Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 30 Aprilie 2010 / 00:00 418 accesări

FRANŢA

Români exploataţi

Un proces în justiţie a fost iniţiat în Franţa, după un control în 2008 la şantierul Virieu-le-Grand, unde 26 de zidari români ar fi fost angajaţi în condiţii ilegale, de un antreprenor danez, în colaborare cu un altul român. Inspectorii francezi pentru protecţia muncii au descoperit cazul, după un accident de muncă produs în aprilie 2008, la şantierul Virieu-le-Grand. ”Zidarii români erau într-o situaţie umană foarte dificilă, cu o igienă lamentabilă şi condiţii de securitate necorespunzătoare”, a explicat un inspector audiat de tribunalul corecţional. Deşi li se promisese un salariu de 1.000 de euro pe lună, ei primeau de fapt doar câteva sute de euro şi fără a avea autorizaţie de muncă în Franţa. La nivel oficial, ei erau detaşaţi în Franţa de societatea Geoconstruct, condusă de omul de afaceri român Gheorghe Croitoru şi angajaţi de soţia sa în România. Firma română a fost creată la începutul lunii martie, cu câteva zile înainte ca Gheorghe Croitoru să obţină un contract de subantrepriză de 671.000 de euro din partea firmei Triquet, care conduce şantierul Virieu-le-Grand. Acest contract fusese încheiat fără cunoaşterea planurilor şi chiar fără a se cunoaşte ce urma să fie construit. Procurorii francezi au cerut o condamnare la şase luni de închisoare cu suspendare pentru Croitoru şi un an, din care jumătate cu suspendare şi 15.000 de euro amendă pentru Soren Thomsen, cetăţean danez, directorul firmei Triquet. Sentinţa urmează să fie pronunţată la 26 mai.

NOUA ZEELANDĂ

Licitaţie cu bijuterii furate de români

Poliţia din Noua Zeelandă a vândut la licitaţie 33 de bijuterii în valoare de peste 17.550 de dolari, care ar fi fost furate de un cuplu de români condamnaţi în iunie 2009 la un an şi patru luni de detenţie. Ioan şi Paulina Kvec au fost acuzaţi de furt din magazine. Ei au intrat în Noua Zeelandă în februarie 2009 şi au jefuit magazine de bijuterii şi bănci. Cei doi au fost reţinuţi de o patrulă de poliţie care i-a oprit pentru că circulau cu viteză prea mare. Autorităţile au găsit în posesia lor bijuterii şi bani. Poliţia a reuşit să identifice proprietarii unora dintre bijuterii, pe care le-a returnat. Dar 33 dintre ele, a căror valoare totală depăşea 17.550 de dolari, nu au fost revendicate de nimeni, în pofida apelurilor din presă. În condiţiile în care nici românii nu au putut dovedi că sunt ale lor, poliţia a scos bunurile la licitaţie. Ioan şi Paulina Kvec au fost trimişi înapoi în România.

CHINA

Teroare la şcoală

Un bărbat înarmat cu un cuţit a rănit 28 de copii şi trei adulţi, joi, într-o şcoală din estul Chinei, aceasta fiind a doua agresiune de acest tip în 24 de ore şi a treia în decurs de o lună. Între cei 28 de copii înjunghiaţi la şcoala din Taixing, un oraş din provincia Juangsu, mai mulţi erau grav răniţi. Potrivit agenţiei oficiale, cinci copii erau într-o stare critică, după atacul comis de bărbatul în vârstă de 47 de ani. Presupusul agresor a fost arestat. Majoritatea copiilor atacaţi aveau vârsta de 4 ani. Trei adulţi, doi educatori şi un paznic, au fost, de asemenea, răniţi. Cu o zi înainte, un profesor aflat în concediu medical din 2006, din cauza unor probleme mentale, a rănit 16 copii şi pe un coleg de-al său într-o şcoală primară din Leizhou, în provincia meridională Guangdong. Chen Kanbing, în vârstă de 33 de ani, a comis, de asemenea, atacul cu un cuţit, după care a sărit de la o fereastră a şcolii, aparent pentru a se sinucide. El a fost arestat. Această dramă s-a produs în ziua în care, într-o provincie vecină, Fujian, era executat un bărbat care a fost condamnat la moarte pentru că a omorât opt elevi, cu o lună înainte. Zheng Minsheng, un fost medic în vârstă de 42 de ani, i-a înjunghiat pe copii, la 23 martie, din cauza unor frustrări personale. În timpul procesului, el a mărturisit că i-a ucis în mod intenţionat, iar toate apelurile împotriva condamnării sale la moarte au fost respinse.

GRECIA

Atac armat

Bărbaţi mascaţi şi înarmaţi au lansat un atac asupra biroului din capitala elenă a subsecretarului Mediului, Thanos Moraitis. Atacul a produs pagube materiale importante dar şi rănirea unui angajat care a încercat să opună rezistenţă agresorilor. Aceştia au reuşit să se facă nevăzuţi înainte de sosirea poliţiei şi deocamdată nu se cunosc motivele acestui atac armat.

