Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 25 Februarie 2010 / 00:00 452 accesări

ISRAEL

Româncă arestată

O echipă a poliţiei din Israel, care acţiona în nordul ţării, a arestat marţi o româncă de 50 de ani, imigrantă ilegală, care s-a dovedit a fi mama unui ofiţer de rang înalt din cadrul serviciului poliţiei române pentru imigraţie. Potrivit postului Arutz Sheva, autorităţile israeliene au crezut iniţial că femeia era o muncitoare din România. Ulterior, s-a dovedit însă că ea este mama unui ofiţer de rang înalt din cadrul serviciului poliţiei române responsabil cu problemele de imigrare. Femeia, care se afla în Israel de mai mult timp, va fi repatriată în România.

GRECIA

Grevă

O manifestaţie din centrul Atenei a degenerat în confruntări între tineri şi poliţişti, primii aruncând cu pietre, iar ceilalţi răspunzând cu gaze lacrimogene. O persoană a fost uşor rănită şi a fost evacuată, iar un tânăr a fost reţinut de poliţie. Miercuri, Grecia era paralizată aproape în totalitate de greva generală împotriva măsurilor guvernamentale de austeritate destinate reducerii drastice a uriaşului deficit al ţării. Măsurile prevăd îngheţarea salariilor şi micşorarea cu doi ani, până la 63 de ani şi jumătate, a vârstei medii de pensionare. Începând de la miezul nopţii trecute, transporturile aeriene şi maritime sunt oprite, serviciile feroviare fiind şi ele practic întrerupte. Autobuzele şi o linie de metrou funcţionau totuşi la Atena pentru a le permite greviştilor să meargă la manifestaţiile prevăzute de sindicate în centrul capitalei la jumătatea zilei, iar taximetriştii nu s-au alăturat grevei. Alte manifestaţii ar urma să aibă loc în marile oraşe ale Greciei, îndeosebi la Salonic, al doilea oraş ca mărime al ţării. Greva ar urma să antreneze închiderea şcolilor, administraţiilor şi tribunalelor, în timp ce băncile, spitalele şi marile întreprinderi din sectorul public funcţionau lent. Grecia este privată şi de orice informaţie din partea posturilor de radio şi televiziune din cauza ralierii la grevă a sindicatului jurnaliştilor, care îi sancţionează pe membrii săi dacă nu participă la mişcarea de protest. Ziarele nu vor apărea joi.

FRANŢA

Grevă pe aeroport

Unul din două zboruri era anulat miercuri dimineaţa în Franţa, pe aeroportul parizian Orly, iar un zbor din patru era anulat pe aeroportul Roissy-Charles-de-Gaulle, în cea de-a doua zi de grevă a controlorilor de trafic aerian. Cele patru sindicate din aviaţia civilă franceză au depus un preaviz pentru organizarea unei greve de marţi până sâmbătă. Acestea denunţă un proiect al Guvernului privind fuzionarea controlului aerian cu cinci ţări europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Elveţia), temându-se de un început al desfiinţării Direcţiei Generale a Aviaţiei Civile, care deţine o funcţie publică de stat. Acest proiect prevede integrarea prestării de servicii de control aerian în toate aceste ţări, în cadrul unei noi entităţi legale.

SPANIA

Evacuări

Între 1.200 şi 1.500 de persoane au fost evacuate în mai multe zone din Andaluzia, din cauza creşterii nivelului apelor fluviului Guadalquivir, provocată de ploile abundente înregistrate în ultimele zile, a anunţat, miercuri, Guvernul regional. Traficul a fost întrerupt pe 20 de şosele din Andaluzia şi autorităţile regionale au mobilizat echipe de salvare, formate din 500 de membri. Ploile au dus la o creştere a nivelului apelor în barajele din regiune, a căror capacitate este acoperită în proporţie de 80%. Autorităţile au fost obligate să deschidă 32 de baraje, pentru a evita o presiune prea puternică a apei pe pereţii lor, ceea ce a accelerat creşterea nivelului apelor pentru numeroase râuri. Vremea ar urma să se îmbunătăţească până vineri, dar sunt aşteptate din nou ploi la acest sfârşit de săptămână. Regiunea a înregistrat deja precipitaţii abundente în decembrie şi ianuarie, la fel ca restul Spaniei. Este vorba despre intemperii fără precedent într-o ţară în care multe regiuni sunt afectate în mod obişnuit de secetă. Barajele andaluze au înregistrat aproape o dublare a rezervelor lor de apă. În întreaga Spanie, aceste rezerve au trecut de la 43% la 72% din capacitatea lor, în cursul acestei ierni deosebit de ploioase.

