Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 16 Februarie 2010 / 00:00 448 accesări

FRANŢA

Români reţinuţi pentru fraudă

Doi români au fost reţinuţi şi sunt cercetaţi penal de autorităţile franceze pentru că ar fi creat aproximativ o sută de conturi bancare folosind identităţi reale ale unor tineri romi, însă acte de identitate false, creând un prejudiciu de aproape 550.000 de euro. Cuplul de români ar fi întocmit ordine de plată false, cu ajutorul cărora ar fi obţinut cecuri şi plăţi prin carduri pentru diverse obiecte electrocasnice. În urma a luni întregi de anchetă şi a unei percheziţii spectaculoase într-o tabără de romi, anchetatorii i-au depistat pe cei doi suspecţi. Românii sunt cercetaţi penal pentru escrocherie în grupare organizată şi au fost introduşi în arest, duminică.

SUA

Cel puţin trei morţi, într-un accident de elicopter

Cel puţin trei persoane - doi adulţi şi un copil - au murit duminică, la bordul unui elicopter care s-a prăbuşit şi apoi a luat foc, la Phoenix, în statul american Arizona, relatează presa locală luni. Elicopterul s-a prăbuşit între două case, din motive încă necunoscute.

GERMANIA

Avion prăbuşit

Un avion de afaceri de tip Cessna Citation 550 s-a prăbuşit duminică, în landul Saxonia din estul Germaniei, având cel puţin doi piloţi la bord, a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei, fără a preciza, până la acest moment, numărul total al victimelor. Echipele de intervenţie au localizat epava aeronavei în apropierea graniţei cu Cehia, a afirmat el, adăugând că pentru moment, numai cei doi piloţi au fost găsiţi. În general, până la opt persoane pot călători la bordul acestui tip de avion. Avionul a decolat din Praga şi urma să aterizeze în oraşul Karlstradt, situat în vestul Suediei. Legătura radio s-a pierdut la ora locală 20.20 (21.20, ora României), în timp ce aparatul se afla la 36 de kilometri sud-est de Dresda.

TURCIA

Confruntări între kurzi şi poliţie

O manifestaţie organizată luni, la Diyarbakir, principalul oraş din sud-estul Turciei, cu populaţie majoritar kurdă, a degenerat în confruntări cu poliţia, numeroase persoane fiind reţinute, la exact 11 ani de la arestarea liderului kurd Abdullah Ocalan. Aproximativ 3.000 de persoane adunate în centrul oraşului au denunţat capturarea, la 15 februarie 1999, în Kenya, a liderului rebel kurd. Protestatarii au atacat forţele de ordine cu pietre şi bâte, iar poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene. Aproximativ 30 de protestatari au fost reţinuţi. Majoritatea magazinelor au fost închise în Diyarbakir. La Istanbul, aproximativ 500 de persoane au protestat în zona Taksim, pe partea europeană a metropolei, în favoarea liderului-fondator al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Zeci de manifestanţi au fost implicaţi în confruntări cu forţele de ordine, care au utilizat gaze lacrimogene. Agenţi turci ajutaţi de serviciile de informaţii americane l-au capturat pe Abdullah Ocalan la Nairobi, unde liderul rebel se adăpostise câteva zile în incinta ambasadei Greciei. Ocalan a fost transferat în Turcia şi condamnat la moarte în iunie 1999, ulterior pedeapsa fiind comutată în detenţie pe viaţă.

BELARUS

Activişti ai Uniunii Polonezilor, reţinuţi

Aproximativ 80 de activişti ai Uniunii Polonezilor din Belarus au fost reţinuţi luni, în timp ce se deplasau la procesul unui membru al acestei asociaţii nerecunoscute de autorităţile belaruse. Ministerul polonez de Externe a solicitat explicaţii din partea autorităţilor belaruse referitoare la atitudinea faţă de minoritatea poloneză. Polonia i-a transmis, vineri, şefului diplomaţiei belaruse, Serghei Martynov, aflat în vizită la Varşovia, un avertisment referitor la posibilitatea blocării relaţiilor Poloniei şi UE cu Belarusul. Tot vineri, premierul Poloniei, Donald Tusk, a denunţat acţiunile regimului Aleksandr Lukaşenko împotriva minorităţii poloneze. Săptămâna trecută, şefa diplomaţiei UE, Catherine Ashton, şi-a exprimat preocuparea în legătură cu situaţia minorităţii poloneze din Belarus, iar preşedintele PE, Jerzy Buzek, nu a exclus posibilitatea întreruperii relaţiilor, dacă Belarusul va continua să încalce drepturile omului. Aproximativ 400.000 de polonezi trăiesc în Belarus, o ţară de zece milioane de locuitori.

