ITALIA
Senator în compania Mafiei
Fotografia unui senator italian, suspectat de spălare de bani într-o fraudă de proporţii, a fost publicată de săptămânalul “L\'Espresso”, miercuri, alături de un lider al Mafiei din Calabria. Potrivit site-ului publicaţiei de stânga, fotografiile sunt din timpul unui dineu din 2008, în cadrul căruia senatorul Nicola Di Girolamo este surprins alături de liderul grupării mafiote `Ndrangheta, Franco Pugliese şi Gennaro Mokbel, un om de afaceri din Roma, implicat la rândul său în acest scandal. Franco Pugliese şi Gennaro Mokbel au fost arestaţi, marţi, în timp ce pentru arestarea senatorului Di Girolamo este nevoie de aprobarea comisiei senatoriale. Nicola Di Girolamo a declarat, miercuri, că nu cunoaşte niciun mafiot şi că a fost în Calabria numai de două ori, odată în timpul campaniei electorale, iar apoi pentru a mulţumi după alegeri. Procurorii consideră că senatorul a fost ales în cadrul partidului de centru-dreapta al premierului Berlusconi, datorită voturilor din străinătate, aduse de gruparea \'Ndrangheta în Germania. Aceştia consideră că senatorul a ajutat Mafia să spele foarte mulţi bani.
IRAN
Soliditatea relaţiilor
Preşedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a subliniat joi la Damasc soliditatea şi perenitatea relaţiilor iraniano-siriene, a doua zi după ce SUA au cerut Siriei să se îndepărteze de Iran. “Relaţiile dintre Siria şi Iran sunt fraterne, profunde, solide şi perene şi niciun element nu poate aduce atingere acestor relaţii”, a afirmat preşedintele iranian, a cărui ţară este ameninţată de noi sancţiuni, din cauza programului său nuclear controversat. Mahmud Ahmadinejad a afirmat din nou că statul israelian este pe cale de dispariţie. “Dacă entitatea sionistă vrea să repete erorile trecutului, moartea sa va fi inevitabilă”, a spus acesta, în timpul unei conferinţe de presă cu omologul său sirian, Bashar al-Assad. La rândul său acesta, s-a declarat mirat că administraţia de la Washington îi cere ţării sale să se distanţeze de Iran şi a apărat dreptul regimului de la Teheran la un program nuclear civil.
INDIA
Întâlnire oficială
India şi Pakistanul au reluat, joi, în mod oficial discuţiile bilaterale, în încercarea de a relansa dialogul de pace, întrerupt după atentatele de la Mumbai din noiembrie 2008, soldate cu 166 de morţi. La New Delhi, secretarul indian pentru Afaceri Externe Nirupama Rao şi omologul său pakistanez Salman Bashir au avut o primă întrevedere. Înainte de debutul întâlnirii au apărut diferende între cele două ţări rivale din Asia de Sud privind ordinea de zi, Pakistanul dorind o revenire imediată la un amplu dialog, în timp ce India ar dori ca discuţiile să fie centrate pe problema terorismului, o dorinţă întărită încă o dată după atentatul de la 13 februarie din oraşul indian Pune, soldat cu 16 morţi.
POLONIA
Explozie în mină
O explozie produsă, joi, în mina de cupru ZG Lubin, din sud-vestul Poloniei, s-a soldat cu un mort şi patru răniţi. Şase mineri care lucrau în zonă în momentul producerii exploziei au fost evacuaţi. Un miner de 53 de ani a murit din cauza rănilor suferite. Cauzele exacte ale producerii exploziei nu sunt încă cunoscute.
CHINA
Cutremur
Un seism cu magnitudinea de 5,1 s-a înregistrat, joi, în sud-vestul Chinei, în regiunea Kunming, provocând rănirea a 11 persoane şi importante pagube materiale. Cutremurul s-a înregistrat la circa 90 de kilometri la nord-vest de capitala provinciei Yunnan şi la o adâncime de 16 kilometri. Echipele de intervenţie au fost mobilizate în zonă, unde numeroase case au fost avariate. Autorităţile locale au deblocat cinci milioane de yuani (peste 700.000 de dolari) pentru ajutorarea victimelor. În mai 2008, un cutremur cu magnitudinea de 8,0 grade a afectat provincia vecină, Sichuan, soldându-se cu 87.000 de morţi şi dispăruţi şi cinci milioane de sinistraţi. Autorităţile au anunţat în luna ianuarie că lucrările de reconstrucţie în zonele sinistrate se vor încheia în proporţie de 90% în cursul acestui an.
TURCIA
Cadru constituţional
Criza din Turcia, generată de arestarea mai multor militari acuzaţi de complot împotriva Guvernului islamic conservator, trebuie reglementată într-un cadru constituţional, a declarat preşedinţia, într-un comunicat. Documentul se referă la o reuniune de urgenţă ce a avut loc la sediul preşedinţiei între şeful statului, Abdullah Gul, premierul Recep Tayyip Erdogan şi şeful Statului Major, generalul Ilker Basbug Întrevederea de la palatul prezidenţial, care a durat trei ore, a fost organizată pentru a dezbate criza provocată de arestarea unor ofiţeri acuzaţi de plănuirea unui complot împotriva Guvernului Erdogan în 2003. Un tribunal din Istanbul a inculpat, în noaptea de miercuri spre joi, opt ofiţeri acuzaţi că ar fi complotat în 2003 pentru înlăturarea, numărul militarilor acuzaţi în acest caz ajungând astfel la 20. Cei opt suspecţi, cinci ofiţeri activi şi trei în rezervă, între care şi doi foşti generali, au fost interogaţi timp de mai multe ore de procurori, după care au fost încarceraţi în închisori civile şi militare din oraş. iercuri, aceeaşi curte inculpa, sub acuzaţia de apartenenţă la o organizaţie clandestină, şi trimitea în arest alte 12 personalităţi militare, între care doi amirali în serviciu activ, doi amirali şi un general în retragere, dar şi alţi ofiţeri superiori.
