Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Aprilie 2010 / 00:00 439 accesări

SUA

Român acuzat de conspiraţie

Un român din Skokie (statul Illinois) a fost acuzat că a obţinut fonduri federale în mod fraudulos, în valoare de peste 1,3 milioane de dolari, prin completarea a peste 200 de formulare false în numele unor cetăţeni români. Ovidiu Isac, în vârstă de 28 de ani, a fost acuzat că ar fi participat din martie 2008 la o conspiraţie în vederea solicitării de rambursări necuvenite de taxe, în valoare de peste 2,1 milioane de dolari. Acuzaţiile se bazează pe informaţii furnizate de un martor, care a mărturisit Biroului Federal de Investigaţii (FBI) că el şi alte persoane au participat împreună cu Isac la această acţiune, în care Isac primea 70% din banii obţinuţi. Potrivit legislaţiei americane, românul riscă o pedeapsă de până la zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.

EGIPT

Români blocaţi pe aeroport

200 de români erau, ieri, blocaţi în Egipt, pe aeroportul Hurghada, aflat la Marea Roşie. Compania aeriană care trebuia să îi aducă în ţară a rămas fără licenţă de zbor. Cursa care avea ca destinaţie Clujul şi apoi Bucureşti trebuia să decoleze iniţial la ora 5.00 dimineaţa. Turiştilor nu li s-a spus ora la care vor pleca spre România.

R. MOLDOVA

Dosar penal în cazul morţii lui Ţîbuleac

Procuratura din Chişinău a hotărât să ancheteze penal cazul morţii lui Ion Ţîbuleac, unul dintre cei trei tineri moldoveni despre care s-a afirmat că ar fi murit în timpul protestelor violente din aprilie 2009. Procuratura a analizat din nou materialele privind moartea celor trei tineri, în urma unor relatări tot mai insistente ale presei şi a dispus efectuarea unor cercetări medico-legale suplimentare. Procurori, medici legişti şi alţi specialişti în domeniu au întreprins măsuri pentru revizuirea concluziilor privind decesul lui Ion Ţîbuleac, despre care s-a spus că ar fi căzut de pe un stâlp al reţelei de alimentare cu energie electrică. Comisia de medici legişti a decis că în vederea stabilirii originii leziunilor corporale este necesară o investigaţie medico-legală suplimentară. Astfel, Procuratura din Chişinău a dispus o cercetare penală, procurorii urmând să identifice şi să interogheze persoanele despre care presa a afirmat că ar fi fost martori oculari la arestarea lui Ţîbuleac de către poliţişti, la 7 aprilie 2009. Procurorii au mai stabilit, în baza unei reanalizări a expertizelor medico-legale, că ceilalţi doi tineri despre care s-a afirmat că ar fi murit în urma evenimentelor din aprilie 2009, Eugen Ţapu şi Maxim Caneşciev, nu au murit în timpul protestelor. În aceste două cazuri, rezultatele au confirmat diagnosticele iniţiale, fiind exclusă o legătură de cauzalitate şi temporală a deceselor cu evenimentele din aprilie 2009. Conform raportului de examinare, decesul lui Ţapu a avut loc cu două-trei săptămâni înaintea datei examinării cadavrului, iar Caneşciev a decedat în martie.

RUSIA

Comploturi teroriste dejucate

Serviiciile ruse de securitate au dejucat zece atacuri teroriste împotriva Rusiei în 2010 şi a identificat organizatorii atentatelor de la metroul din Moscova, a declarat, marţi, directorul Serviciului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov. “Peste 170 de militanţi şi complici ai acestora au fost reţinuţi de la începutul anului, iar zece atacuri teroriste au fost prevenite. Peste 150 de kilograme de explozibili şi 100 de bombe artizanale au fost confiscate de la militanţi”, a spus Bortnikov în cadrul comisiei naţionale de combatere a terorismului. Directorul FSB a subliniat că “organizatorii şi autorii atentatelor comise la metroul din Moscova şi în localitatea Kizliar din Daghestan au fost identificaţi, iar circumstanţele pregătirii acestor crime au fost elucidate. Un grup de complici a fost stabilit”. Două atentate au fost comise la 29 martie, de către două femei kamikaze, la două staţii de metrou din Moscova, provocând moartea a 40 de persoane şi rănirea altor 90. De asemenea, la 31 martie, un dublu atentat sinucigaş s-a soldat cu 12 morţi şi peste 20 de răniţi în oraşul Kizliar din Daghestan.

BULGARIA

Poliţist arestat într-o operaţiune antidrog

Poliţia din Varna a lansat o operaţiune antidrog în acest oraş de pe litorul bulgăresc al Mării Negre, care a condus la arestarea a cinci persoane, între care un poliţist local. Operaţiunea a fost condusă de procuratura din Varna în colaborare cu departamentul de securitate internă şi criminalistică al poliţiei. Potrivit informaţiilor obţinute de presă, în cadrul operaţiunii au fost confiscate cantităţi mari de marijuana şi droguri sintetice, dar valoarea lor exactă nu a fost încă stabilită.

