Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 24 Februarie 2010 / 00:00 456 accesări

FRANŢA

Afiş discriminant la adresa românilor

Un afiş cu antetul companiei franceze de căi ferate, SNCF, postat într-un tren TER din Midi-Pyrenees, timp de o săptămână, avertiza în legătură cu prezenţa românilor, sugerând că aceştia sunt hoţi de bagaje şi îndemnând la “semnalarea faptelor românilor către autorităţi”. Afişul respectiv a fost descoperit de un scriitor din regiune, Mouloud Akkouche, în timpul unei călătorii între Foix şi Toulouse, care l-a trimis site-ului Rue89. “În ultimele săptămâni, românii au produs îngrijorare. Într-adevăr, au fost constatate numeroase furturi de bagaje. Vă cerem să fiţi mult mai atenţi. De asemenea, toate faptele românilor trebuie semnalate către PCNS (organismul pentru securitate naţională în cadrul SNCF)”, scria pe afiş, care indica şi un număr de telefon. SNCF a prezentat scuze, anunţând că “o anchetă este în curs”, iar serviciul de comunicare al companiei în Midi Pyrenees a admis faptul că nota a existat, într-adevăr. Potrivit SNCF, niciun pasager nu a depus vreo plângere împotriva afişului, care a rămas vizibil timp de peste o săptămână. PCNS, organismul unde se cerea să fie semnalate faptele românilor, a declarat, de asemenea, că nu are cunoştinţă despre asemenea semnalări, în baza afişului respectiv.

SUA

Pediatru acuzat de violarea a 100 de copii

Un medic pediatru american a fost inculpat pentru circa 100 de violuri şi agresiuni sexuale asupra unor minori, fapte comise într-un interval de peste zece ani, acesta putând fi cel mai grav caz de pedofilie din analele justiţiei americane. Potrivit actului de acuzare publicat de statul Delaware, Earl Bradley a agresat sexual 102 fete şi un băiat din 1998 încoace. În total, va răspunde pentru 471 acuzaţii, mai ales pentru violuri, atingeri de natură sexuală şi exploatare sexuală a unor minori, fapte comise asupra pacienţilor cabinetului său medical din Lewes. Actul de acuzare menţionează că din cabinetul medicului au fost confiscate înregistrări video cu aceste fapte. Ancheta a început în 2009. Procurorul din Delaware, Beau Biden, fiul vicepreşedintelui Joe Biden, a spus că ancheta continuă şi că ar putea fi descoperite şi alte cazuri. Drama a traumatizat micul oraş Lewes, iar serviciile judiciare ale statului încearcă să afle de ce nu s-a făcut nimic în pofida unor plângeri depuse de părinţi, care datau din 2005. Bradley este în detenţie şi cauţiunea a fost fixată la 2,5 milioane de dolari.

MAREA BRITANIE

Atentat în Irlanda de Nord

Un vehicul-capcană a explodat, luni seara, în faţa unui tribunal din oraşul Newry din Irlanda de Nord, la 35 de kilometri sud de Belfast, a anunţat poliţia, precizând că deocamdată nu au fost semnalate victime. Puternica explozie a fost auzită până la o distanţă de trei kilometri şi pare să fi cauzat pagube importante. Atentatul nu a fost revendicat, dar Danny Kennedy, un parlamentar local, membru al unui partid loialist, a afirmat că o grupare republicană dizidentă lansase un avertisment înainte de explozia bombei. Provincia britanică Ulster a cunoscut 30 de ani de violenţe politice între separatiştii catolici şi loialiştii protestanţi, care s-au soldat cu peste 3.500 de morţi şi s-au încheiat prin aşa-numitul acord din vinerea sfântă, din aprilie 1998. La începutul lui februarie, premierul britanic, Gordon Brown şi omologul irlandez, Brian Cowen, au anunţat transferarea în curând a responsabilităţilor în materie de justiţie şi de poliţie de la Londra către Belfast, după dificila încheiere a unui acord între partidele catolic şi protestant care a ridicat ultimul obstacol ce mai stătea în calea unei aplicări depline a procesului de pace lansat în 1998. Totuşi, provincia nord-irlandeză cunoaşte şi acum violenţe sporadice. Cu câteva zile înaintea exploziei de luni, un obuz de mortier, care se pare că nu a explodat, a fost descoperit în faţa unei secţii de poliţie dintr-un sat. La 7 martie 2009, doi militari britanici au fost ucişi în faţa unei cazărmi din apropiere de Belfast, iar două zile mai târziu, un poliţist a fost omorât prin împuşcare în timp ce răspundea la un apel de urgenţă. Aceste două atentate au fost revendicate separat, de două mici grupări republicane care se opun procesului de pace.