ISRAEL
Proces reluat
Procesul împotriva fostului premier israelian Ehud Olmert, acuzat de deturnări de fonduri, a fost reluat joi, la tribunal din Ierusalim, după şase luni de suspendare. Acest proces, implicând un fost şef de Guvern, este fără precedent în istoria statului israelian. Circa 280 de martori vor fi chemaţi să fie audiaţi. Procurorul general a prezentat, în şedinţa de joi, detalii privind acuzaţiile formulate împotriva fostului premier, inculpat pentru fraude, abuz de putere, uz de fals şi evaziune fiscală. Ehud Olmert riscă o condamnare la închisoare. Procesul a fost deschis la 25 septembrie 2009. Fostul lider al partidului Kadima, de centru, în vârstă de 64 de ani, a demisionat din funcţie la 21 septembrie 2008, după ce poliţia a recomandat inculparea sa pentru un transfer ilegal de fonduri din partea unui donator evreu american. Faptelr au avut loc în perioada în care Ehud Olmert era primar al oraşului Ierusalim, apoi ministru al Industriei şi Comerţului (2003-2006).
SUA
Dispoziţii prelungite
Senatul american a prelungit cu un an trei dispoziţii ale Patriot Act, dispozitivul legislativ de luptă antiteroristă creat de administraţia George W. Bush, în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001. Senatorii au aprobat prelungirea acestor clauze până la 28 februarie 2011. Supravegherea mobilă a comunicaţiilor suspecţilor care utilizează mai multe linii telefonice a fost, astfel, reinstituită. Principiul lupului singuratic, ce permite anchetarea asupra unei persoane care pare să acţioneze pe cont propriu a fost, de asemenea, prelungită. Senatorii au menţinut, totodată, posibilitatea ca autorităţile să acceadă la orice dată tangibilă, cum ar fi mesaje electronice, asupra unui suspect.
ALGERIA
Asasinat
Directorul general pentru Siguranţă Naţională, Ali Tounsi, a fost asasinat joi de un colaborator, în timpul unei reuniuni în biroul său de la sediul poliţiei din Alger. Decesul lui Ali Tounsi a survenit la ora locală 10.45, în timpul unei şedinţe de lucru în cursul căreia un angajat din poliţie, aparent cuprins de o criză de demenţă, şi-a utilizat arma şi l-a rănit mortal, după care a întors arma împotriva sa, rănindu-se grav. O anchetă judiciară a fost demarată pentru a determina circumstanţele acestui asasinat.
ELVEŢIA
Incendiu la centru de azilanţi
Un număr de 26 de persoane au fost rănite în timp ce încercau să scape din incendiul izbucnit într-un centru de primire a solicitanţilor de azil, joi, la Kappelen bei Lyss, în nord-vestul Elveţiei. Este o clădire de trei etaje, incendiul a izbucnit la etajul superior şi unele persoane au încercat să scape aruncându-se pe fereastră. De altfel, răniţii, dintre care majoritatea au fost repede externaţi, au suferit în special fracturi la bazin şi la picioare, ca urmare a căzăturii. Circa 135 de solicitanţi de azil de 30 de naţionalităţi, a căror cerere a fost declarată inadmisibilă, trăiesc în acest centru, însă poliţia nu a fost în măsură să precizeze câte persoane se aflau în clădire în momentul producerii incendiului.
RUSIA
Achiziţii din Franţa
Rusia este interesată să achiziţioneze nave de război franceze din clasa Mistral pentru ca industria ei de apărare să rămână competitivă, a declarat preşedintele Dmitri Medvedev, într-un interviu publicat, joi, de revista franceză “Paris Match”. Pe 8 februarie, Franţa a declarat că poartă negocieri cu Rusia cu privire la vânzarea nu a unuia, ci a patru nave de proiectare şi comandament de tip Mistral, perspectivă care generează rezerve din partea aliatului american şi îngrijorează Georgia şi Ţările Baltice.
FRANŢA
Trafic aerian, perturbat
Traficul aerian este în continuare preturbat în Franţa, joi, afectând în special decolările de pe aeroportul parizian Orly, ca urmare a grevei controlorilor de trafic aerian, care se opun unui proiect european în acest domeniu. Ca şi în cele două zile precedente, 50% din zboruri au fost anulate pe aeroportul Orly, din sudul Parisului şi 15% la aeroportul Roissy, din nordul Parisului, o uşoară ameliorare. Greva a perturbat marţi şi miercuri traficul aerian în Franţa şi a provocat anularea zborurilor în unele state vecine, precum Belgia sau Olanda.