UNGARIA
Accident rutier
Un microbuz românesc cu nouă persoane la bord a fost implicat, duminică, într-un accident rutier produs în nord-estul Ungariei, soldat cu rănirea a trei persoane, dintre care două se află în stare gravă. Răniţii au fost transportaţi cu un elicopter la un spital local. Accidentul a avut loc în zona Szabolcs-Szatmar-Bereg, în condiţii de trafic de iarnă, cu carosabil alunecos din cauza zăpezii.
GRECIA
Român reţinut
Un şofer de tir român, în vârstă de 51 de ani, a fost reţinut sâmbătă seară la graniţa Greciei, după ce grănicerii au descoperit că acesta transporta 26 de imigranţi ilegali, dintre care 12 erau copii, a anunţat duminică poliţia elenă. Grănicerii de la punctul de trecere Promachonas, aflat pe graniţa dintre Grecia şi Bulgaria, au confiscat camionul înregistrat în România, un telefon mobil şi 710 euro aflaţi în posesia şoferului. Românul urmează să compară în faţa unui magistrat, însă imigranţii nu vor fi urmăriţi în justiţie.
SPANIA
Miting împotriva avortului
Câteva mii de persoane au manifestat, dumincă, la Madrid împotriva legalizării întreruperilor de sarcină, cerând abrogarea unei măsuri în acest sens adoptate recent. Scandând „Da vieţii, nu avortului” şi purtând bannere pe care scria „Legea privind avortul este o crimă de stat”, manifestanţii au protestat faţă de legea criticată dur de mediile conservatoare, dar şi de Biserica Romano Catolică. Demonstraţia a fost organizată la apelul a peste 200 de grupuri spaniole care militează împotriva întreruperilor de sarcină şi a atras şi o delegaţie a asociaţiei franceze Dreptul de a naşte. Opinia publică spaniolă susţine în mare măsură dreptul la întreruperea de sarcină, ca şi căsătoriile homosexuale şi alte reforme sociale adoptate după 2004 de Guvernul socialist al premierului Jose Rodriguez Zapatero. Mediile conservatoare şi catolice se opun însă categoric acestor reforme, iar episcopatul spaniol a cerut mobilizarea împotriva noii legi, un subiect care ar putea provoca polemici în cursul vizitei în Spania a Papei Benedict al XVI-lea, programată pentru luna noiembrie.
ELVEŢIA
Ninsori abundente
Cel puţin 350 de accidente rutiere au avut loc, sâmbătă, în nord-estul Elveţiei, unde traficul a fost perturbat de căderi masive de zăpadă. Regiunea Zurich a fost cel mai grav afectată, cu aproximativ 100 de accidente înregistrate în cinci ore, soldate cu rănirea uşoară a şase persoane. La Zurich a fost perturbată şi circulaţia autobuzelor, blocate practic de căderile abundente de zăpadă. În cantonul Berna au fost înregistrate alte 65 de accidente, în timp ce la Argovie au avut loc 70 de accidente, soldate cu rănirea uşoară a şase persoane. Poliţia elveţiană a anunţat şi producerea a 40 de accidente în cantonul Soleure, 35 în St-Gall, 20, la Thurgovie şi 15 la Lucerna.
SPANIA
Incendiu suspect
Mai multe utilaje aflate pe un şantier pentru construcţia căii ferate de mare viteză din Ţara Bascilor au fost distruse într-un incendiu, a anunţat duminică Guvernul regional basc, afirmând că suspectează o acţiune de sabotaj a mişcării separatiste ETA. Atacul a avut loc la şantierul de la Zaratamo, din nordul Ţării Bascilor. Organizaţia separatistă ETA a confirmat, la începutul anului trecut, că proiectul de asigurare a legăturii feroviare între principalele trei oraşe basce se numără printre ţintele sale. Noua cale ferată, ce va asigura, începând din 2013, legătura între Bilbao, San Sebastian şi Vitoria, şi companiile care participă la proiect au fost vizate de mai multe atentate după ce ETA a rupt armistiţiul cu Guvernul spaniol, în iunie 2007.
