ITALIA
Romi români evacuaţi
Aproximativ 60 de romi români şi 200 de romi spanioli au fost evacuaţi de autorităţile italiene dintr-o tabără de barăci construită abuziv în oraşul Milano. Cincizeci de poliţişti italieni au luat parte la operaţiunea de evacuare a taberei de nomazi din zona Vittorini, în sudul oraşului Milano, ulterior, cele aproximativ 65 de barăci fiind demolate.
SUA
Eliberat pe cauţiune
Un american arestat pentru că a ieşit înarmat dintr-o maşină, duminică, într-un mic aeroport de unde preşedintele Barack Obama tocmai decolase la bordul aeronavei prezidenţiale Air Force One, a fost eliberat luni, contra unei cauţiuni de 100.000 de dolari. El riscă o pedeapsă de până la 120 de zile de închisoare, dacă va fi găsit vinovat de port de armă în public, lucru considerat o infracţiune în acest stat. Următorul termen a fost stabilit la 10 iunie. În cadrul şedinţei de luni, judecătorul însărcinat cu dosarul a declarat că autorităţile federale au cerut ca tânărul de 23 de ani să fie menţinut în arest, chiar dacă va reuşi să strângă cei 100.000 de dolari, pentru plata cauţiunii. Arma acestuia era încărcată atunci când a fost arestat. Maşina tânărului, un Pontiac cu număr de înregistrare local, era echipată cu sirenă şi girofar, ca un vehicul de poliţie. În momentul arestării, bărbatul a declarat poliţiei că a auzit că preşedintele se afla în oraş şi că a venit să îl vadă. Potrivit unor surse locale, bărbatul nu s-a aflat niciun moment în apropierea Air Force One sau a lui Obama. După ce l-au dezarmat pe Joseph McVey, poliţiştii au descoperit că acesta intercepta frecvenţa radio utilizată de poliţie, la bordul maşinii. El avea alături o puşcă, iar în torpedou se aflau calcule de atingere a unei ţinte cu o armă de precizie. Vehiculul era echipat, de asemenea, cu o cameră de înregistrare şi avea patru antene mari pe portbagaj. Poliţiştii au descoperit că bărbatul nu avea nicio legătură cu poliţia. Secret Service a refuzat să comenteze incidentul, indicând forţele de ordine locale pentru orice comentariu.
RUSIA
Un copil dă în judecată serviciile secrete ruse
Un copil din Rusia ai cărui părinţi au murit în atentatele de la metroul din Moscova intenţionează să dea în judecată serviciile secrete ruse, pentru că nu au dejucat complotul terorist. Părinţii copilului au murit în atentatele care au vizat, pe 29 martie, staţiile de metrou Lubjanka şi Park Kulturi din capitala Rusiei. Cu ajutorul avocaţilor, copilul intenţionează să intenteze o acţiune în justiţie împotriva Comitetului Naţional rus pentru combaterea Terorismului. Scopul acţiunii judiciare este demonstrarea incapacităţii serviciilor federale de securitate în dejucarea complotului terorist soldat cu moartea a 40 de persoane, afirmă avocatul copilului, Igor Trunov. Comitetul Naţional pentru combaterea Terorismului este una din structurile Serviciului federal de Securitate din Rusia (FSB).
ITALIA
Cap al mafiei calabreze arestat
Un cap al mafiei calabreze, Giovanni Tegano, în vârstă de 70 de ani, a fost capturat de poliţia italiană în Reggio Calabria. Tegano se afla pe lista cu cei mai căutaţi 30 de infractori din ţară. În momentul arestării, el nu a opus rezistenţă. Mafiotul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă, asociere de tip mafiot şi trafic de arme. În 13 iulie 1995 a fost emis un mandat de căutare internaţională pe numele lui. El era unul dintre liderii \'Ndrangheta, una dintre cele mai puternice şi crude organizaţii de crimă organizată din Peninsulă. Ministrul italian de Interne, Roberto Maroni, a felicitat poliţia pentru operaţiune. “Capturarea lui Tegano este cea mai grea lovitură care poate fi dată \'Ndrangheta”, a spus Maroni.
NORVEGIA
Acord asupra frontierei maritime în zona arctică
Norvegia şi Rusia au ajuns la un acord asupra trasării frontierei maritime în zona arctică, lucru ce ar putea pune capăt unui diferend de 40 de ani în această regiune, despre care se crede că este bogată în hidrocarburi, au anunţat, marţi, preşedintele rus şi premierul norvegian. ”Această soluţie este mai mult decât o linie de frontieră sub ocean. Este vorba despre dezvoltarea de bune relaţii de vecinătate. Aceasta ne va uni, mai degrabă decât să ne despartă şi va deveni o punte în cadrul cooperării noastre”, a declarat premierul norvegian, Jens Stoltenberg, într-o conferinţă de presă comună, la Oslo, cu preşedintele rus, Dmitri Medvedev, care se află într-o vizită în acest stat. Din 1970, Norvegia şi fosta Uniune Sovietică, iar ulterior Rusia negociază un acord pentru împărţirea unei zone de 176.000 de kilometri pătraţi în Oceanul Arctic.
SPANIA
Şomaj record
În Spania continuă să se înrăutăţească situaţia locurilor de muncă. Pentru prima dată din anul 1997, rata şomajului a depăşit pragul de 20%, potrivit institutului naţional de statistică. Acesta a anunţat că informaţiile despre numărul persoanelor active în căutarea unui loc de muncă vor fi date publicităţii într-un raport, în cursul zilei de vineri. La sfârşitul lunii martie, 4,6 milioane de spanioli nu aveau un loc de muncă, în creştere cu 286.000 faţă de trimestrul precedent.
SUA
Wal-Mart în instanţă
Curtea de Apel din San Francisco a dat undă verde unei acţiuni legale împotriva lanţului de magazine Wal-Mart, intentată de femeile angajate ale acestei firme. Respectivele susţin că sunt victimele discriminării pe criterii de sex, acest lucru reflectându-se mai ales în nivelul salariilor şi al promovărilor în funcţie. Avocaţii colosului comercial american au cerut anularea acţiunii intentate de angajatele sale.
ELVEŢIA
Vioară de valoare confiscată de vameşi
Vameşii elveţieni nu fac excepţii de la reguli. Aceştia au confiscat vioara celebrei muziciene Patricia Kopatchinskaja, care riscă o amendă piperată pentru că a încercat să introducă în Elveţia o vioară de valoare, fără să aibă documente pentru aceasta şi fără să o declare la vamă. Instrumentul, realizat în anul 1741, de lutierul Giuseppe Guarnieri del Gesu\', aparţine Băncii Naţionale a Austriei şi îi fusese împrumutat Patriciei Kopatchinskaja.