IRAN
Noi sancţiuni
Cele şase state care se ocupă de dosarul nuclear iranian, reunite sâmbătă la New York, au început să ia în considerare noi sancţiuni împotriva Iranului, a declarat un funcţionar de rang înalt al UE. China, SUA, Franţa, Rusia şi Marea Britanie şi Germania nu au luat însă nicio decizie în urma acestei întrevederi. China, reticentă la ideea de sancţiuni, nu a trimis decât un diplomat de rang secund.
CROAŢIA
Explozii
Două explozii puternice s-au produs, sâmbătă seara, într-o rafinărie de petrol din Sisak, în centrul Croaţiei, fără a provoca victime. Exploziile a căror origine nu este cunoscută pentru moment au provocat un incendiu care a fost stins în cursul nopţii, potrivit aceleiaşi surse. Focul s-a declanşat la o unitate de tratare a benzinei. Rafinăria din Sisak, situată la 50 de kilometri la sud de Zagreb, este una dintre cele două rafinării ale companiei croate INA, la care compania de petrol şi gaze ungară MOL este principalul acţionar.
PAPUA NOUA GUINEE
Mişcare seismică
Un cutremur cu magnitudinea de 5,9 s-a produs, sâmbătă, în Papua Noua Guinee, potrivit seismologilor, care nu au evocat riscul unui tsunami. Epicentrul cutremurului a fost localizat la 215 kilometri sud de oraşul Rabaul, pe insula New Britain din nord-estul ţării, iar epicentrul la o adâncime de 35 de kilometri. Papua Noua Guinee, situată pe Cercul de Foc al Pacificului, la joncţiunea mai multor plăci tectonice, este în mod frecvent teatrul unor mişcări telurice.
ARGENTINA
Seism
Un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade s-a produs, duminică, în Oceanul Atlantic, în largul coastelor argentiniene, a anunţat institutul american de geofizică USGS, care nu a semnalat însă victime sau pagube materiale. Epicentrul cutremurului, produs la ora locală 08.00, a fost localizat în strâmtoarea Drake, la 352 de kilometri sud-sud-est de Ushaia, în Argentina. Intensitatea seismului a fost calculată pe scara magnitudinii de moment, care măsoară energia degajată de un cutremur. Pe această scară, un cutremur cu magnitudinea de 6 grade este considerat puternic.
IRAK
Condamnare la moarte
Ali Hassan al-Majid, supranumit Chemical Ali, a fost condamnat duminică la moarte prin spânzurare pentru că a ordonat în 1998 bombardarea cu gaz a satului kurd Halabja, provocând moartea a circa 5.000 de persoane, a anunţat televiziunea publică irakiană. Chemical Ali, care a fost omul cel mai de temut al vărului său, Saddam Hussein, a fost deja condamnat la moarte pentru reprimarea rebeliunii kurde, în campania Anfal din 1987-1988, soldată cu aproximativ 180.000 de morţi, şi reprimarea revoltei şiite din 1991.
Pe de altă parte, fostul vicepreşedinte irakian Tarek Aziz se află în stare gravă după ce a fost victima unui atac şi a fost transferat într-un spital al unei baze americane din Irak, a afirmat duminică avocatul acestuia, Badia Aref. A avut un atac vineri şi a fost transferat într-un spital al bazei americane din Balad\", la nord de Bagdad, a afirmat avocatul, fără a putea preciza dacă este vorba despre un atac cardiac sau cerebral. Singurul creştin din cercul restrâns al dictatorului Saddam Hussein, Tarek Aziz, născut în 1936, s-a predat trupelor americane la sfârşitul lui aprilie 2003. Este încarcerat într-o închisoare din apropiere de Bagdad, în pofida apelurilor lansate de familia sa de a fi eliberat din motive medicale. În martie 2009, a fost condamnat pentru prima dată la 15 ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii, în cazul executării a 42 de comercianţi în 1992.
SUA
Dezvăluiri
Pentagonul a făcut publice, pentru prima dată, numele a 645 de deţinuţi de la închisoarea din cadrul bazei militare americane de la Bagram, în Afganistan, numită adesea Guantanamo afgan, a anunţat sâmbătă organizaţia pentru apărarea drepturilor civile ACLU. Lista, care datează din 22 septembrie 2009, a fost divulgată de secretariatul Departamentului Apărării, în baza legii americane privind libertatea de informare (FOIA), în urma unei plângeri depusă de ACLU. Aceasta a fost însă cenzurată, fiind publicate doar prenumele şi numele de familie al fiecărui deţinut, dar nu şi alte informaţii esenţiale, ca naţionalitatea acestora, de cât timp sunt deţinuţi, în ce ţară au fost arestaţi sau circumstanţele capturării lor şi nici vârsta deţinuţilor nu este menţionată. NATO şi Afganistan au semnat un acord, la începutul lui ianuarie, care prevede transferarea controlului asupra închisorii Bagram autorităţilor afgane. În septembrie, administraţia Obama a anunţat că deţinuţii de la Bagram ar putea primi acces la dosar şi contesta detenţia în faţa unui consiliu militar, însărcinat cu reanalizarea fiecărui dosar în parte
YEMEN
Sub protecţia al-Qaida
Imamul radical Anwar al-Aulaqi, suspectat de SUA de legături cu autorul atentatului eşuat din ziua de Crăciun, trăieşte în provincia Shabwa din sudul Yemenului, sub protecţia al-Qaida, susţine tatăl acestuia într-un interviu publicat sâmbătă de săptămânalul „Yemen Post”. Anwar al-Aulaqi, un tânăr predicator americano-yemenit, ar avea legături cu incidentul armat de la baza militară Fort Hood din luna noiembrie, precum şi cu atentatul eşuat din 25 decembrie, comis de nigerianul Umar Faruk Abdulmutallab, care s-ar fi radicalizat în timpul unui sejur în Yemen, potrivit consilierului antiterorism al preşedintelui american Barack Obama, John Brennan. Vicepremierul yemenit pentru Apărare şi Securitate, Rashed al-Alimi, declarase la începutul lunii ianuarie că Umar Faruk Abdulmutallab, rănit şi arestat după atentatul eşuat, s-a aflat la Wadi Rafadh în provincia Shabwa, unde s-a întâlnit cu Anwar al-Aulaqi.