Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 06 Martie 2010 / 00:00 398 accesări

AUSTRALIA

Român condamnat

Un român a fost condamnat la doi ani de detenţie în Australia, după ce a fost prins de autorităţi că implementa sisteme electronice pe ATM-uri, de copiere a datelor de pe carduri, în vederea clonării acestora. Ioan Covaci, în vârstă de 36 de ani, este membrul unei grupări mai mari de români care se ocupa cu fraudarea cărţilor de credit, grupare ce a făcut obiectul unei anchete ample, de peste un an. Adus în faţa instanţei, românul a pledat vinovat la capetele de acuzare aduse de anchetatorii străini. Covaci s-a alăturat astfel altor zece conaţionali aflaţi în aresturile statale în urma unei anchete de un an de zile derulată de detectivii australieni privind o reţea mai largă care se ocupa cu fraude informatice şi skimming.

DANEMARCA

Marian Clită, în instanţă

Românul Marian Clită, care a fost transferat, joi, din Suedia în Danemarca, a compărut în instanţă, vineri, fiind acuzat că a ucis luni o însoţitoare de bord norvegiană în Copenhaga. Cetăţeanul român a fost reţinut în oraşul suedez Malmo, după ce s-a predat la o secţie de poliţie din acest oraş. Însoţitoarea de bord norvegiană Vera Vildmyren, în vârstă de 42 de ani, a fost omorâtă în bătaie în camera ei de la hotelul SAS Radisson Blu din Copenhaga, luni seară. Înregistrări video ale camerelor de supraveghere de la hotel au permis poliţiei să difuzeze repede fotografii cu Clită. Marian Clită a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru că l-a omorât pe disidentul Gheorghe Ursu, în 1985, la ordinul fostului şef al Direcţiei de Cercetare Penală a Miliţiei, colonelul (r) Tudor Stănică. Clită a fost eliberat condiţionat din penitenciar, după nouă ani de puşcărie. La sfârşitul anului 1999, el a fost arestat din nou, sub acuzaţia de tâlhărie, iar în 2002 a fost eliberat.

SUA

Incident armat la Pentagon

Un bărbat a deschis focul, joi, asupra agenţilor de securitate ai Pentagonului, în afara clădirii, fiind ucis de forţele de ordine, a anunţat poliţia Pentagonului, vineri, precizând că bărbatul de naţionalitate americană “foarte înarmat” nu are legături cu terorismul. Agresorul a murit după ce a fost rănit la cap de agenţii de securitate ai Pentagonului. Doi dintre aceştia au fost, de asemenea, răniţi în timpul schimbului de focuri, fără ca viaţa lor să fie în pericol. În vârstă de 36 de ani, agresorul se numea John Patrick Bedell şi locuia în California. Potrivit presei, camerele de supraveghere video îl arată pe Bedell pe cale de a vorbi cu un alt bărbat, înainte de a deschide focul, la intrarea în sediul Departamentului Apărării. Până la acest moment nu a fost descoperit mobilul agresiunii, autorul fiind descris drept un bărbat îmbrăcat elegant, care a decis să comită un masacru de amploare la sediul Pentagonului. Era foarte înarmat, având asupra sa două pistoale cu calibru de nouă milimetri şi mai multe încărcătoare.

CHILE

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,6 s-a produs vineri, în largul regiunii BioBio din Chile, a anunţat institutul american de geofizică USGS. Seismul s-a produs la ora locală 08.51 (13.51 ora României), la o adâncime de 29 de kilometri. Epicentrul acestuia a fost localizat la 41 de kilometri nord-vest de oraşul Concepcion, grav afectat de cutremurul de sâmbătă şi la 425 de kilometri sud-vest de capitala Santiago. Centrul de avertizare în caz de tsunami în Pacific nu a emis nicio alertă sau avertizare de tsunami pentru coasta de vest a SUA şi Canadei. Statul Chile, care a fost vizitat, vineri, de secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a decretat trei zile de doliu naţional, începând de duminică, în urma cutremurului şi a valului seismic de la 27 februarie, soldate cu moartea a 802 persoane, potrivit ultimului bilanţ. Cetăţenii au fost invitaţi să aşeze drapelul naţional la intrarea în locuinţe.

