Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 11 Februarie 2010 / 00:00 400 accesări

BULGARIA

Jurnalist agresat

Un reporter bulgar care lucrează pentru emisiunea Gospodari na Efira a fost atacat în oraşul Veliko Târnovo, de proprietarul unei companii de construcţii pe care o investiga. Dimitar Vurbanov, în vârstă de 23 de ani, a fost lovit în cap cu un ciocan, în cursul unei întâlniri cu omul de afaceri Hristo Ciapanov. Reporterul a suferit răni grave şi a fost transportat la spital. Hristo Ciapanov, în vârstă de 55 de ani, a fost reţinut de poliţie pentru a fi interogat în legătură cu agresarea reporterului postului public de televiziune bTV. Potrivit unor surse, compania de construcţii ajunsese în atenţia presei după mai multe sesizări formulate de clienţi ai acesteia.

RUSIA

Avioane Suhoi pentru Vietnam

Rusia va furniza Vietnamului 12 avioane de vânătoare Su-30MK2 suplimentare, precum şi echipamente pentru avioane militare, în valoare totală de circa un miliard de dolari, a anunţat, miercuri, o sursă militaro-diplomatică. Vietnamul, unul dintre principalii clienţi pentru avioanele de vânătoare ruseşti de tip Suhoi, a încheiat deja, la începutul lui 2009, un contrat pentru achiziţionarea a opt aparate Su-30MK2. Într-o altă ordine de idei, Moscova şi Hanoi au semnat, la sfârşitul anului trecut, un acord în domeniul Apărării care prevede vânzarea a şase submarine ruseşti pentru suma de aproximativ două miliarde de dolari, cu ocazia unei vizite întreprinse în Rusia de premierul Nguyen Tan Dung. Rusia şi Vietnamul au o lungă istorie în domeniul cooperării. În timpul Războiului Rece, fosta URSS a acordat un ajutor vital acestei ţări comuniste.

SUA

Seism moderat

Un cutremur cu magnitudinea de 4,3 grade s-a produs miercuri dimineaţa, în Illinois, fiind resimţit şi în oraşul Chicago. Seismul, al cărui epicentru a fost localizat la circa 77 de kilometri vest de centrul oraşului Chicago, s-a produs la ora locală 04.00 (12.00, ora României). Deocamdată nu există informaţii privind eventuale pagube materiale.

FRANŢA

Ninsori abundente

Direcţia Generală de Aviaţie Civilă (DGAC) franceză a cerut companiilor aeriene să îşi reducă cu 20% zborurile pe aeroportul parizian Roissy-Charles de Gaulle, miercuri, din cauza ninsorilor anunţate. Pe de altă parte, traficul pe autostrada A1 a fost întrerupt miercuri dimineaţa, în nordul Franţei, pe sensul Paris-Lille, din cauza zăpezii care a produs blocaje pe o distanţă de 80 de kilometri în regiunea Lille. Stratul de zăpadă format în urma ninsorilor din cursul nopţii de marţi spre miercuri este cuprins între 1 şi 3 centimetri în regiunea oraşului Lille, potrivit Meteo France care a decretat, de miercuri dimineaţă până joi la prânz, alertă portocalie în departamentele Nord, Pas-de-Calais şi Somme. Şase camioane se aflau în dificultate la 15 kilometri sud de oraşul Lille, blocând sosirea serviciilor tehnice. Pe sensul Lille-Paris, un accident în care au fost implicate două camioane şi un autoturism a provocat un blocaj pe o distanţă de 25 de kilometri între Dourges şi Lille. Zăpada, care continua să cadă miercuri, a provocat o serie de dificultăţi şi pe autostrada A25, pe sensul Lille-Dunkerque, între Steenvorde (Nord) şi intrarea în capitala Flandrei franceze. Este de aşteptat ca stratul de zăpadă să atingă între 5 şi 10 centimetri pe litoralul Mării Nordului şi în Canalul Mânecii în intervalul miercuri după-amiază-joi, iar pe axa Dunkerque-Boulogne să depăşească chiar 15 centimetri, potrivit Meteo France.

