SUA
Aterizare în plină stradă
Pilotul unui avion american folosit pentru supravegherea traficului rutier a generat el însuşi un ambuteiaj, luni dimineaţă, aterizând de urgenţă pe o autostradă congestionată, pe care o survola la o oră de vârf, în nord-estul SUA. Aparatul, un Cessna monomotor, a aterizat inopinat, dar fără a lovi vreun vehicul, în urma unui incident survenit la reactor. Incidentul, petrecut la ora locală 6.46 (13.46, ora României), s-a produs în statul New Jersey. Nu au fost răniţi şi niciun vehicul nu a fost accidentat, pilotul reuşind o aterizare foarte bună, a declarat un oficial local. Pe o autostradă pe unde trec în fiecare zi între 600.000 şi 700.000 de vehicule, este o minune că pilotul a găsit un loc pentru a ateriza în deplină siguranţă, a spus oficialul. Pilotul, care trebuia să intervină în direct la o staţie de radio locală din Philadelphia, a reuşit să-şi gareze aparatul pe banda pentru opriri de urgenţă, dar a provocat un ambuteiaj de peste doi kilometri.
SUA
Test de apărare antirachetă compromis
Un test american de apărare antirachetă a eşuat pentru că o rachetă cu rază lungă de acţiune nu a nimerit ţinta, duminică, din cauza unei probleme apărute la sistemul de radar. Departamentul Apărării a declarat că racheta ţintă a fost lansată de la un poligon al armatei situat pe atolul Kwajalein din Insulele Marshall. Şase minute mai târziu, o a doua rachetă a fost lansată de la baza aeriană Vandenberg din California, pentru a o depista şi distruge pe prima. Ambele rachete şi-au urmat traiectoria cu succes, dar nu s-au întâlnit din cauza unei probleme apărute la nivelul sistemului de radar amplasat în ocean, a precizat Agenţia de Apărare Antirachetă din cadrul Departamentului. Sistemul de radar este amplasat deasupra unei platforme petroliere plutitoare şi oferă informaţii cu privire la rachetele inamice astfel încât oficialii militari pot lansa un contraatac. Oficialii vor demara o anchetă pentru a stabili cauza interceptării eşuate.
BULGARIA
Consilier municipal, căutat de poliţie
Iurii Galev, un consilier municipal din oraşul Samokov din sud-vestul Bulgariei, este urmărit de poliţie pentru că a bătut doi agenţi de pază în staţiunea montană Boroveţ. Galev şi şapte sau opt prieteni ai săi i-au bătut pe cei doi tineri care au refuzat să îi permită fiului consilierului să folosească gratis serviciul de teleski. ”Pot să plătesc biletul, dar nu vreau”, a spus consilierul, el şi prietenii săi atacându-i apoi pe cei doi agenţi de pază. Galev este consilier municipal din partea partidului naţionalist Ataka. Mai mulţi poliţişti au sosit la faţa locului împreună cu alţi paznici, potrivit victimelor, dar ei nu i-au arestat pe făptaşi şi i-au lăsat să plece după ce au discutat cu ei. Întregul incident a fost surprins de camerele de supraveghere. Duminică, poliţia din Samokov a declarat că Galev este urmărit pentru a fi arestat. Galev a mai săvârşit şi alte infracţiuni. În 1995, el a intrat în barul hotelului Rila din Boroveţ şi a început să tragă la întâmplare cu o armă AK-47. Chiar dacă poliţia a găsit 156 de cartuşe folosite, el a fost achitat deoarece s-a dovedit că arma nu era reală.
MEXIC
Masacraţi fără motiv
Duminică, 24 de persoane au fost ucise în două raiduri conduse în nordul Mexicului de către grupări înarmate, în cel mai pur stil al cartelurilor de droguri. Duminică dimineaţă, un comando de necunoscuţi înarmaţi a deschis focul împotriva unei case din Ciudad Juarez, la frontiera americană, unde nişte studenţi petreceau. Acest atac a provocat moartea a 14 persoane, majoritatea minori, precum şi rănirea altor 14, a anunţat procurorul Patricia Gonzalez Rodriguez, într-o conferinţă de presă, iar primăria a oferit o recompensă de un milion de pesos (55.500 de euro), pentru informaţii în legătură cu vinovaţii, care au dispărut. Una dintre victime este un licean de 17 ani, care tocmai primise o distincţie regională pentru reuşita sa la învăţătură. Potrivit vecinilor şi apropiaţilor, agresorii au sosit la bordul a şapte vehicule şi au deschis focul, din stradă, asupra aceastei case situate într-un cartier din sud-vestul oraşului Ciudad Juarez. Ei au tras apoi asupra celor care încercau să scape. Celălalt atac a fost comis într-un bar din Torreon, în statul vecin Coahuila, de asemenea aflat la frontiera cu SUA. Atacatorii au tras mai multe rafale şi au dispărut, lăsând în urmă zece morţi şi 11 răniţi, majoritatea tineri cu vârste între 19 şi 23 de ani, potrivit unui reprezentant al Parchetului local. Ciudad Juarez, situat în apropiere de El Paso, SUA, este oraşul cel mai periculos din Mexic, cu peste 2.500 de omoruri în 2009. Acestea sunt în principal legate de războiul în care sunt implicate cartelurile de droguri, pentru controlarea traficului şi exportului în Statele Unite, primul client mondial de cocaină. Războiul cartelurilor a provocat moartea a peste 15.000 de persoane în întreaga ţară, după învestirea în funcţie a preşedintelui conservator Felipe Calderon, la sfârşitul lui 2006, în pofida mobilizării a peste 50.000 de militari, pentru a susţine poliţia.
