Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 19 Martie 2010 / 00:00 438 accesări

Întâlnire PSD+PC, pentru analiza colaborării

Preşedintele conservator, Daniel Constantin, a anunţat, ieri, că prima întâlnire a Alianţei PSD+PC de la alegerea noilor preşedinţi de partid va avea loc luni, urmând să fie analizată colaborarea în cei doi ani de alianţă şi să fie stabilită strategia pentru alegerile din Colegiul 19 din Bucureşti. Conform liderului PC, intenţia conservatorilor este de a participa la alegerile din 2012 cu candidaţi foarte bine pregătiţi, care să aibă verticalitate atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Daniel Constantin a anunţat, în 2 martie, că i-a transmis liderului PSD, Victor Ponta, o scrisoare în care îl invită să aibă un dialog privind viitorul Alianţei PSD+PC, despre “ce a fost bine şi ce a fost rău”.

PNL Cluj: “PD-L şi UDMR încearcă să dea o lovitură de stat”

Preşedintele PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, a acuzat, ieri, PD-L şi UDMR că încearcă să dea “o lovitură de stat”, prin tentativa de preluare, prin forţă, a funcţiei de preşedinte al Senatului şi de înlocuire a lui Mircea Geoană: “Cum altfel aş putea să definesc un abuz, o încălcare a Constituţiei, o încercare de a prelua, prin forţă, o instituţie importantă şi fundamentală, a statului, care este cea a preşedintelui Senatului?”. Nicoară a arătat că PNL nu îl sprijină pe Geoană, ci doar apără “democraţia din România”. Liderul senatorilor democrat-liberali, Traian Igaş, a anunţat, miercuri, în plen, că PD-L dă un răgaz rezonabil lui Geoană pentru a se adresa Curţii Constituţionale, astfel încât Senatul să îşi poată continua activitatea de legiferare.

Analiza eficienţei operaţiunii UE de combatere a pirateriei maritime

Vicepreşedintele Comisiei de afaceri externe a PE, Ioan Mircea Paşcu, a cerut analizarea eficienţei culegerii de informaţii militare în cadrul operaţiunii Atalanta, pe care UE o conduce în largul coastelor Somaliei pentru a contracara pirateria maritimă. Potrivit delegaţiei PSD din PE, cererea lui Paşcu a fost formulată în contextul unui schimb de opinii cu directorul general al Statului Major Militar al Uniunii Europene - EUMS -, David Leakey, în Subcomisia de securitate şi apărare a PE (SEDE). Directorul EUMS a precizat că operaţiunea Atalanta beneficiază de un sistem performant de culegere de informaţii. Leakey a mai spus că acţiunile militare actuale nu pot soluţiona singure problemele foarte grave ale statului somalez. În opinia lui, este necesară o acţiune coordonată a tuturor instrumentelor Uniunii, UE urmând a desfăşura în viitorul apropiat mai multe proiecte dedicate sprijinirii procesului de stabilizare în Somalia.

Voicu, audiat marţi în Comisia juridică a Senatului

Membrii Comisiei juridice a Senatului au decis să îl audieze marţi pe Cătălin Voicu, cu uşile închise, urmând să redacteze un raport pe care să îl înainteze Biroului Permanent al acestui for legislativ. Anunţul a fost făcut de preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă, la finalul şedinţei de ieri. Senatorii din Comisia juridică au desigilat, ieri dimineaţă, cele două cutii de documente primite de la Ministerul Justiţiei, care conţin şi cererea de încuviinţare a arestării preventive a senatorului Voicu, cercetat de procurorii DNA pentru trafic de influenţă şi fals în înscrisuri. Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a atras atenţia că este “imposibil” ca raportul să fie discutat în Biroul Permanent de marţi, arătând că, în aceeaşi zi, de la ora 10.00 va avea loc audierea lui Voicu, audiere care se va prelungi probabil până la ora 12.00, când începe şedinţa Biroului Permanent. Senatorul PD-L Iulian Urban a susţinut, ieri, că raportul Comisiei juridice în cazul Voicu ar trebui finalizat până marţi, astfel că se putea renunţa la audierea lui Voicu, pe care a catalogat-o drept “inutilă” şi a susţinut necesitatea ca toţi senatorii să aibă acces la referatul DNA. Şedinţa comisiei de ieri s-a desfăşurat cu uşile închise.

Independenţii vor să depună actele pentru înscrierea la tribunal

Grupul parlamentarilor independenţi ar putea depune astăzi actele pentru înscrierea la tribunal a partidului Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR). Potrivit unor surse parlamentare, pentru înscrierea acestei formaţiuni au fost strânse peste 120.000 de semnături, iar depunerea actelor depinde de îndosarierea acestora. Conform surselor citate, reprezentanţii grupului parlamentarilor independenţi consideră depunerea actelor pentru înscrierea la tribunal a noului partid, drept un demers “de rutină”, precizând că, la primul termen pe care-l va fixa tribunalul, intenţionează medierea evenimentului. Noul partid care va fi constituit din grupul parlamentarilor independenţi i-ar putea avea ca preşedinte pe Marian Sârbu, ca preşedinte executiv pe Gabriel Oprea şi ca preşedinte de onoare, pe Cristian Diaconescu.



12