HAITI

Noul bilanţ al seismului

Guvernul haitian a anunţat că bilanţul victimelor cutremurului care s-a produs în ianuarie a ajuns la 230.000 de morţi, cu 18.000 mai mulţi decât estimările anterioare. Numărul morţilor în urma cutremurului de la 12 ianuarie se apropie de cel al valului tsunami din 2004, care s-a soldat cu moartea a 250.000 de persoane. Ministrul Comunicaţiilor, Marie-Laurence Jocelyn Lassegue, a declarat că bilanţul nu este final, fiind înregistraţi circa 300.000 de răniţi. Ultimele cifre nu includ cadavrele înhumate de familii în cimitire private. Comemorarea unei luni de la cutremurul devastator va fi marcată prin rugăciuni şi post. Odată cu apropierea sezonului ploios, există o îngrijorare tot mai mare că lipsa de corturi şi adăposturi provizorii ar putea favoriza izbucnirea unor epidemii.

TAIWAN

Exerciţii militare

Taiwanul, al cărui contract de armament semnat recent cu Pentagonul a provocat nemulţumirea Beijingului, a anunţat, miercuri, organizarea de manevre militare în luna aprilie. Exerciţiile Han Kuang No 26 vor implica forţele terestre, marina şi aviaţia. Ca majoritatea exerciţiilor precedente organizate în această insulă, scenariul va simula o invadare a teritoriului. Pentagonul a semnat un contract în materie de armament în valoare de peste 6,4 miliarde de dolari cu Taiwanul şi urmează să vândă insulei, pe care Beijingul o consideră rebelă, rachete antirachetă Patriot, nave de deminare submarine şi elicoptere Black Hawk. După dezvăluirea la sfârşitul lui ianuarie a acestei vânzări, China a anunţat suspendarea schimburilor sale militare cu SUA şi sancţiuni severe împotriva companiilor americane implicate. Taiwanul a justificat semnarea acestui contract cu SUA estimând că documentul va contribui la consolidarea echilibrului între cei doi vecini. Insula afirmă că 1.500 de rachete chinezeşti sunt îndreptate asupra teritoriului său şi că Beijingul continuă să îşi consolideze arsenalul militar. În pofida unei îmbunătăţiri evidente a relaţiilor dintre China şi Taiwan, comuniştii chinezi, care în 1949 au izgonit Guvernul naţionalist al Kuomintang în Taiwan, consideră în continuare insula rebelă ca făcând parte din teritoriul Chinei şi ameninţă că vor interveni militar dacă aceasta îşi proclamă independenţa.

GRECIA

Funcţionari în grevă

Mii de funcţionari greci au răspuns, miercuri, apelului la grevă lansat de sindicatul căruia îi aparţin, ADEDY, pentru a protesta faţă de măsurile salariale de austeritate prevăzute de Guvernul socialist pentru a scoate ţara din criza financiară. Funcţionarii membri ai ADEDY, care numără aproape 300.000 de aderenţi, urmau să protesteze în partea a doua a dimineţii în centrul Atenei şi la Salonic, marele oraş din nordul Greciei. Frontul Luptei Sindicale (PAME), provenit din rândurile partidului comunist ultraortodox (KKE), le-a cerut membrilor să se alăture mişcării. La grevă participă angajaţi ai ministerelor, serviciilor fiscale, prefecturilor şi municipalităţilor, precum şi profesorii. Controlorii de trafic aerian s-au alăturat şi ei grevei, iar miercuri, traficul aerian din Grecia a fost oprit. Cele două mari companii aeriene greceşti, Olympic Air şi Aegean, şi-au anulat toate zborurile programate de miercuri. Societatea naţională a căilor ferate (OSE) a redus şi ea în mod simţitor numărul trenurilor pe rutele interne, după ce Federaţia Naţională a Căilor Ferate (POS) a sistat activitatea timp de nouă ore. Mişcarea de protest nu afectează cursele internaţionale. În spitalele publice a fost mobilizat un personal restrâns, care serveşte doar cazurile de urgenţă. Greva ADEDY nu a afectat transporturile urbane.