GRECIA

Lider sindical rănit într-un miting

Liderul Confederaţiei generale a muncitorilor greci (GSEE), Yannis Panagopoulos, a fost rănit uşor de un tânăr, vineri, în cursul unei manifestaţii care se desfăşura în faţa Parlamentului. Yannis Panagopoulos a fost nevoit să îşi întrerupă discursul rostit în cursul mitingului organizat de principalele două centrale sindicale ale ţării, GSEE şi Federaţia Funcţionarilor Greci (Adedy). Un grup de tineri au aruncat cu cafea şi apă spre Panagopoulos, iar unul dintre ei l-a atacat cu o armă albă. Tinerii i-au atacat apoi pe militarii în costume tradiţionale care păzesc clădirea Parlamentului, iar poliţia a folosit gaze lacrimogene pentru dispersarea protestatarilor. Mitingul s-a desfăşurat în Piaţa Syntagma, în faţa sediului Parlamentului grec. Anterior, centralele sindicale GSEE şi Adedy lansaseră un apel la o grevă de 24 de ore care ar urma să aibă loc pe 11 martie, în semn de protest faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvernul socialist.

MAREA BRITANIE

Soţia unui condamnat pentru atentat cu bombă, în proces

Juriul unei instanţe din Marea Britanie deliberează de două zile cazul soţiei unui bărbat condamnat pentru atentat cu bombă, acuzaţia împotriva femeii fiind aceea că le-a ascuns anchetatorilor date ce puteau preveni atacul. Juriul din cazul soţiei unui bărbat condamnat pentru tetativă de atentat cu bombă, acuzată de anchetatori că nu a oferit informaţii ce puteau preveni acte de terorism, şi-a început, vineri, a doua zi de deliberări în scopul stabilirii unui verdict. Cossor Ali, în vârstă de 28 de ani, este acuzată că avea informaţii sau cel puţin bănuieli care puteau fi de folos atât din punct de vedere material în prevenirea comiterii de către o altă persoană a unui act de terorism. Femeia este acuzată că nu a furnizat anchetatorilor astfel de informaţii. Soţul femeii, Abdulla Ahmed Ali, a fost condamnat în septembrie 2009, pentru complot la o acţiune teroristă de a arunca în aer avioane ce făceau curse transatlantice. Pe parcursul procesului, femeia a negat acuzaţiile.

SUA

Proteste faţă de reducerea bugetului pentru educaţie

Mii de persoane au protestat în faţa universităţilor şi liceelor din mai multe state americane, în principal în California, faţă de planurile care prevăd reducerea bugetelor destinate educaţiei. În oraşul californian Oakland, aproximativ 150 de protestatari au fost arestaţi după ce au blocat o autostradă. De la Los Angeles la New York şi de la San Diego la Humboldt (California), studenţi, elevi, profesori şi părinţi au protestat faţă de majorarea taxelor de şcolarizare, reducerea planului de învăţământ şi disponibilizarea personalului didactic. Protestatarii au blocat traficul timp de o oră, pe autostrada interstatală 880, în dreptul oraşului Oakland, unde un manifestant a fost rănit grav după ce a sărit de pe un pod rutier.

BELGIA

Coliziune electorală

O locomotivă aparţinând căilor ferate germane a lovit, joi seara, un tren belgian care transporta produse inflamabile, în apropierea gării Glons din provincia Liege, fără a provoca însă victime. În urma şocului, un vagon a deraiat, iar rezervorul motorului diesel al trenului de marfă a fost spart, provocând o scurgere de combustibil. O coliziune între două trenuri de călători în apropiere de Hal, o suburbie importantă a Bruxellesului, s-a soldat, la 15 februarie, cu 18 morţi, stârnind polemici pe tema securităţii căilor ferate în Belgia şi a dispozitivelor de frânare de urgenţă.

