Telegrafic

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Telegrafic

Externe 14 Ianuarie 2010 / 00:00 262 accesări

MAREA BRITANIE

Familie de români, mutată ilegal în casa unor britanici

O familie de români s-a mutat ilegal în casa unor britanici din Londra, în preajma Crăciunului, după ce proprietarii s-au mutat temporar de la domiciliu, în timpul lucrărilor de renovare a casei. Julian şi Samantha Mosedale, împreună cu cei trei copii ai lor, s-au întors la casa pe care au renovat-o în 3 ianuarie, însă i-au găsit acolo pe români. Pe deasupra, poliţiştii i-au acuzat de insultă atunci când i-au întrebat dacă noii locatari sunt români şi dacă au dreptul să se stabilească în Marea Britanie. Românii, trei adulţi şi şapte copii, au schimbat yala de la uşa locuinţei şi şi-au adus deja propria mobilă. Britanicii se tem că ar putea rămâne fără locuinţă, pentru că nu-şi permit să plătească ipoteca decât până în luna martie, iar autorităţile ar putea să le ia casa. Renovările la care a fost supusă clădirea se ridică la aproape 300.000 de lire sterline. Proprietarii au obţinut, totuşi, un ordin în instanţă care somează românii să părăsească locuinţa în termen de 24 de ore, el expirând miercuri la prânz. Noii locatari au spus, însă, că nu au unde altundeva să locuiască şi au arătat autorităţilor un contract de închiriere, însă nu au putut furniza un contact al persoanei care le-a închiriat casa. De asemenea, ei nu au precizat data în care s-au mutat în clădire.

BULGARIA

Atentat la Sofia

O maşină blindată a sărit în aer în apropierea unui hotel din Sofia al cărui proprietar este un cunoscut om de afaceri din Bulgaria, suspectat de trafic de arme. Explozia a avut loc marţi noapte, în apropierea hotelului omului de afaceri Mladen Mutafchiyski, care deţine mai multe hoteluri pe coasta bulgară a Mării Negre. Potrivit Novinite, acesta este cunoscut pentru traficul de armament. Secretarul de Stat din Ministerul bulgar al Internelor, Kalin Georgiev, a fost şi el văzut la locul exploziei. Acesta le-a spus jurnaliştilor că era în trecere prin acel cartier, când a fost informat de producerea exploziei.

OLANDA

Incident în avion

Un avion charter care efectua o cursă între Amsterdam şi insula Aruba din Antile a fost deviat, miercuri, către aeroportul irlandez Shannon, din cauza unei probleme de securitate, provocată de un pasager. Un cetăţean olandez în vârstă de 44 de ani a fost arestat de poliţia irlandeză, după aterizarea avionului. Avionul Boeing 767, cu 224 de pasageri la bord, efectua o cursă între Amsterdam şi Aruba, insulă din Antilele Mici care face parte din Regatul Ţărilor de Jos, pentru compania charter ArkeFly. Pilotul a cerut în timpul zborului permisiunea de a efectua o aterizare de urgenţă la Shannon, din cauza comportamentului problematic al unui pasager, a afirmat o purtătoare de cuvânt a aeroportului, fără a face alte precizări.

RUSIA

Reducerea numărului de parlamentari

Corpul deputaţilor din Rusia trebuie să fie redus pentru a găsi mijloace de modernizare, a apreciat, miercuri, într-o intervenţie în faţa Dumei, vicepreşedintele acestei instituţii, Vladimir Jirinovski, liderul partidului Liberal Democrat (LDPR). “De ce, oare, Duma numără 450 de deputaţi? 200 ar fi mai mult decât suficient. Tot anul nu facem altceva în această sală decât să apăsăm pe butoane pentru a vota. Iată ce ne va permite să economisim mai mult”, a afirmat Jirinovski. În opinia acestuia, Consiliul Federaţiei (Camera Superioară a Parlamentului rus) este o instanţă inutilă, iar Parlamentele regionale ar trebui să aibă până la 20 de deputaţi. “Potrivit sociologilor, doar zece milioane de persoane din ţara noastră produc ceea ce poate fi consumat, vândut sau utilizat. Iar 100 de milioane sunt persoane care poartă epoleţi (poliţişti şi militari), deputaţi, funcţionari, care controlează aceste zece milioane!”, a continuat el. “Un singur producător nu ar trebui să hrănească zece persoane, raportul normal fiind de 1 la 3, iar dacă acesta este de 1 la 4, ţara începe să o ia la vale”, a spus Jirinovski, cunoscut pentru ideile sale insolite.

