Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Aprilie 2010 / 00:00 409 accesări

FRANŢA

Copil mort într-un incendiu

Un băiat de cinci ani şi jumătate a murit într-un incediu izbucnit într-o tabără de romi la Gagny, în noaptea de miercuri spre joi, puţin după miezul-nopţii. Mama de 23 de ani şi sora de 2 ani ai micuţului au fost arse în proporţie de 80%, ele fiind duse la spitalul militar Percy din Clamart. Tatăl copilului, cel mai puţin afectat, a fost internat la spitalul din Montfermeil. Incendiul a izbucnit la scurt timp după miezul-nopţii şi a fost nevoie de intervenţia pompierilor cu 14 autospeciale pentru a fi stins. Potrivit specialiştilor prezenţi la locul incendiului, ar fi putut fi declanşat de un sistem de încălzire. Aproximativ 60 de persoane locuiau în tabără, iar aproape jumătate erau copii. Instalaţi în cartiere vechi, pe terenuri private, de mai puţin de un an de zile, ei sunt pe cale să fie expulzaţi. După incident, persoanele care locuiau în tabără s-au refugiat în sala de sport a oraşului. Autorităţile au început, joi, recensământul lor în vederea relocării pentru trei zile.

AFGANISTAN

Patru militari germani ucişi

Patru militari germani au fost ucişi, iar alţii au fost răniţi în cursul unor confruntări în Afganistan, au anunţat surse militare germane. Militarii ucişi se aflau într-o misiune de patrulare între Kunduz şi Baghlan, în nordul Afganistanului, în timp ce vehiculele acestora au fost atacate de talibani înarmaţi cu lansatoare de rachete. Potrivit cotidianului german ”Bild”, au fost răniţi cinci militari, între care unii s-ar afla în stare gravă. Atacul s-ar fi produs la ora 10.00 GMT (13.00, ora României). La începutul lunii aprilie, trei militari germani au fost ucişi, iar alţi opt au fost răniţi, în cursul unor confruntări cu talibanii, în apropiere de Kunduz. Ministrul Apărării, Karl-Theodor zu Guttenberg, s-a aflat într-o vizită-surpriză de 24 de ore în Afganistan, de unde a plecat joi. isiunea forţelor armate germane nu a atins niciodată un nivel de popularitate atât de scăzut, 62% dintre germani solicitând retragerea trupelor, conform unui sondaj realizat pentru revista ”Stern”. După moartea celor trei militari germani, la 2 aprilie, zu Guttenberg a utilizat termenul război pentru a vorbi despre conflictul din Afganistan, cu acordul oficial din partea cancelarului Angelei Merkel, care şi-a întrerupt concediul pentru a participa la funeralii. Aproximativ 4.500 de militari germani sunt mobilizaţi, în prezent, în cadrul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate în Afganistan (ISAF), acesta fiind cel de al treilea cel mai important contingent, după cele ale SUA şi Marii Britanii. Deputaţii din Bundestag au aprobat, în februarie, o prelungire a mandatului militarilor cu un an, suplimentând contingentul cu 850, până la un maxim de 5.350 de militari.