CROAŢIA
Protestele agricultorilor
Protestele agricultorilor croaţi, nemulţumiţi de scăderea subvenţiilor publice, au luat amploare duminică, manifestanţii extinzând blocada instituită pe şosele din estul ţării. Agricultorii au blocat cu tractoare traficul pe mai multe drumuri locale din regiunile Osijek, Vinkovci şi Djakovo, aflate în estul Croaţiei, într-o zonă agricolă. Liderii mişcării de protest afirmă că la acţiunea declanşată cu şapte zile în urmă participă 5.000 de agricultori. Manifestanţii cer Guvernului achitarea unei subvenţii de 205 milioane de kuna (28 de milioane de euro), despre care afirmă că ar fi trebuit plătită în 2008. Se protestează şi faţă de scăderea subvenţiilor directe pentru agricultură cu 40%, decisă la sfârşitul lunii februarie, din cauza crizei economice.
YEMEN
Tentativă de evadare
Un militant al-Qaida arestat în Yemen şi internat în spital a încercat să evadeze, duminică, reuşind să ucidă doi dintre cei cinci gardieni care îl păzeau, au declarat surse medicale. Incidentul a avut loc la spitalul de stat din Sanaa, unde fusese transferat deţinutul. Bărbatul a reuşit să-i dezarmeze şi să-i ucidă pe doi dintre cei cinci poliţişti care îl păzeau. Ceilalţi trei gardieni au intervenit, iar în salonul de spital s-a declanşat şi un incendiu, care l-a determinat pe deţinut să se predea.
AFGHANISTAN
Vizită de lucru
Preşedintele afgan a vizitat, duminică, oraşul Marjah, centrul vastei ofensive lansate de NATO şi armata afgană în sudul ţării. Însoţit de comandantul forţelor internaţionale în Afganistan, generalul Stanley McChrystal, şi de miniştrii afgani ai Apărării şi Afacerilor Interne, preşedintele Karzai le-a cerut sprijinul liderilor locali şi le-a promis că va construi şcoli şi spitale în regiune. Ofensiva de la Marjah a fost declanşată la 13 februarie, fiind cea mai amplă operaţiune declanşată de forţele NATO şi armata afgană de la înlăturarea de la putere a regimului Taliban.
PORTUGALIA
Ajutor UE
UE va depune toate eforturile pentru a asigura cât mai rapid ajutorul necesar insulei portugheze Madeira, grav afectată de intemperii, a anunţat comisarul european pentru politică regională, Johannes Hahn. Guvernul portughez a anunţat deja că va solicita activarea Fondului de solidaritate al UE, coordonat de Johannes Hahn. Fondul, creat după inundaţiile din 2002 din Europa Centrală, dispune de circa un miliard de euro. Vizita comisarului Hahn în Madeira a avut loc înaintea unei vizite a preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, programată pentru data de 12 martie.
VENEZUELA
Instructori ETA
Militanţii organizaţiei separatiste basce ETA au instruit circa 100 de membri ai mişcării de gherilă columbiene FARC, în cel puţin şase tabere venezuelane, în perioada 2003 - 2008. Dezvăluirea făcută de cotidianul „El Pais” se bazează pe depoziţiile a patru foşti membri FARC, depuse în faţa unor poliţişti spanioli în octombrie 2009, la Bogota. Conform uneia dintre mărturii, membrii ETA au fost însărcinaţi să predea tehnici avansate de manipulare a explozibililor, iar unul dintre instructorii ETA a fost identificat drept Inaki Dominguez Achalandabaso. Primele contacte între ETA şi FARC ar fi avut loc în 1993, în Cuba, iar un prim curs de instruire comun a avut loc în iulie-august 2003, fiind urmat de un alt stagiu, în decembrie 2003. Membrii ETA au aflat astfel metode de producere şi utilizare a grenadelor şi rachetelor sol-aer, în timp ce militanţii FARC au luat cunoştinţă de tehnici moderne de gherilă urbană, incluzând modalităţi de declanşare la distanţă a încărcăturilor explozive, cu ajutorul unui telefon mobil.