Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 19 Februarie 2010 / 00:00 448 accesări

IRLANDA

Român mort în urma unei agresiuni

Un român a murit într-un spital din Dublin, la trei zile după ce a fost bătut cu bestialitate de un bărbat care a fost reţinut până pe 15 februarie. Ovidiu Miuţ (30 de ani) a murit marţi, după ce fusese grav bătut sâmbăta trecută. Ludovic Meszaros (27 de ani) a fost reţinut până pe 15 februarie, pentru agresiune şi apoi eliberat. El a fost pus sub acuzare şi urmează să fie înfăţişat Tribunalului din Dublin pentru vătămare corporală gravă.

ITALIA

Români arestaţi pentru uciderea unui conaţional

Doi imigranţi români au fost arestaţi pentru uciderea unui conaţional al cărui cadavru a fost găsit pe 30 decembrie 2009, pe calea ferată, în zona Vermicino, în apropiere de Roma. Moartea românului M.M., în vârstă de 30 de ani, a survenit după mutilarea acestuia, pe fondul unui conflict pentru nişte sticle de vin şi un telefon mobil. Potrivit anchetatorilor, victima a fost bătută şi aruncată în faţa unui tren, pentru câteva sticle de vin şi un telefon vândut apoi cu 20 de euro. În acest caz au fost arestaţi doi cetăţeni români, acuzaţi de omor calificat.

GERMANIA

Profesor ucis într-un colegiu

Un profesor a fost ucis joi dimineaţa, în timpul unui incident petrecut într-un colegiu tehnic din Ludwigshafen, în vestul Germaniei, a anunţat poliţia, precizând că a arestat o persoană. ”Există un mort. Este un profesor omorât de un elev nemulţumit de notele primite”, a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei, Michael Lindner. Atacul s-a produs la ora locală 10.00 (11.00 ora României), iar un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost arestat. ”A fost folosit un cuţit şi s-au tras focuri de armă”, a adăugat acesta. De fapt, mai mulţi profesori au fost agresaţi joi dimineaţă, în incidentul produs la colegiul tehnic din Ludwigshafen. Potrivit presei, însă, nu există alţi răniţi. Colegiul, în care învaţă peste 3.000 de elevi şi lucrează aproximativ 130 de profesori, a fost evacuat. Planuri de intervenţie în caz de criză au fost puse la punct în numeroase instituţii şcolare din Germania, după atacul armat din Winnenden, în Baden-Wurtemberg, soldat cu 16 morţi, în urmă cu 11 luni. Un tânăr de 17 ani, amator de jocuri video violente, a ucis atunci nouă elevi şi trei profesori în colegiul în care învăţase, iar ulterior, alte trei persoane, în timp ce era urmărit de poliţie, după care s-a sinucis. În mai, o adolescentă de 16 ani a fost arestată după ce a încercat să incendieze liceul în care învăţa, la Bonn, cu cocteiluri Molotov. Surprinsă în toaletă în timp ce se pregătea să treacă la acţiune, ea a rănit uşor cu un cuţit o altă elevă. În septembrie, un elev de liceu de 18 ani, înarmat cu un cuţit, un topor şi cocteiluri Molotov, a rănit grav două eleve în incinta liceului în care învăţa, la Ansbach, în apopiere de Nuremberg, după care a fost neutralizat de poliţie.

GRECIA

Bombă în faţa reşedinţei unui ministru

Poliţia a dezamorsat, miercuri, o bombă artizanală amplasată în faţa reşedinţei de serviciu a ministrului grec pentru Protecţia Cetăţeanului, Michalis Chryssohoides, dintr-o suburbie situată la vest de Atena. După ce a fost alertată de către un trecător despre prezenţa unui rucsac suspect în faţa uşii reşedinţei situată la al doilea etaj al unui bloc din Peristerion, poliţia a evacuat clădirea, pentru a neutraliza dispozitivul explozibil găsit în rucsac. Cu câteva ore înainte, Chryssohoides organizase o conferinţă de presă pentru a exprima regretul Guvernului pentru decesul unui imigrant în vârstă de 25 de ani, prins marţi într-un schimb de focuri dintre infractori şi poliţişti. Doi infractori au fost reţinuţi şi deferiţi justiţiei. Angajat pentru a reorganiza poliţia odată cu ajungerea la putere în octombrie a socialiştilor, Chryssohoides a declarat din nou că este hotărât să lupte împotriva criminalităţii din Atena şi din alte oraşe din ţară care au înregistrat o creştere semnificativă a criminalităţii în ultimii ani. Atentatele cu bombă artizanală, puse deseori pe seama mişcării anarhiste sau revendicate de diferite grupări, sunt comise frecvent în Grecia şi vizează birourile şi domiciliile personalităţilor, instituţiile publice, băncile şi reprezentanţele diplomatice.

PAKISTAN

Avalanşă mortală

O avalanşă a provocat moartea a cel puţin 20 de persoane, joi, în timp ce alte 30 sunt date dispărute în localitatea Kundian din nord-vestul Pakistanului, a anunţat poliţia locală.