OLANDA

Scuze pentru acuzaţii

O asistentă care a stat după gratii mai bine de şase ani pentru uciderea a şapte pacienţi, a fost achitată de către instanţa supremă olandeză, ea primind scuze publice din partea procurorilor care au anchetat-o, iar statul urmează s-o despăgubească. Lucy de Berk, care a fost încarcerată în baza unei condamnări definite la închisoare pe viaţă, fiind găsită vinovată pentru şapte crime comise în timpul serviciului, a fost achitată într-o cale extraordinară de atac. Exonerarea de vină a asistentei s-a făcut miercuri, moment în care procurorul general al Olandei şi-a exprimat personal regretul pentru suferinţele la care femeia a fost supusă în timpul arestului şi al procesului. Asistenta Lucy de Berk, în vârstă de 49 de ani, a fost eliberată din penitenciar în anul 2008, până la rejudecarea procesului ei, după admisibilitatea unei căi extraordionare de atac de către Curtea Supremă a Olandei, acţiune ce s-a judecat miercuri. Procurorii au recunoscut erorile strecurate în acest caz şi au cerut, în final, achitarea femeii în faza de rejudecare a procesului, care a avut loc luna trecută. Procurorul General al Olandei, Harm Brouwers, a spus că doreşte să repare prejudiciul de imagine şi restabilirea reputaţiei asistentei. Lucy De Berk a fost arestată în 2001, după ce un copil de şase luni a murit în timp ce femeia era pe tură la spitalul The Hague, otrăvirea micuţului fiind cauza stabilită la acel moment. După ce au arestat-o pe asistentă, anchetatorii au descoperit o serie de alte decese suspecte, toate având loc când ea se afla singură cu pacienţii. Iniţial, procurorii i-au pus în sarcină 13 crime şi cinci tentative de crimă ce ar fi comise în perioada 1997 - 2001, în spitalele olandeze unde asistenta a lucrat. Asistenta Lucy De Berk a fost condamnată pentru trei crime în anul 2003, iar judecătorii au decis la acel moment că femeia trebuie să facă închisoare pe viaţă, fiind considerată criminal în serie. Procurorii spuneau atunci că e posibil ca asistenta să se fi considerat un înger al milei, motiv pentru care a oferit moartea pacienţilor suferinzi. Judecătorii din prima fază a procesului, pe fond, au avut în vedere declaraţia unui statistician care a arătat că sunt şanse de unu la 342 de milioane ca la mijloc să fie vorba de o pură coincidenţă în ceea ce priveşte decesul pacienţilor pe tura femeii. Această statistică a fost contestată şi s-a dovedit a fi eronată, dar judecătorii din faza de apel a procesului au menţinut decizia iniţială dată în cazul asistentei şi au decis condamnarea acesteia pentru alte patru crime şi trei tentative de omor. Sentinţa era neobişnuit de grea în cazul femeii, în raport de standardele penale olandeze, mai notează sursa citată, care arată că femeia nega în continuare cu vehemenţă implicarea în acele fapte criminale.

MAREA BRITANIE

Adolescent acuzat de crimă

Un băiat în vârstă de 13 ani a fost acuzat de uciderea unui solicitant de azil din Senegal, Alioune Cisse, în Newcastle Upon Tyne, crimă pentru care au fost acuzaţi şi reţinuţi anterior alţi doi minori, în vârstă de 15 şi, respectiv, 17 ani. Alioune Cisse, în vârstă de 30 de ani, a murit în Spitalul General din Newcastle, la trei zile după ce a fost găsit în cartierul Ben well din oraş, la 12 februarie. Potrivit doctorilor, acesta a suferit leziuni cerebrale. Cisse, care era cunoscut şi ca Papa Mody Mbaye, s-a prezentat la Tyneside pentru a solicita azil, cu câteva luni mai înainte. Băiatul, a cărui identitate nu poate fi dezvăluită din motive legale, a compărut, joi dimineaţa, în faţa unor magistraţi din Newcastle.

UNGARIA

Cetăţenie obţinută mai uşor

Noul Guvern de centru-dreapta care va fi format în Ungaria intenţionează să faciliteze procedurile de obţinere a dublei cetăţenii pentru etnicii maghiari din ţările vecine, a declarat ministrul de Externe desemnat, Janos Martonyi. Partidul Fidesz, care l-a desemnat pe Martonyi pentru a ocupa funcţia de ministru de Externe, a câştigat duminică alegerile şi ar putea întruni o majoritate de două-treimi în următorul Parlament, după al doilea tur al scrutinului, prevăzut la 25 aprilie. Martonyi a afirmat că problema simplificării procedurilor de acordare a cetăţeniei duble etnicilor maghiari din alte ţări va fi o prioritate în programul noului Guvern. Decizia acordării cetăţeniei duble celor circa 1,5 milioane de etnici maghiari din România, 500.000 din Slovacia şi celor din Serbia şi Ucraina, a fost amânată în urma unui referendum eşuat organizat în 2004. De această dată, Fidesz are şanse să obţină două treimi din locurile Parlamentului de la Budapesta, necesare pentru modificarea legislaţiei existente privind criteriile de acordare a cetăţeniei. Martonyi apreciază că simplicarea procedurilor de obţinerea a cetăţeniei nu ar trebui să genereze tensiuni cu vecinii Ungariei.



12