BULGARIA
Accident rutier
Un cetăţean român a murit în urma unui accident rutier care s-a produs în regiunea Ţar Kaloian din Bulgaria, a anunţat serviciul de presă al poliţiei regionale din Razgrad. Bărbatul a intrat cu autovehicolul într-un pom de pe marginea drumului şi a murit pe loc în urma impactului.
SUA
Imigranţi arestaţi
Un număr de 49 de cetăţeni străini, printre care şi români, au fost arestaţi în centrul şi vestul statului american Wisconsin, în timpul unei operaţiuni conduse de Agenţia americană pentru Imigraţie şi Vămi (ICE). Operaţiunea, iniţiată la 18 februarie şi încheiată miercuri, a vizat cetăţeni străini cu dosare penale, străini care au mai fost expulzaţi şi imigraţi ilegali cu ordine de deportare. 34 de persoane dintre cele arestate sau 69%, au dosare penale, pe lângă faptul că locuiesc ilegal în SUA. Dintre cei 49 de cetăţeni străini, 20 au fost arestaţi pe baza antecedentelor lor penale. Aceştia au fost condamnaţi anterior pentru infracţiuni cum ar fi: posesie ilegală de arme, posesie de cocaină, agresiune sexuală de gradul patru, fraudă, posesie de metamfetamină. 18 sunt imigranţi ilegali şi doi sunt rezidenţi americani permanenţi, ale căror condamnări penale anterioare îi fac eligibili pentru expulzare. Persoanele arestate, 45 de bărbaţi şi patru femei, provin din Mexic, China, Germania, Africa de Sud, România şi spaţiul fostei Iugoslavii.
ITALIA
Fraudă de miliarde
Magnatul italian din telecomunicaţii Silvio Scaglia s-a predat, joi noaptea, poliţiei italiene, după ce s-a întors din Caraibe pentru a răspunde acuzaţiilor de spălare de bani, într-un caz de fraudă de două miliarde de euro în care au fost reţinute în total 56 de persoane. Silvio Scaglia, fondatorul Fastweb, a doua mare companie de telecomunicaţii din Italia, şi-a petrecut noaptea în arest. Acesta se numără printre cele 56 de persoane arestate sub acuzaţia de spălare de bani prin intermediul facturării false a unor servicii de telefonie şi Internet unor companii din străinătate, în perioada 2003-2006. Omul de afaceri a negat orice ilegalitate şi urmează să fie interogat sâmbătă. Fastweb şi Sparkle, divizie a Telecom Italia, sunt investigate în acest scandal care a provocat un şoc în mediul politic şi industrial din Italia, dar reprezentanţii acestora au negat acuzaţiile, susţinând că sunt părţi lezate. Acţiunile Fasweb au continuat, vineri, declinul din această săptămână, cu o scădere de 2,6%, la 13,44 euro pe unitate. Poliţia italiană a anunţat, vineri, că a confiscat mii de picturi, litografii şi sculpturi, câştiguri ilicite în cazul investigat.
ISRAEL
Manevre militare
Statul Major israelian a procedat în această săptămână la un vast exerciţiu care a avut scopul de a testa capacităţile operaţionale ale comandamentului în rândul unităţilor active şi rezerviştilor, în caz de conflict la frontiera nordică a Israelului. Au fost vizate diverse scenarii de conflict armat, dar şi mobilizarea şi coordonarea forţelor aeriene, terestre şi navale. Operaţiunile s-au desfăşurat cu susţinerea departamentelor de logistică, informaţii, telecomunicaţii, apărare pasivă, totul în legătură cu Guvernul israelian. Şeful Statului Major israelian, generalul Gaby Ashkenazi, a fost cel care a supervizat acest exerciţiu, al şaselea de acest tip de la al doilea război din Liban, din 2006.
AFGANISTAN
Atentat la Kabul
Cel puţin 17 persoane, între care şi străini, au fost ucise vineri ă, într-un atentat sinucigaş revendicat de miliţiile Taliban, care au vizat reşedinţe hoteliere din centrul Kabulului. Printre victime se numără şi străini, un cetăţean italian şi unul francez. Atentatul s-a soldat şi cu rănirea a 32 de persoane.
TAIWAN
Cutremur
Un seism de 5,7 grade pe scara Richter a zguduit, vineri, coasta de sud-est a Taiwanului, a anunţat serviciul meteorologic central. Nu există informaţii cu privire la victime umane sau pagube materiale cauzate acest seism. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 131,7 kilometri la sud-est de oraşul Hualien şi la 31,1 kilometri adâncime. Taiwanul a înregistrat la 21 septembrie 1999 cel mai puternic cutremur al său din ultimii o sută de ani, care, cu o magnitudine de 7,3 grade, a provocat moartea a peste 2.400 de persoane.