AFGANISTAN

Şapte poliţişti afgani, ucişi din greşeală

Şapte poliţişti afgani au fost ucişi şi alţi doi răniţi, joi, din greşeală, în cursul unui atac aerian al NATO în nordul Afganistanului, a anunţat Ministerul afgan de Interne. În jurul orei locale 14.30 (12.00 ora României), o patrulă a armatei afgane, a poliţiei şi a NATO a fost atacată de talibani în districtul Imam Sahib din provincia Kunduz. În aceste condiţii, a fost solicitat sprijin aerian din partea NATO, iar forţele afgane au fost bombardate din greşeală. Un purtător de cuvânt al NATO declarat că un incident s-a produs, dar ancheta se află încă în desfăşurare.

VENEZUELA

Măsuri drastice pentru limitarea consumului de apă

Guvernul socialist din Venezuela va creşte drastic tarifele şi chiar va întrerupe aprovizionarea consumatorilor care risipesc apa, pentru a face faţă secetei prelungite, a anunţat ministrul venezuelan al Mediului, Alejandro Hitcher. La Caracas, un consumator care va depăşi limita de 40 de metri cubi de apă pe lună va trebui să achite un preţ de trei până la cinci ori mai mare, precizează ministrul. Capitala Venezuelei este supusă restricţiilor de apă din noiembrie 2009, din cauza secetei care afectează această ţară. În unele zone, apa este oprită până la 48 de ore pe săptămână. Sezonul ploilor este aşteptat abia în luna mai. Seceta a provocat şi o gravă criză energetică, fiind afectat în principal complexul hidroelectric de la Guri, care furnizează 70% din energia ţării. Săptămâna trecută, preşedintele Hugo Chavez a decretat starea de urgenţă energetică pentru lunile care vor urma.

COREEA DE NORD

Seism puternic

Un puternic cutremur cu o magnitudine de 6,7 grade s-a produs joi, în largul zonei de la frontiera dintre Coreea de Nord şi Rusia, fără informaţii imediate privind eventualele distrugeri. Seismul a avut loc la ora locală 10.13 (03.13, ora României), la 111 kilometri nord-est de Chongjin şi la o adâncime de 562 de kilometri. Potrivit centrului de alertă pentru tsunami din Hawaii, cutremurul, al cărui epicentru a fost localizat la aproximativ mijlocul distanţei dintre Vladivostok (Extremul Orient rus) şi Yanji (provincia chineză Jilin), nu a provocat un tsunami.

RUSIA

Ratificarea eformei CEDO

Rusia a ratificat joi, la Interlaken, în centrul Elveţiei, Protocolul 14 privind reforma Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), permiţând astfel intrarea sa în vigoare, a anunţat Consiliul Europei (CoE). Ratificarea reformei CEDO este o dovadă suplimentară că Rusia împărtăşeşte valorile Consiliului Europei, a declarat ministrul rus al Justiţiei, Aleksandr Konovalov. Rusia a depus instrumentele de ratificare ale Protocolului 14 cu ocazia Conferinţei ministeriale asupra viitorului CEDO, organizată la Interlaken, de către Elveţia, ţară care deţine în prezent preşedinţia semestrială a Comitetului de Miniştri, organul executiv al Consiliului Europei.

FRANŢA

Rejudecarea a cinci foşti deţinuţi de la Guantanamo

Curtea de Casaţie, cea mai înaltă instanţă judiciară din Franţa, a anulat deciziile care permiteau eliberarea a cinci foşti deţinuţi de la Guantanamo, care vor fi rejudecaţi de Curtea de Apel din Paris, pentru asociere în scopuri teroriste. La 19 decembrie 2007, tribunalul corecţional din Paris a stabilit că cei cinci bărbaţi, toţi francezi, se deplasaseră în perioada 2000 – 2001 în Afganistan, pentru asociere cu terorişti. Pentru aceste acţiuni, tribunalul l-a condamnat pe Brahim Yadel la cinci ani de închisoare, între care patru cu suspendare, iar Mourad Benchellali, Nizar Sassi, Khaled Ben Mustapha şi Redouane Khalid au fost condamnaţi la patru ani de detenţie, între care trei cu suspendare. Dar la 24 februarie 2009, Curtea de Apel din Paris anulase argumentele procurorilor. Cei cinci bărbaţi fuseseră încarceraţi în perioada 2002 - 2004 în baza americană Guantanamo, ulterior fiind transferaţi în Franţa. La Guantanamo au fost interogaţi de trei ori de serviciile de informaţii franceze. În cursul procesului de la Curtea de Apel, avocaţii apărării au denunţat lipsa de loialitate faţă de procedură şi încălcarea drepturilor deţinuţilor. Instanţa a anulat deciziile şi i-a eliberat pe cei cinci suspecţi. Parchetul a sesizat imediat Curtea de Casaţie, care a decis rejudecarea suspecţilor.