BHUTAN

Întâlnire India – Pakistan

În cursul zilei de ieri s-a desfăşurat o îndelung aşteptată întrevedere între premierii Indiei şi Pakistanului, Manmohan Singh şi Yusuf Raza Gilani, la Thimphu, în Bhutan. Întâlnirea oficialilor celor două state vecine a durat circa 50 de minute şi a fost marcată de insatisfacţia manifestată de premierul indian faţă de atenţia scăzută acordată de Pakistan combaterii terorismului. La rândul său, premierul pakistanez a cerut interlocutorului său demararea unui dialog pe teme bilaterale diverse şi nu doar pe problematica terorismului.

INDIA

Sacerdot ucis

Un sacerdot indian, părintele Peter Bombacha, în vârstă de 73 de ani, a fost asasinat în cursul nopţii de miercuri spre joi, în apropiere de Mumbai, de persoane necunoscute, din motive în curs de investigare. Potrivit oficialilor religioşi din India, părintele Bombacha servea biserica şi populaţia fără să facă discriminări de castă sau credinţă. Era dăruit cauzei săracilor şi copiilor abandonaţi.

NEPAL

Invazie maoistă la Katmandu

Mii de maoişti s-au adunat la Katmandu, pentru a participa la o amplă manifestaţie pe data de 1 mai dar şi la o grevă generală, în zilele următoare. Maoiştii s-au cazat în şcoli, clădiri publice şi hoteluri, în ciuda interdicţiei declarate de autorităţi. Deja s-au înregistrat o serie de confruntări între protestatari şi forţele nepaleze de ordine, soldate cu arestarea unor maoişti înarmaţi. Protestatarii maoişti, de opoziţie, acuză Executivul premierului Madhav Kumar Nepal de amânarea procesului de pace.

FRANŢA

Băieţel de 3 ani, arestat sub suspiciunea de terorism

Un băieţel de 3 ani a fost arestat sub suspiciunea de terorism şi ţinut într-un comisariat de poliţie francez, timp de mai mult de două ore, relatează ”Daily Mail”. Copilul, identificat drept Daniel, este fiul unui imigrant ilegal dintr-o suburbie a Parisului. Joia trecută, tatăl şi copilul au fost arestaţi în timp ce se întorceau acasă după o plimbare. Ei au fost duşi la secţia de poliţie Juvisy şi apoi au fost separaţi. Tatăl, de origine nord-africană, a fost chestionat despre presupuse legături cu un grup terorist islamist. El şi Daniel au fost puşi sub investigaţie. ”Plânge continuu. Este înspăimântat, totul a fost un coşmar pentru el”, a spus un purtător de cuvânt despre băieţel. Reprezentanţii unei societăţi caritabile care militează pentru drepturile copiilor imigranţilor ilegali s-au dus la secţia de poliţie, cerând explicaţii, dar li s-a spus să plece. Poliţia franceză a refuzat să comenteze.

ARMENIA

Fără gaz rusesc

Armenia este privată de gaz rusesc în urma unei alunecări de teren ce a avariat gazoductul de tranzit în Georgia, a anunţat, joi, ArmRosgazprom, societate ce controlează distribuirea de gaz importat pe piaţa internă a ţării. Gazoductul va fi operaţional în trei zile, a informat societatea. Necesităţile pieţei interne vor fi acoperite din stocurile subterane ale Armeniei. Înfiinţat în 1997, ArmRosgazprom este controlat în proporţie de 80% de Gazprom. La 1 martie, stocurile de gaz din depozitul Abovian erau de 118 milioane de metri cubi, cantitate suficientă pentru aprovizionarea principalilor consumatori armeni, timp de o lună şi jumătate.

KOSOVO

Percheziţie EULEX

Poliţişti din cadrul EULEX, misiunea UE în Kosovo, au percheziţionat, miercuri, biroul şi apartamentul ministrului kosovar pentru Infrastructură şi Telecomunicaţii, Fatmir Limaj, cunoscut drept un colaborator apropiat al premierului kosovar, Hashim Thaci. Limaj, fost membru al gherilei albaneze Armata de Eliberare din Kosovo (UCK), a fost pus sub acuzare pentru crime de război, de Tribunalul Penal Internaţional de la Haga, însă ulterior a fost achitat. Presa de la Priştina scrie că operaţiunea EULEX intervine pe fondul suspiciunilor de corupţie la ministerul condus de Fatmir Limaj. În cursul percheziţiei, poliţia şi anchetatorii EULEX au confiscat o serie de documente. De asemenea, ei au confiscat documente de la companii care, potrivit presei, ar fi primit contracte de la Ministerul pentru Infrastuctură şi Telecomunicaţii de la Priştina. Şeful Misiunii UE în Kosovo, francezul Yves de Kermabon, şi ambasadori din cinci ţări influente s-au întâlnit ulterior la Priştina cu oficiali locali, inclusiv cu premierul Hashim Thaci şi cu ministrul Fatmir Limaj, pentru a discuta despre raidurile poliţiei. Potrivit unor informaţii, Guvernul de la Priştina a fost surprins de acţiunea EULEX. Ministrul Fatmir Limaj le-a declarat jurnaliştilor că el va continua să lucreze la proiectele care au fost începute şi că stă la dispoziţia organelor de anchetă. Anterior, presa de la Priştina a speculat că agenţii de informaţii occidentale i-ar fi oferit premierului Thaci numele unuia dintre miniştrii din formaţiunea pe care o conduce, Partidul Democrat, care ar fi implicat în dispariţia a celor puţin 10 milioane de euro.

Taguri articol


12