UNGARIA
Sirian împuşcat mortal
Un sirian în vârstă de 52 de ani a fost împuşcat mortal, miercuri, în Budapesta, în timp ce aştepta la semafor în maşina sa, a anunţat poliţia. Atacatorul a tras mai multe focuri de armă, apoi a furat o servietă din maşină şi a fugit. Atacul s-a produs în cel de-al 16-lea district din estul Budapestei, a precizat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Oszkar Sass, potrivit căruia, victima se deplasa într-o maşină de lux.
FRANŢA
Poliţist ucis
Un poliţist francez a fost ucis marţi, în regiunea Parisului, într-un schimb de focuri cu bărbaţi care vorbeau limba bască şi care, potrivit presei spaniole, aparţin organizaţiei separatiste ETA. Unul din bărbaţii implicaţi în agresiune a fost reţinut şi s-a identificat în faţa anchetatorilor francezi ca fiind basc. Ceilalţi au reuşit să fugă. Cotidianul spaniol “El Mundo” l-a identificat pe bărbatul reţinut ca fiind Joseba Fernandez Aspurz. Surse apropiate anchetei franceze afirmă că o patrulă a poliţiei a încercat să-i reţină pe pasagerii unui autoturism BMW - trei bărbaţi şi o femeie - care fusese declarat furat, în apropiere de localitatea Dammarie-les-Lys (la circa 50 de kilometri sud-est de Paris), în momentul în care un al doilea vehicul s-a apropiat, având doi bărbaţi la bord, dintre care unul a deschis focul. Unul dintre poliţişti, în vârstă de 52 de ani, a fost împuşcat mortal în zona toracelui, deşi purta vestă antiglonţ. Colegii săi au ripostat, dar nu există certitudinea dacă unul sau mai mulţi agresori au fost răniţi. Arma atacatorului a fost confiscată. Considerată de UE o organizaţie teroristă, ETA este responsabilă de moartea a 828 de persoane în peste 40 de ani de violenţe în lupta pentru independenţa Ţării Bascilor. Ultimul atentat pe care l-a revendicat datează din august 2009. ETA şi-a reluat atentatele la jumătatea lui 2007, după un armistiţiu de 15 luni şi după eşuarea negocierilor cu Guvernul socialist condus de Jose Luis Rodriguez Zapatero, care a adoptat o poziţie fermă faţă de această organizaţie. Circa 100 de presupuşi membri ai ETA au fost arestaţi în 2009 şi alţi 30 de la începutul anului, o mare parte în Franţa, datorită cooperării dintre poliţia franceză şi cea spaniolă.
GERMANIA
Suspect care s-a predat poliţiei
Un bărbat în vârstă de 21 de ani, suspectat că a furat 242.000 de euro cu ajutorul a trei complici, cu ocazia unui turneu internaţional de poker, organizat la 6 martie, la Berlin, s-a predat luni, poliţiei germane. Suspectul nu a dezvăluit identitatea celor trei complici ai săi, nici ce s-a întâmplat cu banii furaţi. Vineri, un comando a reţinut un suspect, deja condamnat pentru fapte similare, însă acesta a fost eliberat sâmbătă, deoarece avea un alibi în momentul comiterii furtului. La 6 martie, un grup de hoţi a intrat în hotelul de lux Hyatt, unde se desfăşura etapa germană a Turneului European de Poker (EPT), un turneu internaţional la care au participat circa 950 de jucători, dotat cu un premiu de un milion de euro pentru câştigător. Aceştia au acţionat în momentul în care banii au fost mutaţi în seif, fiind vorba despre sute de mii de euro. Un paznic a încercat să-i oprească, iar hoţii au lăsat să cadă o geantă care conţinea o mare parte din suma sustrasă.
SUA
Medicamente furate
Autorităţile locale şi federale din Enfield, statul american Connecticut, au demarat o anchetă, după ce o bandă de hoţi a pătruns, duminică, într-un depozit farmaceutic şi a furat medicamente în valoare de aproximativ 75 de milioane de dolari. Poliţia susţine că jaful comis la centrul de distribuţie Eli Lilly and Co. a avut loc în timpul unei furtuni, la puţin timp după miezul-nopţii, duminică. Hoţii au escaladat clădirea, ajungând pe acoperiş, unde au făcut o spărtură. Ei au dezactivat apoi alarma şi au început să fure zeci de pachete de medicamente, încărcându-le într-unul sau mai multe vehicule. Poliţia afirmă că jaful a fost descoperit abia duminică după-amiază. Este posibil ca la comiterea jafului să fi participat persoane din interiorul companiei. Cu sediul în Indianapolis, Indiana, Eli Lilly este a noua companie farmaceutică din lume.
