TURCIA
Poliţişti arestaţi
13 poliţişti de la Serviciul Paşapoarte Străine şi patru comisari ai aceleiaşi direcţii au fost arestaţi preventiv, pentru trafic de persoane, victimele provenind inclusiv din România, în urma unei anchete începute în urmă cu aproximativ şase luni. Autorităţile de la Istanbul au stabilit că poliţiştii şi comisarii aveau legături cu o reţea infracţională de traficanţi de persoane, care obliga femei din Rusia, R. Moldova, România şi Bulgaria să se prostitueze sau să lucreze ca menajere şi dădace. Membrii grupării le-au făcut victimelor acte de identitate false şi au aranjat unele căsătorii frauduloase pentru acestea. Taxele pentru un act de identitate fals ajungeau la 9.000 de dolari. Potrivit legislaţiei din Turcia, o persoană căsătorită de trei ani cu un cetăţean turc poate primi cetăţenie turcă. Anchetatorii suspectează în acest caz şi angajaţi ai Oficiului pentru Angajări din Ankara.
SIRIA
Primul ambasador SUA
Preşedintele Obama l-a numit, marţi, pe diplomatul de carieră Robert Ford în funcţia de ambasador în Siria, funcţie vacantă timp de cinci ani, acesta fiind un semn al deschiderii faţă de Damasc în cadrul politicii sale de promovare a eforturilor de pace în Orientul Mijlociu. Dacă această nominalizare este aprobată de Senat, Ford va fi primul ambasador american la Damasc după ce Washingtonul l-a convocat pe predecesorul său în urma asasinării, în februarie 2005, a premierului libanez Rafic Hariri, incident pentru care Siria a fost criticată. Washingtonul a anunţat vineri că a primit acordul oficialilor sirieni pentru candidatul său. Numeroase publicaţii au făcut referire la Robert Ford, un fost ambasador în Algeria care a deţinut, de asemenea, funcţii la ambasada americană din Irak. Anunţul nominalizării lui Robert Ford a fost făcut înaintea vizitei în Siria a lui William Burns, un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, pentru a intensifica dialogul cu Damascul sub toate aspectele relaţiilor bilaterale dificile dintre cele două ţări.
ABHAZIA
Bază militară rusă
Rusia şi Abhazia au semnat, miercuri, un acord care permite instalarea unei baze militare ruse pe teritoriul regiunii separatiste georgiene. Acordul, parafat cu ocazia vizitei la Moscova a liderului separatist abhaz, Serghei Bagapş, le permite forţelor ruse ”să apere suveranitatea şi securitatea Republicii, în comun cu forţele armate abhaze”. Acordul, care defineşte statutul legal al personalului militar rus şi reglementările privind proprietatea bazei, va fi valabil timp de 49 de ani. Potrivit Moscovei, 1.700 de militari ruşi se află în prezent pe teritoriul Abhaziei, dar cifra nu include sute de agenţi ai poliţiei de frontieră subordonaţi serviciilor de informaţii ruse. Rusia şi Georgia au fost implicate, în august 2008, într-un conflict pentru controlul asupra Osetiei de Sud. În urma conflictului, Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud.
UNGARIA
Captură de arme şi muniţii
Poliţia a confiscat 52 de arme deţinute ilegal şi peste 44.000 de piese de muniţie în trei judeţe din estul Ungariei, a declarat, miercuri, un purtător de cuvânt al poliţiei locale. Arsenalul este cea mai importantă descoperire de acest fel din ultimii ani, a afirmat Miklos Fekete, de la poliţia din Jasz-Nagykun-Szolnok, care a adăugat că, deocamdată, anchetatorii nu au stabilit dacă armele au legătură cu vreo activitate infracţională. Dintre cei opt suspecţi în acest caz, şase au fost plasaţi în arest preventiv. Majoritatea armelor, variind de la mine din cel de-al doilea război mondial până la grenade şi arme moderne - printre care şi o componentă a unei arme pentru avioanele MIG-15 - au fost descoperite în locuinţele suspecţilor, care au pledat nevinovat, pretinzând că sunt colecţionari de echipamente militare. Zoltan Rigo, de la poliţia din Szolnok, a declarat că unele arme - puşti de vânătoare şi arme pentru autoapărare - erau deţinute legal de către proprietari, în baza unui permis. El a remarcat, totuşi, că detectivii au descoperit un poligon de trageri ilegal în apropierea unuia dintre imobile.