CHINA

Aterizare de urgenţă

Un avion Airbus A330 al companiei aeriene din Hong Kong Cathay Pacific, decolat din Surabaya (Indonezia), a aterizat de urgenţă, marţi, la Hong Kong, în urma unei defecţiuni la un reactor. Cei aproximativ 300 de pasageri şi 14 membri ai echipajului zborului CX 780 au fost evacuaţi. Opt persoane rănite au fost transportate la spital, a declarat Tony Tyler, directorul general al companiei. Potrivit Departamentului Aviaţiei Civile, un incendiu de proporţii reduse s-a declanşat la un reactor, după aterizare, dar pompierii l-au stins rapid.

INDONEZIA

Avion ieşit de pe pistă

Un avion cu aproximativ 100 de persoane la bord a ieşit de pe pistă, marţi şi a plonjat într-un râu, la aterizarea în Indonezia, provocând rănirea a cel puţin 20 de persoane. Un avion Boeing 737 al companiei indoneziene Merpati s-a rupt în bucăţi în timp ce a ieşit de pe pistă pe aeroportul Manokwari, capitala provinciei Papua Occidentală. Avionul a derapat pe pistă şi o parte a aeronavei a aterizat într-un râu situat la circa 200 de metri de pistă. Cei 103 pasageri şi şase membri ai echipajului sunt în viaţă. Câţiva sunt răniţi şi au fost transportaţi la spital. Condiţiile meteorologice nefavorabile, respectiv ploaia însoţită de ceaţă, ar putea fi parţial responsabile de accident. Circa 20 de persoane au fost transportate la spital cu fracturi sau răni la cap. Indonezia este extrem de dependentă de legăturile aeriene care fac legătura între cele 6.000 de insule locuite ale sale, dintre care unele sunt dominate de munţi şi păduri. Din cauza numărului mare de accidente, UE a plasat, în iulie 2007, pe lista neagră toate cele 51 de companii aeriene indoneziene, interzicându-le să aterizeze în cele 27 de ţări membre UE. În iulie 2009, UE a retras patru companii aeriene indoneziene de pe lista neagră, între care cea naţională Garuda.

ISLANDA

Aterizare de urgenţă

Un avion aparţinând companiei American Airlines, având la bord 145 de persoane, a efectuat, marţi, o aterizare de urgenţă pe aeroportul din Reykjavik, fiind deviat din cauza unei probleme tehnice. Pasagerii cursei care decolase de la Paris au simţit miros de fum în cabină. Avionul a aterizat în siguranţă, în jurul orei 13.45 GMT (16.45 ora României). Avionul decolase de la Paris şi se îndrepta spre Dallas (statul Texas). Decizia devierii de la rută a fost luată ca măsură de precauţie din cauza unei probleme tehnice, a declarat Richard Hedges, purtătorul de cuvânt al companiei American Airlines.

AFRICA DE SUD

Jurnalist brazilian, agresat

Un jurnalist brazilian, trimis special în Africa de Sud, a povestit că a fost agresat în plină zi la Johannesburg, de mai mulţi bărbaţi înarmaţi, lăsând să planeze îndoieli în privinţa măsurilor de securitate cu două luni înainte de începerea Cupei Mondiale de Fotbal. “Climatul în Africa de Sud este dificil şi resentimentul este palpabil”, a declarat Cristiano Dias, jurnalist la cotidianul “Estado din Sao Paulo”. “Centrul oraşului Johannesburg, sâmbătă la prânz. În plină zi, la ieşirea din Carlton Center, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Africa de Sud, am fost atacat de nouă bărbaţi înarmaţi, care m-au pus la pământ. Mi-au luat actele şi banii şi m-au lăsat în pace. De atunci mă întreb dacă această ţară este în stare să organizeze Cupa Mondială şi să primească, în afara echipelor participante, numeroşi jurnalişti şi suporteri”, a declarat Dias. Autorităţile sud-africane au garantat FIFA că pentru Cupa Mondială vor fi mobilizaţi 41.000 de poliţişti. Însă Dias a ţinut să-şi avertizeze compatrioţii: “Brazilienilor care cred că nu vor avea probleme deoarece sunt obişnuiţi cu violenţa din marile oraşe le spun un singur lucru: fiţi atenţi”.

