IRLANDA
Româncă condamnată
O româncă stabilită în Dublin a fost condamnată la trei luni de închisoare pentru că gestiona o casă de toleranţă. Florentina Parpală (35 de ani) a pledat vinovată în faţa acuzaţiilor. Ea nu a putut să plătească o cauţiune de 1.000 de lire sterline, care ar fi scăpat-o de închisoare, rămânând cu o pedeapsă suspendată. Femeia a fost arestată în urma unui raid al poliţiştilor irlandezi, care au confiscat un laptop, 800 de euro şi 700 de lire sterline. Românca are un copil în vârstă de 9 ani. Avocatul ei a pledat pentru returnarea banilor confiscaţi de autorităţi, astfel ca femeia să poată părăsi Irlanda de tot, însă judecătorul de caz a refuzat acest lucru, pentru că banii provin din activităţi de crimă organizată. Judecătorul i-a spus româncei că poate ieşi din închisoare în două luni, dacă are un comportament bun.
RUSIA
Tren atacat cu grenade
Agresori necunoscuţi au atacat cu grenade un tren de marfă în Inguşetia, republică din Caucazul de Nord, a anunţat, luni, o sursă din cadrul poliţiei. Atacul, care a avut loc duminică, în gara din Nazran, cel mai mare oraş al ţării, nu s-a soldat cu răniţi. Un vagon a fost avariat, iar ferestrele a două case din apropierea gării s-au spart. Poliţia a descoperit la faţa locului elemente dintr-un lansator de grenadă. Inguşetia, republică din Caucazul de Nord precum Cecenia şi Daghestan, se confruntă aproape zilnic cu activităţile militanţilor. Republica înregistrează un nivel înalt de criminalitate, procurorul general al Rusiei afirmând joi că în Inguşetia, situaţia infracţiunilor a degenerat.
FRANŢA
Liderul ETA, arestat
ETA a primit din nou o lovitură dură, duminică, prin arestarea în Franţa a numărului unu şi a altor doi membri ai organizaţiei, care, potrivit Madridului, intenţionau să intre în Spania şi să comită atentate. Ibon Gogeascoechea Arronategui, de 54 de ani, arestat duminică împreună cu alţi doi membri ETA, în Cahan, nord-vestul Franţei, a fost prezentat de guvernul spaniol drept liderul militar şi cel mai important responsabil al organizaţiei. În cursul operaţiunii au fost confiscate două pistoale, documente false, explozibili, bani şi material informatic. Ministrul spaniol de Interne a spus că a fost vorba despre o operaţiune de mare importanţă. ETA a fost din nou lovită la vârf, după arestarea în Franţa, în noiembrie 2008, a lui Garikoitz Aspiazu, Txeroki, liderul militar de atunci, apoi a succesorului său, Aitzol Iriondo, în decembrie 2008. Potrivit ministrului spaniol de Interne, cei doi arestaţi împreună cu liderul ETA făceau parte dintr-un comando care se pregătea să intre în Spania. Unul dintre ei, Beinat Aguinalde Ugartemendia, de 26 de ani, este autorul a două asasinate revendicate de ETA - uciderea lui Isaias Carrasco, fost ales socialist împuşcat în martie 2008 şi a lui Ignacio Uria Mendizabal, om de afaceri basc ucis în decembrie 2008. Identitatea celei de a treia persoane nu a fost încă stabilită.
GRECIA
Violenţe la Atena
Circa 300 de manifestanţi au încercat luni să intre în Ministerul grec al Muncii, în timpul unei reuniuni a comisarului european pentru Afaceri Economice şi Monetare, Olli Rehn, dar au fost împiedicate de poliţie, care a tras cu gaze lacrimogene. Manifestanţii, militanţi ai stângii radicale, aveau pancarte şi strigau în engleză ”Trebuie să devenim criza lor” şi în greacă ”Capitaliştii trebuie să plătească criza”. În timp ce comisarul european a făcut o vizită la Atena pentru a cere luarea de măsuri suplimentare de austeritate, manifestanţii s-au strâns în faţa ministerului, pe un bulevard important din centrul Atenei, la apelul organizaţiilor sindicale apropiate micului partid parlamentar de extremă-stânga Syriza. Circa 10 poliţişti desfăşuraţi în faţa clădirii au tras cu gaze lacrimogene când manifestanţii au încercat să forţeze intrarea. După aceea, cordonul de poliţie a fost consolidat. Olli Rehn, care a avut o serie de întâlniri cu lideri greci, trebuie să evalueze situaţia financiară din Grecia, considerată veriga slabă a Zonei Euro, după ce a dezvăluit, la sfârşitul anului trecut, amploarea deficitului şi datoriei sale publice, subestimate anterior.
