Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 29 Martie 2010 / 00:00 399 accesări

MAREA BRITANIE

Româncă, condamnată

O fostă angajată a sistemului de asistenţă socială din Marea Britanie, cetăţean român, a fost condamnată cu suspendarea executării pedepsei cu închisoarea pentru rele tratamente aplicate unei femei pe care o avea în grijă. Instanţa a decis condamnarea Aurorei Petre după ce, în timpul procesului, s-a stabilit că a bruscat şi înjurat o pacientă aflată în îngrijirea ei, o femeie de 60 de ani suferind de demenţă şi schizofrenie. Incidentul pentru care românca a fost condamnată s-a petrecut în perioada februarie-martie 2008. Femeia a fost atunci reclamată de un coleg de la azilul Billingham Grange, care a văzut-o bruscând-o pe pacientă, ţipând la ea şi înjurând-o, ba chiar împingând-o brutal. Totuşi, instanţa a stabilit că femeia abuzată nu a prezentat traume, nici fizice, nici psihice. Aurora Petre, stabilită în Leighton Road, Corby, Northamptonshire, va fi reclamată unei instituţii independente britanice din domeniu, fapt care-i va aduce interdicţia de a mai lucra cu adulţi vulnerabili.

CHINA

Mină inundată

Cel puţin 152 de persoane sunt blocate într-o mină de cărbune inundată din nordul Chinei. Autorităţile locale au anunţat că, în momentul producerii accidentului, în galeriile minei din provincia chineză Shanxi se aflau 261 de persoane. Dintre acestea, 109 au reuşit să iasă la suprafaţă, dar cel puţin 152 de mineri au rămas blocaţi în subteran.

ELVEŢIA

Jaf armat

Un comando format din zece bărbaţi mascaţi şi înarmaţi cu pistoale mitralieră a jefuit, duminică, un cazinou din oraşul Bâle, situat în nordul Elveţiei, în apropierea graniţei cu Franţa, furând câteva sute de mii de franci elveţieni. Deşi atacatorii au tras mai multe focuri de armă, nu a fost rănit nimeni, a precizat procuratura din Bâle. Totuşi, clienţi şi un membru al personalului de securitate au fost uşor răniţi fiind loviţi de atacatori. Agresorii, care vorbeau limba franceză, au ajuns în faţa cazinoului la bordul a două maşini Audi de culoare gri, înmatriculate în Franţa. Unul dintre ei a forţat uşa de la intrare, fiind urmat de ceilalţi membri ai grupului, care au intrat în cazinou având asupra lor arme automate şi pistoale. În momentul producerii atacului, în clădire se aflau aproximativ 600 de angajaţi şi clienţi. Atacatorii au reuşit să fugă cu banii şi au traversat graniţa franco-elveţiană la Flughafenstrasse. Modul în care au reuşit să treacă de Flughafenstrasse, care se află pe teritoriul francez, face obiectul unei anchete desfăşurate în comun cu autorităţile franceze.

ITALIA

Alegeri regionale

Italienii au început să voteze duminică pentru alegerea preşedinţilor în 13 dintre cele 20 de regiuni ale ţării, într-un scrutin care va influenţa echilibrul din cadrul coaliţiei de dreapta a premierului Silvio Berlusconi. Aproape 41 de milioane de alegători sunt aşteptaţi să voteze pentru preşedinţii celor 13 regiuni, în alegeri regionale ce reprezintă ultimul test major înaintea alegerilor legislative din 2013. Liga Nordului, partidul populist al lui Umberto Bossi, va încerca să depăşească formaţiunea Poporul Libertăţii a lui Silvio Berlusconi în regiunile din nordul ţării, în special în Lombardia şi Veneţia. În cazul în care va obţine victoria, Liga Nordului a anunţat deja că intenţionează să solicite încă un post de ministru şi primăria din Milano, revendicări care riscă să provoace nemulţumire în formaţiunea premierului. Rata de participare la alegerile regionale din Italia era la ora locală 12.00 (13.00 ora României) de circa 10%, în scădere cu 2%-3% faţă de 2005, ceea ce alimentează temerile dreptei privind un absenteism ridicat.

RUSIA

Proteste

Mii de ruşi au demonstrat, duminică, în întreaga ţară, protestând faţă de creşterea tarifelor la serviciile publice. Peste 1.500 de persoane, în majoritate comunişti, au demonstrat în regiunea Arhagelsk, din nordul Rusiei, iar la o manifestaţie similară organizată la Iujno-Sahalinsk, în Extremul Orient, au participat 600 de persoane, conform postului de radio Ekho Moskvi. Alte 1.500 de persoane s-au adunat la Novoaltaisk, în Siberia. În cursul zilei de sâmbătă, câteva sute de comunişti au cerut demisia premierului Vladimir Putin, în cursul unei demonstraţii organizate la Moscova. Peste 10.000 de persoane au manifestat în ianuarie la Kaliningrad pentru a cere demisia lui Putin, în cursul celei mai ample acţiuni de protest organizate de la începutul crizei economie.