ALBANIA

Deţinuţi de la Guantanamo

Albania a acceptat să găzduiască încă trei foşti deţinuţi de la Guantanamo, ceea ce ridică la 11 numărul total al celor pe care îi va primi, a anunţat miercuri, la Tirana, un purtător de cuvânt al Ministerului albanez al Afacerilor Interne. Albania va primi un cetăţean tunisian, Saleh Ben Hadi Asasi, un egiptean, Sharif Fati Ali al-Mishat, şi un libian, Abdul Rauf Omar Mahammed Abu al-Qusin. Albania va adăposti pe teritoriul său, cu aceste trei persoane, în total 11 foşti deţinuţi de la Guantanamo, între care cinci sunt uiguri. Totodată, primul dintre cei cinci foşti deţinuţi de la Guantanamo pe care Spania s-a angajat să-i primească, un palestinian, a sosit pe teritoriul ţării. La preluarea funcţiei, în ianuarie 2009, preşedintele american Barack Obama a stabilit data limită pentru închiderea acestui centru de detenţie în ianuarie 2010.

TURCIA

Militari inculpaţi

Şapte militari de rang înalt, dintre care doi în serviciul activ, au fost inculpaţi în noaptea de marţi spre miercuri de un tribunal din Istanbul, fiind bănuiţi de conspiraţie împotriva Guvernului islamic-conservator turc. Doi amirali, Ramazan Cem Gundeniz şi Aziz Cakmak, figurează printre ofiţerii inculpaţi pentru apartenenţă la o organizaţie clandestină având ca obiectiv înlăturarea Guvernului. Suspecţii au fost încarceraţi în centre de detenţie militare şi civile. Alţi 18 suspecţi sunt audiaţi în continuare. Arestarea militarilor, într-o ţară unde armata se consideră garantul regimului laic, a intensificat tensiunile între partizanii Guvernului şi opoziţia laică.

GERMANIA

Demisie din fruntea bisercii

Liderul Bisericii protestante din Germania, Margot Kassmann, şi-a prezentat miercuri demisia după ce a fost depistată conducând un autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice. Margot Kassmann a fost reţinută, sâmbătă seară, în oraşul Hanovra, din centrul Germaniei, după ce a trecut pe culoare roşie a semaforului având un grad de alcoolemie de 1,54 de grame/litru, de cinci ori mai mult decât limita tolerată. Potrivit unui purtător de cuvânt al procurorului, aceasta nu se afla deloc în postura de a conduce.

SPANIA

O altă demisie

Un deputat spaniol, membru al Comisiei parlamentare pentru siguranţă rutieră a demisionat, miercuri, din această comisie după ce a fost depistat pozitiv la un test de alcoolemie. Deputatul Partidului Popular de dreapta Nacho Uriarte, în vârstă de 29 de ani, a fost depistat cu 0,54 miligrame de alcool pe litru în aerul expirat, o valoare de două ori mai mare decât cea admisă (de 0,25 miligrame pe litru). Deputatului i-a fost retras permisul de conducere după ce a fost judecat. Bărbatul a fost depistat pozitiv după ce a avut o coliziune cu un alt autovehicul, la Madrid.

RUSIA

Date pentru summit

Următorul summit Rusia - UE va avea loc în perioada 31 mai-1 iunie în oraşul Rostov-pe-Don, din sud-vestul Rusiei, a anunţat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în urma unei întrevederi la Moscova cu Înaltul reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton. Precedentul summit de la Stockholm din noiembrie 2009 a fost marcat de disensiuni pe tema drepturilor omului şi a perspectivei de aderare la Organizaţia Mondială a Comerţului de către Rusia, care vrea ca aderarea sa să aibă loc concomitent cu cea a Belarusului şi Kazahstanului.