VATICAN
Evacuat de la audienţa Papei
O persoană s-a ridicat şi a strigat “prostii, prostii” la începutul audienţei Papei Benedict al XVI-lea, miercuri dimineaţă, la Vatican, fiind evacuat din sala unde sunt primiţi pelerinii. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, aşezat în primul rând al credincioşilor primiţi la audienţa săptămânală a Papei, s-a ridicat încă de la începutul ceremoniei, în timp ce un preot explica, în engleză, modul de derulare a acesteia. Audienţa avea loc, pentru prima dată în acest an, în Piaţa Sfântul Petru, în prezenţa a circa 11.000 de persoane adunate în aer liber. Arătând cu mâna spre tribuna unde se afla Papa, acesta a strigat de mai multe ori, folosind cuvinte obscene. Agenţii de securitate de la Vatican au intervenit şi l-au condus cu forţa în afara incintei securizate, în timp ce acesta continua să strige. În timpul audienţelor organizate în Piaţa Sfântul Petru, pelerinii veniţi în general în grup, din aceeaşi dioceză şi care sunt înscrişi în prealabil sunt aşezaţi într-un perimetru delimitat de bariere, unde sunt instalate scaune.
AFGANISTAN
Tragedie rutieră
Cel puţin 35 de pasageri ai unui autocar au murit miercuri, în urma coliziunii acestuia cu un camion, într-o trecătoare montană din nordul Afganistanului, a anunţat Ministerul de Interne. Autocarul se deplasa la nord de Kabul, prin trecătoarea Salang, atunci când a avut loc coliziunea cu camionul, care a provocat moartea a 35 de pasageri, femei, bărbaţi şi copii. Camionul a luat foc. Trecătoarea Salang este situată la o altitudine de 3.400 de metri şi este foarte frecventată, fiind principala legătură între capitala Kabul şi nordul ţării.
BAHREIN
Explozie în faţa ambasadei Marii Britanii
Un atac cu dispozitiv exploziv de mică amploare a avut loc, marţi, la ambasada britanică din Manama, anunţă Ministerul de Externe din Bahrain, catalogând incidentul drept “inacceptabil”. Poliţia a arestat un suspect care a recunoscut că a plantat în faţa ambasadei un dispozitiv care a provocat o explozie, un incident care nu a cauzat victime sau daune materiale. Şeful diplomaţiei de la Manama, şeicul Ahmad Ben Mohamed Al-Khalifa, a dat asigurări că “incidentul nu va afecta relaţiile solide şi profunde dintre Bahrain şi Marea Britanie”, subliniind angajamentul Guvernului de la Manama de garantare a securităţii ambasadelor şi diplomaţilor. Incidentul intervine pe fondul apelurilor lansate de grupuri sunnite pentru expulzarea ambasadorului britanic Jamie Bowden după întâlnirea pe care acesta a avut-o cu lideri ai principalei formaţiuni şiite, Asociaţia Înţelegerii Naţionale Islamice.
PAKISTAN
Americani acuzaţi de legături cu terorismul
Cinci tineri americani arestaţi în decembrie, în Pakistan, pentru că au încercat să intre în legătură cu extremişti islamişti afiliaţi reţelei al-Qaida, au fost puşi sub acuzare, miercuri, pentru legături cu terorismul, a anunţat avocatul lor. Capetele de acuzare le-au fost prezentate tuturor inculpaţilor, toate sunt acuzaţii în legătură cu o acţiune teroristă şi riscă pedeapsa de închisoare pe viaţă, a declarat Shahid Kamal, avocatul apărării, după audierea organizată la tribunalul antiterorist din Sargodha. Cei cinci tineri americani, de origine pakistaneză, etiopiană, eritreeană şi egipteană, îşi părăsiseră familiile din SUA, ei fiind arestaţi la începutul lunii decembrie 2009, la Sargodha.
VIETNAM
Al doilea deces provocat de gripa aviară
Vietnamul a înregistrat al doilea deces provocat de gripa aviară de la începutul acestui an, fiind vorba despre o fetiţă de 3 ani, care a murit miercuri, în Ho Chi Minh. Copilul a fost transferat la spitalul din capitală la 10 martie, suferind de o gravă infecţie pulmonară. Testul pentru H5N1 a ieşit pozitiv la 15 martie, rezultat confirmat de alte două teste. Vietnamul a înregistrat, luna trecută, primul deces provocat de gripa aviară, anul acesta, fiind vorba despre o femeie de 38 de ani, care a murit tot în sudul ţării. Până acum, Vietnamul a înregistrat 59 decese provocate de gripa aviară de la sfârşitul lui 2003, când H5N1 a reapărut în Asia de Sud-Est. Vietnamul este cea mai afectată ţară după Indonezia, potrivit OMS. În prezent, ţara are focare de gripă aviară în şase provincii. Presa internaţională a relatat pe larg, marţi, că România a confirmat existenţa unui focar de gripă aviară în satul Letea din judeţul Tulcea, unde aproape 50 de păsări au fost găsite moarte la două ferme. Testele de laborator au confirmat că este vorba despre virusul de tip H5N1 înalt patogen. Toate păsările din gospodărie au fost sacrificate. Este primul caz confirmat de gripă aviară în UE din martie 2009, când virusul a fost depistat în Germania.