R.D. Congo

Masacru

O grupare rebelă din R.D.Congo a ucis cel puţin 321 de civili şi a răpit alţi 250, printre care se aflau cel puţin 80 de copii, în urma unor raiduri ce au avut loc la sfârşitul anului trecut, a anunţat organizaţia Human Rights Watch. Conform raportului, gruparea Armata Rezistenţei Suveranului (LRA) a efectuat raiduri, timp de patru zile, în cel puţin zece localităţi, omorând sau răpind sute de civili. Combatanţi au pătruns în regiunea Makombo şi i-au ucis pe civili cu macete sau zdrobindu-le craniile cu topoare şi beţe de lemn. Majoritatea victimelor erau bărbaţi adulţi, dar printre morţi s-au aflat cel puţin 13 femei şi 23 de copii, inclusiv o fetiţă în vârstă de trei ani, care a fost arsă. Potrivit unor supravieţuitori ai raidurilor, copiii capturaţi de LRA au fost obligaţi să ucidă alţi copii, care ar fi încălcat regulile stabilite de grupare, se mai arată în raport. Masacrul din Makombo este unul dintre cele mai grave comise de LRA în 23 de ani de atacuri sângeroase şi a rămas necunoscut timp de luni de zile\", a declarat Anneke Van Woudenberg, reprezentant pentru Africa al HRW. Nu s-a putut obţine confirmarea din surse independente a informaţiilor incluse în raport.

SENEGAL

Mercenari condamnaţi

Trei cetăţeni ungari, bănuiţi că ar fi acţionat ca mercenari în mai multe ţări din Africa de Vest, au fost condamnaţi la muncă silnică pe viaţă pentru asasinarea unui şofer senegalez. După un proces care a durat mai multe ore, Curtea cu Juri de la Dakar a decis că ei sunt vinovaţi de asociere cu infractori, asasinat şi furt calificat. Apărarea poate contesta decizia în termen de 15 zile. Gal Geza, de 29 de ani, Zoltan Nazy, de 32 de ani, şi Feher Tamas, de 34 de ani, au fost acuzaţi pentru uciderea, în aprilie 2006, a şoferului care le închiriase maşina. Acuzarea a afirmat că Gal Geza este dezertor din Legiunea străină franceză, iar Zoltan Nazy este dezertor din armata ungară. Cei doi au beneficiat de pregătire militară, iar ulterior ar fi decis decizând să caute de lucru în focarele de tensiune din Africa, în principal în Sierra Leone.

LIBIA

Războiul declaraţiilor

Libia consideră că Elveţia a fost învinsă în disputa privind vizele, după ce UE a anunţat, sâmbătă seară, ridicarea restricţiilor în privinţa eliberării de vize Schengen pentru cetăţeni libieni, iar criza în relaţiile dintre autorităţile de la Berna şi Tripoli nu s-a încheiat. Ministrul libian al Afacerilor Externe, Moussa Koussa, a afirmat că Libia cere arbitraj internaţional pentru soluţionarea crizei, declanşată după arestarea, la Geneva, a unuia dintre fiii liderului libian Mouammar Kadhafi, acuzat de maltratarea unor menajere. Autorităţile libiene au reacţionat după incidentul din iulie 2008, arestând doi oameni de afaceri elveţieni.

MEXIC

Donaţie

Armata zapatistă de eliberare naţională (EZLN), mişcare a rebeliunii mexicane, ar fi primit din partea organizaţiei separatiste basce ETA mai mult de un milion de euro, afirmă cotidianul mexican „Reforma” în ediţia de sâmbătă, citând un fost membru EZLN. Informatorul citat de cotidian, care se prezintă drept un fost responsabil al mişcării, le-a oferit ziariştilor un dosar care include fotografii ale subcomandantului Marcos, liderul EZLN, fără cagula pe care o poartă atunci când apare în public, numere de telefon mobil ale liderilor zapatişti, precum şi descrieri ale tipurilor de arme de care dispun aceştia şi ale surselor lor de finanţare. În dosar există câteva declaraţii conform cărora în ultimul timp ETA a transmis 750.000 de euro, iar ulterior alte 350.000 de euro liderilor zapatişti din La Garrucha. Cartierul general al EZLN se află în La Garrucha, localitate din statul Chiapas, situat în sud-estul Mexicului, unde a şi lansat o rebeliune armată, la 1 ianuarie 1994, ziua intrării în vigoare a Acordului de liber-schimb nord-american între SUA, Canada şi Mexic. Cotidianul a publicat şi o fotografie a subcomandantului Marcos, prezentat fără cagulă, cu barbă şi o cască de culoare. Mişcarea rebelă, care a încetat lupta armată în 1995, cere în continuare condiţii de viaţă mai bune pentru populaţia amerindiană săracă şi a fost puţin vizibilă în ultimii ani. Armata şi poliţia mexicană nu intervin în general în municipalităţile controlate în întregime de zapatişti în fieff-ul acestora, aflat într-o zonă muntoasă din Chiapas.



12