FRANŢA
Fond de Solidaritate al UE
Franţa a cerut activarea Fondului de Solidaritate al UE pentru a repara pagubele produse de furtuna Xynthia, a anunţat luni, la Bruxelles, secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, la finalul unei reuniuni cu comisarul european pentru Politică Regională, Johannes Hahn. Comisarul a fost invitat să se deplaseze, joi dimineaţă, în regiunile franceze devastate de furtună, a precizat Lellouche. El a precizat că acest ajutor va permite rambursarea pagubelor neasigurate în contul statului (refacerea infrastructurii, curăţarea drumurilor sau găzduire provizorie, de exemplu). Statul are la dispoziţie trei luni pentru a contabiliza pagubele, lucru care a început de luni, a subliniat Lellouche. Franţa a obţinut 109 milioane de euro, anul trecut, pentru furtuna Klaus, care a generat pagube în special în Landes. Fondul de Solidaritate al UE (FSUE) a fost creat după inundaţiile care au afectat Europa Centrală în vara lui 2002. Acesta permite acordarea de ajutoare financiare pentru măsuri de urgenţă statelor afectate de catastrofe naturale majore. După o evaluare a tuturor pagubelor, Comisia Europeană atribuie un ajutor care trebuie aprobat de Parlamentul European şi de cele 27 de state membre înainte de a fi deblocat. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a promis sprijin ţărilor cel mai afectate de trecerea furtunii Xynthia, care a traversat Europa începând de sâmbătă. După ce a traversat Portugalia şi Spania, ea a afectat Franţa, apoi şi-a continuat drumul prin Belgia şi Germania.
POLONIA
Agenţi secreţi recrutaţi prin anunţuri în presă
Agenţia de Informaţii a Poloniei a demarat oficial un program de recrutare în rândul studenţilor, publicând anunţuri în presă. ”Agenţia de Informaţii caută absolvenţi şi studenţi la ştiinţe sociale şi politice, relaţii internaţionale, securitate naţională şi filologie orientală”, se arată în mesajul oficial. Condiţiile prevăd ca orice candidat să deţină cetăţenia poloneză, să fie un bun cetăţean şi patriot, fără afecţiuni psihice sau cazier judiciar şi să poată vorbi cel puţin două limbi străine. Agenţia va verifica, de asemenea, contactele candidaţilor cu străinătatea, anturajul, mediul de lucru şi dependenţa de droguri sau alcool. Este pentru prima dată când serviciile poloneze de informaţii încearcă să recruteze în mod transparent. Până acum, noii agenţi au fost recrutaţi în secret, în timpul efectuării stagiului militar de către absolvenţii de facultate şi în poliţie. Procesul de recrutare în cadrul Agenţiei de Informaţii este foarte complex şi anevoios.
OLANDA
Presupuse abuzuri sexuale comise de clerici
O anchetă va fi lansată asupra unor presupuse abuzuri sexuale comise de membri ai clerului asupra unor elevi dintr-un internat, în regiunea estică Arnhem, în anii \'60, au anunţat, luni, surse din cadrul ordinului Salezienilor lui Don Bosco din Olanda. Herman Spronck, un oficial din cadrul ordinului lui Don Bosco, care conducea Internatul Don Rua din \'s-Heerenberg (est), închis din 1971, a declarat că au fost identificate trei victime. Deschiderea anchetei urmează publicării, vineri, într-un cotidian olandez, a mărturiilor unui fost elev care a fost supus unor abuzuri sexuale la Internatul Don Rua. Instituţia a găzduit între 80 şi 100 de elevi, cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani, în fiecare an şcolar, între 1958 şi 1971. În cadrul următoarei sale întâlniri, la 9 martie, Conferinţa Episcopală olandeză va stabili dacă ancheta va fi extinsă şi asupra altor ordine religioase sau foste internate. Ancheta, care a primit susţinerea episcopului din Rotterdam, va urma, de asemenea, să stabilească dacă ordinul Salezienilor lui Don Bosco a luat toate măsurile necesare pentru a evita ca acest tip de evenimente să se repete, a precizat Herman Spronck. În Germania, la sfârşitul lui ianuarie, rectorul prestigiosului colegiu iezuit Canisius din Berlin a admis că numeroşi foşti elevi au fost victime ale unor abuzuri sexuale în anii \'70 şi \'80, implicând cel puţin doi foşti profesori iezuiţi. Ordinul Salezienilor lui Don Bosco a fost fondat în 1859, de preotul italian Giovanni Bosco şi numără 16.000 de membri în întreaga lume, între care 55 în Olanda.
