Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 05 Februarie 2010 / 00:00 345 accesări

CEHIA

Români şi bulgari exploataţi de mafie

Un raport publicat de ONG-uri cehe şi departamente din poliţia cehă dezvăluie cum mafia locală exploatează cetăţeni bulgari şi români. Documentele, prezentate joi, afirmă că s-a observat o creştere semnificativă în traficul cu fiinţe umane din Bulgaria şi România, pentru mână de lucru ieftină, cetăţeni din ambele state devenind practic sclavi. După aderarea Bulgariei şi României la UE în 2007, importul de forţă de muncă din cele două state a crescut dramatic, din cauză că în Cehia nu se cere permis de muncă pentru aceşti cetăţeni. Activităţile infracţionale s-au dovedit a fi foarte profitabile pentru mafia locală, care face millioane de euro pe an. Infractorii cehi folosesc diverse agenţii ca intermediari, care promit locuri de muncă străinilor. Mai mult, ei iau bani de la candidaţi. Odată ce ajung în Cehia, infractorii îi obligă să lucreze pe bani extrem de puţini. La începutul anilor \'90, mafia cehă a exploatat cetăţeni din Ucraina, R. Moldova, Vietnam şi Mongolia, dar în ultimii ani, reţeaua infracţională s-a reorientat spre Bulgaria şi România. Potrivit datelor oficiale, în 2009, 4.578 persoane din Bulgaria şi 3.789 din România au fost înregistrate în Cehia. În majoritatea cazurilor, străinii sunt folosiţi pentru munci fizice dure, în agricultură, unii sunt forţaţi să se prostitueze. În multe cazuri, aceste persoane refuză să revină acasă, pentru că rudele lor cred că ei câştigă bine. În plus, trebuie să returneze banii luaţi pentru a ajunge în Cehia.

GERMANIA

Elicopter american prăbuşit

Un elicopter al armatei americane s-a prăbuşit miercuri, în vestul Germaniei, provocând moartea a trei persoane. Aparatul de tip Blackhawk UH-60, al cărui echipaj este în mod normal format din trei persoane, s-a prăbuşit din motive încă necunoscute într-o pădure din apropierea unei autostrăzi de la nord-est de oraşul Mannheim. Un purtător de cuvânt al armatei americane a confirmat accidentul, dar nu a dat mai multe detalii. El nu a vrut să precizeze de la ce bază provenea aparatul, dar armata americană dispune de o bază în localitatea Sandhofen, la nord de Mannheim. O sută de membri ai echipelor de salvare au fost trimişi la faţa locului, înainte ca armata americană să preia controlul operaţiunilor.

SUA

Surfer omorât de rechini în Florida

Un surfer a fost atacat şi ucis de rechini, în apropiere de o plajă din Florida, salvamarii nereuşind să ajungă până la el pentru a-l salva. Stephen Howard Schafer (38 de ani) a fost atacat miercuri, în timp ce practica surfing. Un salvamar l-a văzut zbătându-se în apă, înconjurat de rechini, însă nu a reuşit să ajungă la el la timp. În momentul în care a fost scos din apă, Schafer era deja în stop cardiac şi a murit în drum spre spital. Numărul atacurilor rechinilor au scăzut în mod constant, în ultimii ani. Cele mai multe cazuri, însă, se petrec în Florida. Totodată, surferii sunt victimele preferate ale rechinilor, urmaţi de scafandri şi înotători.

RUSIA

Tragedie rutieră

Şase persoane au murit şi nouă au fost rănite joi, într-o coliziune dintre un camion şi un autobuz în Daghestan, republică din Caucazul de Nord. Două persoane se găseau în camion în momentul accidentului, iar autobuzul transporta 19 persoane. Potrivit primelor constatări, camionul a intrat pe contrasens. Accidente soldate cu morţi sunt frecvente în Rusia, din cauza stării şoselelor, a vehiculelor foarte vechi aflate încă în circulaţie şi a cazurilor recurente de conducere sub influenţa alcoolului.

