Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 20 Martie 2010 / 00:00 374 accesări

ITALIA

Romi români omorâţi de monoxid de carbon

Patru romi de origine română au murit probabil intoxicaţi cu monoxid de carbon, într-un apartament situat la periferia oraşului Milano. Cadavrele celor patru persoane - doi bărbaţi şi două femei - au fost găsite într-un apartament din localitatea Magenta, la periferia vestică a oraşului Milano. Autorităţile italiene analizează ipoteza unei intoxicări cu monoxid de carbon în acest caz, probabil din cauza funcţionării anormale a unei sobe improvizate. Elvis Ş. şi Cătălin N., doi veri în vârstă de 23 şi 25 de ani, se mutaseră împreună cu prietenele în apartamentul închiriat în Magenta, de teamă să nu fie evacuaţi din tabăra de nomazi Triboniano (Milano), unde locuiseră până de curând. Cadavrele au fost descoperite de fratele lui Elvis, care venise la locuinţa închiriată pentru că nu mai avea nicio veste de la fratele său, de câteva zile. Trei cadavre au fost găsite în dormitor, moartea survenind probabil în timpul somnului. Corpul uneia dintre femei a fost găsit într-o altă cameră, în faţa televizorului.

MAREA BRITANIE

Româncă recidivistă

Românca Monica Neruja şi unul dintre cei doi pakistanezi puşi sub acuzare în ancheta privind răpirea unui copil britanic în Pakistan au fost arestaţi, în legătură cu înjunghierea unei persoane la Tortosa, în apropiere de Tarragona, în 2008. Joi, românca Monica Neruja, în vârstă de 24 de ani şi prietenul acesteia, Muhammad Zahed Salem, de 29 de ani, alături de Muhammad Sageiz, de 33 de ani, au compărut în faţa unui tribunal din Tarragona. Aceştia au fost puşi sub acuzare pentru răpire de minori şi vor rămâne în arest. Răpitorii le-au oferit părinţilor copilului Sahil Saeed doar 72 de ore pentru a strânge 110.000 de lire sterline în schimbul eliberării acestuia. În cadrul unei operaţiuni complexe a Interpol, la care au colaborat specialişti din Spania, Franţa şi Marea Britanie, tatăl copilului, Raja Naqash Saeed, a fost urmărit din Oldham (Marea Britanie) până la Paris, unde a plătit răscumpărarea. Apelurile care detaliau planul au fost localizate de autorităţile spaniole în oraşul turistic Salou pe Costa Dorada. Un bărbat şi fiul său au fost arestaţi în acelaşi caz, în suburbia pariziană Bobigny, marţi, dar ulterior au fost eliberaţi, dovedindu-se că nu au nicio legătură cu complotul. Alţi trei bărbaţi se află în arest în Pakistan.

RUSIA

Fost jurnalist găsit mort

Un blogger, fost jurnalist rus, a fost găsit mort în regiunea Kaliningrad, o enclavă rusă situată la frontiera cu UE, anunţă Parchetul local, care a declanşat o anchetă pentru crimă. Cadavrul lui Maxim Zuiev, de 36 de ani, a fost descoperit într-un apartament din Kaliningrad şi prezenta urme de moarte violentă, precizează comisia de anchetă a Parchetului. Blogger-ul, despre care nu se mai ştia nimic de joi, fusese văzut ultima dată pe 13 martie. Maxim Zuiev era cunoscut la Kaliningrad, unde lucrase pentru un cotidian local, înainte de a intra în afaceri.

SPANIA

Emoţii pentru regină

Elicopterul în care se aflau regina Sofia a Spaniei şi ministrul Sănătăţii, Trinidad Jimenez, a efectuat, joi, o aterizare de urgenţă la Toledo, în centrul Spaniei. Elicopterul, un bimotor Super Puma, a pierdut brusc din altitudine la decolare, iar pilotul a decis să se întoarcă la Toledo. Ulterior, informaţia a fost confirmată de un purtător de cuvânt al Casei Regale. Regina Sofia şi ministrul Sănătăţii se întorceau la Madrid, după ce participaseră la un eveniment în Toledo.

GRECIA

Atentat cu bombă

Un atentat cu bombă a vizat, vineri dimineaţa, sediul din Atena al unei grupări neonaziste greceşti, Chryssi Avghi, provocând pagube materiale, a anunţat o sursă din cadrul poliţiei. Deflagraţia, care a avut loc cu puţin timp înaintea orei locale 09.00 (09.00, ora României), a fost precedată de un apel telefonic de avertizare, adresat cotidianului grec “Elefterotypia”. Imobilul în care se află sediul grupării, la etajul al cincilea, situat în apropiere de Piaţa Omonia, în centrul capitalei greceşti, a fost evacuat.