EGIPT
Tone de explozibil la graniţa cu Gaza
Poliţia egipteană a confiscat 3,5 tone de explozibil în apropierea frontierei cu Fâşia Gaza, destinate contrabandei spre teritoriul palestinian controlat de Hamas. TNT-ul a fost descoperit marţi, ambalat în 79 de saci, într-un depozit clandestin din Sarsuriya, în apropierea punctului de tranzit Rafah. Locuitorii au furnizat poliţiei informaţii despre existenţa explozibililor. Numeroase tuneluri de contrabandă există la frontiera între Egipt şi Fâşia Gaza. Tunelurile, indispensabile economiei din Fâşia Gaza, permit evitarea blocadei israeliene impusă în iunie 2007.
ZIMBABWE
Ieşire din sistemul de certificare a diamantelor
Preşedintele statului Zimbabwe, Robert Mugabe, ameninţă cu ieşirea din sistemul internaţional de certificare a diamantelor la comercializarea producţiei din minele Marange, zonă unde armata este acuzată de încălcări ale drepturilor omului. Sistemul de control Kimberley vizează eliminarea de pe piaţa internaţională a diamantelor utilizate ca sursă de finanţare a conflictelor armate. Reprezentanţii sistemului Kimberley au acordat un ultimatum statului Zimbabwe, somat să îşi retragă militarii din zonă, până în iunie. ”Noi încercăm să respectăm regulile jocului, dar avem şi altă opţiune. Putem vinde diamantele şi altfel”, a ameninţat liderul de la Harare. Armata din Zimbabwe este acuzată de expulzarea minerilor clandestini de la Marange cu forţa, utilizând munca forţată pentru exploatarea minelor. O echipă de anchetatori a Sistemului de Certificare Kimberley (KPCS) a avertizat că Zimbabwe ar putea fi exclus din organizaţie, timp de şase luni.
ITALIA
Evacuări din cauza alunecărilor de teren
Cei 2.300 de locuitoriu ai satului italian Maierato din regiunea Calabria au fost evacuaţi din cauza riscului producerii de alunecări de teren, în urma precipitaţiilor abundente care s-au abătut asupra zonei. Alunecări de teren au avut loc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, fără îndoială din cauza unui fenomen de tasare, a declarat prefectul provinciei Vibo Valentia unde se află satul. Pompierii şi specialiştii din cadrul Protecţiei Civile au continuat, miercuri, operaţiunile de survolare a zonei, care este expusă unui risc sporit deoarece a continuat să plouă în cursul zilei. Autorităţile urmează să se reunească pentru a decide dacă vor menţine evacuat întregul sat sau dacă permit întoarcerea temporară a locuitorilor. Un alt sat, San Fratello, situat în Sicilia, a fost parţial evacuat luni,, 2.000 din cei 4.500 de locuitori fiind nevoiţi să părăsească localitatea unde o alunecare de teren a distrus zeci de case, dar şi şcolile şi biserica. În octombrie, o alunecare de teren din regiunea siciliană Messina s-a soldat cu moartea a circa 30 de persoane, iar alte peste 700 au rămas fără locuinţe. Presa şi numeroşi specialişti au denunţat urbanizarea anarhică din regiune şi nerespectarea normelor în construcţii, considerate ca fiind una din cauzele producerii tragediei.
TURCIA
Inundaţii din cauza deschiderii unui baraj din Bulgaria
Partea de nord-vest a Turciei este afectată de inundaţii puternice, după ce Bulgaria a deschis barajele de pe râul Meric, care străbate regiunea turcă Edirne. Oficialii bulgari l-au avertizat pe guvernatorul provinciei Edirne că intenţionează să deschidă barajul, ca urmare a ploilor abundente înregistrate recent şi a topirii zăpezii. În unele zone, râul Meric a ieşit din matcă, autorităţile fiind obligate să închidă mai multe drumuri şi instituţii, în timp ce echipele de intervenţie au evacuat populaţia din calea apelor. Ministrul turc al Mediului şi Pădurilor, Veysel Eroglu, a anunţat marţi că nu există pericole foarte mari în Edirne, adăugând că aproximativ zece case au fost afectate de inundaţii. Între timp, un centru de management al crizei a fost înfiinţat la graniţă, în vederea luării unor măsuri de prevenire a inundaţiilor.