atentate, soldate în ultimele luni cu sute de morţi.

SIRIA

Sancţiuni prelungite

Preşedintele Obama a decis luni să prelungească sancţiunile vizând Siria, ”deoarece sirienii susţin în continuare organizaţii teroriste, ceea ce reprezintă o ameninţare neobişnuită şi extraordinară la adresa securităţii naţionale, politicii externe şi economiei SUA”. Potrivit preşedintelui, care a trimis o scrisoare Congresului, Siria a făcut unele progrese în eliminarea reţelelor de combatanţi străini care infiltrează atentatori sinucigaşi în Irak, dar acţiunile şi politicile sale privind reţelele teroriste fac necesară menţinerea sancţiunilor. Sancţiunile economice vizând Damascul, impuse pentru prima dată în 2003, interzic exporturile către Siria şi avioanelor comerciale siriene să aterizeze în SUA.

TAIWAN

Compensaţii pentru vase de război

Un tribunal internaţional a ordonat Franţei şi societăţii din domeniul apărării Thales să plătească Taiwanului 830 de milioane de dolari, compensaţii pentru vânzarea de vase de război în 1991. Instanţa a luat această decizie în urma comisioanelor plătite pentru a ajuta Thomson-CSF, care a devenit între timp Thales, să câştige contractul pentru şase fregate, contract ce interzicea comisioanele pentru intermediari. Thales a anunţat că partea sa din această sumă este de circa 27%, adică 230 de milioane de dolari, dar va depune apel la decizie. Compania, deţinută parţial de Franţa, contrazice bazele deciziei Curţii de arbitraj comercial internaţional de pe lângă Camera de Comerţ. În baza acordului, marina taiwaneză a cumpărat şase fregate Lafayette de la Thomson-CSF şi constructorul de stat DCN, la preţul de 460 de miloane de dolari fiecare, aproape dublu faţă de bugetul original. Guvernul francez a jucat un rol crucial în acest contract. Moartea suspectă a directorului de achiziţii al marinei taiwaneze, căpitanul Yin Ching-feng, în 1993, a dus la lansarea unei anchete de corupţie. Şase foşti ofiţeri de marină, inclusiv un viceamiral, au fost puşi ulterior sub acuzare în acest dosar. În 2001, autorităţile taiwaneze au depus o plângere, potrivit căreia clauzele anticorupţie din contract au fost încălcate. Procurorii francezi au anchetat acuzaţiile, dar nu au putut conchide cine a beneficiat.



12