UNGARIA

Radicalii, mai populari ca socialiştii

Partidul radical naţionalist ungar Jobbik este pentru prima dată mai popular în rândul tinerilor din Ungaria decât Partidul Socialist, se arată într-un sondaj Forsense. În grupul de respondenţi cu vârsta cuprinsă între 18 şi 24 de ani, Jobbik este de două ori mai popular decât partidul aflat la guvernare, potrivit sondajului. Sprijinul pentru Jobbik în această categorie - în special în rândul bărbaţilor - a crescut de la 1% în februarie 2009, la 8%. Partidul conservator de opoziţie Fidesz, care ar urma să câştige alegerile din aprilie, este de asemenea un concurent puternic în ceea ce priveşte voturile tinerilor, precizează Forsense. Cel mai bun segment al socialiştilor în rândul electoratului este reprezentat de pensionari, adaugă sondajul.

FRANŢA

Omagiu adus victimelor furtunii Xynthia

Departamentul francez Vendee, regiunea cea mai afectată de furtuna Xynthia care a devastat vestul Franţei, provocând moartea a 53 de persoane, a adus, joi, un omagiu victimelor, în timp ce asiguratorii evaluează pagubele la cel puţin 1,2 miliarde de euro. Această furtună, care s-a produs la sfârşitul săptămânii trecute, s-a soldat cu cel puţin 63 de morţi în toată Europa, în Franţa, Germania, Spania, Belgia şi Potrugalia. Aproape 2.000 de persoane au asistat la o slujbă la catedrala Notre-Dame de l\'Assomption din Lucon, din Vendee, în prezenţa premierului Francois Fillon, în timp ce sirenele au sunat şi clopotele au bătut în tot districtul, iar drapelele de pe edificiile publice au fost coborâte în bernă. Ultimul bilanţ menţiona 53 de morţi şi şapte răniţi grav în Franţa, unde amploarea catastrofei se explică prin convergenţa forţei vânturilor violente şi a mareelor, care au provocat inundarea mai multor comune de pe litoral. În Vendee, 29 de persoane au murit şi 79 au fost rănite în această furtună care a provocat pagube semnificative în regiune, iar următorul departament grav afectat a fost Charente-Maritime, cu 12 morţi. Furtuna îi va costa cel puţin 1,2 miliarde de euro pe asiguratori, semn că aceasta ar putea deveni cea mai scumpă, după cea din 1999, a declarat joi un purtător de cuvânt al Federaţiei franceze a firmelor de asigurări (FFSA). Xynthia a afectat Franţa cu rafale de vânt de până la 150 de kilometri pe oră, cu o forţă comparabilă cu cea a furtunii din 1999 care a devastat statul şi s-a soldat cu 92 de morţi. FFSA apreciază la circa 500.000 numărul sinistraţilor declaraţi.

BULGARIA

Captură de droguri

Poliţia bulgară a anunţat, vineri, că a confiscat 73 de kilograme de heroină în regiunea Stara Zagora din centrul ţării şi a arestat cinci persoane. Un bulgar în vârstă de 24 de ani a fost arestat vineri dimineaţă, în Shipka, el având ascunse în maşina sa 117 pachete cu heroină. Câteva ore mai târziu, alţi doi locuitori din regiune, în vârstă de 45 şi, respectiv, 27 de ani, au avut aceeaşi soartă, livrând poliţiştilor încă 29 de pachete de heroină. Alte două persoane suspectate că au legătură cu reţeaua de traficanţi au fost, de asemenea, prinse. Stupefiantele erau destinate Europei de Est. Bulgaria este situată pe traseul balcanic al drogurilor, pe care sunt tranzitate drogurile sintetice, care au ca destinaţie Orientul Mijlociu, dar şi heroina provenind din Asia având ca destinaţie Europa Centrală şi Occidentală.