BULGARIA

Explozie la o fabrică de muniţie

Trei bărbaţi au fost răniţi în urma unei explozii produse la o fabrică de muniţie din satul Gorni Lom, autorităţile restricţionând accesul în zonă pe o rază de patru kilometri. Exploziile s-au produs miercuri, la fabrica Midjur şi au avut loc în continuare şi joi, deoarece în depozite se aflau zece tone de amonit, dar şi mine şi alte muniţii. Autorităţile bulgare au declarat că populaţia locală nu este expusă vreunui pericol. Vederea unuia din cei trei bărbaţi răniţi ar putea fi afectată, acesta fiind transportat la un spital din Sofia. Ceilalţi doi sunt răniţi uşor. Până în acest moment, nu există informaţii privind cauzele declanşării exploziilor la fabrica militară. Toate incendiile izbucnite la complex au fost stinse.

LETONIA

Fostă bază sovietică scoasă la licitaţie

Guvernul leton a decis să vândă la licitaţie o fostă bază sovietică, abandonată de la evacuarea, în 1999, de către Moscova, a ultimilor săi soldaţi din această ţară baltică, a anunţat, joi, agenţia guvernamentală pentru privatizări. Situată la 150 de kilometri vest de Riga, baza Skrunda-1, altădată secretă, seamănă în prezent cu un oraş-fantomă. Cu aleile sale acoperite de zăpadă, pe marginile cărora se află imobile cu patru etaje, cu geamurile sparte, unde domneşte o tăcere terifiantă, aceasta ar putea servi drept decor pentru un film de groază. Un teren de 45 de hectare, zece imobile de locuinţe, două cluburi de noapte, un centru comercial, o grădiniţă, o saună şi diverse barăci, întreg complexul urmează să fie propus, astăzi, pentru un preţ de început de 216.000 de euro. Situată în exteriorul oraşului leton Skrunda, baza Skrunda-1 găzduia din anii \'70 un radar împotriva rachetelor balistice. Ea făcea parte dintre locurile secrete în care specialişti militari şi familiile lor trăiau izolaţi în diverse locuri din URSS, în timpul Războiului Rece. Republică sovietică de la cel de-al doilea Război Mondial şi până la redobândirea independenţei în 1991, Letonia a fost părăsită de cea mai mare parte a trupelor sovietice în 1994. În virtutea unui acord cu Moscova, cele două radare militare instalate în Letonia au fost demolate: primul în 1995 şi al doilea în 1998. Un an mai târziu, ultimul soldat a părăsit baza Skrunda-1. Letonia, o ţară cu 2,2 milioane de locuitori, a aderat în 2004 la NATO şi a autorizat instalarea la Audrini a unui radar NATO.

GRECIA

Greva vameşilor şi agenţilor fiscali

Agenţii fiscului şi vameşii din Grecia au lansat, joi, primele acţiuni de grevă prevăzute de sindicate în semn de protest faţă de măsurile de austeritate decise de Guvernul socialist pentru ieşirea din criza financiară care afectează ţara şi provoacă agitaţie în zona euro. Sindicatele, ce regrupează câteva sute de mii de membri şi dispun de o mare capacitate de mobilizare a acestora, au decis această mobilizare cu scopul de a-şi manifesta opoziţia faţă de calea aleasă de Guvernul socialist pentru a încerca să diminueze imensul deficit bugetar al Greciei. Premierul Georgios Papandreou a anunţat, la începutul săptămânii, că, dincolo de planul pentru ieşirea din criză propus de Grecia Comisiei Europene şi aprobat de Bruxelles, miercuri, va mai implementa şi o îngheţare totală a salariilor funcţionarilor, o creştere a vârstei de pensionare şi o creştere a accizelor la carburanţi. Sindicatul celor aproximativ 15.000 de agenţi ai fiscului se declară pregătit să accepte pierderea privilegiilor fiscale, însă consideră inacceptabil cuantumul reducerilor avute în vedere, pe care le cifrează la aproape un sfert din veniturile membrilor. Agenţii şi-au anunţat intenţia de a organiza noi greve în zilele de 10 şi 17 februarie. Cei aproximativ 4.000 de vameşi exclud însă orice concesie de natură salarială. La rândul ei, influenta confederaţie a funcţionarilor (ADEDY) care numără aproape 200.000 de membri, a confirmat, miercuri, un apel la o grevă de 24 de ore pentru ziua de 10 februarie, anunţată deja la jumătatea lui ianuarie, după o primă prezentare a măsurilor de rigoare. Frontul sindical al Partidului Comunist (PAME) a anunţat că se va alătura acestei greve. Pentru sectorul privat, influenta Confederaţie a Muncitorilor din Grecia (GSEE, 600.000 de adeziuni) şi-a anunţat intenţia de a lansa un apel la grevă generală în ziua de 24 februarie. Datoria Greciei se ridică la peste 294 miliarde de euro, iar deficitul ei se situează mult deasupra limitelor de 3% din PIB acceptate pentru membrii zonei euro.

