Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Politică 08 Martie 2010 / 00:00 384 accesări

Polonia

Integrarea în NATO a noilor membri, doar pe hârtie

Ambasadorul Poloniei la Bucureşti, Wojciech Zajaczkowski, a atras atenţia, într-un interviu acordat unei agenţii de presă, că după aderarea Poloniei la NATO în 1999 şi a României şi Bulgariei în 2004, integrarea în Alianţă a rămas doar pe hârtie şi ar fi de dorit “o reacţie reală” a Alianţei Nord-Atlantice în caz de pericol. Ambasadorul îşi doreşte ca NATO să nu fie doar o forţă care acţionează în afara Europei, ci care “să ia în considerare apărarea spaţiului european, împreună cu noile ţări membre”. Diplomatul a reamintit că, în present, Alianţa discută despre un nou Concept strategic şi există un grup de “înţelepţi” sub preşedinţia fostului secretar de stat american Madeleine Albright, care urmează să pregătească conceperea proiectului. Polonia este reprezentată la aceste discuţii de fostul ministru de externe, Adam Rotfeld, iar România, de secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu.

Mai

Ponta va efectua o vizită în China

Preşedintele PSD, Victor Ponta, va efectua o vizită în R.P. Chineză în perioada 24-25 mai, unde va fi primit de lideri ai acestui stat. Miercurea trecută, Ponta s-a întâlnit cu ambasadorul Chinei în România, Liu Zengwen. Principala concluzie a discuţiei a fost acordul pregătirii unei vizite în China la nivel înalt, pentru luna mai. “E binecunoscută buna relaţie dintre Victor Ponta şi noua generaţie a liderilor chinezi”, subliniază unii social-democraţi.

MAE

România sprijină extinderea UE

Ministerul român de Externe arată că România sprijină procesul de extindere a UE, urmărind, totodată, îndeplinirea de către statele candidate a criteriilor de aderare convenite la nivel Uniunii Europene. În prezent, statele membre se concentrează pe procesul de negocieri pentru aderarea Croaţiei la UE, care este în curs de desfăşurare. Surse diplomatice au afirmat săptămîna trecută că Bulgaria şi România au spus, neoficial, că doresc ca Zagrebul să fie expus la acelaşi mecanism de control UE ca cel impus pentru ele, atunci când Croaţia va adera. Negocierile de aderare dintre Croaţia şi UE ar urma să se încheie anul acesta, dar statele membre nu au căzut de acord dacă ar trebui să insiste ca Zagrebul să îndeplinească toate criteriile înainte de aderare sau să realizeze acest lucru după aderare, după modelul Bulgariei şi României. Oficialii croaţi insistă însă că “Zagrebul se bucură de deplina susţinere a Bulgariei şi României pe calea către aderare”, potrivit waz.euobserver.com.



12