BULGARIA

Camioane blocate din cauza ninsorilor

Peste 900 de camioane au rămas blocate între oraşele bulgare Ruse şi Baila, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile din nordul şi nord-estul Bulgariei, perturbând traficul rutier în toată regiunea. Camioanele au fost blocate timp de mai multe ore în cursul nopţii de marţi spre miercuri, la o temperatură de minus 15 grade Celsius. Coloana de camioane începe de la graniţa cu România, înconjoară oraşul Ruse şi trece dincolo de el, întânzindu-se pe o distanţă de 12 kilometri. Pentru a preveni congestionarea traficului, autorităţile au oprit camioanele care circulă dinspre Plevna şi Veliko Tărnovo în oraşul Baila. Potrivit serviciul bulgar de meteorologie (BMS), Bulgaria se pregătea pentru încă o serie de ninsori, începând de miercuri. Noul front atmosferic va aduce precipitaţii sub formă de ploaie şi ninsoare, care vor afecta, într-o primă fază, sud-vestul ţării şi apoi întreg teritoriul. În centrul şi nordul Bulgariei, sunt aşteptate ninsori şi temperaturi considerabil mai scăzute decât în sudul ţării. De-a lungul coastei Mării Negre, temperaturile urmează să fluctueze între 5 şi 7 grade Celsius, în vreme ce în nordul Bulgariei se vor înregistra între minus 2 şi plus 2 grade Celsius.

OLANDA

Droguri printre trandafiri

Poliţiştii olandezi au depistat opt kilograme de cocaină ascunse într-o încărcătură de 20.000 de trandafiri columbieni, pe aeroportul Amsterdam-Schiphol. Drogurile erau ascunse în cutii de carton, printre trandafiri, iar valoarea lor este de peste un milion de euro. Poliţiştii şi vameşii olandezi au fost avertizaţi privind încărcătura de omologii columbieni de la Bogota. Drogurile erau puse în plicuri de ceolofan de câte 20 de grame. În fiecare cutie de carton se aflau două plicuri. Trei suspecţi au fost identificaţi în acest caz, printre care importatorul trandafirilor, în vârstă de 41 de ani, din Leiderdrop. Doi dintre aceştia au fost şi reţinuţi. Anchetatorii au organizat şi percheziţii la domiciliile suspecţilor, de unde au ridicat 65.300 de euro, precum şi computere şi documente. În urmă cu ceva timp, mai multe cutii de trandafiri columbieni în care a fost găsit un kilogram de cocaină, au fost confiscate dintr-un garaj din Leiderdrop. Autorităţile columbiene au demarat şi ele o anchetă, pentru a stabili provenienţa drogurilor.

ITALIA

Scandal de corupţie

Şeful protecţiei civile italiene, Guido Bertolaso, cunoscut în Italia pentru gestionarea eficientă a cutremurului din l\'Aquila, de anul trecut, a demisionat miercuri, în urma unui scandal legat de lucrări de construcţie în Sardinia, efectuate pentru summit-ul G8 din iulie 2009. O percheziţie a fost efectuată miercuri la sediul protecţiei civile de la Roma şi, conform unor surse judiciare, Bertolaso, care are practic rang de ministru în Italia, face obiectul unei anchete pentru corupţie. Cu puţin timp înainte de demisia sa, presa italiană anunţase arestarea unuia dintre foştii săi colaboratori la protecţia civilă, Angelo Balducci, din ordinul magistraturii din Florenţa, în cadrul unei anchete privind presupuse fapte de corupţie comise în timpul lucrărilor efectuate în vederea summit-ului G8 din iulie, care ar fi trebuit să aibă loc în Sardinia. În urma deciziei şefului Guvernului, Silvio Berlusconi, summit-ul a avut loc în final în l\'Aquila, din cauza cutremurului de la 6 aprilie, care a devastat acest oraş şi a provocat moartea a 300 de persoane. Ancheta Parchetului din Florenţa, vizând acuzaţii de abuz de putere şi corupţie, urmează să facă lumină asupra legăturilor dintre Balducci, familia sa şi societăţile de construcţie care ar fi transformat o fostă bază a NATO în hotel de cinci stele, pentru primirea şefilor de stat şi de Guvern ai G8 pe insula turistică La Maddalena din Sardinia. În afară de Balducci, însărcinat cu lucrările de construncţii în La Maddalena, au fost emise mandate de arestare împotriva altor trei persoane. În mai puţin de un an, statul italian a consacrat 327 de milioane de euro acestor lucrări de construcţie.

