Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 15 Ianuarie 2010 / 00:00 368 accesări

MAREA BRITANIE

Romi români evacuaţi

O familie de romi români care s-a mutat ilegal în casa unor britanici din Londra, în preajma Crăciunului, le-a cerut proprietarilor de drept suma de 2.000 de lire sterline pentru a pleca din locuinţă, ei fiind ulterior evacuaţi printr-un ordin judecătoresc. Românii le-au cerut britanicilor bani, motivând că atât au plătit pentru închirierea casei de la un bărbat care a susţinut că este proprietarul de drept. Aceştia au fost, însă, evacuaţi printr-un ordin judecătoresc, miercuri la prânz. Mihaela Văduva şi verişoara ei, Luminiţa Miclescu, le-au spus reporterilor britanici că soţii lor văzuseră un afiş scris de mână, pe poarta proprietăţii din Londra, care anunţa că aceasta este de vânzare. Ele au povestit că nu şi-au permis să cumpere casa, pentru că o vânduseră pe cea din România, din Roşiori, cu numai 3.000 de euro. Astfel, i-au plătit unui bărbat de culoare, presupus proprietar al locuinţei, suma de 2.000 de euro pentru închirierea casei. El le-ar fi dat un acord de închiriere, semnat cu numele lui - Joseph Winset - şi ar fi dispărut fără urmă. După evacuare, românii ar fi intrat într-o altă casă, la câteva sute de metri depărtare de cea din care au fost evacuaţi, ce avea un afiş al unei agenţii imobiliare pe poartă. Ei au refuzat să fie asistaţi de autorităţile locale în găsirea unei locuinţe. Romii le-au spus reporterilor că vor locui cu unele rude. Familia de români s-a mutat ilegal în casa britanicilor din Londra, după ce proprietarii s-au mutat temporar de la domiciliu în timpul lucrărilor de renovare a casei. Julian şi Samantha Mosedale, împreună cu cei trei copii ai lor, s-au întors la casa pe care au renovat-o în 3 ianuarie, însă i-au găsit acolo pe români. Pe deasupra, poliţiştii i-au acuzat de insultă atunci când i-au întrebat dacă noii locatari sunt români şi dacă au dreptul să se stabilească în Marea Britanie. Românii, trei adulţi şi şapte copii, schimbaseră yala de la uşa locuinţei şi îşi aduseseră propria mobilă.

ELVEŢIA

Moldoveni arestaţi pentru un asasinat

Doi cetăţeni din R. Moldova, căutaţi pentru un asasinat comis în Belgia, au fost arestaţi la Geneva, unde sunt suspectaţi că au spart mai multe sedii de firme. Unul din suspecţi a fost arestat în 17 noiembrie 2009, în timpul unui control rutier în scopul prevenirii traficului de stupefiante. El era însoţit de un al doilea suspect, care a reuşit, însă, să fugă de autorităţi, dar a fost prins luni, într-un tramvai din Geneva. Cei doi moldoveni erau căutaţi de autorităţile din Belgia pentru un asasinat, pe numele lor fiind emise mandate internaţionale de arestare de către Interpol. Cetăţenii moldoveni mai sunt suspectaţi de autorităţile elveţiene că ar fi spart mai multe sedii de firme în zona Genevei şi în alte cantoane elveţiene. Potrivit ofiţerilor elveţieni, ”metodele de operare ale suspecţilor demonstrează un real profesionalism”. Autorităţile judiciare belgiene au înaintat o cerere de extrădare a celor doi, Ministerul elveţian al Justiţiei urmând să se pronunţe asupra acesteia.

FRANŢA

O femeie a sesizat autorităţile că şi-a ucis copiii

O femeie din Bastia, regiunea Corsica, a sesizat autorităţile franceze că şi-a ucis cei doi copii, în vârstă de 2, respectiv 4 ani, la scurt timp după ce s-a separat de soţul ei, posibilul mobil al crimei fiind instabilitatea emoţională a mamei. Femeia, în vârstă de 37 de ani, a anunţat autorităţile, miercuri, acestea găsindu-i pe cei doi copii înecaţi în cada de baie din locuinţa lor din Bastia. Procurorul Republicii Bastia a confirmat teoria infanticidului, adăugând că femeia nu a putut da detalii despre circumstanţele crimei sau motivele din spatele acesteia. Apropiaţii familiei au spus că între părinţii copiilor a fost o separare dificilă şi că femeia rămăsese labilă psihic. Mama victimelor urmează să fie examinată de doi medici psihologi, în vreme ce trupurile copiilor vor fi analizate de specialişti medico-legali.