OLANDA

Reducerea contribuţiei la bugetul UE

Partidul liberal olandez (VVD) vrea ca Olanda să-şi reducă la jumătate contribuţia la bugetul UE, măsura figurând în programul electoral al formaţiunii, în vederea alegerilor legislative din 9 iunie. VVD intenţionează să reducă cheltuielile Guvernului cu 20 de miliarde de euro pe următorii patru ani, ca măsură de combatere a crizei. O parte din fondurile economisite ar proveni din reducerea cu două miliarde de euro a contribuţiei Olandei la bugetul UE, care în prezent este de 5,3 miliarde de euro pe an. Un sondaj realizat la sfârşitul săptămânii trecute, de institutul Maurice de Hond, arată că 63% dintre cetăţenii olandezi sprijină această propunere. Purtătorul de cuvânt al grupului VVD din Parlamentul European, Stephan Stegweg, a declarat pentru EUObserver că sprijină în continuare UE însă consideră că Olanda contribuie prea mult la bugetul acesteia. El a adăugat că euroscepticismul s-a intensificat în ţară. ”Numeroase persoane din Olanda consideră că UE nu este bună de nimic. Nu o înţeleg. Cetăţenii cred că UE este în spatele deciziei recente de a diminua numărul fumătorilor din barurile şi cafenelele din Olanda, ceea ce nu este cazul. Ei cred că oficialii europeni câştigă prea mult”, adăugat acesta. VVD ar ocupa locul al patrulea în alegerile din iunie, după formaţiunea de centru-stânga PvdA, cea de centru-dreapta CDA şi partidul care militează împotriva imigraţiei, Partidul Libertăţii, potrivit sondajelor de opinie. Olanda este al şasea contribuitor la bugetul european, după Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia şi Spania.

SPANIA

Captură de droguri

Peste 800 de kilograme de cocaină au fost confiscate de autorităţile spaniole la Bilbao, fiind găsite într-un camion ce purta însemne de participant la Raliul Paris - Dakar. Şapte persoane au fost reţinute în cadrul acestei operaţiuni. Camionul a părăsit portul Bilbao în ianuarie, spre Argentina, de unde a plecat raliul. Camuflat în vehicul de ajutor a celorlalţi participanţi la raliu, cu publicitate şi logo, camionul a fost încărcat în Argentina cu 814 kilograme de cocaină, în 32 de săculeţi. Potrivit poliţiei, traficanţii au transformat camionul, acesta fiind dotat cu material tehnic şi logistic necesar, inclusiv echipament sportiv necesar. La finalul raliului, traficanţii au trecut vama şi s-au îmbarcat spre Spania, la Bilbao, unde camionul a fost interceptat de poliţie. Drogurile urmau să ajungă la Ibiza, în Insulele Baleare. Poliţia a mai descoperit 15.000 de pastile de ecstasy, 47.000 de euro şi două arme.

SERBIA

Ameninţaţi de traficanţi de droguri

O grupare specializată în traficul de droguri, condusă de Darko Sarici, a plănuit asasinarea unor oficiali sârbi de rang înalt, a declarat un secretar de Stat din cadrul Ministerului Justiţiei, Slobodan Homen. Securitatea unora dintre aceşti oficiali a fost plasată la cel mai înalt nivel posibil, în baza unor informaţii potrivit cărora gruparea lui Sarici pregătea o răzbunare şi asasinarea unor oficiali de rang înalt, între care şeful statului, şefii poliţiei sârbe (MUP) şi Agenţiei pentru Securitate şi Informaţii (BIA). Au existat mai multe planuri de asasinare a unor oficiali, care includeau supravegherea locuinţelor acestora, monitorizarea celor mai apropiaţi asociaţi şi prieteni ai lor, pentru a stabili care este programul obişnuit al acestora. ”În mai multe publicaţii din regiune au fost descoperite articole care conţineau mesaje de ameninţare criptate. Potrivit unor informaţii obţinute de servicile noastre, au fost deja create planuri de lichidare a mai multor persoane implicate în investigaţia împotriva clanului condus de Sarici şi a unor oficiali de rang înalt”, a spus Homen. El a adăugat că potrivit planului, mai mulţi asasini din Muntenegru dar locuind la Belgrad urmau ca, într-o operaţiune sincronizată şi bine coordonată, să-i ucidă pe cei desemnaţi ca obstacole în calea existenţei reţelei de trafic de droguri în regiune. Sarici, un cetăţean din Muntenegru care a obţinut paşaport sârbesc în 2005, este căutat în Serbia şi este suspectat că ar conduce gruparea care a încercat, în 2009, să introducă în Europa 2,7 tone de cocaină din America de Sud. Acesta se află, în prezent, în libertate.

SUA

Accidentată mortal de un vehicul oficial

O femeie care circula cu bicicleta la Washington a fost ucisă luni, în urma unei coliziuni cu unul dintre vehiculele serviciilor care asigură securitatea summit-ului nuclear din capitala americană, a anunţat Secret Service. Coliziunea în care a fost implicat un vehicul al unui membru al gărzii naţionale din Washington s-a produs la ora locală 18.05 (01.05, ora României), au afirmat oficialii, fără a oferi alte detalii. Potrivit presei locale, impactul dintre un camion şi biciclistă a avut loc la o intersecţie din apropierea Casei Albe. Washingtonul, unde au fost invitaţi circa 50 de şefi de stat şi de Guvern, semăna luni cu o fortăreaţă, fiind aplicate interdicţii de circulaţie în zona centrală şi detaşaţi mii de membri ai forţelor de ordine. De asemenea, staţiile de metrou au fost închise şi traseele autobuzelor deviate.



12