RUSIA
Transport de uraniu
Nava-cargo rusească Kapitan Kuroptev, încărcată cu 650 de tone de uraniu sărăcit provenind din Franţa, a sosit, luni, în portul Sankt Petersburg, de unde încărcătura a fost preluată pentru a fi transportată spre centrul de tratare Seversk din Siberia, anunţă organizaţia Greenpeace. Aproximativ 20 de activişti ecologişti s-au adunat, luni, în centrul oraşului Sankt Petersburg, pentru a protesta faţă de exportul de deşeuri nucleare. Greenpeace organizase deja mai multe acţiuni în Franţa, săptămâna trecută, pentru a încerca să blocheze plecarea uraniului spre Rusia. Uraniul este adus în Rusia pentru tratare şi reutilizare în centralele franceze, deoarece Franţa nu dispune de capacităţile necesare. Greenpeace susţine însă că nu este vorba de retratare, ci de deşeuri nucleare. Potrivit organizaţiei, companiile Areva şi Urenco au trimis aproape 140.000 de tone de deşeuri nucleare în Rusia, în ultimii 15 ani.
SOMALIA
Apel disperat pentru ajutor
Cei doi britanici deţinuţi din octombrie 2009 de piraţii somalezi au lansat un apel disperat pentru ajutor, pe fondul deteriorării stării de sănătate. Rachel Chandler pare să fie foarte slăbită şi bolnavă, fiind separată de soţul ei, Paul. Într-un mesaj video obţinut de Sky News, soţii Chandler se tem că mai au doar puţin de trăit. ”Vă rugăm să ne ajutaţi, aceşti oameni nu ne tratează bine. Sunt bătrână, am 56 de ani, iar soţul meu are 60 de ani. Trebuie să fim împreună pentru că nu mai avem mult de trăit”, afirmă Rachel Chandler. Soţii Chandler au fost capturaţi pe 23 octombrie 2009, în timp ce navigau cu iahtul personal în Oceanul Indian. Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Externe a declarat: ”Urmărim situaţia îndeaproape. Cerem eliberarea rapidă a soţilor Paul şi Rachel”.
GRECIA
Protestele agricultorilor
Agricultorii greci au continuat, luni, pentru a treia săptămână consecutiv, o mişcare de protest, blocând sporadic principalul punct de trecere a frontierei între Grecia şi Bulgaria, Promahonas şi unele drumuri interne. Agricultorii protestatari, care cer în special ajutoare financiare pentru a-şi continua activitatea, au blocat din nou, duminică seara, punctul de trecere de la Promahonas, interzicând camioanelor să treacă frontiera, după ce ridicaseră blocajul la sfârşitul săptămânii. Bulgaria a sesizat, în ianuarie, Comisia Europeană, împotriva blocajului frontierei bulgaro-elene. În provinciile Macedonia, Tracia şi Thessalia, marea câmpie din centrul ţării pe care se cultivă cereale şi bumbac, continuau să fie instituite circa zece blocaje rutiere, dar fără a provoca probleme majore de circulaţie. O încercare a Guvernului de a discuta cu agricultorii, săptămâna trecută, a eşuat în special din cauza disensiunilor politice în rândul protestatarilor. Totodată, ministrul Agriculturii, Katerina Batzelis, a avut, vineri, o întrevedere cu reprezentanţi ai protestatarilor din Beotia, la circa 180 de kilometri de Atena, în timp ce o altă reuniune este prevăzută pentru astăzi, cu agricultorii din Promahonas. Guvernul a precizat în mod repetat că vistieria statului este goală din cauza deficitului foarte mare şi că nu poate satisface aceste revendicări financiare.
UNGARIA
Sat izolat complet
Hejce, un sat din nord-estul Ungariei, este izolat complet, singurul drum către această aşezare fiind încă acoperit cu o pătură groasă de zăpadă, a declarat, luni, administratorul de drum local. Drumurile către Panyok, un alt sat din zona paralizată de ninsorile puternice înregistrate la acest sfârşit de săptămână, au fost curăţate luni dimineaţă. În Budapesta, autorităţile au curăţat aproximativ 1.200 de kilometri din cele mai importante străzi, în cursul nopţii. Sâmbătă şi duminică, un strat de zăpadă de aproximativ 30 de centimetri s-a depus în cea mai mare parte a Ungariei.