RUSIA

Avion militar dispărut

Un avion de vânătoare SU-27 Flanker aparţinând armatei ruse a dispărut de pe ecranele radar în regiunea Habarovsk, în Extremul Orient rus, a anunţat, joi, o sursă militară locală. Avionul efectua un zbor normal şi se afla la o distanţă de circa 30 de kilometri de baza aeriană de pe care decolase. A fost lansată o operaţiune de căutare, dar pentru moment nu există niciun fel de rezultate. Aparatul era pilotat de un ofiţer bine pregătit şi experimentat. Avioanele de tip SU-27 au rază lungă de acţiune şi fac parte din clasa de interceptoare Mach-2, operaţionale din 1984. Anul trecut s-au înregistrat cel puţin două accidente în care au fost implicate avioane de acest tip. La 30 august, un avion Su-27 al forţelor aeriene belaruse s-a prăbuşit în timp ce efectua manevre acrobatice, provocând moartea celor doi piloţi. Cu două săptămâni înainte, două avioane de acelaşi tip au intrat în coliziune în timpul pregătirilor pentru aplicaţiile MAKS-2009 din apropiere de Moscova, provocând moartea unuia dintre piloţi.

IORDANIA

Atentat la trecerea unui convoi israelian

O bombă detonată de la distanţă a explodat joi după-amiază, în Iordania, la trecerea unui convoi diplomatic israelian care se îndrepta spre Amman, afirmă surse din cadrul Ministerului israelian de Externe, precizând că nicio persoană nu a fost rănită. Ministerul israelian de Externe încearcă să afle mai multe detalii despre circumstanţele atacului.

BULGARIA

Proteste faţă de interceptarea emailurilor şi telefoanelor

Câteva sute de persoane au manifestat joi, la Sofia, pentru a protesta faţă de un proiect de lege care ar permite poliţiei să supravegheze direct comunicaţiile prin internet sau prin telefonul mobil, în cadrul luptei împotriva infracţionalităţii. Purtând urechi imense din carton şi pancarte cu inscripţia ”Bulgaria nu este Big Brother, 2009 nu este 1984!”, manifestanţii care reprezentau 38 de organizaţii nonguvernamentale, au scandat ”Nu sunt terorist!”. Proiectul de lege, adoptat în primă lectură în decembrie anul trecut, prevede să ofere Ministerului de Interne acces direct la datele privind aceste comunicaţii, pentru orice persoană bănuită de o infracţiune sau de un delict pasibil de cel puţin doi ani de închisoare. Potrivit legislaţiei în vigoare în Bulgaria, datele nu pot fi oferite anchetatorilor decât în urma unei decizii a justiţiei, procedură considerată prea lentă şi ineficientă de Guvernul de la Sofia. Cei care se opun noii legi au denunţat, joi, ”riscul încălcării drepturilor fundamentale ale omului” şi au cerut ca societatea civilă să fie consultată la elaborarea noului proiect de lege. La rândul lor, operatorii de internet şi de telefonie mobilă au subliniat că noua dispoziţie nu presupune costuri suplimentare importante. În urma criticilor provocate de acest proiect de lege în ultimele săptămâni, Parlamentul de la Sofia a amânat, pe termen nelimitat, examinarea textului în cea de-a doua lectură.

PAKISTAN

Raid aerian american

Avioane americane fără pilot au efectuat, joi dimineaţă, un raid care l-a vizat pe Hakimullah Mehsud, liderul talibanilor aliaţi cu al-Qaida implicat în atacul de la baza CIA din Afganistan, dar se pare că militantul terorist a scăpat nevătămat. Raidul aerian american a provocat moartea a cel puţin zece persoane într-o tabără a insurgenţilor situată într-un district tribal pakistanez, Waziristanul de Nord. Doi agenţi de informaţii au confirmat că Mehsud a fost ţinta atacului. Hakimullah Mehsud, în vârstă de aproximativ 30 de ani, este liderul Mişcării Talibanilor din Pakistan (TTP), aliată cu al-Qaida. În ultimii trei ani, gruparea a organizat numearoase atentate, soldate cu moartea a 3.000 de persoane în Pakistan. Hakimullah Mehsud i-a succedat lui Baitullah Mehsud, ucis pe 5 august 2009, într-un atac american în Waziristanul de Sud. Hakimullah a apărut pe 9 ianuarie, alături de un agent dublu iordanian care avea legături cu al-Qaida, într-o înregistrare video-testament. Agentul dublu este autorul atentatului comis pe 30 decembrie în Afganistan, soldat cu moartea a şapte agenţi CIA.

GERMANIA

Promovarea imigranţilor în funcţiile publice

Guvernul german ar dori ca imigranţii să fie mai bine reprezentaţi în funcţiile publice, a declarat, joi, Maria Bohmer, un oficial guvernamental responsabil de integrare. În timp ce populaţia de origine străină reprezintă circa 20% din populaţia totală, aceasta nu ocupă decât 10% din posturi în funcţiile publice. ”Este vorba de a ajunge la o proporţie mai reprezentativă, dar în niciun caz de a stabili o cotă sau de a desfăşura o politică de discriminare pozitivă. Avem în special o mare nevoie de profesori, educatori de origine imigrantă”, a declarat Bohmer, menţionând totodată şi poliţia ca profesie care duce lipsă de diversitate. În aprilie 2009, landul Hesse a lansat o campanie de publicitate cu sprijinul cotidianului turc ”Hurriyet”, în vederea promovării carierei de poliţist în rândul tinerilor de origine turcă.