RUSIA

Drone contra traficului de droguri

Serviciul federal rus pentru controlul stupefiantelor (FSKN) intenţionează să utilizeze avioane fără pilot de fabricaţie rusească în operaţiunile de combatere a traficului de droguri. Anul trecut, forţele aeriene ruse au refuzat achiziţionarea aparatelor fără pilot de fabricaţie rusă pentru că nu deţin performanţele necesare. Ministerul rus de Interne a anunţat achiziţionarea a două avioane fără pilot din Israel.

AUSTRALIA

Trei transporturi suspecte, blocate

Australia a blocat trei transporturi suspecte destinate Iranului în virtutea unei legi naţionale împotriva proliferării nucleare, a anunţat, joi, premierul Kevin Judd. Ministrul Apărării, John Faulkner, a invocat legea privind armele de distrugere în masă, pentru a opri navele, a precizat Judd. El nu a dezvăluit data interceptărilor şi conţinutul cargourilor confiscate dar, potrivit cotidianului “The Australian”, cel puţin o navă transporta pompe ce ar fi putut fi folosite pentru răcirea centralelor nucleare. Îmbogăţirea uraniului este cauza unui conflict dintre Iran şi ţările occidentale, care acuză că Teheranul, sub pretextul programului său civil, vrea să producă uraniu suficient de îmbogăţit pentru a construi o bombă atomică. Iranul a dezminţit mereu existenţa unui astfel de proiect.

BULGARIA

Deţinut de la Guantanamo, aşteptat

Guvernul bulgar a decis joi să găzduiască un deţinut de la centrul american de detenţie din Guantanamo, Cuba, fără a-i dezvălui însă naţionalitatea. Potrivit Comitetului Helsinki, organizaţie neguvernamentală ce militează pentru apărarea drepturilor omului, Bulgaria se pregăteşte să găzduiască un sirian căsătorit, tată a şase copii şi care va fi plasat la un centru de detenţie din apropiere de Sofia, destinat imigranţilor ilegali. Ministrul de Interne, Ţvetan Ţvetanov, a declarat săptămâna trecută, după o întrevedere cu membrii comisiilor parlamentare pentru Afaceri interne şi Politică externă, că agenţii de securitate bulgari urmează să se deplaseze la Guantanamo pentru a examina două cazuri şi pentru a reţine unul. El nu a precizat naţionalitatea celor două persoane în cauză, spunând numai că cei doi deţinuţi erau consideraţi ca fiind apropiaţi de mişcările teroriste, dar nicio acuzaţie nu a fost îndreptată până în prezent împotriva lor. Bulgaria va găzdui şi soţia deţinutului, dacă se dovedeşte că este căsătorit, a afirmat Ţvetanov.

SUA

Arestat pentru spionaj industrial în beneficiul Indiei

Autorităţile americane au anunţat, miercuri, arestarea unui bărbat acuzat că a furat secrete comerciale de la întreprinderea farmaceutică Bristol-Myers Squibb, pentru a încerca să înfiinţeze o firmă rivală în India, ţara sa natală. Shalin Jhaveri, în vârstă de 29 de ani, trăieşte în Syracuse, statul american New York. Bărbatul riscă până la zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari. El a fost încarcerat fără posibilitatea de a fi eliberat pe cauţiune. Shalin Jhaveri a fost concediat marţi de Bristol-Meyers Squibb, unde lucra ca tehnician din noiembrie 2007.



12