SUA
Furtună de zăpadă
O nouă furtună de zăpadă paraliza, vineri, oraşul New York, unde şcolile au fost închise şi sute de zboruri au fost anulate sau au înregistrat întârzieri. Precipitaţiile abundente, care au început joi, vor continua cel puţin până sâmbătă şi serviciile meteorologice au preconizat că stratul de zăpadă va atinge jumătate de metru. Aeroporturile din Newark (New Jersey) şi JFK înregistrau importante întârzieri şi sute de zboruri erau anulate vineri dimineaţă, din cauza zăpezii, a rafalelor de vânt foarte puternice şi a lipsei vizibilităţii.
SPANIA
Alertă
Spania se afla, vineri, în alertă, la apropierea unei furturni ce se formează în Atlantic şi care va provoca rafale de vânt foarte violente ce pot atinge până la 160 de kilometri pe oră în vestul ţării. Această furtună este calificată drept o perturbare turbionară de scurtă durată, dar foarte violentă, ce ar putea cauza prejudicii considerabile. Furtuna, însoţită de rafale de vânt comparabile unui uragan era prevăzută să atingă vineri arhipelagul Canarelor, urmând să atingă peninsula iberică sâmbătă, la primele ore. Cele mai afectate zone vor fi regiunile Galicia, Asturia, Cantabria şi nordul regiunii Castilia şi Leon. Pe mare, vântul va sufla cu o forţă de nouă până la 11 grade, pe coasta nord-vestică a ţării.
MAREA BRITANIE
Fără electricitate
Circa 5.000 de locuinţe din oraşul Perthshire, din centrul Scoţiei, au rămas fără energie electrică din cauza ninsorilor puternice şi a gheţii care au afectat liniile de electricitate. Un strat de zăpadă de circa 60 de centimetri s-a aşternut joi, din această cauză numeroase drumuri fiind impracticabile. Vineri erau prognozate alte ninsori, iar vremea urma să se amelioreze la sfârşitul săptămânii. Zonele afectate sunt Auchterarder, Blackford, Gleneagles, Kinross, Milnathort, Crieff şi Sheriffmuir.
GERMANIA
Suplimentarea numărului de militari
Deputaţii germani au aprobat, vineri, suplimentarea efectivelor contingentului german din Afganistan cu 850 de militari, numărul lor ajungând astfel la 5.350, şi au prelungit misiunea acestora cu un an. 429 din cei 586 de deputaţi prezenţi au aprobat decizia Guvernului, aşa cum era prevăzut, deşi angajamentul militar din Afganistan este foarte nepopular în Germania. În decembrie, cu ocazia unui vot privind reînnoirea mandatului, 445 de deputaţi din cei 594 prezenţi au votat în favoarea continuării operaţiunii militare. Germania dispune în prezent de circa 4.300 de militari în Afganistan, fiind a treia ţară care contribuie la forţa internaţională după SUA şi Marea Britanie. Guvernul a propus consolidarea contingentului cu 850 de militari, dintre care 350 în rezervă. Noul mandat durează până la sfârşitul lui februarie 2011.
SUA
Prins în flagrant
Un angajat al Departamentului american al Apărării poate fi văzut în timp ce vindea documente secrete unui spion chinez, într-o înregistrare video realizată de FBI, care ilustrează cum activităţile de spionaj ale Chinei ar putea reprezenta o ameninţare pentru SUA. Chinezii au obţinut de mai mulţi ani proiectele tututor armelor nucleare din arsenalul SUA şi în ultima perioadă au încercat să-şi intensifice operaţiunile de spionaj. În înregistrarea obţinută de reporterii CBS, un angajat civil al Pentagonului, Gregg Bergersen, care are acces în zone cu un nivel ridicat de securitate, poate fi văzut primind circa 2.000 de dolari de la un spionul chinez Tai Shen Kuo. Acesta discută apoi despre modalitatea prin care îi va facilita lui Kuo accesul la documente secrete. Documentele conţin informaţii despre tipul de arme pe care SUA le vinde Taiwanului, dar şi planurile clasificate ale unui sistem de control care urmează să fie folosit de oficialii taiwanezi. În prezent, Gregg Bergersen ispăşeşte o pedeapsă de cinci ani de închisoare pentru dezvăluirea de informaţii despre apărare. Tai Shen Kuo, un cetăţean american naturalizat, a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru spionaj. Ambii şi-au recunoscut vinovăţia după ce li s-a prezentat înregistrarea şi probele împotriva lor.