TURCIA

Prinşi în subteran de o explozie

Numeroşi mineri au fost blocaţi în subteran, după o explozie de gaz produsă într-o exploatare minieră din nord-vestul Turciei, a anunţat viceguvernatorul local Ibrahim Kucuk, care administrează oraşul Dursunbey din provincia Balikesir. Explozia s-a produs marţi, în jurul orei 16.00 GMT (18.00 ora României), a precizat el. Accidentele miniere sunt destul de frecvente în Turcia, unde 19 persoane au murit la 11 decembrie într-o mină de cărbune din nord-vest.

ITALIA

56 de mandate de arestare într-un dosar de fraudă majoră

Justiţia italiană a emis, marţi, 56 de mandate de arestare, majoritatea împotriva unui senator de dreapta suspectat de legături cu mafia şi împotriva unor responsabili ai societăţilor de telecomunicaţii, pentru o fraudă fiscală de circa 365 de milioane de euro. Din cele 56 de mandate, nouă vizează persoane din Marea Britanie, Elveţia şi SUA, iar celelalte vizează cetăţeni italieni, printre care senatorul Nicola Di Girolamo, membru al Poporului Libertăţii, partidul lui Silvio Berlusconi şi fostul patron al grupului de telecomunicaţii Fastweb, Silvio Scaglia. Magistratul care se ocupă de această anchetă nu a precizat numărul persoanelor efectiv arestate, spunând doar că majoritatea au fost încarcerate. Însă, Girolamo este protejat de exemplu de imunitatea parlamentară, care trebuie ridicată de Senat pentru a-l putea aresta, în timp ce Scaglia este în continuare căutat. Grupurile Fastweb şi Telecom Italia Sparkle au facturat, prin intermediul unor acte contabile complicate, sume importante, în total circa 1,8 miliarde de euro, pentru servicii telefonice şi de internet care nu fuseseră efectuate niciodată, către societăţi străine-paravan, fraudând astfel Fiscul cu 365 de milioane de euro. Senatorul este implicat în acest dosar în calitatea sa de consilier financiar, dar s-au dovedit şi legături cu mafia, a spus magistratul.

OLANDA

Alegeri legislative anticipate la 9 iunie

Alegerile legislative anticipate din Olanda vor fi organizate la 9 iunie, în urma căderii, sâmbătă, a Guvernului de centru-dreapta condus de Jan Peter Balkenende, a anunţat, marţi, serviciul de presă al regatului. Regina a cerut Guvernului demisionar să faciliteze, într-un perioadă scurtă de timp, dizolvarea Camerei Inferioare a Parlamentului, ca alegerile să poată fi organizate la 9 iunie 2010, a anunţat serviciul de presă al regatului. Regina Beatrix, şeful statului olandez, a demarat, luni, consultările, ca urmare a căderii Guvernului lui Balkenende, pe fondul disensiunilor privind eventuala menţinere a misiunii Olandei în Afganistan.

BULGARIA

Fost ministru inculpat pentru abuz de putere

Fostul ministru bulgar al Afacerilor Sociale, Emilia Maslarova, a fost inculpată, marţi, pentru abuz de putere şi deturnare de fonduri, a anunţat Parchetul General din Sofia. Maslarova, care în iulie a devenit deputat socialist, anunţa în noiembrie, în faţa Parlamentului, că renunţa la imunitate deoarece nu îi este teamă de nimic, la puţin timp după cererea de ridicare a imunităţii formulată de procurorul general al Bulgariei, Boris Velcev. Fostul ministru este suspectat de achitarea de două ori a contravalorii unor lucrări de renovare la o policlinică din Stara Zagora, în sumă de 11 milioane de leva (5,6 milioane de euro), o dată prin intermediul bugetului de stat, iar a doua oară prin intermediul programului european PHARE. Proprietarul societăţii de renovare şi fostul adjunct al lui Maslarova urmează să fie inculpaţi, de asemenea, în acest caz. De la data sosirii la putere, în iulie, premierul Boiko Borisov, de centru-dreapta, a promis că prioritatea sa va fi lupta împotriva corupţiei, în particular în rândul foştilor lideri socialişti. Fostul ministru al Agriculturii din Guvernul premierului socialist Serghei Stanişev, Valeri Ţvetanov, a fost inculpat la 8 septembrie pentru abuz de putere, într-un caz de schimb fraudulos de terenuri publice.

