ITALIA
Român arestat
Un român de 33 de ani a fost arestat în Italia sub acuzaţia că ar fi agresat sexual o adolescentă în vârstă de 13 ani. Fănică Ţ., rezident în localitatea Villanova di Camposampiero în regiunea Veneto, este acuzat de agresarea sexuală, în decembrie 2009, a unei italience de 13 ani, din localitatea Campodarsego, situată în apropiere de Padova. Românul a fost arestat preventiv şi este încarcerat în penitenciarul Due Palazzi din Padova. Procurorii ar putea decide acuzarea sa de agresiune sexuală şi sechestrare de persoane. Pe de altă parte, Curtea de Apel din Roma a redus cu un an perioada de detenţie în cazul a doi români care au agresat doi turişti olandezi, în august 2008, pe un teren viran din Roma. Iniţial, cei doi români fuseseră condamnaţi la 11 ani şi patru luni, respectiv 11 ani şi opt luni de detenţie. Prima instanţă a stabilit că Andrei Vasile, de 22 de ani, şi Paul Petre, de 34 de ani, se fac vinovaţi de tentativă de crimă, agresiune sexuală în grup, tâlhărie şi sechestrare de persoane. Însă Curtea de Apel a stabilit retragerea acuzaţiei de sechestrare de persoane, stabilind pedepse de zece ani de închisoare pentru Andrei Vasile, respectiv zece ani şi patru luni pentru Paul Petre. Tot ieri, Curtea de Casaţie din Italia a confirmat condamnarea la 16 ani de închisoare a româncei Doina Matei, care în aprilie 2007 a omorât-o pe o tânără italiancă, înfigându-i o umbrelă în ochi în staţia de metrou Termini din Roma.
R. MOLDOVA
Demisii din PCRM
Peste o sută de membri ai organizaţiei de tineret a Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM) şi-au anunţat plecarea din partid pentru a se alătura formaţiunii Moldova Unită. Scindarea s-a remarcat după ce PCRM a ajuns la putere, ca urmare a manifestării tendinţei de a apăra unele interese de grup. În spatele proiectului Moldova Unită se află însă trei deputaţi foşti comunişti, Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc şi Ludmila Belcencova.
BULGARIA
Investigaţie
Şapte organizaţii neguvernamentale au cerut unei comisii speciale bulgare, care verifică dosarele fostei poliţii politice, să analizeze trecutul noului comisar european desemnat de Bulgaria, Kristalina Gheorghieva. Organizaţiile cer ca rezultatele verificării să fie anunţate înainte de audierea acesteia de către Parlamentul European, la 3 februarie. Noul comisar european desemnat al Bulgariei urmează să preia portofoliul Ajutorului Umanitar în cadrul Comisiei Europene, după ce primul candidat, Rumiana Jeleva, şi-a retras candidatura pe fondul acuzaţiilor de incompetenţă şi practici suspecte în afaceri. Dosarele fostei Securităţi constituie o problemă spinoasă în Bulgaria, în special atunci când este vorba despre trecutul oficialilor de rang înalt, întrucât există suspiciunui că aceasta a rămas activă după căderea comunismului, foştii agenţi având relaţii strânse cu mediul politic şi de afaceri.
IRAK
Atentat sinucigaş
Un număr de 18 persoane au fost ucise şi 80 rănite, marţi, într-un atentat sinucigaş cu maşină-capcană, la Bagdad, împotriva unui Institut medico-legal, care s-a prăbuşit, potrivit unui bilanţ furnizat de o sursă din cadrul Ministerului de Interne. Un kamikaze aflat la volanul maşinii a îndreptat vehiculul către instituţia situată în cartierul Karrada, din centrul capitalei irakiene, care s-a prăbuşit, potrivit aceleiaşi surse. Cinci poliţişti şi 13 civili au fost ucişi. Institutul este pentru a treia oară ţinta unui atac, care a fost comis la o zi după o serie de atentate coordonate împotriva unor hoteluri din Bagdad, soldate cu 36 de morţi şi 71 de răniţi.
COREEA DE NORD
Interdicţie
Coreea de Nord a interzis navigaţia într-o zonă situată în Marea Galbenă, pe coasta sa de vest, a anunţat, marţi, un oficial militar sud-coreean, în condiţiile în care asemenea măsuri au fost adesea urmate de tiruri de rachete. Oficialul sud-coreean a confirmat interdicţia de navigaţie în Marea Galbenă, fără a oferi alte detalii. Oficialii de la Seul încearcă să determine dacă există semne de pregătire a unui tir de rachetă. Frontiera intercoreeană din Marea Galbenă constituie o zonă sensibilă unde s-au produs mai multe incidente navale, în trecut, între nave nord-coreene şi sud-coreene.
LIBAN
Instrucţiuni ignorate
Pilotul avionului Ethiopian Airlines, care s-a prăbuşit luni în largul Libanului, având la bord 90 de persoane, a ignorat ultimele instrucţiuni ale turnului de control, care îi indicau direcţia de urmat pantru a evita furtuna, a declarat ministrul libanez al Apărării. Nu se ştie de ce avionul s-a îndreptat în direcţia opusă şi dacă avionul se mai afla sub controlul pilotului. Potrivit unui oficial al serviciilor de securitate, 24 de cadavre, printre care şi al unui copil, au fost găsite luni după-amiază la locul prăbuşirii, la circa 4 kilometri, în largul Naameh, la sud de Beirut. Căutările au continuat în cursul nopţii, în vederea găsirii altor trupuri sau a unor eventuali supravieţuitori.
SPANIA
Arestări
Cinci persoane suspectate că au participat la mai multe atentate au fost arestate în noaptea de luni spre marţi în regiunea Ţării Bascilor, în cadrul unei operaţiuni împotriva organizaţiei basce ETA. Aceştia sunt suspectaţi de participarea la organizarea unui atentat în septembrie 2008, când zece persoane au fost rănite uşor în explozia unei maşini încărcate cu 100 de kilograme de explozibili, în faţa unui comisariat de poliţie din Ondarroa, în Ţara Bascilor. ETA este înscrisă pe listele cu organizaţii teroriste ale UE şi SUA, fiind considerată responsabilă de uciderea a 828 de persoane în cei peste 40 de ani de violenţe pentru obţinerea independenţei Ţării Bascilor.
YEMEN
Reprimarea opoziţiei
Amnesty International a avertizat Guvernul din Yemen să nu încerce să exploateze ameninţarea reprezentată de al-Qaida, pentru a justifica o reprimare crescută a opoziţiei şi o respectare diminuată a drepturilor omului. Înainte de reuniunea de miercuri de la Londra, în cursul căreia 21 de ţări, printre care şi SUA, urmează să-şi exprime susţinerea faţă de Yemen în lupta împotriva al-Qaida, organizaţia de apărare a drepturilor omului a denunţat creşterea numărului cazurilor de încălcare a drepturilor omului, împotriva oponenţilor regimului yemenit. Potrivit organizaţiei, abuzurile legate de drepturile omului au fost observate în timpul confruntărilor dintre armata yemenită şi rebeliunea şiită zaidită din nordul Yemenului, precum şi în timpul mişcării secesioniste din sud, iar ambele, nu ar avea nicio legătură cu al-Qaida.