SERBIA

Ambasadori occidentali la Belgrad, convocaţi de premier

Premierul sârb, Mirko Cvetkovici, i-a convocat de urgenţă pe ambasadorii Germaniei, Marii Britanii, Franţei, Italiei şi SUA la Belgrad, după ce ministrul pentru Kosovo, Goran Bogdanovici, a fost împiedicat să viziteze enclava sârbă Ştrpce. Cvetkovici a protestat faţă de această situaţie şi le-a spus ambasadorilor că este inacceptabil să fie încălcate în acest fel drepturile omului şi lidertatea de mişcare în Kosovo. Premierul le-a cerut ţărilor reprezentate de aceşti emisari să sprijine condamnarea acţiunilor misiunilor EULEX şi KFOR şi asigurarea unor condiţii civilizate de trai în nordul Kosovo. În Priştina, reprezentatul special al UE în Kosovo a afirmat că Bogdanovici nu are dreptul să rămână în Kosovo deoarece nu a respectat procedurile.

IRAK

11 condamnări la moarte

Un tribunal irakian a condamnat, joi, la pedeapsa cu moartea prin spânzurare, 11 persoane acuzate de implicare în seria de atacuri sângeroase comise în Bagdad la 19 august 2009. Valul de atacuri de la 19 august, dintre care două atentate cu maşină-capcană, a vizat Ministerul Afacerilor Externe şi cel al Finanţelor, s-a soldat cu 106 de morţi şi aproape 600 de răniţi.

ISRAEL

Criza cu Turcia, dezamorsată

Prim-ministrul turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat miercuri seară că a luat notă de scuzele Israelului, pe care ţara sa le aştepta în urma umilirii suferite de ambasadorul său în cursul unei convocări de către diplomaţia israeliană. Ambasadorul Oguz Celikkol nu va fi rechemat, aşa cum ameninţa Ankara să facă dacă Israelul nu îşi prezenta scuzele corespunzătoare înainte de sfârşitul zilei de miercuri. Israelul a adresat scuze oficiale Turciei pentru rezerva cu care a fost tratat ambasdorul său în timpul convocării sale, luni, au anunţat serviciile prim-ministrului israelian, afirmând că speră ca acest gest să pună capăt recentelor tensiuni. Ambasadorul Turciei a fost umilit luni, în faţa fotoreporterilor şi a cameramanilor, de Ayalon, în semn de protest faţă de difuzarea la un post privat turc de televiziune a unui serial considerat antisemit de Israel. Ayalon a refuzat să îi strângă mâna, constrângându-l pe ambasador să aştepte mult timp pe un culoar, apoi să se aşeze pe un loc mult mai jos decât al interlocutorilor săi.

FINLANDA

Numărul cererilor de azil ale romilor bulgari, în creştere

Numărul cererilor de azil depuse în Finlanda de romi de origine bulgară este în creştere, în timp ce numărul celor depuse de romi români tinde să stagneze sau chiar s-a diminuat. Potrivit unor date preliminare prezentate de Serviciul de Imigraţie finlandez, din iunie şi până în decembrie 2009, 708 bulgari, 623 de somalezi şi 361 de irakieni au solicitat azil în Finlanda, în timp ce în prima parte a anului trecut, doar 14 bulgari ceruseră azil în această ţară. Serviciul a respins aceste solicitări, având în vedere că Bulgaria este membră UE şi este considerată o ţară sigură. Doar 54 de romi din România au solicitat azil în Finlanda, anul trecut. Aproape fără excepţie, solicitanţii bulgari fac parte din minoritatea romă. Poliţia suspectează că există persoane sau grupări care organizează călătorii ale bulgarilor în Finlanda, pentru a cere azil. Majoritatea bulgarilor sosesc cu avionul la Helsinki şi solicită azil la poliţia de pe aeroportul Helsinki-Vantaa. Un reprezentant al poliţiei din Helsinki a declarat că bulgarii ar veni în Finlanda pentru cazarea gratuită şi plata unor sume de bani pe lângă alte beneficii, pe timpul aşteptării soluţionării cererii. ”Au spus chiar ei că aici solicitanţii de azil sunt cel mai bine plătiţi. Mulţi dintre ei au fost aici de mai multe ori. După ce sunt daţi afară din ţară, nu-i împiedică nimic să revină după o săptămână sau o lună”, a precizat acesta. Ministrul pentru Imigraţie şi Afaceri Europene a solicitat o reducere a beneficiilor acordate solicitanţilor de azil. Un adult primeşte 375 de euro pe lună, în plus faţă de cazare şi hrană.

TURCIA

Captură de droguri

Poliţiştii de frontieră turci au confiscat 228 de kilograme de heroină, la frontiera dintre Bulgaria şi Turcia, drogurile urmând să ajungă în Germania. Oficialii de la punctul de frontieră Kapikule au descoperit drogurile în 430 de saci, ascunse sub podeaua unui camion. Şoferul camionului şi alţi opt suspecţi au fost arestaţi. Turcia este o ţară importantă de tranzit între Asia şi Europa pentru traficul de droguri şi imigraţia ilegală. Poliţiştii vamali turci au confiscat, în februarie 2007, la punctul de frontieră de Kapikule, cea mai mare cantitate de heroină, 565 de kilograme.



12