SUA
Omorâţi de o furtună de zăpadă
Şapte persoane şi-au pierdut viaţa în statul american Oklahoma, din cauza furtunilor de zăpadă. Furtuna a ajuns în Oklahoma joi, iar până sâmbătă noaptea, peste 79.000 de locuinţe şi sedii de instituţii au rămas fără curent electric, în special în zona de sud-vest a statului. Poliţia a intervenit în 568 de accidente auto produse din cauza vremii nefavorabile, unul dintre ele soldându-se cu moartea, duminică, a unui tânăr de 33 de ani al cărui autoturism a derapat pe un drum alunecos.
CROAŢIA
Profesori universitari condamnaţi pentru corupţie
Luni, 19 persoane, printre care mai mulţi profesori, au fost condamnate de justiţia croată, primind pedepse de până la doi ani şi jumătate de închisoare, într-un dosar de examene cumpărate într-o facultate din Zagreb. Trei profesori de la Facultatea de Economie au primit pedepse de 8-20 de luni de închisoare, printre care fosta şefă a unei comisii de etică din Parlamentul croat, Desa Milkotin Tomic, comdamnată la 14 luni de închisoare. Recunoscuţi vinovaţi de abuz de putere şi luare de mită, aceşti profesori nu mai pot preda timp de doi-cinci ani. Un bărbat acuzat că a fost intermediar între studenţi şi profesorii corupţi a primit doi ani şi jumătate de închisoare, în timp ce un responsabil administrativ al facultăţii a primit o pedeapsă de 18 luni de închisoare. Potrivit Parchetului, studenţii le dădeau mită profesorilor, de la câteva sute la două mii de euro, pentru a lua examenele. Ceilalţi inculpaţi, printre care alţi profesori, studenţi şi intermediari, au primit pedepse cu suspendare, de la 6 la 20 de luni de închisoare. Scandalul privitor la corupţia din cercurile universitare a izbucnit în septembrie 2008. De atunci, Parchetul a inculpat circa 70 de persoane, printre care 20 de profesori de la Facultatea de Economie şi Transport. Într-un prim dosar, circa 30 de persoane, printre care nouă profesori, au fost condamnate, în iulie 2009, la şase luni până la doi ani şi zece luni de închisoare.
MAREA BRITANIE
Condamnat pe viaţă
Un britanic de 38 de ani a fost condamnat pe viaţă pentru că şi-a ucis prietenul şi i-a ciopârţit cadavrul, după care l-a împrăştiat în două ţinuturi din regat, în timp ce prietena sa a primit aproape patru ani de închisoare pentru obstrucţionarea justiţiei. Stephen Marshall va sta închis cel puţin 36 de ani, iar prietena lui, Sarah Bush, în vârstă de 21 de ani, va face trei ani şi nouă luni de închisoare pentru obstrucţionarea justiţiei, astfel cazul uciderii lui Jeffrey Howe fiind închis. Rămăşiţe din corpul lui Jeffrey Howe, un bărbat de 49 de ani din Southgate, nordul Londrei, au fost descoperite anul trecut, în Hertfordshire şi Leicestershire. În timpul procesului, Bush a fost achitată pentru crimă, însă a pledat vinovată în faţa acuzaţiilor că l-ar fi ajutat pe Marshall să scape de bucăţile de cadavru şi că ar fi dat informaţii false despre victimă pentru a-i induce în eroare pe anchetatori. Howe i-a lăsat pe cei doi să locuiască în apartamentul lui atunci când aceştia aveau nevoie de o casă. În acest context, în 8 sau 9 martie 2009, Marshall l-a înjunghiat pe bărbat pe la spate, cu un cuţit. Cei doi au preluat apoi locuinţa, au început să ia din banii aflaţi în conturile bancare ale celui ucis şi s-au apucat să-i vândă din lucruri.
HAITI
Americanii acuzaţi de trafic de copii, judecaţi în SUA
Cei zece americani membri ai unei asociaţii creştine arestaţi duminică, în Haiti, pentru că ar fi furat, potrivit autorităţilor de la Port-au-Prince, 33 de copii, ar putea fi judecaţi în SUA, a anunţat Guvernul haitian. Ipoteza unui proces în afara Haiti rezidă în principal în distrugerea sistemului judiciar, a explicat Guvernul: micul imobil al Parchetului de la Port-au-Prince este singurul edificiu al Ministerului Justiţiei care se mai află în picioare, însă curtea aferentă este plină de corturi şi de persoane sinistrate în urma cutremurului. Asemenea majorităţii instituţiilor statului haitian, şi cele ale Justiţiei au fost în mare parte eliminate de catastrofă, în special prin distrugerea palatului de Justiţie şi decesul decanului tribunalului civil de primă instanţă, Rock Cadet.