MAREA BRITANIE

Finanţare pentru formarea de eurocraţi

Guvernul britanic a anunţat că va realoca fonduri pentru absolvenţii care doresc să studieze la Colegiul Europei, una dintre instituţiile cele mai cunoscute în formarea de eurocraţi, la câteva săptămâni după ce afirmase că va întrerupe finanţarea. Ministerul pentru Afaceri, Inovaţie şi Aptitudini şi-a anulat decizia, după ce alte ministere, printre care Ministerul Afacerilor Externe, au argumentat că întreruperea finanţării este în contradicţie cu eforturi mai ample ale Guvernului de a spori numărul britanicilor care lucrează la Bruxelles. Colegiul Europei, al cărui campus principal este la Bruges, este o importantă instituţie pentru cei care aspiră să obţină un post în cadrul UE. Începând cu anii \'90, Marea Britanie a finanţat peste 20 de burse pe an pentru absolvenţi britanici care doresc să studieze acolo, dar a ales să renunţe la acest program, din motive bugetare, în luna ianuarie. Decizia de renunţare a intervenit la câteva săptămâni după ce Guvernul a anunţat că a relansat programul European Fast Stream, o variantă a programului său accelerat de instruire a absolvenţilor cu rezultate deosebite, în încercarea de a intensifica prezenţa Marii Britanii în cercurile europene. Creşterea numărului de britanici care lucrează la Bruxelles ar urma să reflecte mai bine interesele britanice în luarea de decizii la nivelul UE. Deşi Marea Britanie reprezintă 12% din populaţia UE, ea furnizează doar 6% din personalul care lucrează la Comisia Europeană. Ea este astfel ţara cea mai slab reprezentată pe cap de locuitor, cu excepţia României.

SUA

Numărul grupurilor extremiste s-a triplat anul trecut

Numărul grupurilor extremiste sau paramilitare de extremă-dreapta s-a triplat, anul trecut, în SUA, un fenomen accentuat de alegerea primului preşedinte de culoare al ţării şi de criza economică. Organizaţia Southern Poverty Law Center, care supraveghează aceste mişcări, a observat, anul trecut, 512 grupuri active, faţă de 149 în 2008. Dintre acestea, 127 sunt adevărate miliţii paramilitare, faţă de 42 în urmă cu un an. Numărul grupurilor antiimigraţie a crescut de la 173 la 309. Mişcarea de extremă-dreapta a ajuns în centrul atenţiei după atentatul de la Oklahoma City, soldat cu 168 de morţi, în 1995. Influenţa acesteia s-a diminuat în condiţiile în care teoria privind sfârşitul lumii pe 1 ianuarie 2000 nu s-a materializat.

INDONEZIA

Seism puternic

Un cutremur cu magnitudinea 6,5 s-a produs vineri, în largul insulei Sumatra din Indonezia, însă nicio alertă de tsunami nu a fost emisă. Epicentrul seismului a fost localizat la o adâncime de 22 de kilometri, a precizat centrul american de supraveghere geologică (USGS) şi la 165 de kilometri vest de localitatea Bengkulu, situată pe insula Sumatra. Nicio informaţie nu era disponibilă la ora 17.00 GMT (19.00, ora României) cu privire la eventuale pagube sau victime.

HAITI

Seismul a distrus 90.000 de locuri de muncă

Aproximativ 90.000 de locuri de muncă au fost distruse de seismul care a devastat Haiti, din cauza distrugerilor care au vizat clădiri, case şi uzine, a anunţat, vineri, Biroul Internaţional al Muncii (BIT). Circa 350.000 de locuri de muncă suplimentare sunt grav afectate din cauza distrugerii a aproximativ o treime dintre uzinele importante din Haiti şi a numeroase case, în condiţiile în care lucrul la domiciliu era curent. Rata şomajului, care nu ţine cont de economia informală, atingea între 70 şi 80% înainte de cutremurul care a afectat Haiti la 12 ianuarie, în urma căruia 222.500 de persoane au murit şi peste un milion au rămas fără locuinţe.



12