MAREA BRITANIE

Trafic perturbat de ninsori

Traficul aerian şi rutier este perturbat din nou în Marea Britanie, din cauza unui nou val de ninsori abundente, care au determinat, miercuri, închiderea aeroporturilor Gatwick şi Birmingham. Numeroase şosele şi autostrăzi sunt impracticabile, unele dintre acestea fiind deja închise. Poliţia a deschis mai multe centre de urgenţă pe principalele şosele din Cornwall, în sud-vestul Angliei, pentru şoferii care nu-şi pot continua drumul în zonele înzăpezite. Meteorologii au emis avertismente de ninsoare pentru zonele de nord-vest, sud şi centru ale Angliei, precum şi pentru Ţara Galilor. Situaţia este îngreunată şi de restricţiile impuse în ceea ce priveşte consumul de sare pentru deszăpezire, autorităţile încercând să menţină nivelul stocurilor în faţa cererii crescute. Ministrul britanic al Transporturilor, Andrew Adonis, a cerut autorităţilor locale să reducă la jumătate consumul de sare, în timp ce serviciile meteo prognozează încă zece zile de condiţii de îngheţ.

UNGARIA

Grevă la căile ferate

Sindicatele de la căile ferate ungare vor intra în grevă, astăzi, între orele 4.00 şi 8.00, în semn de solidaritate cu greviştii de la compania de transport în comun din Budapesta. Angajaţii companiei de transport BKV au declanşat greva în noaptea de luni spre marţi, protestând faţă de reducerea beneficiilor şi absenţa contractelor de angajare pe termen lung. BKV a anunţat miercuri că autobuzele companiei circulă pe 40 dintre cele 200 de trasee, în timp ce tramvaiele circulă pe cinci trasee. Transportul subteran şi traficul trenurilor de navetişti şi al troleibuzelor se desfăşurau, miercuri dimineaţa, conform graficului. În acelaşi timp, greva organizată de angajaţii serviciilor de la sol pe aeroportul internaţional Ferihegy din Budapesta nu au mai provocat perturbări ale traficului aerian.

VENEZUELA

Raţionalizarea energiei electrice

Alimentarea cu energie electrică la Caracas va fi întreruptă câte patru ore, la fiecare două zile, conform unei decizii a guvernului venezuelean, care încearcă să facă faţă unei crize energetice grave. Conform anunţului oficial, raţionalizarea energiei ar urma să rămână în vigoare până în primăvară, la începerea sezonului ploios. Opoziţia a denunţat lipsa investiţiilor guvernamentale şi proasta gestionare a infrastructurii, afirmând că acestea au determinat numeroase întreruperi ale alimentării cu energie electrică în ultimele luni. Guvernul susţine însă că risipa şi seceta - care a determinat reducerea drastică a producţiei celor trei hidrocentrale ce asigură 70% din energia necesară - sunt motivele care au stat la baza deciziei. Autorităţile de la Caracas, care încearcă să reducă întregul consum de energie cu 20%, au anunţat şi un plan de modificare a programului magazinelor şi instituţiilor de stat şi au ameninţat că vor întrerupe alimentarea cu energie a centrelor comerciale şi companiilor industriale care nu îşi reduc consumul lunar de electricitate.

RUSIA

Camere de supraveghere nefuncţionale

Peste jumătate dintre camerele de supraveghere instalate în locuri publice din Moscova nu funcţionează sau prezintă imagini fictive, afirmă cotidianul ”Vedomosti” în ediţia de miercuri, citând rezultatele unui control la firma care gestionează sistemul. Poliţia a constatat că unele dintre imaginile furnizate de compania Stroimontageservice nu au nicio legătură cu locurile publice şi intrările în imobile unde sunt instalate camerele, iar altele sunt preînregistrate. În plus, mai mult de jumătate dintre camerele de supraveghere nu funcţionează deloc. Conform contractului, poliţia rusă ar fi trebuit să poată recurge la imagini pentru a îi identifica pe autorii infracţiunilor comise în zonele acoperite de sistemul de securitate. Directorul firmei, Dmitri Kudriavţev, a fost reţinut, iar anchetatorii estimează valoarea fraudei la 30 de milioane de ruble (circa 700.00 de euro). Stroimontageservice a câştigat, în 2009, o licitaţie pentru serviciile de supraveghere în cartierele din nord-estul şi vestul Moscovei, încheind un contract în valoare de peste 80 de milioane de ruble (1,86 milioane de euro). În Moscova sunt instalate mai mult de 80.000 de camere de supraveghere în locuri publice sau intrări de imobile, valoarea totală a contractelor ridicându-se la 2,7 miliarde de ruble (63 de milioane de euro).



12