ELVEŢIA

Export record de armament

Exportul de arme al Elveţiei a atins un nou record în 2009, totalizând 727,7 milioane de franci elveţieni (496 de milioane de euro), cei mai importanţi clienţi fiind Germania şi Arabia Saudită, a anunţat, miercuri, Secretariatul de Stat pentru Economie (SECO). Spre deosebire de exporturile globale ale Confederaţiei elveţiene, care s-au diminuat din cauza crizei cu circa 13,5% în 2009, vânzările de arme au înregistrat o creştere de 5,7 milioane de franci elveţieni într-un an. Acestea reprezintă 0,33% din exporturile totale ale Elveţiei. Cele cinci ţări care au achiziţionat materiale de război sunt Germania, cu livrări în valoare de 138 de milioane de franci elvenţieni (94 de milioane de euro), urmată de Arabia Saudită (132 de milioane de franci elveţieni, echivalentul a 90 de milioane de euro), Danemarca (77 de milioane de franci elveţieni adică 52 de milioane de euro), Marea Britanie (69 de milioane de franci elveţieni, aproximativ 47 de milioane de euro) şi Belgia (circa 60 de milioane de franci elveţieni, echivalentul a 40 de milioane de euro).

BELGIA

Haos de iarnă

Ninsorile căzute miercuri dimineaţă au afectat puternic mijloacele de transport din Belgia, cu excepţia reţelei feroviare, existând un record absolut al ambuteiajelor, numeroase accidente, autobuze blocate şi trafic aerian perturbat. Cu o coloană de maşini blocate în trafic de 920 până la 950 de kilometri la orele de vârf, adică o treime din reţeaua rutieră belgiană şi cu perioade de aşteptare de trei ore, ţara şi-a depăşit cu mult recordul de ambuteiaje, de 520 de kilometri, stabilit în decembrie. În cursul dimineţii, poliţia a interzis camioanelor să circule pe autostrăzile din Valonia, în regiunea Anvers şi Brabant. Această interdicţie a fost ridicată către prânz. Ninsoarea din timpul dimineţii, aparent subestimată de mass-media belgiană în buletinele lor meteo, i-a surprins pe şoferi în zonele cele mai populate, în momentul începerii orei de vârf. Camioanele cu sare au rămas blocate în ambuteiaje şi dacă ar fi nins cu câteva ore mai devreme, pe străzi ar fi putut fi împrăştiată sare în cele mai bune condiţii. Pe autostrăzi şi străzi secundare, accidentele se numărau cu zecile, provocând cozi lungi de mai multe zeci de kilometri pe alocuri, în special în regiunea Mons şi Charleroi. La prânz, linia de centură a Bruxelles-ului s-a transformat în patinoar, unele camioane derapând şi blocând drumul. Pe autostrada Bruxelles-Anvers, exista polei generalizat în dreptul oraşului Mechelen. Întârzieri de 20 de minute până la o oră şi anulări erau semnalate la aeroportul din Bruxelles, unde două piste au fost deszăpezite.

SUA

Nouă furtună de zăpadă

O nouă furtună de zăpadă de amploare afectează nord-estul SUA, paralizând oraşul Washington şi conducând la închiderea administraţiilor publice şi şcolilor din Virginia până în New York. Agenţia Meteorologică Naţională (NWS) a prognozat că viscolul va depune un strat de zăpadă de 36 de centimetri în nord-estul SUA. Stratul de zăpadă măsoară deja 91 de centimetri după ninsorile de săptămâna trecută. Majoritatea instituţiilor publice de la Washington au rămas închise miercuri, pentru a treia zi consecutiv. Şcolile vor fi închise până săptămâna viitoare. La New York, primarul Michael Bloomberg a ordonat închiderea şcolilor în cursul zilei de miercuri. În regiunile Washington şi Baltimore, mii de locuinţe sunt fără electricitate de sâmbătă, existând riscul unor noi întreruperi ale alimentării cu energie electrică. Câteva sedii administrative rămân deschise, în principal Casa Albă, o parte a Congresului şi unele organisme oficiale. Cei peste 230.000 de funcţionari ai administraţiei federale au fost rugaţi să rămână acasă, costurile ridicându-se la 100 de milioane de dolari. Echipajele de deszăpezire fac tot posibilul pentru degajarea căilor de rulare. Înainte de noul viscol, numeroase rute secundare erau periculoase. Districtul Washington, statele Virginia şi Maryland au decretat starea de urgenţă, ceea ce le permite să mobilizeze Garda Naţională. Numeroase zboruri de pe aeroporturile din aceste state au avut întârzieri, iar unele au fost anulate. Iarna 2009-2010 ar putea fi cea mai bogată în ninsori pentru aceste regiuni.



12