RUSIA
Valuri de până la zece metri
Valuri de până la zece metri erau aşteptate, în cursul nopţii de miercuri spre joi, în partea estică a Peninsulei Kamceatka din Extremul Orient rus, în Marea Bering şi în Oceanul Pacific, a avertizat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă. Echipele de salvare sunt în stare de alertă în districtul Kamceatka. Un avertisment a fost trimis autorităţilor locale, precum şi porturilor şi companiilor de navigaţie, precizează comunicatul. Potrivit meteorologilor, în regiune sunt aşteptate căderi de zăpadă abundente, furtuni şi rafale puternice de vânt.
AUSTRALIA
Evacuaţi din calea ciclonului
Sute de persoane au fost evacuate miercuri, de pe insulele din largul coastei de est a Australiei, din cauza apropierii puternicului ciclon Ului. Circa 300 de persoane au fost evacuate cu ajutorul navelor de pe insulele Heron şi Lady Elliott, situate pe Marea Barieră de Corali, la nord de Brisbane. Ciclonul Ului, însoţit de rafale ce suflă cu viteze de 170 de kilometri pe oră, se află la 1.200 de kilometri în larg şi urmează să se abată, sâmbătă sau duminică, asupra acestei zone. Încadrat în categoria a 4-a pe o scară în care nivelul maxim este 5, Ului, care a generat rafale violente şi o furtună pe coasta statului Queensland, se deplasează lent şi urmează să afecteze continentul australian în zona dintre oraşele Bowen şi Gladstone. Intensitatea fenomenului în momentul impactului este dificil de anticipat. În această regiune, un alt ciclon, Tomas, a afectat, luni, insulele Fiji, unde o femeie a murit acoperită de valuri şi unde mai multe state au fost distruse în totalitate, în nordul şi estul ţării.
BULGARIA
Posibil val de greve şi proteste
Bulgaria ar putea fi afectată, în următoarele zile, de un val de proteste şi greve antiguvernamentale, din cauza măsurilor de austeritate propuse de Guvernul bulgar pentru a reduce deficitul bugetar. Angajaţii din Ministerul de Interne au fost printre primii care au anunţat că vor protesta sâmbătă, ca reacţie la propunerea ca funcţionarii publici să fie obligaţi să îşi plătească asigurările. Lor li s-ar putea alătura oficialii din domeniul fiscal, vizaţi şi ei de aceeaşi propunere. Mamele din Bulgaria s-au declarat împotriva planului Cabinetului de a reduce perioada concediului de maternitate de la 410 la 225 de zile. Mai multe organizaţii de pacienţi intenţionează, de asemenea, să protesteze dacă proiectul de lege privind produsele medicinale este acceptat în şedinţă plenară în forma sa actuală. Podkrepa, confederaţia muncii, a criticat Guvernul bulgar într-o declaraţie privind politica sa actuală. Potrivit acestei declaraţii, criza economică din Bulgaria devine tot mai acută, iar finanţele publice au ajuns într-o situaţie critică, ţara riscând un colaps al sistemelor sociale de bază. Sindicatul a apreciat că gradul de ocupare a forţei de muncă scade progresiv, iar rata şomajului ar putea atinge niveluri critice. Potrivit sindicatului, Guvernul bulgar nu are o politică anticriză echilibrată, consensuală, fezabilă sau eficientă.
KÎRGÎZSTAN
Protestele opoziţiei
Aproximativ 3.000 de susţinători ai opoziţiei din Kîrgîzstan au manifestat miercuri, la Bişkek, pentru a protesta faţă de corupţia regimului preşedintelui Kurmanbek Bakiev şi presiunile exercitate asupra presei independente şi a opoziţiei. ”Trebuie create structuri paralele celor ale puterii şi trebuie să avem ca scop preluarea puterii”, a declarat, în faţa manifestanţilor, Omurbek Tekebaiev, unul dintre liderii opoziţiei. Kurmanbek Bakiev a ajuns la putere în martie 2005, în urma unei revoluţii marcate de violenţe, el promiţând democratizarea Kîrgîzstanului. Dar de atunci, majoritatea susţinătorilor săi s-au alăturat opoziţiei, acuzându-l pe preşedinte de corupţie şi derivă autoritaritară. Militanţii pentru drepturile omului sunt din ce în ce mai critici la adresa regimului din Kîrgîzstan, în special din cauza intensificării atacurilor împotriva jurnaliştilor şi a proceselor intentate membrilor opoziţiei.