FRANŢA

Trafic aerian perturbat de grevă

O grevă a controlorilor de trafic aerian, declanşată în timpul vacanţelor şcolare, a perturbat, marţi, circulaţia avioanelor, fiind înregistrate numeroase anulări de zboruri şi întârzieri. La aeroportul Orly din Paris, jumătate din zboruri au fost anulate, iar la Roissy-Charles de Gaulle, un avion din patru nu a decolat, a anunţat Direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC). Autorităţile aeroportuare le-au recomandat pasagerilor să ia legătura cu companiile aeriene înainte de a se deplasa la aeroport. Patru sindicate din cadrul aviaţiei civile au depus un preaviz pentru organziarea unei greve, de marţi până sâmbătă. Sindicatele denunţă proiectul Guvernului de fuzionare a autorităţii pentru controlarea traficului aerian cu cinci ţări europene (Belgia, Olanda, Luxemburg, Germania şi Elveţia), manifestând temeri privind începerea desfiinţării DGAC. Acest proiect prevede integrarea prestării serviciilor de control al traficului aerian ale acestor ţări într-o nouă entitate legală.

ELVEŢIA

Pană de curent la Lausanne

O importantă pană de curent a cărei cauză este necunoscută a lăsat în beznă o mare parte a oraşului elveţian Lausanne, luni seara. Întreruperea curentului, care a durat numai zece minute în unele cartiere, continua la ora locală 22.30 (23.30 ora României) în alte sectoare din Lausanne, unde trăiesc peste 300.000 de persoane. Poliţia a primit peste 200 de apeluri din partea unor persoane rămase blocate în ascensoare, iar circulaţia metroului automat M2 a fost întreruptă provizoriu.

SUEDIA

Deszăpezirea liniilor de cale ferată cu armata

Ministerul suedez pentru Infrastructură, Asa Torstensson, a declarat că ar putea solicita armatei să participe la operaţiunile de deszăpezire a liniilor de cale ferată. Jumătate din trenurile care circulă între cele trei cele mai mari oraşe ale Suediei, Stockholm, Gothenburg şi Malmo, au fost anulate marţi. În plus, atât trenurile de navetişti, cât şi metroul din regiunea capitalei suedeze sunt încă puternic perturbate de condiţiile meteorologice extreme. Una dintre cele mai importante autostrăzi din Suedia, E4, a fost închisă la sud de Stockholm, după un accident în care a fost implicat un camion, lângă oraşul Sodertalje.

HAITI

Convoi cu ajutoare, atacat de mulţime

Un convoi cu ajutoare alimentare al Programului Alimentar Mondial (PAM), destinat persoanelor sinistrate în urma seismului din 12 ianuarie din Haiti, a fost atacat, luni, în localitatea Limbe din nordul ţării. Potrivit unui comisar al poliţiei oraşului, incidentul s-a produs la ieşirea din localitate, unde mai mulţi haitieni au ridicat baricade pentru a bloca trecerea convoiului. Poliţia naţională s-a grăbit să ajungă la locul incidentului, dar nu au fost operate arestări, a precizat aceeaşi sursă. După discuţiile purtate cu Căştile Albastre chiliene care escortau convoiul, cutiile cu lapte au fost distribuite oamenilor care s-au bătut între ei aruncând cu pietre. Aparent, nu au existat victime. Convoiul, alcătuit din containere cu raţii de alimente şi escortat de ONU, a fost atacat de mai multe sute de persoane care au aruncat cu pietre în direcţia vehiculelor, cerând ajutor, a declarat un martor ocular. Conform unui raport al PAM, organizaţia a furnizat, de la 12 ianuarie, raţii alimentare pentru circa patru milioane de haitieni la Port-au-Prince şi în regiunile afectate de seism. Peste 910.000 de persoane dintr-un total de 1,1 milioane vizate primesc apă în circa 300 de centre de adăpostire la Port-au-Prince, Leogane şi Jacmel, a mai precizat PAM.



12