FRANŢA

Tabără de romi români, dărâmată

O tabără de romi din Nisa, în care s-au stabilit ilegal aproximativ 160 de persoane, a fost dărâmată de poliţiştii francezi, în vreme ce primăria a propus relocarea familiilor. Poliţiştii au evacuat, joi dimineaţă, familiile instalate pe un teren al primăriei locale. Aceştia au adus şi buldozere pentru a dărâma două barăci în care locuiau romii, la marginea şoselei ce leagă Grenoble de Nisa. Primăria din Nisa a anunţat că va rezolva problema relocării persoanelor evacuate, în câteva zeci de zile. Administraţia locală le-a mai propus romilor o relocare, în trecut, însă aceştia s-au mutat la o sută de metri de locul din care fuseseră evacuaţi.

BULGARIA

Amendamente la Codul Penal

Parlamentul bulgar a votat, vineri, în favoarea unor amendamente la Codul Penal, care va include pedepse mai severe pentru infracţiunile grave. Uciderea unei persoane răpite pentru a obţine o răscumpărare va fi pedepsită cu închisoarea pe viaţă, fără drept de apel şi cu confiscarea tuturor bunurilor deţinute de vinovat. Parlamentarii au amânat deciziile privind alte sancţiuni referitoare la răpiri pentru următoarea şedinţă a Adunării Naţionale. Ei au ajuns însă la un acord privind pedeapsa pentru tentativa de omor, care va fi de până la şase ani de închisoare, adică o dublare a perioadei prevăzute în prezent. Perioade de maxim şase ani de închisoare au fost stabilite pentru rănirea unui cetăţean obişnuit şi de 15 ani pentru rănirea unui poliţist, militar sau alt ofiţer ce îşi îndeplinea atribuţiile de serviciu. De asemenea, perioada de încarcerare pentru atacarea cu acid a unei persoane şi provocarea unor răni de gravitate medie a fost modificată de la cinci la şase ani. O creştere semnificativă a severităţii sentinţei a fost aprobată pentru rănirea unei persoane în urma unor fapte de huliganism. În cazul unor răni grave, perioada petrecută în închisoare a fost sporită de la trei la 15 ani.

FINLANDA

Avantajele imigraţiei

Ministrul finlandez de Externe, Alexander Stubb, a criticat recentele luări de poziţie antiimigraţie, subliniind că Finlanda trebuie să aibă o atitudine deschisă faţă de străini şi o abordare multiculturală. Potrivit ministrului de Externe, problema dezbaterii de la Helsinki este că nu se stabileşte o distincţie între diferitele nuanţe ale fenomenului imigraţiei. Subliniind necesitatea multiculturalismului şi internaţionalismului, Stubb a recunoscut necesitatea unei dezbateri deschise pe tema imigraţiei. ”Există două probleme. Pe de o parte, societatea finlandeză are probleme de atitudine în acceptarea imigranţilor. Pe de altă parte, sistemul finlandez nu a fost pregătit să accepte solicitanţi de azil. Trebuie să soluţionăm cele două probleme”, subliniază Stubb.

CHINA

Ulei reciclat şi contaminat

Autorităţile chineze au ordonat, vineri, o verificare atentă a uleiurilor alimentare, deoarece bănuiesc că o zecime dintre acestea sunt obţinute din uleiuri reciclabile, contaminate şi chiar cancerigene. Administraţia responsabilă cu alimentaţia a ordonat verificarea distribuitorilor şi a promis închiderea şi pedepsirea oricui va revinde uleiurile de drenaj sau uleiurile provenind din surse neidentificate. Potrivit ”China Daily”, până la o zecime din uleiul alimentar folosit în China ar putea proveni din uleiuri de bucătărie folosite, în special de către restaurante, conţinând o toxină foarte nocivă care provine din ciuperci, alfatoxina. Din cele 22,5 milioane de tone de ulei consumat anual în China, între două şi trei milioane de tone sunt comercializate ilegal, a apreciat un expert. China se confruntă în mod regulat cu scandaluri alimentare, de la alcool contrafăcut la ouă pe care se aplică coloranţi cancerigeni. Cel mai grav scandal, care a făcut înconjurul lumii, a fost cel legat de laptele contaminat cu melamină, un produs chimic care a ucis şase copii şi a provocat probleme renale altor 300.000.

HAITI

O nouă catastrofă în timpul sezonului ploios

Un oficial responsabil de ajutorul umanitar în Haiti a avertizat joi că, în pofida promisiunilor privind donaţii în valoare de un miliard de dolari şi a unor eforturi umanitare fără precedent, este prea târziu pentru a împiedica o altă catastrofă în Haiti, în timpul sezonului ploios. Corturile şi prelatele nu vor fi suficiente pentru a proteja un mare număr de haitieni de ploile puternice aşteptate de luna viitoare şi de posibile uragane. De asemenea, unii supravieţuitori ai cutremurului de la 12 ianuarie riscă să îşi piardă viaţa, a declarat Sam Worthington, din cadrul InterAction, o vastă coaliţie de ONG-uri americane. El a spus că pentru a putea oferi un adăpost solid tuturor este nevoie de ani. Aproximativ 1,3 milioane de haitieni au rămas fără niciun adăpost după cutremurul în timpul căruia au murit 220.000 de persoane, iar alte 218.000 trăiesc în tabere la Port-au-Prince, putând fi afectate de eventuale inundaţii şi alunecări de teren, potrivit datelor ONU.



12