BELARUS
Promisiune prezidenţială
Preşedintele belarus a promis să rezolve neînţelegerile cu Polonia, minimizând în acelaşi timp problemele minorităţii poloneze din Belarus, care preocupă autorităţile de la Varşovia. Aleksandr Lukaşenko a avut o întâlnire cu şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski la Kiev, după învestirea noului preşedinte ucrainean, Viktor Ianukovici. Preşedintele polonez, Lech Kaczynski, i-a cerut la 16 februarie omologului său belarus o intervenţie personală după condamnarea a trei membri ai minorităţii poloneze.
TURCIA
Noi arestări
Un număr de 18 militari, dintre care unul în rezervă, au fost arestaţi într-o nouă operaţiune în cazul presupusului complot împotriva Guvernului isalmic conservator din 2003. Operaţiunea a fost desfăşurată în 13 provincii, iar unul dintre suspecţii arestaţi este liderul forţelor paramilitare din provincia Konya, din centrul Turciei. Tribunalul din Istanbul a anchetat deja 31 de militari activi sau în rezervă în cadrul anchetei.
COREEA DE NORD
Intruşi reţinuţi
Coreea de Nord a anunţat că a arestat patru sud-coreeni care ar fi intrat ilegal pe teritoriul său trecând prin China cu intenţia de a se întâlni cu Kim Jong-il, liderul nord-coreean. Coreea de Sud nu a confirmat informaţia, declarând că verifică măsurile de securitate privind cei circa 1.000 de cetăţeni ai săi care lucrează în Coreea de Nord. Cei patru bărbaţi au trecut frontiera dintre oraşul chinez Tumen şi cel nord-coreean Namyang din nord-est în urmă cu câteva zile, a precizat Choi Sung-Yong, militant sud-coreean care reprezintă familiile persoanelor răpite de Coreea de Nord. Acesta îi suspectează pe cei patru că ar fi creştini evanghelişti.
OLANDA
Noutăţi de la Haga
Procesul fostului general sârb bosniac, Zdravko Tolimir, acuzat de genocid pentru rolul său în masacrul de la Srebreniţa din 1995, a început vineri la Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga. Comandant adjunct responsabil de serviciile de informaţii şi securitate în cadrul armatei sârbilor din Bosnia, Zdvarko Tolimir, de 61 de ani, este considerat braţul drept al fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic, inculpat în 1995 de TPI şi urmărit în continuare de poliţie. Fostul general, arestat la 31 mai 2007 în Bosnia-Herţegovina, este urmărit pentru rolul său în masacrarea unui număr de aproape 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani bosniaci de către forţele sârbilor din Bosnia, după căderea enclavelor Srebreniţa şi Zepa, la 11 iulie 1995. Zdravko Tolimir este acuzat de exterminare, asasinat, persecuţii, transfer forţat, expulzare, elemente constitutive ale infracţiunilor de crime de război, crime împotriva umanităţii şi genocid. Începerea procesului fusese amânată de mai multe ori din cauza stării precare de sănătate a acuzatului, care îşi asigură singur apărarea şi pledează nevinovat. Pe de altă parte, TPI a respins vineri amânarea continuării procesului lui Radovan Karadzic, după declaraţia preliminară a fostului lider politic al sârbilor bosniaci.
THAILANDA
Avere confiscată
Curtea Supremă din Thailanda a decis, vineri, să confişte mai mult de jumătate din averea fostului premier Thaksin Shinawatra, aflat în exil, considerând că a profitat de poziţia politică pe care a deţinut-o pentru a se îmbogăţi personal. Cei nouă magistraţi ai Curţii a trebuit să adopte o hotărâre cu privire la cele 76,6 miliarde de bhat (2,3 miliarde de dolari) care reprezentau averea magnatului telecomunicaţiilor, în prezent îngheţată. Banii provin din vânzarea, în ianuarie 2006, a jumătate dintre activele grupului său de telecomunicaţii Shin Corp., către firma singaporeză Temasek, tranzacţie ce a provocat un imens scandal şi a precipitat scăderea definitivă a popularităţii sale. Thaksin Shinawatra, care şi-a reafirmat nevinovăţia pe contul său Twitter, vineri, a fost înlăturat de la putere de o juntă militară în septembrie 2006. De atunci a trăit în exil pentru a evita o condamnare la doi ani de închisoare pentru deturnare de fonduri într-un alt dosar.