SERBIA
Protest feroviar
Aproximativ 30 de angajaţi ai unei companii a căilor ferate sârbe au blocat, luni, principala gară din Belgrad. Angajaţii companiei Nega Kola au blocat astfel circulaţia mai multor trenuri locale şi cele pe rute internaţionale cu plecare din Sofia, Budapesta şi Sarajevo. Protestatarii solicită plata salariilor restante şi înlocuirea conducerii companiei.
BULGARIA
Risc de inundaţii
Serviciile de intervenţii se pregătesc să evacueze aproximativ 90 de gospodării în municipalitatea Bregovo din nord-vestul Bulgariei, în contextul în care nivelul râului Timok continuă să crească. Apele râului au inundat deja sute de hectare de teren arabil. Echipe ale protecţiei civile, asistate de poliţia de graniţă şi voluntari, au lucrat toată noaptea de duminică spre luni pentru a consolida sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor cu saci de nisip, a anunţat, luni, postul naţional bulgar de radio. Râul a atins limita superioară a digurilor în mai multe locuri, iar locuitorii au avertizat că ar putea fi nevoiţi să îşi părăsească în orice moment locuinţele. Duminică, nivelurile deja în creştere ale Dunării şi Timokului în nord-vestul Bulgariei au inundat o zonă de lângă stadionul Bregovo şi zona Liviz. Regiunea Vidin rămâne în alertă. Oraşul Lom a fost afectat deja de inundaţii, o parte din complexul Port Lom, aflat încă în construcţie, fiind măturat de ape.
RUSIA
Amplă operaţiune de spălare de bani
Poliţia rusă a anihilat o grupare infracţională globală, suspectată că a spălat peste 1,5 miliarde de dolari din 2007, a anunţat Departamentul de Securitate Economică (DEV) din Ministerul rus de Interne. ”Proceduri în justiţie pentru activităţi bancare ilicite şi spălare de venituri ilegale au fost intentate împotriva organizatorilor săi. Trei bănci de afaceri, cele 72 de filiale ruse ale lor şi şapte bănci străine au fost implicate în această reţea infracţională”, a anunţat DEV. Potrivit poliţiştilor, grupul deschidea şi administra în mod ilegal conturile unor societăţi fantomă şi realiza operaţiuni financiare în contul unor persoane fizice şi juridice. Infractorii prelevau comisioane de 1-7% din sumele tranzacţionate. Conturi au fost deschise în acest scop la bănci letone, americane şi chineze.
HAITI
Inundaţii mortale
Un număr de 13 persoane au murit, sâmbătă, din cauza inundaţiilor provocate de ploile puternice din sud-vestul statului Haiti, potrivit unui bilanţ oferit duminică seara de Protecţia Civilă la Port-au-Prince. Cel puţin trei persoane au fost declarate dispărute, 3.000 au fost evacuate şi au nevoie de hrană şi apă, a anunţat Protecţia Civilă. Mai multe localităţi precum şi mai multe case din oraşul Cayes (situat la 160 de kilometri sud de Port-au-Prince) au fost inundate, situaţie care a obligat zeci de persoane să se refugieze pe acoperişurile caselor lor. Cayes nu a suferit pagube importante după cutremurul din 12 ianuarie. Sectorul agricol şi străzile au fost grav afectate de intemperii, au anunţat autorităţile, care au precizat că în unele localităţi s-au produs alunecări de teren. Aceste inundaţii se produc după cutremurul devastator soldat cu moartea a 222.500 de persoane şi peste un milion de sinistraţi din capitală şi împrejurimile acesteia.