NORVEGIA

Azil politic pentru fostul consul al Iranului la Oslo

Norvegia i-a acordat, joi, azil politic fostului consul al Iranului la Oslo, care a demisionat din funcţie în semn de protest faţă de represiunile din ţara sa, a anunţat Oficiul norvegian al Imigraţiei (UDI). “Azilul politic în Norvegia a fost acordat lui Mohammed Raza Heydari şi familiei acestuia”, a declarat o purtătoare de cuvânt a administraţiei, Bente Engesland. La începutul lui ianuarie, Heydari şi-a anunţat demisia din funcţia de consul pentru a protesta faţă de reprimarea manifestaţiilor opoziţiei iraniene, la 27 decembrie, în timpul cărora au murit cel puţin opt persoane, iar alte câteva sute au fost rănite sau încarcerate. Heydari, care şi-a pierdut paşaportul diplomatic părăsind funcţia, şi-a justificat cererea de azil politic prin necesitatea de a obţine documente care să-i permită să călătorească liber din Norvegia. Fostul diplomat, care locuieşte la Oslo cu soţia şi cei doi copii ai lor, refuza să revină în ţara sa, temându-se că va fi supus la represalii, în pofida solicitărilor Teheranului.

OLANDA

Demisia secretarului executiv al Convenţiei ONU pentru Climă

Olandezul Yvo de Boer, oficialul cu cel mai înalt rang care se ocupă de problemele legate de climat în cadrul ONU, şi-a prezentat demisia şi va părăsi funcţia la 1 iulie 2010, pentru a se alătura sectorului privat, a anunţat, joi, secretariatul acestuia. De Boer era, din septembrie 2006, secretarul executiv al Convenţiei ONU pe tema schimbărilor climatice (UNFCCC), din care fac parte 194 de ţări. Acest anunţ intervine la două luni după Conferinţa de la Copenhaga asupra modificărilor climatice, considerată o decepţie sau chiar un eşec, de numeroşi participanţi. De Boer se va alătura grupului de consiliere KPMG şi va lucra cu mai multe universităţi.

ARGENTINA

Dispută petrolieră cu Marea Britanie

Argentina a anunţat că va lua măsuri pentru a împiedica exploatarea petrolieră în largul Insulelor Falklands (Malvine), după ce anunţul sosirii iminente a unei platforme britanice în această zonă a intensificat tensiunile dintre cele douăţări. Adjunctul ministrului argentinian de Externe, Victorio Taccetti, a subliniat că Argentina va lua măsuri nespecificate de oprire a explorării petroliere în largul Insulelor Falklands, dar a precizat că nu vede în această dispută o repetare a conflictului din 1982 cu Marea Britanie. Platforma urma să se deplaseze, în noaptea de miercuri spre joi, din apele internaţionale până în zona revendicată de Marea Britanie şi Argentina, în jurul Insulelor Falklands. Ea urmează să ajungă la locaţia sa astăzi. În replică, Guvernul britanic a declarat că Argentina nu are drept de jurisdicţie în zonă. Disputa dintre cele două state a izbucnit după decretul din această săptămână al preşedintelui Cristina Kirchner, care solicită navelor ce călătoresc între Argentina şi Falklands sau care se deplasează în apele revendicate de Argentina să ceară permisiune de la Buenos Aires.

GERMANIA

Grevă la Germanwings

Sindicatul German al Piloţilor, Cockpit, a anunţat oficial, joi, declanşarea grevei pentru perioada 22-25 februarie 2010, timp în care programul zborurilor va fi afectat. În acest sens, compania low-cost a realizat un plan de zbor înlocuitor, care poate fi disponibil pe site-ul www.germanwings.com, acesta fiind actualizat în permanenţă. Pasagerii care au achiziţionat bilete de avion pentru perioada 22-25 februarie şi îşi doresc modificarea datelor de zbor nu vor plăti nicio sumă suplimentară pentru realizarea unei noi rezervări, anunţă reprezentanţii companiei. Astfel, Germanwings precizează că singurele condiţii sunt ca zborul iniţial să fi fost rezervat înainte de data de 16 februarie, ora 23.59, iar noul zbor să fie planificat până la data de 25 martie, destinaţia rămânând aceeaşi. Din România, Germanwings poate fi accesat la numărul de call-center 0903760101.

SPANIA

Pană de curent în Tenerife

Insula spaniolă Tenerife din arhipelagul Canarelor, afectată de o furtună, joi, a fost privată în totalitate de electricitate. Insula are o populaţie de un milion de locuitori. Arhipelagul Canarelor este afectat de o furtună cu rafale de vânt de până la 120 de kilometri pe oră.

ITALIA

Circulaţie auto interzisă la Milano şi Torino

Oraşele Milano şi Torino din nordul Italiei au decis să interzică circulaţia autovehiculelor, duminică, 28 februarie, cerându-le şi primarilor altor localităţi să adopte măsuri similare pentru reducerea emisiilor poluante. Circulaţia vehiculelor în Milano a fost interzisă şi pe 31 ianuarie, în condiţiile în care poluarea depăşea limitele normale de trei săptămâni.



12