RUSIA

Fost poliţist, condamnat în dosarul Politkovskaïa

Serghei Hadjikurbanov, un fost poliţist rus a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru că a extorcat 350.000 de dolari de la principalul martor din dosarul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaïa. Fostul poliţist este suspectat de acuzare şi că a pus la punct logistica în acest asasinat. În septembrie, Curtea Supremă a trimis la Parchetul acest dosar, dând satisfacţie rudelor victimei. Dmitri Muratov, redactorul-şef al ”Novaïa Gazeta”, pentru care lucra jurnalista asasinată, a salutat decizia. Decizia a intervenit după ce trei presupuşi complici, achitaţi în primul proces, compar din nou pentru aceleaşi acuzaţii. Persoana care a ordonat asasinatul nu a fost identificată, iar presupusul criminal este căutat în continuare.

ELVEŢIA

Incendiu la un hotel din Geneva

Circa 90 de persoane, majoritatea turişti străini, au fost evacuate, în noaptea de duminică spre luni, dintr-un hotel din centrul Genevei, după izbucnirea unui incendiu la mansarda imobilului. Alarma hotelului Terminus, situat în faţa gării Cornavin, a fost declanşată către ora locală 3.00 (4.00 ora României). Focul a cuprins vizibil mansarda, un local tehnic, iar fumul s-a extins rapid către etajele superioare. Trei persoane care s-au intoxicat din cauza fumului au fost transportate la spital dar au fost repede externate. În total, 90 de locatari au fost evacuaţi din clădirea hotelului de trei stele, potrivit poliţiei. Marea majoritate erau străini - georgieni, spanioli, portughezi - lucru care a crescut dificultatea dialogului cu serviciile de salvare.

FRANŢA

Fiica primarului Kievului, jefuită

Fiica primarului capitalei ucrainene a fost, luni, victima unui furt, rămânând fără bijuterii în valoare de 4,5 milioane de euro, pe şoseaua dintre aeroportul Roissy şi Paris. Kristina Cernoveţkaïa, al cărei tată, Leonid, a fost patronul uneia dintre cele mai mari bănci ucrainene, înainte de a deveni, în 2008, primar al Kievului, circula pe şoseaua A1, într-o maşină de lux condusă de un şofer al aeroportului Roissy. Geanta i s-a furat într-o suburbie a Parisului, într-un furt numit ”la portieră”. Astfel de furturi sunt comise de persoane care circulă pe motocioclete şi deschid portiera sau sparg geamul maşinii în timp ce vehiculul este oprit într-un ambuteiaj sau la semafor. Hoţul a reuşit să fugă cu geanta victimei, care conţinea inele, cercei şi alte bijuterii în valoare de 4,5 milioane de euro. Tânăra mai avea cu ea peste 10.000 de dolari bani gheaţă, care însă nu i-au fost furaţi.

MAREA BRITANIE

Sute de manifestanţi au blocat o uzină de armament nuclear

Sute de militanţi pacifişti au blocat, luni, o uzină de armament nuclear din oraşul Aldermaston, din sud-estul Angliei, pentru a protesta faţă de modernizarea sistemului de armament strategic britanic Trident. Potrivit poliţiei, circa 400 de militanţi şi aproximativ 800, potrivit activiştilor, s-au adunat la ora 07.00 GMT (09.00 ora României) în faţa fabricii companiei AWE, care participă la modernizarea sistemului de rachete nucleare Trident, plasat la bordul a patru submarine, care reprezintă forţa britanică de disuasiune. Militanţii, majoritatea britanici, dar veniţi şi din alte ţări din Europa, s-au plasat în faţa celor şapte uşi ale clădirii, pe care intenţionau să le blocheze toată ziua. Zece arestări au avut loc în cursul dimineţii. ”Este vorba despre cea mai importantă blocadă din ultimii ani”, a precizat preşedintele Campaniei pentru Dezarmare Nucleară, Kate Kudson. Doi deţinători ai Premiului Nobel pentru Pace, Jody Williams, decorat pentru o campanie împotriva minelor antipersonal şi Mairead Maguire, care a militat împotriva violenţelor din Irlanda de Nord, au participat la miting. Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat o relansare a negocierilor internaţionale în vederea dezarmării nucleare, în cadrul unui discurs rostit în aprilie 2009, la Praga.