UE

Vizita

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Catherine Ashton, se va deplasa în Israel la 17 martie, a anunţat, miercuri, misiunea israeliană de pe lângă UE. Cu această ocazie, Ashton şi Lieberman îşi vor continua discuţia privind intensificarea relaţiilor dintre Israel şi UE, precum şi în legătură cu alte subiecte. Catherine Ashton îşi anunţase intenţia de a se deplasa pe viitor în Orientul Mijlociu, dar fără a face cunoscută data şi fără a face alte precizări privind etapele vizitei.

PORTUGALIA

Bilanţ revizuit

Un număr de 39 de trupuri neînsufleţite au fost recuperate şi 18 persoane sunt date dispărute în Madeira, după violentele intemperii care au devastat sâmbătă această insulă portugheză, a anunţat, miercuri, Guvernul regional, care a redus bilanţul său precedent de 42 de morţi.

BELARUS

Dispută cu etnicii polonezi

Ambasadorul belarus la UE, Vladimir Senko, a cerut blocului comunitar să nu se implice într-o dispută privind minoritatea poloneză din această ţară. Acesta a făcut aceste declaraţii într-o scrisoare deschisă intitulată: „UE este îngrijorată, dar Belarus solicită răbdare”. Dezbaterea intervine după recente măsuri luate împotriva Uniunii Polonezilor din Belarus, cea mai mare organizaţie neguvernamentală din ţară. Un număr de 40 de activişti ai acestei uniuni, printre care şi liderul ei, Angelika Borys, au fost arestaţi pentru scurt timp săptămâna trecută. Angelika Borys efectuează o vizită la Parlamentul European marţi şi miercuri, pentru a se face mai cunoscută pe plan internaţinal şi pentru a-şi spori gradul de protecţie în ţară. A recomandat UE să evite măsurile punitive şi să se concentreze pe o relaxare a regimului de vize. Relaţiile dintre UE şi Belarus înregistraseră o îmbunăţire anul trecut, când blocul comunitar şi-a retras sancţiunile de circulaţie împotriva preşedintelui său autoritar, Aleksandr Lukaşenko, şi l-a invitat la un summit special la Praga.

ITALIA

Poluare

Pata de petrol provocată de un act de sabotaj într-o fostă rafinărie situată la nord de Milano a ajuns, ieri, în râul Pad, cel mai important din Italia, a anunţat prefectura cu ocazia unei reuniuni de urgenţă organizate la Piacenza. Autorităţile au decis să amplaseze bariere pentru a încerca să limiteze deversarea de petrol în afluentul râului Pad, dar acestea nu au funcţionat. S-a făcut apel către populaţie pentru a evita folosirea apei curente. O echipă formată din pompieri, membri ai protecţiei civile şi Agenţiei regionale pentru protecţia mediului din Lombardia a fost trimisă la faţa locului şi folosesc dispozitive pentru a încerca să absoarbă petrolul. Sute de animale, în special păsări, au murit deja, prinse în pata de petrol cu miros insuportabil şi având o lungime de mai mulţi kilometri. La originea acestei catastrofe ecologice pare să se afle un act de reavoinţă: marţi, în jurul orei patru dimineaţa, vanele depozitului fostei rafinării Lombardi Petroli de la Villasanta, în apropiere de Monza, au fost deschise. Bazinul din Lambro este una dintre regiunile cele mai poluate din Italia. Pad este cel mai important râu din Italia având o lungime de 652 de kilometri şi un debit maxim de 10.300 de metri cubi pe secundă.

MALI

Ostatic eliberat

Filiala din Maghreb a reţelei teroriste al-Qaida a eliberat, marţi, ostaticul francez pe care îl deţinea de aproape trei luni în nordul Mali, la scurt timp după ce a obţinut de la autorităţile din Bamako punerea în libertate a patru islamişti. Autorităţile franceze au confirmat puţin mai târziu eliberarea lui Pierre Camatte, în vârstă de 61 de ani. Bărbatul a fost răpit în cursul nopţii de 26 noiembrie 2009 dintr-un hotel din Menaka, oraş din nord-est, fiind vândut ulterior către AQMI, ramura al-Qaida în Maghrebul islamic. De atunci, a fost deţinut de gruparea algerianului Abdelhamid Abou Zeid, autor al asasinării, în iunie 2009, a unui turist britanic, ostaticul Edwin Dyer. Rămân ostatici cinci europeni, reţinuţi în deşertul din Mali, capturaţi pe teritoriul Mauritaniei: trei spanioli şi un cuplu de italieni.



12