SERBIA

Poliţist rănit grav într-o explozie

Un poliţist a fost rănit grav, duminică seară, iar alţi trei civili au fost răniţi mai uşor într-o explozie produsă în sudul Serbiei, la graniţa cu Kosovo, zonă unde tensiunile sunt recurente, a anunţat, luni, Ministerul sârb al Afacerilor Interne. Un dispozitiv explozibil a fost plasat sub vehicul şi a explodat, în timp ce ofiţerul de poliţie Blerim Mustafa şi soţia sa au urcat în maşină, în oraşul Bujanovaţ, din sudul Serbiei. Poliţistul a fost transferat către Belgrad pentru a fi spitalizat acolo, din cauza gravităţii rănilor. Soţia sa, precum şi doi trecători, răniţi mai uşor, au primit îngrijiri medicale la faţa locului. Ministrul sârb de Interne, Iviţa Dacici, a evocat, la postul B92, ”un atac terorist condus de albanezi care se opun poliţiei multietnice din care face parte poliţistul rănit”. Această poliţie, care reuneşte sârbi şi albanezi, a fost creată de Belgrad, pentru a calma tensiunea din regiunea afectată de şomaj şi sărăcie şi unde majoritatea populaţiei este albaneză. Oraşele Bujanovaţ, Presevo şi Medvedja sunt situate în valea Presevo, teatrul, în 2001, al unor confruntări violente între forţele de securitate sârbe şi rebeli albanezi care doreau alipirea văii la Kosovo.

AUSTRALIA

Condamnaţi pentru un plan de atac terorist

Cinci persoane au fost condamnate, luni dimineaţă, la pedepse cuprinse între 23 şi 28 de ani de închisoare, pentru pregătirea unui atentat terorist în Australia, ca protest faţă de participarea trupelor australiene la conflictele din Afganistan şi Irak. Cei cinci bărbaţi, locuitori ai oraşului Sydney ale căror nume nu au fost dezvăluite, fuseseră găsiţi vinovaţi, în octombrie, pentru deţinere de arme de foc, produse chimice şi manuale pentru fabricarea unor bombe, în perioada iulie 2004 - noiembrie 2005, pregătind un atentat a cărui ţintă nu a fost dezvăluită. Cei cinci acuzaţi - patru originari din Liban şi unul din Bangladesh - erau convertiţi la islamTribunalul a apreciat că ”există probe suficiente că inculpaţii doreau să creeze cel puţin daune grave, fiind un pericol semnificativ pentru populaţie”. Alte patru persoane acuzate de participare la complot au pledat vinovat şi au fost condamnate la pedepse de până la 18 ani de detenţie.

SUA

Ninsori abundente în sud

Sudul SUA se pregăteşte din nou de vreme de iarnă, meteorologii avertizând că o a doua furtună va aduce şi mai multă zăpadă. Serviciul meteorologic american a emis o avertizare de vreme rece pentru zona de sud a SUA, inclusiv statele Indiana şi Illinois, în timp ce o avertizare de viscol a fost emisă pentru Ohio şi West Virginia. Compania aeriană Delta Airlines a anunţat, duminică, anularea a 400 de zboruri programate începând din cursul dimineţii până luni la prânz, majoritatea în statul Tennessee, Georgia, North Carolina şi South Carolina. De asemenea, AirTran Airways a anulat, luni, 48 de curse către şi din direcţia oraşului Atlanta. O avertizare de ninsori a intrat în vigoare luni, la ora locală 09.00 (16.00, ora României), în Washington. În această regiune, stratul omătului a ajuns la circa 140 de centrimetri. Mai multe autostrăzi au fost închise timp de câteva ore în zona oraşului american Kansas, duminică după-amiază, din cauza unor accidente rutiere în lanţ, provocate de furtunile de zăpadă. În urma unui accident în lanţ care a implicat peste 20 de maşini, pe autostrada I-35, 13 persoane au fost transportate la spital, majoritatea prezentând răni uşoare. Alte 40 de vehicule s-au ciocnit în lanţ pe autostrada Interstate 435, de lângă râul Kansas.

BULGARIA

Trafic perturbat de ninsori

Ninsorile din cursul nopţii de duminică spre luni au provocat ambuteiaje, luni, în unele zone din capitala bulgară, iar copacii căzuţi au blocat tramvaiele care circulă prin apropierea ambasadei Rusiei. Potrivit municipalităţii din Sofia, lucrările de îndepărtare a zăpezii s-au desfăşurat pe tot parcursul nopţii. Între timp, după situaţia de urgenţă declarată duminică în sud-estul Bulgariei, din cauza revărsării râului Tundja, echipele de intervenţie au drenat zona în cursul nopţii, anunţând că nivelul apelor a scăzut.

SOMALIA

15 ani de închisoare pentru 11 piraţi

11 cetăţeni somalezi au fost condamnaţi la 15 ani de închisoare fiecare, pentru piraterie, de către un tribunal din Berbera, principalul port al provinciei autonome Somaliland, situată în nordul Somaliei. Cei 11 au fost reţinuţi în decembrie şi acuzaţi de acte de piraterie şi de tentativă de răpire cu folosirea armelor.



12